Προς το περιεχόμενο

Παλιο laptop

spegouras

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας! Εχω ενα λαπτοπ acer aspire 1360 με windows xp.Το χρειαζομαι, οποτε σκεφτηκα να βαλω linux:D 

Χρησιμοποιω Ecxel. Ποια διανομη μπορω να βαλω?

(Θα το περασω με usb, πως το κανω αυτο?  :unsure:  :D )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλό θα είναι να μας έλεγες και τα χαρακτηριστικά του Η/Υ σου ( πχ CPU - Ram κλπ)

Θα σου πρότεινα μια διανομή ελαφριά όπως LXLE , Antix ,  wattOS

κατεβάζεις το iso από το αντίστοιχο site.  ( Στο www.distrowatch.com μπορεις να βρεις την πλειονότητα των διανομών linux)

Στον παρακάτω οδηγό  μπορείς να δεις πως θα κάνεις εκκινήσιμο usb-stick

https://www.pcsteps.gr/14678-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-boot-usb/

Excel -word κλπ δεν λειτουργουν σε λίνουξ αλλά υπάρχουν οι αντίστοιχες σουΐτες  Libre- Office, OpenOffice κ.α.

Μιας και είσαι αρχάριος θα έλεγα να βάλεις την LXLE που έχει όλα αυτά που θα χρειαστείς εγκατεστημένα και δουλεψαν "out of the box"

σε όλα τα αντίστοιχα ,με το δικό σου, χρεπάκια στα οποία την έχω δοκιμάσει .... :-) :-) :-) :-)

Ρε συ Οξυζενέ εδώ ο άνθρωπος ρωτάει πως θα βάλει για πρώτη φορά linux λειτουργικό με live-usb σε λαπτοπ δεινόσαυρο και του λες να εγκαταστήσει και πακέτα με την πρώτη ;

Περίμενε κανά- δυο μέρες να έρθει στα ίσια του :-D :-D :-D :-D

• Like 1

Ρε συ Οξυζενέ εδώ ο άνθρωπος ρωτάει πως θα βάλει για πρώτη φορά linux λειτουργικό με live-usb σε λαπτοπ δεινόσαυρο και του λες να εγκαταστήσει και πακέτα με την πρώτη ;

Περίμενε κανά- δυο μέρες να έρθει στα ίσια του :-D :-D :-D :-D

Οξυγόνος ρε, τι οξυζενέ :P

Το WPS Office δεν το ανέφερα τυχαία, έχει άριστη συμβατότητα με το μικρομαλακό Office

Εχει να περασει πολλα σοκ.

1ο Να περασει τη διανομη σε στικακι.

2ο να εγκαταστησει τη διανομη (το πιθανοτερο οι 5-6 πρωτες εγκαταστασεις να γινουνε Ωλος)

3ο να μαθει τα βασικα (πως αλλαζει wallpaper, ringtone, να συνδεθει στο δικτυο...)

4ο να βρει πως εγκαθιστα εφαρμογες

5ο Να ασχοληθει με τις διαφορες openOffice και WPSoffice.

Στο τελος μπορει να βαλει τα κλαματα απο την κουραση (του ηρθανε ολα μαζεμενα). 

Υπομονη αδερφε! Δωσε μερικες εβδομαδες στον εαυτο σου να προσαρμοστει. Θα ανταμειφθεις.

Θα εχεις ασφαλες κι ελευθερο λειτουργικο, που δε θα τρεμουν τα χερια σου να το συνδεσεις στο διαδικτυο.

• Like 1

Εχω ενα φορητο παρομοιων δυνατοτητων εδω και καιρο με λινουξακι.

Του χω σκασει ενα σκασμο λεφτα σε αναβαθμισεις , σε σημειο που κρινω οτι σπαταλησα χρηματα σε ενα μηχανημα που δεν προκειται να ανακαμψει ποτε στην ζωη του ..με τα σημερινα δεδομενα.

Μιλαμε για Amd athlon/2gb ddr2/60-80gb hdd ide (cpu/hdd/wifi/πλαστικα/οθονες εχουν αλλαχτει στα μεγιστα που σηκωνει το μηχανημα..σε μια κριση μεσης ηλικιας :) )

Που θελω να καταληξω . Οτι σε τετοια μηχανηματα ο δισκος ειναι το προβλημα. Βλεπω στο δικο μου που οταν boot-αρει , πρηζει @@.

Πας να ξεκινησεις browser ...office ..καποιο προγραμμα γενικοτερα και βλεπεις οτι χωλαινει..ο δισκος.

Και αμα τιγκαρει η 2γιγα μνημη , παλι θα μπει στο παιχνιδι ο δισκος..και μια απο τα ιδια.

Η λυση ? 2 λυσεις υπαρχουν

1. να βαλεις ssd ide .Ναι υπαρχουν...αλλα αξιζει να ασχοληθεις περαιτερω με τετοιο μηχανημα?

2.Να μην ασχοληθεις καν με τετοιο φορητο :)

Ξερω ειναι φαινομενα των καιρων μας , να ξεθαβονται παλια φορητα , ή να αγοραζονται σαπια φορητα επειδη οι αλυσιδες τα σκοτωνουν και μετα να εχουμε τοπικς του στυλ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΦΟΡΗΤΟΥ".

Παιδια , ή βαλτε λεφτα στην ακρη και παρτε ενα αξιοπρεπες φορητο (για την εποχη του) και οταν φαει τα ψωμια του πηγαιντε στο επομενο.

Ή αγοραστε desktop , με 200-300 ευρω φτιαχνεις χαμηλων επιδοσεων desktop αλλα σιγουρα πολυ καλυτερο απο τις σαβουρες που ξεθαβετε.

Τελοσπαντων ο καθενας κανει ο,τι τον φωτισει ο θεος, αλλα να ξερετε οτι παντα σε τετοιες περιπτωσεις (αναβαθμισης φορητου κλπ) μπαινει ο παραγοντας αν αξιζει η ολη φαση.

Αν ο αλλος θελει να σπαταλησει λεφτα (οπως εκανα και εγω με το σαπιο) μεγεια του με χαρα του.Αλλα να ξερει , η αναβαθμιση / ενασχοληση με φορητο μιας αλλης χιλιετιας ειναι ασυμφορη...Με την εννοια οτι το τελικο αποτελεσμα δεν θα ειναι αναλογο του χρονου και του κοπου και του χρηματος που ξοδευτηκε.

Δεν ξερω τις τιμες των μεταχειρισμενων υπολογιστων στην ελληνικη αγορα αλλα ειμαι υπερ της αποψης του μπηχτη.

Ειδα στο ε σοπ μεταχειρισμενο λαπτοπ με i5 5xxx και 4 GB RAM στα 300 ευρω.

Υποθετω οτι ενα καλο λαπτοπ με DualCore Duo θα ειναι καπου στα 130 με 150€

Σταθερος με i5 2xxx ισως καπου στα 150 με 170 Ευρω

Αρα προς τι ο μαζοχισμος και τα εξοδα για μηχανηματα 15ετιας που σερνονται;

Δεν ξερω τις τιμες των μεταχειρισμενων υπολογιστων στην ελληνικη αγορα αλλα ειμαι υπερ της αποψης του μπηχτη.

Ειδα στο ε σοπ μεταχειρισμενο λαπτοπ με i5 5xxx και 4 GB RAM στα 300 ευρω.

Υποθετω οτι ενα καλο λαπτοπ με DualCore Duo θα ειναι καπου στα 130 με 150€

Σταθερος με i5 2xxx ισως καπου στα 150 με 170 Ευρω

Αρα προς τι ο μαζοχισμος και τα εξοδα για μηχανηματα 15ετιας που σερνονται;

Κοιτα ζουμε στην Ελλαδα και μαλιστα εν μεσω κρισης..Εδω ο Ελληνας δεν εδινε λεφτα για το πισι του οταν ειχε χρημα..θα δωσει τωρα?

Ε εκει στηριζονται οι εταιριες και πουλανε κατι σαπια με celeron και κατι ελεεινα specs και οταν παει ο χρηστης να τρεξει windows8/10 αρχιζουν τα παρατραγουδα.Και εχουμε θεματα του στυλ "να βαλω λινουξ ?" "ξεθαψα το ταδε σαπιοκαραβο" κλπ.

Υπαρχουν τρελες ευκαιριες σε μεταχειρισμενα σε ebay ή αγγελιες.

Εγω επειδη χαλασε το βασικο μου φορητο και περιμενω να ρθει η μητρικη απο την κινα (σαν να λεμε απο την ακρη του γαλαξια)..πηρα απο γνωστο μεταχειρο με 170ευρω με i3 2γενιας/3ης γενιας M ...του καρφωσα προσωρινα δισκους και cpu απο το χαλασμενο και κανω την δουλεια μου.

Και εδω αλλοι πουλανε στα μαγαζια celeron-ια με 250-350 ευρω...που μολις φορτωσει με πραμα το λειτουργικο δεν μπορει να παρει τα ποδια του.

Τι θα εκανα εγω αν δεν ειχα ΠΟΛΛΑ λεφτα και επρεπε να παρω μηχανημα

1.Αν ηθελα φορητο θα επαιρνα MINIMUM καποιο με i3/i5 , οποιασδηποτε γενιας , καινουργιο ή μεταχειρο , αναλογως τα φραγκα.

Απο κει και περα θα αναβαθμιζα ram/ssd και θα ειχα ενα μηχανημα που για απλες δουλειες γραφειου (που κανει το 95% των χρηστων) θα κρατουσε για χρονια και αν ειχε και καμμια καλουτσικη καρτα γραφικων θα ετρεχα και κανα παιχνιδακι ....

2.Αν ηθελα σταθερο , θα εφτιαχνα μια απλη συνθεση .. π.χ. μητρικη (1150?1151? κατι που να παιρνει γερους επεξεργαστες) / ddr4 ram (κριμα να σκασεις την σημερον ημεραν λεφτα για ddr3) / ssd  / απλο επεξεργαστη , καποιον διπυρηνο , μια απλη καρτα γραφικων και ενα απλο κουτακι.

Αν τα βαλετε κατω πανω απο 250-300 ευρω δεν πανε αυτα.

Και αφου ειχα στησει το πισακι να κανω αρχικως την δουλεια μου κουτσα στραβα...στο μελλον εφοσον ερχοντουσαν λεφτα στα χερια μου ...αλλαζεις τον επεξεργαστη με καποιον τουμπανο....αλλαζεις την καρτα γραφικων με καποια που να σπερνει ....και εχεις ενα πισι που το αναβαθμιζεις αναλογα με τις αναγκες και κραταει για χρονια.

Το να ξεθαβετε σταθερα ή laptops και να προσπαθειτε να ριξετε το επιπεδο της εμπειριας χρηση σας λογω οικονομικου μακροπροθεσμα πιο πολλα λεφτα θα ξοδευτουν.

Η απατη με τα Celeron δυστυχως δεν ειναι ελληνικη εφευρεση....

Απο καπου πρεπει να βγει ενα καλο περιθωριο κερδους οταν ο πελατης θελει ντε και καλα καινουργιο υπολογιστη αλλα ταυτοχρονα να μην δωσει πανω απο 350/400 ευρωπουλα.

DDR4 υποστηριζουν μονο οι Skylake δηλαδη ι3 6xxx αλλα εκει μιλαμε για 500αρικο ανετα.

@pmav @gakos1112

διαλεγοντας ουτε καν το πιο φτηνο καταστημα..ετσι στα γρηγορα

http://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi/motherboard-mitrikes/Gigabyte-Motherboard-H110M-S2PV-H110-1151-DDR4.htm

http://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi/psu-trofodotika/Corsair-VS-Series-550W-CP-9020097-EU.htm (υπαρχουν και φτηνοτερα )

http://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi/cpu-epeksergastes/Intel-CPU-Core-i3-6098P-1151-3-6-GHz-3MB-BX80662I36098P.htm

http://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi/ram-mnimes/Crucial-RAM-Desktop-8GB-2400MHz-DDR4-CT8G4DFS824A.htm

http://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi/vga-kartes-grafikwn/Palit-VGA-GT-710-1GB-NEAT7100HD06.htm

Συνολο : 335.5

Δεν εβαλα κουτι και δισκο...υπολογιστε λοιπον 25-30ευρω ενα απλο κουτι , 60-70ευρω εναν 120/240αρη ssd , πληκτρολογια/ποντικια 15-20ευρω και εχεις ενα συνολο των 440ευρω.

Με 440 ευρω (που μπορουν να μειωθουν προφανως διαλεγοντας σε καποια σημεια πιο φτηνα μοντελα) εχεις ενα αξιοπρεπες μηχανημα future-proof.

Χωρις οθονη παντα ετσι ?

Και στο μελλον αλλαζεις επεξεργαστη/καρτα γραφικων/δισκο οπως βολευεται ο καθενας...

Στα ιδια λεφτα στο εν λογω καταστημα σε φορητο υπαρχει το http://www.plaisio.gr/desktop-laptop/laptops/all-laptops/HP-Laptop-250-G4-i5-5200U-9809.htm

Που πασχει (σε συγκριση με την παραπανω συνθεση) σε επεξεργαστη/καρτα γραφικων/επεκτασιμοτητα.

Αρα το συμπερασμα ειναι οτι αν δεν δωσεις τουλαχιστον 3-4 κατοσταρικα σε καινουργιο μηχανημα desktop ή laptop δεν παιρνεις κατι αξιοπρεπες που θα σου κρατησει.

Η αλλη λυση ειναι τα μεταχειρισμενα..αλλα οχι celeronia για ονομα του θεου ...το ebay εχει απιστευτες ευκαιριες..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...