Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

χαιρετε,

εχω ενα HTPC που εκ των πραγματων εχει μεγαλες αναγκες σε αποθηκευτικο χωρο.

εχω 4x3 TB και 1x4 TΒ δισκους εσωτερικους που εχουν αρχισει και ζοριζουν το συστημα. ψαxνω για λυσεις ωστε να αποσυμφορισω το συστημα.

δεν θελω να παω σε NAS γιατι δεν μπορω να κανω format τους δισκους, επισης ειδα οτι οι περισσοτεροι NAS εχουν δικο τους file system και τρεχουν Linux, πραγμα που δεν με βολευει.

γενικα δε με νοιαζει το δικτυο, απο ενα PC θα διαβαστουν οι σκληροι.κατι σαν εξωτερικη θηκη θελω αλλα να παιρνει πολλους δισκους.

εχω δει κατι λυσεις τυπου JBOD (Just a bunch of disks), με η χωρις raid πχ αυτη

https://www.skroutz.gr/s/4450130/RaidSonic-Icy-Box-IB-3620U3.html

το ερωτημα μου ειναι αν μπορω σε τετοιο κουτι να βαλω τους υπαρχων σκληρους μου χωρις να κανω format και να χασω τα δεδομενα μου. επισης σε μια τετοια λυση το pc θα δει εναν εξωτερικο σκληρο η 2? δηλαδη αν βαλω πανω 2x3tb θα τους δει σαν ξεχωριστους σκληρους η εναν μεγαλο 6 TB?

το raid μπορει να γινει χωρις format και γενικα βολευει η για την περιπτωση μου δεν ειναι αναγκαιο?

ακουω τις λυσεις σας και ευχαριστω εκ των προτερων

Δημοσ.

Γειά σου,

τι εννοείς ζορίζει το σύστημα από τους σκληρούς; Δεν θα έπρεπε να ζορίζεται από αποθήκευση δεδομένων αλλά από επεξεργασία. Εφόσον το σύστημα το χρησιμοποιείς αποκλειστικα για αυτό και σε καλύπτει από πλευράς απόδοσης για την συγκεκριμένη χρήση , μπορείς να κρατήσεις εκεί τους σκληρούς και να δεις τι φταίει.

α) Το HTPC είναι αυτό της υπογραφής σου με τον 6600? Λογικά ναι..

Να σου πω την δικη μου λύση , η οποία δεν ειναι πολύ hi end η δοκιμασμενη για απαιτητικές εργασίες αλλά σίγουρα είναι παραμετροποιήσιμη.

Έχω όλους τους σκληρούς σε ένα pool (όχι του λειτουργικού) χρησιμοποιώντας το drive bender , οπότε αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα :

1.Βλέπω όλον τον αποθηκευτικό χώρο μου σαν ένα σκληρό δίσκο με ενιαία χωρητικότητα. δλδ εσύ θα έχει εφόσον τους συνδυάσεις έναν σκληρό δίσκο 16TB πχ και θα τον βλέπεις σαν D.

2.Μπορείς να προσθαφαιρείς σκληρούς δίσκους κατά βούληση με δεδομένα, χωρίς δεδομένα κτλ.

3.Οι σκληροί δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν δεδομένα όπως το raid όταν καταρρέει.

4.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ DUPLICATION όποιους φακέλους επιθυμείς!!! Αυτό είναι τέλειο γιατί αυτόματα κάνει την διπλοεγγραφή σε διαφορετικούς σκληρούς μειώνοντας αυτόματα τον διαθέσιμο χώρο όσο χρειάζεται. Δλδ αν εσυ κανεις duplicated εναν φάκελο 500 giga θα φαίνεται το pool σου να έχει χωρητικότητα 15.5 τερα, και απλά εάν χτυπήσει ένας σκληρός δεν έχεις χάσει τίποτα από τα σημαντικά σου αρχεία.

5.Μπορεις να σε ειδοποιεί μέσω email για προβλήματα απόδοσης.

6.Τακτοποιεί μόνο του τα δεδομένα και κάνει ανασυγκρότηση.

κτλ κτλ

Για μένα το raid για αποθήκευση δεδομένων έχει πεθάνει λόγω υψηλού ρίσκου , ιδιαίτερα σε hardware επίπεδο. Την λύση pool την δουλευω 4 χρόνια σε δικό μου και συγκενικών προσώπων υπολογιστές και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Έχουν χαλάσει σκληροί , έχουν αντικατασταθεί και προστεθεί , έχει μεταφερθεί pool σε νέο υπολογιστή (άντε βγάλε συμβατότητα με τα raid αν κάνεις) , έχω διαβάσει σκληρό σε άλλο pc..Σου λέω γενικά για τέτοια δουλειά που το θες είναι ταμαμ. Και δεν κοστίζει πολύ να το δοκιμάσεις. 5 ευρώ κάνει το drive bender και τα αξιζει. Εγώ 20 το είχα πάρει και δεν το μετανοιωσα στιγμή.

Οπότε δοκίμασε το και εάν δεις οτι δεν , τότε ψάχνεις κάτι άλλο.

Πιο πιθανό είναι να χρειάζεσαι αναβάθμιση το pc παρά να διώξεις τους σκληρούς εκτός.Ένα φτηνό σετάκι g3258 θα σου γλυτώσει τρελή κατανάλωση-θόρυβο σε σχέση με τον ενεργοβόρο 6600 που έχεις , και θα σε στηρίξει μια χαρά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι το συστημα της υπογραφης μου ειναι.

εννοω οτι ζοριζει με την εννοια οτι γεμισαν ολα τα σλοτ σκληρων, τροφοδοτικου και υποδοχες sata.

εχω κανει αναβαθμιση σε full tower, εβαλα καρτα για extra sata θυρες και πηρα καινουργιο τροφοδοτικο αλλα καπου εδω τελιωνουν οι δυνατοτητες χωρις να κανω μπακαλιστικες λυσεις τυπου splitters κλπ.

αυτο εννοω, εχει γεμισει πολυ το tower με καλωδια κλπ και ας ειναι full και αυτο εμποδιζει την κυκλοφορια αερα στο κουτι και γενικα την ομαλη λειτουργια του συστηματος.ετσι δε μπορω να προσθεσω και αλλους σκληρους και εχω φτασει στην μεγιστη χωρητικοτητα.

ξερω οτι ειναι παλιο το cpu μου και καποια στιγμη θα το αναβαθμισω αλλα ακομα κανει για την χρηση που το θελω, παιζει fullhd 3d χωρις προβλημα κλπ.

η λυση που προτεινεις ακουγεται ενδιαφερουσα αλλα θα πρεπει να μου εξηγησεις πως λειτουργει γιατι για να πω την αληθεια δεν την εχω ακουστα. θα πρεπει να γινουν format οι δισκου μου η μπορω να τους χρησιμοποιησω as is?πως γινετε να μην χανονται δεδομενα αμα χτυπησει δισκος?

οι λυσεις με τα DAS που γραφω στο αρχικο post θα δουλεψει για τις αναγκες μου?

σε ευχαριστω

Επεξ/σία από predator
Δημοσ.

Δεν εχω δουλεψει εξωτερικα ΝΑΣ αλλα γενικα σε φτηνες λύσεις δεν εχω ακούσει τα καλύτερα. Κακές αποδόσεις κτλ. Οι υλοποιήσεις για ασφαλεια δεδομενων ειναι hardware (raid) και οπως προειπα δεν τις συνιστω.

Η ασφάλεια στο drive bender εγγυται μόνο στο duplication. Δηλαδή οι φάκελοι που έχεις ορίσει εσύ σαν duplicated θα είναι αντεγραμμένοι σε δύο σκληρούς.(τα άλλα δεδομενα στον -φυσικο-σκληρό πουλος μπαιμπαι εννοειται) Έτσι εφόσον χτυπήσει ένας σκληρός που είχε μέσα αυτόν τον σκληρό , τα δεδομενα υπαρχουν στον άλλο. Με το που θα βαλεις εσύ καινουργιο σκληρό στο σύστημα θα κάνει μόνο του το duplication. Επίσης εάν υπάρχει χώρος στο pool σε άλλους σκληρούς θα δημιουργήσει το αντίγραφο αλλού.

Φυσικά εκτός από φακέλους μπορείς να ορίσεις και όλο το pool να ειναι duplicated, αλλά αυτό σημαίνει πως θα έχεις συνολικά 8τερα στο τελος. Εγώ έχω duplicated αρχεία σημαντικά (φώτο,εγγραφα,μουσικη κτλ) Ταινιες οχι , εκτος απο κατι πολύ σπανιο ίσως.

Για να προσθεσεις σκληρούς δεν κανεις ουτε φορματ ουτε τιποτα. Τους βαζεις , και απλα προσθετει την χωρητικοτητα και τα δεδομενα που υπαρχουν στο υπαρχων pool. Ασε σου λεω ειναι μια μαγεια. Επειδη εχω ακριβως το ιδιο σεναριο δεν εχει ψαχνω ταινια οχι στον ενα οχι στον αλλο οχι δεν ξερω γω που. Εχεις ενα απυθμενο drive και βαζεις βγαζεις...

Δοκιμασε το.Κανε και ενα γκουγκλαρισμα να δεις περι τινος προκειται. Εγώ απλά χρησιμοποιώ το drive bender , υπαρχουν και αλλα 2-3. Υπαρχει και ενσωματωμενο σε μια εκδοση windows ενα παρομοιο αλλα εχουν ακουστει διαφορα. Εγώ από το συγκεκριμενο ειμαι υπερ ευχαριστημενος. Σε καποια φαση εχασα μετα απο φορματ εναν 6τερα και διαολοστελνα , αλλα τελικα το προβλημα ήταν οτι εκανα εγκατασταση εκτος UEFI και δεν αναγνωριζε ο υπολογιστης τον σκληρό.

Δημοσ.

χμ αυτο με το duplication που λες σε τι διαφερει απο το να κανω copy απλα το αρχειο?

καλη φαση αυτο που λες οτι δε ψαχνεις που ειναι τι και τα εχεις ολα τακτοποιημενα, αλλα ουσιαστικα δε με βοηθαει. παλι εχω ολους τους σκληρους συνδεδεμενους, δεσμευουν φυσικο χωρο στο κουτι, τραβανε πορους απο το συστημα κλπ.

παντως θα το δοκιμασω στη πραξη αυτο το προγραμμα και θα σου πω εντυπωσεις.

σε ευχαριστω για την προταση.

Δημοσ.

Η διαφορά με το copy ειναι πως ειναι συνεχως ενημερωμενα. Άλλο να γραφεις συνεχεια και να εχεις το ιδιο αρχειο σε διαφορερικες εκδοσεις κτλ κτλ και αλλο ειναι η συγχρονη αποθηκευση.

Παντως με full tower και να εχεις θεμα δεν μπορω να το καταλαβω. Δεν υπαρχει χωρος για cable management στο πισω μερος; Μην φοβασαι τα splitters , αρκει να μην το παρακανεις. Η διαφορα που θα εχεις στην ταχυτητα οταν θα αντιγραψεις αρκετα δεδομενα (όχι 1τερα , και μισο αρκει) θα σου φανει πολύ εντονα αν εχεις εξωτερικη θηκη σε σχεση με το εσωτερικο sata.

Γενικα σε ενα κουτι κανονικου μεγεθους δεν εχεις προβλημα να χωρεσεις αυτα που εχεις , με ενα καλο management. Τωρα κουτι με κουτι κτλ διαφερουν στο ποσο ευκολο το κανουν, αλλα δεν θα εχεις θεμα.

Οπως και να εχει , νομιζω το εξαντλήσαμε το θεμα σε αυτην την φάση. Δοκίμασε και τα λεμε:)

Δημοσ.

Θα μπορούσες να πάρεις ένα κουτί που θα μπορούσαν να χωρέσουν αυτά που θες, αλλιώς θα μπορούσες να στήσεις έναν file server σε ένα άλλο κουτί που θα έχει τον ρόλο του file sharing, αλλά με μια σύνδεση δικτύου μπορεί να έχει χαμηλότερες ταχύτητες απ' ότι τώρα.. Το να έβαζες μεγαλύτερους δίσκους για να εξοικονομίσεις χώρο/ενέργεια το έχεις σκεφτεί (σίγουρα το κόστος/TB ανεβαίνει και έχεις μεγαλύτερο ρίσκο σε περίπτωση αποτυχίας κάποιου..); 

Δημοσ.

Ναι το εχω σκεφτει να παρω 2 καινουργιους 6 TB δισκους και να βγάλω 4 3 ΤΒ. Το θεμα ειναι οτι μετα δε ξέρω τι να κανω τους παλιους δίσκους εκτος και αν αυτούς τους φορμάρω και τους κανω nas :P

Βρε λετε να το κανω ετσι?

Cable management εχω κανει,modular psu εχω αλλα με εχει πιασει λίγο αγχος με τον κακο χαμό που γινεται.

Εχετε δικιο παντως,ειτε file server ειτε DAS ειτε NAS λογικο να πεσουν οι ταχυτητες μεταφορας.

Δημοσ.

Επίσης μιας και αναφεραμε το θεμα αναβαθμισης... καλη η προταση του 3258 αλλα υπαρχει και budget για κατι λίγο καλυτερο. Να παω σε λυση με i5-6500 η λετε οτι ειναι overkill για htpc? Μαζι με 16gb ram και μια μετρια mobo θα μου ερθει 350 ευρώ πανω κατω. Τι λέτε αξιζει?

Δημοσ.

Ε υπερβολή για HTPC.Αφενός δεν χρειάζεσαι τόση υπολογιστική δύναμη=κόστος αγοράς και λειτουργίας , αφετέρου νομίζω εφόσον χρησιμοποιείς πολλούς σκληρούς μπορείς να πάρει γενικά μια καλή μητρική με καμια 10αρια θύρες sata3 , και να δεις πως θα κανεις ένα καλο cable management. Με έναν i3 6100 και 8 gb θα είσαι θεός.. Να μην σου πω να μην βάλεις και την 7850 για να ελαφρύνεις το συστημα και να παίζεις με την onboard.

Πάντως σαν media player ένα android box της προκοπής όχι μόνο σηκώνει άνετα playback 3d και 4κ , αλλά το κάνει με ησυχία και χαμηλή κατανάλωση.

Είμαι σίγουρος οτι με τον κακό χαμό που υποστηρίζεις οτι έχει ο υπολογιστής έχεις και αρκετό θόρυβο στο χώρο. Ακόμα και σαν server να τον εχεις στο διπλανο δωματιο θα γλυτώσεις θόρυβο.

Το ανοίγουμε πολύ όμως...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποια μητρική εχει 10 sata? Το εχω ψαξει αρκετα το θεμα και πανω απο 8 δε βρηκα...

Η onboard που λες βγαζει και fullHD 3D ομως?

Lol μόλις συνειδητοποιησα οτι θα εχω 3 gpu, μια onboard στην μητρικη,μια onboard στον επεξεργαστή και την 7850...

Το θεμα media player νομίζω δε με αφορα τοσο,γενικα ειναι αθορυβο το συστημα ασε που με το 7.1 home theater 200 watt subwoofer δεν ακουγεται παρα μονο το εργο.

Επεξ/σία από predator

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...