Προς το περιεχόμενο

Συνδυασμός φωτογραφικής(+φακού) για αρχάριο;

x_vagos_x

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@ SeNNinhA: Αυτή τη στιγμή μπορώ να διαθέσω τα 130 της S2. Αν αποφασίσω να μαζέψω περισσότερα χρήματα θα είναι είτε για έναν-δυο φακούς για την S2 (πρώτος στη λίστα ο prime, με πλεονέκτημα το f/1,8 και το γενικότερο sharpness), είτε για ένα καλύτερο kit, ανάλογα και τις... προταιρεότητές μου. :)

Όντως η Olympus είναι καλύτερη επιλογή σαν σύνολο, αλλά αν πρόκειται να περιμένω ώστε να μαζέψω το ποσό, κινδυνεύω να μην την βρω στα χρήματα που λες. Οπότε την έχω απλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Για τα μειονεκτήματα του stockhouse (για το οποίο γνωρίζω), νομίζω κι εγώ πως η χαμηλή τιμή τα αντισταθμίζει με το παραπάνω :P

To θέμα του stabilization με ανησυχεί λίγο (επίσης ο prime 18mm δεν εχει stabilization), αν και όπως λέω στην αρχή, η προταιρεότητά μου είναι τα landscapes (με τρίποδο) και έπειτα street photography.

@ AggelosTz: Κρατάω τη συμβουλή σου για... μετέπειτα αγορές. Επίσης, το θέμα της μεταπωλητικής αξίας το βλέπω και ψάχνοντας για αυτές τις entry level που κοιτάω και δεν τις βρίσκω πουθενά μεταχειρισμένες (σε καλή τιμή τουλάχιστον...) Τα μεγαλύτερα μοντέλα (είτε κάμερες είτε φακοί) πωλούνται αρκετά φτηνότερα από καινούργια, αλλά και πάλι το κόστος είναι αρκετά υψηλό (για τη δική μου φάση).

Παρ' όλα αυτά κρατάω πως η Olymus E-LP6 έχει καλές συστάσεις και από τους δυο σας :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Πωπω τώρα που κοίταξα σκρουτζ το ξεφτίλισαν με τις τιμές. θυμάμαι υπήρχε πάμφθηνη η epl6. Ότι να 'ναι. Μην βιάζεσαι πάντως μάζεψε ένα ποσό αρχικά και τσέκαρε καθημερινά μεταχειρισμένα αλλά μπας και φέρει κανένα κατάστημα την epl6. Έχω χρησιμοποιήσει την om-d e10 της olympus πάνω κάτω ίδια ποιότητα (νομίζω και αισθητήρας ίδιος με την epl6) η ποιότητα εικόνας της είναι πάρα πολύ καλή ειδικά με πράιμ αλλά ανεβαίνει η τιμή ....πολύ.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Nikon 1 S2 στα 130€ με τον φακο ειναι τιμη που δεν παιρνεις μεταχειρισμενη ούτε καλη compact. Ακομη και σαν compact να την πάρεις απλα για να την εχεις καβάντζα αξίζει. Εαν δεν ειχα την J1 θα την ειχα παρει ηδη εγω...

Ενημερωσε μας απο τις εντυπωσεις σου μετα τις πρωτες φωτογραφησεις. Για αναβαθμισεις μηχανης και φακου στην πραγματικοτητα εχεις πολυ δρομο ακομη μεχρι να το χρειαστεις πραγματικα.

Δες και μερικες γνωμες και δειγματα φωτο απο φωτογραφους στο δικτυο σχετικα. Ψαξε για Nikon 1 V1 που ειναι το λιγο advanced πρωτο μοντελο της σειρας.

Πχ:

http://tomstirrphotography.com/why-i-love-shooting-with-nikon-1

https://hmeye.wordpress.com/2014/03/25/why-i-love-the-nikon-1-system/

http://www.stevehuffphoto.com/tag/nikon-1/

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1352926

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

AggelosTz: την elp6 θυμαμαι την εκθειαζαν απ' οταν βγηκε, αλλα πλεονε χουν βγει πολλοι διαδοχοι απ' οτι βλεπω. Αναμενεται συντομα και νεο μοντελο...

SeNNinhA: Την V1 βρισκω παντου online με φορεμενο τον prime 18mm που λεμε. Reviews, samples, δημοφιλης στο flickr.. Πολυ καλα αποτελεσματα!

Ιδομεν, κυριοι.

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και τις αναλυσεις σας ;)

Θα ποσταρω updates οταν καταφερω να παω Μεταμορφωση και καβατζωσω την S2 :P

Επεξ/σία από x_vagos_x

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η V1 εχει τον ιδιο ασθητηρα, επεξεργαστη κλπ με τις S1/J1 απλα περισσοτερα κουμπια (και δυνατοτητες) και viewfinder. Στην πραξη μιλαμε για την ιδια μηχανη. Η S2 ειναι στην πράξη η ιδια με την J4.

Επεξ/σία από SeNNinhA

Τέλεια.

Κοιτούσα αυτό το review για τον N1 18mm prime και μου άρεσαν τα αποτελέσματα. Μετά θυμήθηκα να τσεκάρω με ποια τραβούσε, οπότε και είδα πως είναι η V1.

Για την J4 πάω να ψάξω samples τώρα, μιας και για την S2 δεν έχει πολλά πράγματα :P

Sorry αλλα γραψε λαθος.

S2-J3 ειναι σχεδον ιδιες (οχι με J4).

Δεν θα δεις στην πραξη διαφορες αναμεσα στις J1/J2/J3. Η J4 ειναι ελαχιστα καλυτερη με ουσιαστικη αναβαθμιση την J5. Η J3/S2 απλα εχει λιγο μεγαλυτερη αναλυση στον αισθητηρα (14Mp αντι για 10Mp). Οτι διαβαζεις για την V1 στην ουσια ισχυει κατα 99% και για εως και την J4. Η γενικη ποιοτητα των φωτογραφιων δεν εχει διαφορες. Αλλωστε ειναι φωτογραφιες απο φωτογραφους που στην αρχη δυσκολα θα φτασεις σαν αποτελεσμα. Ειναι ομως ενδεικτικες του τι μπορεις να περιμενεις ως μεγιστο απο την μηχανη.

Πήγα μια βόλτα από διάφορα καταστήματα να παίξω λίγο με τα εκθεσιακά μοντέλα και κατέληξα στα εξής:

Οι dSLR έχουν τον καλύτερο χειρισμό. Πολλά και βολικά κουμπιά, και το viewfinder βοηθάει απίστευτα σε σχέση με την οθόνη. Δυστυχώς δεν είχε κάποιον prime να δω κουμπωμένο σε dSLR.

Οι advanced compact που λέγαμε παραπάνω (που τις αποκλείω λόγω κόστους, αλλά τις κοίταξα για γούστο και μέτρο σύγκρισης) είναι όντως πολύ δυνατές.

Οι Mirrorless, πάλι, είναι το καλύτερο ενδιάμεσο. Είχε την S2 σε έκθεμα, και μάλιστα ήταν σε τιμή 160 ευρώ (με 2 έτη εγγύηση, έναντι 129 ευρώ και 6 μήνες του Stockhouse τους), με τον Kit φακό.

Ακριβώς δίπλα όμως είχε και την Olympus E-PL6. Έ-ρω-τας. Απίστευτο κράτημα, πολύ κουμπί (ειδικά σε σχέση με την απλοϊκή Nikon, νταξ δεν παραπονιέμαι 160 ευρώ...), περισσότερες ρυθμίσεις, και ήταν το kit με τους δυο φακούς στα 389 που έλεγες SeNNinhA.

Μου φάνηκε τόσο χαώδης η διαφορά από την Nikon μέχρι την Olympus που θα κάνω τελικά υπομονή μέχρι να φτάσω το budget στα 389. Στη χειρότερη (αν δεν υπάρχει πλέον), θα πάω σε dSLR.

Μην σας κουράζω άλλο. Ευχαριστώ για τις προτάσεις και το χρόνο. Τα ξαναλέμε σε κανένα μήνα :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεχρι τοτε διαβασε κι ολας τεχνικες για φωτογραφηση.

Μερικα tips συγκεντρωμενα για γρηγορο διαβασμα:

https://www.cnet.com/how-to/50-essential-photography-tips/

Υ.Γ. Την ποιοτητα της αποδοσης του prime δεν μπορεις να την αξιολογησεις ευκολα και σιγουρα οχι βλεποντας τις φωτο σου στην οθονη της μηχανης.

---

Να σου βαλω και αλλα φυτιλια;

Canon EOS M10. Πολυ μικρή και με αισθητηρα APS-C (οπως οι DSLR). Αλλα το βασικο κιτ με τον ενα φακο βγαινει στα 330€.

http://www.skroutz.gr/s/7824552/Canon-EOS-M10-Kit-15-45mm-IS-STM.html

Επεξ/σία από SeNNinhA

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακριβώς αυτό έχω σκοπό να κάνω ;)

Έχω ξεκινήσει να παρακολουθώ αυτό το course.

Υ/Γ: το εφέ του F/1,4 ήθελα να δω, περισσότερο, και όχι τόσο την ποιότητα

Υ/Γ2: Με την Olympus επίσης κατάλαβα πως θα χρειαστώ κάποιου είδους σταθεροποίηση στο φακό γιατί ακόμη και στα 1/60" μου βγήκαν κουνημένες -_-

Να σου βαλω και αλλα φυτιλια;

Canon EOS M10. Πολυ μικρή και με αισθητηρα APS-C (οπως οι DSLR). Αλλα το βασικο κιτ με τον ενα φακο βγαινει στα 330€.

http://www.skroutz.gr/s/7824552/Canon-EOS-M10-Kit-15-45mm-IS-STM.html

Κάπου διάβασα (στα 8000 sites που έχω επισκεφθεί σήμερα μόνο) ότι πολύ καλή είναι και η https://www.skroutz.gr/s/6360944/Panasonic-Lumix-DMC-GF7-Kit-12-32-Asph-Mega-O-I-S.html για αρχή, με καλές επιλογές για φακούς αργότερα.

Νταξ, θα τα ξέρω ΟΛΑ μέχρι να πληρωθώ.

Επεξ/σία από x_vagos_x

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η olympus εχει IBIS, δηλαδη In Body Image Stabilization. Συστημα που διορθωνει την θεση του αισθητηρα για να αντισταθμισει τους κραδασμους. Λιγο λιγοτερο αποτελεσματικο απο οτι το stabilization στον φακο αλλα βολικοτερο γιατι το εχεις με οτι φακο κι αν φορεσεις πανω. Κανονικα δεν θα επρεπε να ειχες προβλημα οποτε είτε ηταν για καποιο λογο απενεργοποιημενο απο τις ρυθμισεις, ειτε εχεις πολυ ασταθες κρατημα και πρεπει να το διορθωσεις.

Και ενα ωραιο review απο φωτογραφο:

http://bejo-photography.blogspot.gr/2015/03/my-thoughts-on-olympus-pen-e-pl6.html?m=1

---

Θα σου την προτεινα την GF7 αλλα δεν βλεπω να κερδιζεις κατι ουσιαστικο σε σχεση με την Olympus και η τιμή της μολις 40€ λιγοτερα αλλα με ενα μονο φακο δεν ειναι τοσο ελκυστικη οσο της Olympus που θεωρειται ευκαιρια (το κιτ των 2 φακων). Εχει 4/3" αιαθητηρα και αυτη (εβαλα την Canon λογω μεγαλυτερου APS-C αισθητηρα). Ολες οι 4/3" μπορουν να φορεσουν τους ιδιους φακους ανεξαρτητα απο τον κατασκευαστη του σωματος της μηχανης και αυτο ειναι ενα μεγαλο πλεονεκτημα.

---

Πολυ καλες υπαρχουν πολλες αλλα οι τιμες ξεφευγουν πολυ....

Επεξ/σία από SeNNinhA

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χμμμ, πολύ πιθανό ΚΑΙ να ήταν απενεργοποιημένο το IBIS, ΚΑΙ να έχω ασταθες κράτημα.

Γενικά οι ρυθμίσεις της Olympus ήταν ό,τι-να-ναι. Είχαν πειράξει λίγο πολύ τα πάντα. Μάλιστα η οθόνη είχε ένα περίεργο tint που στο preview δεν φαινόταν αφού τραβούσες την φωτογραφία.

Την GF7 την έβαλα λόγω του stabilized φακού, αλλά δεν γνώριζα για το IBIS της Olympus. So... yeah.

Η Canon είναι η μόνη [οικονομική] mirrorless με APS-C;

edit: omg η EOS M10 στο Kit έχει stabilized φακό. στα downsides το Canon EF-M mount δεν έχει κάποιον prime με f/1,4. Ξεκινάει από f/2 [και έχει και 230 ενώ ο Panasonic 25mm, f1,4 στάνταρ 4/3" έχει 180 ευρώ].

Στέκει η σκέψη να πάρω EOS M10 κιτ και έναν αντάπτορα από micro four thirds σε canon ef-m? Έτσι θα μπορώ να πάρω π.χ. κάποιον άλλον Micro 4/3 που απ' ότι βλέπω είναι περισσότεροι και φτηνότεροι...

Το μυαλό μου έχει γίνει πελτές με τόσα κριτήρια πλέον. Πρέπει να αρχίσω σοβαρό διάβασμα να τα ξεδιαλύνω και να θέσω προταιρεότητες γιατί δυσκολεύει το πράγμα, ειδικά τώρα που πήρα απόφαση ότι θα τα σκάσω. xD

Επεξ/σία από x_vagos_x

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπαρχουν πολλες APS-C mirrorless. Αλλα πας σε αλλη κατηγορια τιμης αλλα και μεγεθους και βαρους. Η πιο προσιτη ειναι η Sony a5000 αλλα προσωπικα θα προτιμουσα την Canon. Η Sony εχει και λιγους και ακριβους φακους επισης και τελευταια αντι να χαμηλώσει, ακριβηνε τις τιμες της. Ενω στα 4/3 βρισκεις παρα πολλους φακους και σε καλη τιμη.

Αυτο που σκεφτεσαι αν και γινεται, εκτος οτι θα χασεις το af (εκτος κι αν υπαρχει ειδικος ακριβος ανταπτορας) θα εχεις και πολυ vigneting. Δηλαδη μαυριλα γυρω απο την φωτογραφια και ειδικοτερα στις γωνιες. Αυτο γινεται διοτι ενα φακο σχεδιασμενο για να καλυπτει με φως ενα μικροτερο αισθητηρα τον βαζεις να καλυψει ενα μεγαλυτερο αισθητηρα. Οποτε η επιφανεια που φωτιζει ο φακος δεν επαρκει να φωτισει πληρως τον μεγαλυτερο αισθητηρα και η φωτο βγαινει μαυρη σε εκεινα τα σημεια. Οποτε ξεχνα το. Το αναποδο ειναι εφικτο (φακος απο μεγαλυτερο αισθητηρα τοποθετημενος σε μικροτερο) και δινει μαλιστα και μεγαλυτερο equivalent fical length στον φακο (φακοι FF DSLR σε DX DSLR).

Υ.Γ.

Το f/1.4 αν και φανταζει εντυπωσιακο σαν φωτεινοτητα δεν ειναι εύκολο στην χρηση του ειδικα απο αρχαριο. Το f/1.8-2.0 ειναι βολικότερο. Διαβασε σχετικα και θα καταλαβεις. Αλλωστε ενας prime δεν κρινεται μονο απο την φωτεινοτητα του αλλα και απο την οξυτητα του και αλλες παραμετρους φυσικα που συνολικα επηρεαζουν το τελικο αποτελεσμα που δινει.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1

Εχω δει και έχω παίξει λίγο με την Μ10 είναι ωραία αλλά....οι φακοί της...όχι. Δεύτερον η d3300 μην κοιτάς την τιμή της στο σκρουτζ πάρε τηλέφωνο τον Κατερέλο, Γαλαίο, Παπαδάκη και συνήθως κόβουν (στο λέω από προσωπική εμπειρία ) 50ευρώ. Τρίτο οι panasonic lumix μοιράζονται τους ίδιους φακούς με την olympus. Όποτε όπου δεις panasonic,olympus φακούς κάνουν και για τα δύο συστήματα. Μην κοιτάς φακούς με 1.4 ειδικά στην αρχή δεν παίζει να βρεις φόκους και είναι ειδικά για αρχάριο σαν εσένα μηδενικές οι πρακτικές διαφορές του από τον κατα πολύ φθηνότερο 1.8. Μια χαρά μποκέ κάνει και ο 1.8. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το έψαξα παραπάνω για APS-C και δεν συμφέρει κάτι άλλο. Όντως είναι πανάκριβα και τα body και οι φακοί της Sony.

Το Canon EF-M σαν mount δεν με πολυψήνει σαν οικοσύστημα, βλέποντας τις τιμές των φακών.

Όντως οι αντίστοιχες λύσεις σε Olympus/Panasonic και MFT είναι πιο συμφέρουσες (παρά το μειονέκτημα του μεγέθους του sensor).

Τους αντάπτορες για mounts έψαξα λίγο και είδα όλα όσα λες, SeNNinhA και δεν με συμφέρει κάποιος συνδυασμός, έτσι κι αλλιώς. Ήταν περισσότερο σκέψη της στιγμής, χωρίς να λάβω υπ' όψιν τις τιμές των φακών (εκτός από το τεχνικό θέμα του vignetting κτλ).

Και για το θέμα του f/1,4, ήθελα περισσότερο να ξέρω πως υπάρχει σαν option για πειραματισμό. Έτσι κι αλλιώς η πληθώρα των φωτογραφιών μου θα βγαίνει στα f/5,6 ή μικρότερο.

Οπότε κλίνω πλέον προς την Olympus E-PL6 με το διπλό κιτ φακών (αν υπάρχει), αλλιώς βλέπουμε. Πάντως στα 4/3" με MTF φακούς έχει αρκετά καλές τιμές.

Υ/Γ: ο Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 λέει για πρώτος prime; Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο για prime στην Olympus;

Επεξ/σία από x_vagos_x

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...