Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και κάποιο διάστημα έχω καταλήξει πλέον πως η δημιουργία ενός Server/Nas για την αποθήκευση και διαμοιρασμό αρχείων είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Παράλληλα όμως θα ήθελα να λειτουργεί και ως HTPC, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των συσκευών όσο το δυνατόν περισσότερο.
Χρειάζομαι λοιπόν τα φώτα σας για το στήσιμο του μηχανήματος, διότι με τα δικτυακά και τα σχετικά δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος.

Το HTPC που έχω ήδη στημένο έχει τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

Πλατφόρμα: X58-S1366 (ATX)

Λογισμικό: Win 8

Δίσκοι: WD Red 2TB (2τεμ.) + Samsung 2TB (2τεμ.) + WD Black 1TB (1τεμ.)

Tο κουτί μπορεί να δεχθεί έως 10 σκληρούς, οπότε (θεωρητικά) υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί σε server/nas.

Σχηματικά λοιπόν η υπάρχουσα κατάσταση:

- Ενσύρματη σύνδεση : HTPC - - - TV - - - Router - - - Δορυφορικός Δέκτης

- Ασύρματη σύνδεση : Κινητά - - - Τάμπλετ

Τα αρχεία υπάρχουν προς το παρόν σε εξωτερικούς σκληρούς, τα οποία συνδέονται όταν χρειασθεί μέσω USB2 ή 3 (καθόλου πρακτικό).

Γνωρίζω πως η πλατφόρμα είναι παλαιά και ενεργοβόρα και έχει προγραμματισθεί αναβάθμιση στο προσεχές μέλλον (ήδη υπάρχει desktop-δότης).

Στη φάση αυτή όμως θα προτιμούσα να μην ασχοληθώ με την αναβάθμιση, διότι θα ήθελα να επικεντρωθώ σε πρώτη φάση στην αλλαγή προσανατολισμού του μηχανήματος.

Επιδιωκώμενος στόχος:

α. Λειτουργία ως Server & HTPC (δεν είναι απαραίτητη ούτε επιθυμητή η λειτουργία 24/7)

β. Αποθήκευση των αρχείων σε μία συσκευή και πρόσβαση σε αυτά από όλες τις συσκευές

γ. Εκμετάλλευση όσο το δυνατόν περισσότερου από τον υπάρχοντα εξοπλισμό

δ. Παραμονή στην πλατφόρμα των Win

ε. Όσο το δυνατόν πιο απλή υλοποίηση

στ. Μέγιστη δυνατή ασφάλεια αρχείων (δικτυακά αλλά και από αστοχία υλικού)

Ποιά συνδεσμολογία θα προτείνατε για την περίπτωσή μου και ποιός είναι ο εξοπλισμός και το λογισμικό το οποίο κατά τη γνώμη σας χρειάζομαι;

Μπορεί να είμαι εξοικειωμένος με τα PC γενικά, αλλά στα δικτυακά είμαι σκεπάρνι, οπότε θα σας παρακαλούσα να δείξετε τη σχετική επιείκεια...

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και αναμένω με αγωνία τις προτάσεις σας.

Δημοσ.

Εχεις μια καλη πλατφορμα για transcoding στα παντα με το Plex, το κορυφαιο προγραμμα για streaming κατ'εμε, παιζει αμεσως και παιζει παντου, ο 920 που εχεις επανω φτανει και περισσευει για την χρηση που θες. Πρεπει να ξεφορτωθεις τους εξωτερικους καποια στιγμη και να ξεκινησεις τον file server σου με εσωτερικους δισκους, στο θεμα data protection κτλπ υπαρχουν αρκετες λυσεις, τα μοντερνα pc nas/htpc να ξερεις ειναι ειτε Windows ειτε Linux με Virtual Machines, το host λειτουργικο εχει τον ρολο του file server και επανω στα virtual machines τρεχουν ολα τα υπολοιπα, p2p,media streaming,plex και ουτω καθεξης. Ξεκινα με εναν 240GB SSD και τα Window 10 Pro πανω στα οποια θα στησεις ολα τα υπολοιπα.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εχεις μια καλη πλατφορμα για transcoding στα παντα με το Plex, το κορυφαιο προγραμμα για streaming κατ'εμε, παιζει αμεσως και παιζει παντου, ο 920 που εχεις επανω φτανει και περισσευει για την χρηση που θες. Πρεπει να ξεφορτωθεις τους εξωτερικους καποια στιγμη και να ξεκινησεις τον file server σου με εσωτερικους δισκους, στο θεμα data protection κτλπ υπαρχουν αρκετες λυσεις, τα μοντερνα pc nas/htpc να ξερεις ειναι ειτε Windows ειτε Linux με Virtual Machines, το host λειτουργικο εχει τον ρολο του file server και επανω στα virtual machines τρεχουν ολα τα υπολοιπα, p2p,media streaming,plex και ουτω καθεξης. Ξεκινα με εναν 240GB SSD και τα Window 10 Pro πανω στα οποια θα στησεις ολα τα υπολοιπα.

Οι σκληροί δίσκοι που έχω είναι κανονικοί εσωτερικοί, απλά με τη χρήση θηκών μετατράπηκαν σε εξωτερικοί. Έτσι σκεφτόμουν μήπως μπορέσω να τους χρησιμοποιήσω στον server.

SSD υπάρχει στα 120ΓΒ, αλλά με την επικείμενη αναβάθμιση θα πάει στα >256ΓΒ.

Οπότε λοιπόν πως προχωράμε;

Δημοσ.

Οι σκληροί δίσκοι που έχω είναι κανονικοί εσωτερικοί, απλά με τη χρήση θηκών μετατράπηκαν σε εξωτερικοί. Έτσι σκεφτόμουν μήπως μπορέσω να τους χρησιμοποιήσω στον server.

SSD υπάρχει στα 120ΓΒ, αλλά με την επικείμενη αναβάθμιση θα πάει στα >256ΓΒ.

Οπότε λοιπόν πως προχωράμε;

Μια χαρά, ξεκινάς πρώτα με την υλοποιηση του data storage και protection, pm με για λεπτομερειες. 

Δημοσ.

Μια χαρά, ξεκινάς πρώτα με την υλοποιηση του data storage και protection, pm με για λεπτομερειες. 

Γιατι να μην απαντηθει εδω να δουμε και εμεις οι περιεργοι ? : )

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...