Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτά τα έχω δοκιμάσει στην πράξη και στο λέω. Και ο άνθρωπος θα κάνει video editing. Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής του θα είναι αρκετά συχνά σε 100% load.

Και μη ξεχνάμε. Οι επεξεργαστές αυτού του socket, όταν είναι κλοκαρισμένοι, τραβάνε πολλά Watts. Ακόμα και για μέτριο oc τα 200W τα έχουν για πλάκα. 

Ποια αερόψυκτρα χρησιμοποίησες άν επιτρέπεται;

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και μη ξεχνάμε. Οι επεξεργαστές αυτού του socket, όταν είναι κλοκαρισμένοι, τραβάνε πολλά Watts. Ακόμα και για μέτριο oc τα 200W τα έχουν για πλάκα. 

Φτηνή είναι. Δεν πατάει κάτω όλες τις άλλες όμως. Υπερβάλεις. Η Χ61 και η Cryorig A80 είναι άλλης κλάσης. Μιλάμε βέβαια και για 280mm ψυγεία. Άλλα τα μεγέθη.

H Αrctic ειναι για TDP 300W.

Ειναι φτηνη αλλα μην σε ξεγελαει η τιμη της. 

Δεν εχω δει καπου αμεση συγκριση μεταξυ τους αλλα αν το παμε αναλογικα σε αυτο εδω το review http://www.tweaktown.com/reviews/6803/nzxt-kraken-x61-280mm-aio-cpu-cooler-review/index8.html

η Χ61 ειναι 0.67 βαθμους κατω απο την Η105 και 2.5 βαθμους πανω απο την Thermaltake Water 3 Ultimate (360mm) και εδω http://www.hardocp.com/article/2016/03/09/arctic_cooling_liquid_freezer_240_aio_cpu_cooler_review/3#.V_VN2eB96VM

Η Arctic ειναι 1.2 βαθμους κατω και απο τις δυο (συγκριση με overclocked load) οποτε πραγματικα δεν μπορω να δω το μεγαλειο και την διαφορα κλασης τουλαχιστον της Κracken (της αλλης δεν εχω διαβασει ακομα review)

Δημοσ.

H Αrctic ειναι για TDP 300W.

Ειναι φτηνη αλλα μην σε ξεγελαει η τιμη της. 

Δεν εχω δει καπου αμεση συγκριση μεταξυ τους αλλα αν το παμε αναλογικα σε αυτο εδω το review http://www.tweaktown.com/reviews/6803/nzxt-kraken-x61-280mm-aio-cpu-cooler-review/index8.html

η Χ61 ειναι 0.67 βαθμους κατω απο την Η105 και 2.5 βαθμους πανω απο την Thermaltake Water 3 Ultimate (360mm) και εδω http://www.hardocp.com/article/2016/03/09/arctic_cooling_liquid_freezer_240_aio_cpu_cooler_review/3#.V_VN2eB96VM

Η Arctic ειναι 1.2 βαθμους κατω και απο τις δυο (συγκριση με overclocked load) οποτε πραγματικα δεν μπορω να δω το μεγαλειο και την διαφορα κλασης τουλαχιστον της Κracken (της αλλης δεν εχω διαβασει ακομα review)

Δεν θα δείς το μεγαλείο μιας ΑΙΟ Σπύρο σε τεστ με 4770Κ (και τα δύο τεστ που έβαλες με αυτόν είναι). Θα το δείς με κάποιον s2011, όμως. Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω και παραπάνω. 

Ποια αερόψυκτρα χρησιμοποίησες άν επιτρέπεται;

Noctua U12S σε push-pull. Πάνω από 4.0GHz ο 5960Χ τσουκ...

Δημοσ.

Δεν θα δείς το μεγαλείο μιας ΑΙΟ Σπύρο σε τεστ με 4770Κ (και τα δύο τεστ που έβαλες με αυτόν είναι). Θα το δείς με κάποιον s2011, όμως. Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω και παραπάνω. 

Aυτο που προσπαθησες να εξηγησεις πιο πανω ειχε να κανει με την διαφορα υδροψυξης με αεροψυξη και το γεγονος οτι ακολουθουν αλλη φιλοσοφια στην κατασκευη με διαφορετικο εμβαδον και παχος και πως επιδρουν διαφορετικα στην ψυξη των mainstream επεξεργαστων σε συγκριση με τους μεγαλυτερους σε μεγεθος επεξεργαστες του 2011-3 σοκετ . ΟΚ δεν το εχω ψαξει και δεν ξερω να απαντησω σε αυτο αλλα εδω μιλαμε για υδροψυξεις και οι δυο. Oποτε αυτο που προσπαθεις να πεις does not apply.

Δημοσ.

Noctua U12S σε push-pull. Πάνω από 4.0GHz ο 5960Χ τσουκ...

Αέρας στον 6950x στα 4,3 στους 75 σε full με d15 http://hexus.net/tech/reviews/cpu/93017-intel-core-i7-6950x-14nm-broadwell/?page=10

Σου βγάζω το καπέλο πάντως γιατί τα έχεις δοκιμάσει και τα εξηγείς και αναλυτικά είχα τους amd ώς πιο ενεργοβόρους.

Τα 200w που είπες πρίν, δέν είναι υπερβολή;

Συνοψίζοντας, άν κάνει oc ανεξαρτήτως βαθμού να πάει σε νερό όπως και δήποτε λες;

https://hardforum.com/threads/air-cooler-for-6800k-at-4-ghz.1901416/

Δημοσ.

ΟΚ δεν το εχω ψαξει και δεν ξερω να απαντησω σε αυτο αλλα εδω μιλαμε για υδροψυξεις και οι δυο. Oποτε αυτο που προσπαθεις να πεις does not apply.

Και πάλι δεν καταλαβαίνεις, και επιμένεις... Ακόμα και όταν συγκρίνεις υδροψύξεις μόνο, οι διαφορά τους θα φανεί στο extreme socket. Στο consumer όλες οι ψύκτρες έρχονται πιό κοντά στα αποτελέσματα, είτε αέρας είτε ΑΙΟ. Έγινε κατανοητό τώρα;  :-)

Αέρας στον 6950x στα 4,3 στους 75 σε full με d15 http://hexus.net/tech/reviews/cpu/93017-intel-core-i7-6950x-14nm-broadwell/?page=10

Σου βγάζω το καπέλο πάντως γιατί τα έχεις δοκιμάσει και τα εξηγείς και αναλυτικά είχα τους amd ώς πιο ενεργοβόρους.

Τα 200w που είπες πρίν, δέν είναι υπερβολή;

Συνοψίζοντας, άν κάνει oc ανεξαρτήτως βαθμού να πάει σε νερό όπως και δήποτε λες;

https://hardforum.com/threads/air-cooler-for-6800k-at-4-ghz.1901416/

Έχω δει και άλλα τέτοια με την D15. Δεν ξέρω τι σόι τσιπάκια έχουν οι τύποι εκείνοι και με τον 10πύρηνο στα 4.3 δεν ξεπέρασαν τους 75°. Το άρθρο δεν δίνει και πολλά στοιχεία για ambient θερμοκρασίες κ.λπ. Βασικά τίποτα δεν λέει και δεν μπορώ να βγάλω άκρη. 

Η ambient θερμοκρασία παίζει μεγάλο ρόλο, όπως επίσης και το κουτί και το airflow που έχεις. Τον χειμώνα με την Kraken σε push-pull τρέχω άνετα τον 5960Χ στα 4.4 και δεν περνάω τους 70° σε χρονοβόρα renderings. Το καλοκαίρι όμως πάνω από 4.2 δεν τον βάζω ποτέ. Ξεπερνάει τους 70 χαλαρά. 

Δεν είναι υπερβολή τα 200W για τους s2011, όχι, όταν μιλάμε για oc. Εδώ σε στοκ και χτυπάει κοντά στα 150W σε full load. 

Για να συνοψίσω λοιπόν. Όταν μιλάμε για extreme socket και έστω και ελαφρύ oc η καλύτερη λύση είναι ΑΙΟ κατά την άποψή μου. Για όλες τις άλλες καταστάσεις οι αερόψυκτρες μου φαίνονται πιό λογική επιλογή. 

Δημοσ.

Και πάλι δεν καταλαβαίνεις, και επιμένεις... Ακόμα και όταν συγκρίνεις υδροψύξεις μόνο, οι διαφορά τους θα φανεί στο extreme socket. Στο consumer όλες οι ψύκτρες έρχονται πιό κοντά στα αποτελέσματα, είτε αέρας είτε ΑΙΟ. Έγινε κατανοητό τώρα;  :-)

Καταλαβαινω τι θες να πεις αλλα εχω την εντυπωση οτι μιλας θεωρητικα και χωρις αποδειξεις τουλαχιστον οσον αφορα την θεωρηση οτι η Χ61 και η Α80 ειναι σε αλλη κλαση σε σχεση με την Αrctic μονο και μονο επειδη η Arctic ειναι φθηνοτερη. 

Αν εχεις καποιο τεστ με μετρησεις σε 2011-3 που δειχνει οτι η Arctic ξαφνικα γινεται χειροτερη θα χαρω πολυ να το δω.

Δημοσ.

Καταλαβαινω τι θες να πεις αλλα εχω την εντυπωση οτι μιλας θεωρητικα και χωρις αποδειξεις τουλαχιστον οσον αφορα την θεωρηση οτι η Χ61 και η Α80 ειναι σε αλλη κλαση σε σχεση με την Αrctic μονο και μονο επειδη η Arctic ειναι φθηνοτερη. 

Αν εχεις καποιο τεστ με μετρησεις σε 2011-3 που δειχνει οτι η Arctic ξαφνικα γινεται χειροτερη θα χαρω πολυ να το δω.

Εντάξει Σπύρο. Δεν περίμενα και να το δεχθείς, εδώ που τα λέμε. 

Όσο για το ότι είναι φθηνότερη και για αυτό είναι χειρότερη, δεν το είπα πουθενά ούτε αυτό είναι το σκεπτικό μου. Εξάλλου, η Α80 είναι αυτή την στιγμή πολύ φθηνότερη από την Χ61 που έχω, αλλά από τα τεστ που είδα μάλλον είναι ελαφρώς καλύτερη. 

Σου ανέφερα ήδη, όμως, και μάλλον το προσπέρασες, ότι έχει μεγάλη διαφορά μια ΑΙΟ 240mm από μια 280mm. H αύξηση στο εμβαδόν του ψυγείου και μόνο, πέρα από άλλους σχεδιαστικούς παράγοντες όπως αντλία, μπλοκ, ανεμιστήρες κ.λπ., είναι ένα πολύ δυνατό + σε αυτές τις δύο ΑΙΟ και γενικά σε όλες τις 280mm. Φυσική είναι. Δεν έχει να κάνει με το κόστος. 

Δημοσ.
Έχω δει και άλλα τέτοια με την D15. Δεν ξέρω τι σόι τσιπάκια έχουν οι τύποι εκείνοι και με τον 10πύρηνο στα 4.3 δεν ξεπέρασαν τους 75°. Το άρθρο δεν δίνει και πολλά στοιχεία για ambient θερμοκρασίες κ.λπ. Βασικά τίποτα δεν λέει και δεν μπορώ να βγάλω άκρη. 

Η ambient θερμοκρασία παίζει μεγάλο ρόλο, όπως επίσης και το κουτί και το airflow που έχεις. Τον χειμώνα με την Kraken σε push-pull τρέχω άνετα τον 5960Χ στα 4.4 και δεν περνάω τους 70° σε χρονοβόρα renderings. Το καλοκαίρι όμως πάνω από 4.2 δεν τον βάζω ποτέ. Ξεπερνάει τους 70 χαλαρά. 

Δεν είναι υπερβολή τα 200W για τους s2011, όχι, όταν μιλάμε για oc. Εδώ σε στοκ και χτυπάει κοντά στα 150W σε full load. 

Για να συνοψίσω λοιπόν. Όταν μιλάμε για extreme socket και έστω και ελαφρύ oc η καλύτερη λύση είναι ΑΙΟ κατά την άποψή μου. Για όλες τις άλλες καταστάσεις οι αερόψυκτρες μου φαίνονται πιό λογική επιλογή. 

Οk ωραίος και κατανοητός ;)

Δημοσ.

Εντάξει Σπύρο. Δεν περίμενα και να το δεχθείς, εδώ που τα λέμε. 

Λυπαμαι αλλα δεν συνηθιζω να καταπινω αμασητο οτι λεει ο καθε ενας οποιος κι αν ειναι αυτος. Αν εχεις αποδειξεις show me

Σου ανέφερα ήδη, όμως, και μάλλον το προσπέρασες, ότι έχει μεγάλη διαφορά μια ΑΙΟ 240mm από μια 280mm. H αύξηση στο εμβαδόν του ψυγείου και μόνο, πέρα από άλλους σχεδιαστικούς παράγοντες όπως αντλία, μπλοκ, ανεμιστήρες κ.λπ., είναι ένα πολύ δυνατό + σε αυτές τις δύο ΑΙΟ και γενικά σε όλες τις 280mm. Φυσική είναι. Δεν έχει να κάνει με το κόστος. 

Προφανως δεν μπηκες καν στον κοπο να δεις την Arctic γιατι τοτε δεν θα ελεγες αυτα που λες.

Η Arctic μπορει να ειναι 240μμ αλλα ειναι 5cm παχος και επιπλεον ειναι με 4 ανεμιστηρες Push Pull ενω η Χ61 2.7cm οπως και η Cryorig.

Οποτε ναι, φυσικη ειναι 

Θα δεχομουν ολα αυτα που λες αν ειχες την Arctic και μετα πηρες την X61 και ηταν καλυτερη αλλα αυτα που λες ειναι υποθεσεις που κανεις χωρις καν να γνωριζεις την συγκεκριμενη υδροψυξη.

Αν την γνωριζες δεν θα μιλαγες για εμβαδον ψυγειου (35% μεγαλυτερο η Arctic)

Δημοσ.

Θα δεχομουν ολα αυτα που λες αν ειχες την Arctic και μετα πηρες την X61 και ηταν καλυτερη αλλα αυτα που λες ειναι υποθεσεις που κανεις χωρις καν να γνωριζεις την συγκεκριμενη υδροψυξη.

Αν την γνωριζες δεν θα μιλαγες για εμβαδον ψυγειου (40% μεγαλυτερο η Arctic)

Κατά αρχήν το πάχος της δεν είναι 5cm, αλλά 3.8.

Και δεύτερον μιλάμε για εμβαδόν επιφάνειας ψυγείου, την επιφάνεια που ρίχνουν (ή τραβούν) αέρα η ανεμιστήρες. Πώς έχει 40% μεγαλύτερη επιφάνεια μια 240 από μια 280; Μήπως μιλάς για όγκο; 

Δημοσ.

Μή φαγώνεστε ωρέ. Οι διαφορές τους επουδενί δεν δικαιολογούν να χαλάτε τη ζαχαρένια σας.

Και οι τρείς καλύπτουν ανάλογα το budget το κουτί και την εμφάνιση.

Άντε καληνύχτες.  

Δημοσ.

Μή φαγώνεστε ωρέ. Οι διαφορές τους επουδενί δεν δικαιολογούν να χαλάτε τη ζαχαρένια σας.

Και οι τρείς καλύπτουν ανάλογα το budget το κουτί και την εμφάνιση.

Άντε καληνύχτες.  

Καληνύχτα, ωρέ και σε σένα. Άσε μας λίγο να διαφωνήσουμε. Δεν πειράζει. Κάτι βγαίνει από όλες τις μεριές.  :-)

Δημοσ.

Κατά αρχήν το πάχος της δεν είναι 5cm, αλλά 3.8.

Και δεύτερον μιλάμε για εμβαδόν επιφάνειας ψυγείου, την επιφάνεια που ρίχνουν (ή τραβούν) αέρα η ανεμιστήρες. Πώς έχει 40% μεγαλέτερη επιφάνεια μια 240 από μια 280; Μήπως μιλάς για όγκο; 

H επιφανεια ψηξης δεν εχει δυο διαστασεις, εχει τρεις η πιο σωστα ειναι το συνολο της επιφανειας που εχουν οι μεταλλικες ψυκτρες οι οποιες, ναι εφ οσον εκτεινονται και σε βαθος και δεν ειναι μια τριχα  πρεπει να υπολογισουμε τον ογκο.

Αν ειναι 3.8 και οχι 5 εκατοστα τοτε με απλους υπολογισμους βγαινει οτι εχουν ισο ογκο αρα και τις ιδιες δυνατοτητες ψυξης τουλαχιστον συμφωνα με την φυσικη

Καληνύχτα, ωρέ και σε σένα. Άσε μας λίγο να διαφωνήσουμε. Δεν πειράζει. Κάτι βγαίνει από όλες τις μεριές.  :-)

Συμφωνω

Οσο για την Α80 κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι καλυτερη γιατι πολυ απλα εχει επιπλεον ψυκτρα και ανεμιστηρα επανω στο μπλοκ (κατι που παντα το ειχα απορια γιατι δεν το κανουν ολες, τοσο μυαλο ηθελε?)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H επιφανεια ψηξης δεν εχει δυο διαστασεις, εχει τρεις η πιο σωστα ειναι το συνολο της επιφανειας που εχουν οι μεταλλικες ψυκτρες οι οποιες, ναι εφ οσον εκτεινονται και σε βαθος και δεν ειναι μια τριχα  πρεπει να υπολογισουμε τον ογκο.

Αν ειναι 3.8 και οχι 5 εκατοστα τοτε με απλους υπολογισμους βγαινει οτι εχουν ισο ογκο αρα και τις ιδιες δυνατοτητες ψυξης τουλαχιστον συμφωνα με την φυσικη

Αυτό που λές με την ωφέλιμη επιφάνεια των fins είναι σωστό, αλλά δεν υπολογίζεται με τον όγκο, ή τουλάχιστον, δεν είναι ευθέως ανάλογη με αυτόν. Εξαρτάται από την πυκνότητα των fins. Μπορούν στο ίδιο footprint να χωρέσουν περισσότερα fins (και άρα να υπάρχει μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια στον ίδιο ακριβώς όγκο radiator), με το κόστος όμως ότι όσο έρχονται πιό κοντά, τόσο δυσκολεύει το airflow ανάμεσα. Το ίδιο συμβαίνει και με το βάθος. Αυξάνεται η επιφάνεια των fins/louvers με το κόστος όμως ότι δυσκολεύει το airflow, έχοντας ο αέρας να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα τους. Εξού και το γεγονός ότι στην Arctic που ανέφερες υπάρχουν 4 ανεμιστήρες push-pull από το εργοστάσιο. Οι δύο προφανώς δεν επαρκούσαν (σκέπτομαι εγώ). [Η σύγκρισή της στα τεστ που έβαλες δεν απόλυτα αντικειμενική εφόσον οι υπόλοιπες ΑΙΟ είναι με δύο ανεμιστήρες. Θα μου πείς, έτσι έρχονται από το εργοστάσιο και έτσι πρέπει να τεστάρονται. Σωστό μεν, αλλά για να συγκρίνεις μήλα με μήλα, θα πρέπει να υπάρχουν απόλυτα όμοιες συνθήκες. Τα καλά reviews το κάνουν αυτό. Παραθέτουν και τιμές για Push, Pull και push-pull, και κάποιοι πολύ ψείρες δοκιμάζουν τις ΑΙΟ και με διάφορους ανεμιστήρες, καλύπτοντας κάθε περίπτωση πραγματικής χρήσης. Εγώ ας πούμε, όταν έκανα push-pull είδα βελτίωση τουλάχιστον 2-3° σε σχέση με το σκέτο push που είχα στην αρχή.] 

Συνεπώς, η ψυκτική ικανότητα δεν είναι ευθέως ανάλογη με τον όγκο του radiator, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο και κύριο τον σχεδιασμό των fins και την ευκολία με την οποία περνάει ο αέρας από μέσα. Μια πιό ρηχή ΑΙΟ έχει το πλεονέκτημα του airflow και συνήθως 2 ανεμιστήρες αρκούν. Συνεπώς, φαίνεται ότι από πλευράς καθαρά ψυκτικής απόδοσης, είναι προτιμότερο για τις εταιρίες να κάνουν μεγαλύτερα radiators σε εμβαδόν επιφάνειας πρόσκρουσης του αέρα, παρά παχύτερα για τους λόγους που αναφέραμε. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα παχύτερα radiators κρατάνε και πολύ περισσότερη σκόνη (το έζησα αυτό στο παρελθόν με μια Η80i που είναι σχεδόν 5cm παχιά) και αν δεν είναι σωστά σχεδιασμένα (για την arctic διάβασα καλά σχόλια εδώ) κάνουν και περισσότερο θόρυβο. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επίσης είναι οι ανεμιστήρες, δηλαδή το πόσο καλά εφάπτονται στην επιφάνεια του ψυγείου ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ροής, και πόσο μεγάλη στατική πίεση έχουν ώστε να σπρώξουν ή να τραβήξουν αποτελεσματικά τον αέρα μέσα από τις κορδέλες των louvers. Όσο πιό παχύ το radiator τόσο μεγαλύτερη απαίτηση για καλύτερους ανεμιστήρες υπάρχει, το οποίο βέβαια μεταφράζεται και σε έξτρα κόστος για τις εταιρείες. 

Φυσικά αν έχεις περιορισμούς από το κουτί και δεν μπορείς να βάλεις πάνω από 240mm, τότε είναι πολύ καλή λύση. Αν όμως έχεις δυνατότητα για 280 ή μεγαλύτερη, τότε δεν υπάρχει λόγος να μη πας εκεί. 

Συγγνώμη για το εκτενές και το off topic, αλλά τα γράφω γιατί μπορεί να διαβάζουν διάφοροι που ενδιαφέρονται για ΑΙΟ και κάτι μπορεί να αποκομίσουν από την συζήτηση. 

Επεξ/σία από pnick
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...