Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα φίλοι και φίλες.

Έχω αρχίσει εδώ και κάποιο καιρό και μαθαίνω html + css.

Φτιάχνω τα αρχειάκια μου και τα αποθηκεύω στον σκληρό δίσκο, τα ανοίγω στο Chrome με διπλό κλικ...

Όλα καλά ως εδώ.

Αναρωτιέμαι όμως...

Μετά τι ;

Έστω ότι τελείωσα το φτιάξιμο της σελίδας μου, και θέλω να τη δημοσιεύσω τώρα.

Τι είναι προτιμότερο, να στήσω μηχάνημα server και να το έχω σπίτι ;

Να χρησιμοποιήσω κάποια εταιρία hosting ;

Και τι γίνεται με όλες αυτές τις τεχνολογίες, και τις συμβατότητες και ασυμβατότητες μεταξύ τους ;

Πως να διαλέξω αν θα τρέχει σε Linux ή Windows ? IIS, ή Apache ?

Μπορώ μέρη της ίδιας σελίδας να τα 'χω ASP.NET και άλλα php ?

Αυτά άμα πάρω εταιρία hosting τα βάζουν αυτή να είναι έτοιμος ο server ή τα ανεβάζω εγώ μέσω κάποιας εφαρμογής σε στυλ Remote Desktop ?

Κατατοπίστε με παρακαλώ, που να κοιτάξω να διαβάσω αν ξέρετε που θα μου λυθούν οι ανωτέρω πληροφορίες ; 

Δημοσ.

Γιατί βιάζεσαι αγορίνα ; Πρώτα ανέπτυξε τις ικανότητες σου ώστε να μπορείς να φτιάξεις κάτι αξιόλογο και μετά σε απασχολούν αυτά τα θέματα. Με html + css δεν πας πουθενά , χρειάζεσαι οπωσδήποτε κάποια server side γλώσσα όπως php , java , asp .. και σίγουρα χρειάζεται να ξέρεις javascript αν θέλεις να έχεις μια διαδραστική ιστοσελίδα .

Προφανώς και είναι προτιμότερο να πληρώνεις για hosting μιας και για να αγοράσεις έναν αξιόλογο server κοστίζει αρκετά χρήματα.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το pc σου σερβερ αλλά με μειωμένες δυνατότητες .

Δεν καταλαβαίνω για ποιες συμβατότητες μιλάς .. αν αναφέρεσαι στο πως θα το δείχνει ο κάθε browser προφανώς χρειάζεται κάποιες αλλαγές στον κώδικα ,όταν για παράδειγμα ο user χρησιμοποιεί internet explorer ώστε να φαίνεται "ωραίο " και να λειτουργεί σωστά .

Nαι μπορείς να χρησιμοποιήσεις php και asp.net .

Για να πάρεις μια ιδέα πως είναι να έχεις μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο θα σου πρότεινα να γραφτείς στο https://www.000webhost.com/ και να ανεβάζεις το site σου τσάμπα.

• Like 1
Δημοσ.

Η φτηνότερη λύση είναι βέβαια να το στήσεις στο σπίτι, συγκεκριμένα σε κάποιο VM γιατί δεν έχει και πολύ νόημα να μάθεις περιορισμένος από το μηχάνημα που τυχαίνει να χρησιμοποιείς για development.

"Εταιρία hosting" με την κλασική έννοια θα έλεγα επίσης πως δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε λόγο πέρα του να κάνεις το site σου διαθέσιμο (αν και δε μας ενδιαφέρει αυτό στα πλαίσια της κουβέντας υποθέτω?) επειδή επαγγελματικά επίσης δε νομίζω πως θα δουλεύεις έτσι ποτέ.

Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι το free tier του AWS (free για ένα χρόνο) το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και σου επιτρέπει να μπλεχτείς με άπειρα πράγματα, όρεξη να έχεις. Αλλά και επι πληρωμή υπάρχουν φτηνές επιλογές, π.χ. DigitalOcean από $5/μήνα που είναι ψίχουλα.

Τεχνολογίες κλπ το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις (και ενδεχομένως και τελευταίο για πολύ καιρό) είναι nginx και FastCGI.

• Like 1
Δημοσ.

Γιατί βιάζεσαι αγορίνα ; Πρώτα ανέπτυξε τις ικανότητες σου ώστε να μπορείς να φτιάξεις κάτι αξιόλογο και μετά σε απασχολούν αυτά τα θέματα. Με html + css δεν πας πουθενά , χρειάζεσαι οπωσδήποτε κάποια server side γλώσσα όπως php , java , asp .. και σίγουρα χρειάζεται να ξέρεις javascript αν θέλεις να έχεις μια διαδραστική ιστοσελίδα .

Προφανώς και είναι προτιμότερο να πληρώνεις για hosting μιας και για να αγοράσεις έναν αξιόλογο server κοστίζει αρκετά χρήματα.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το pc σου σερβερ αλλά με μειωμένες δυνατότητες .

Δεν καταλαβαίνω για ποιες συμβατότητες μιλάς .. αν αναφέρεσαι στο πως θα το δείχνει ο κάθε browser προφανώς χρειάζεται κάποιες αλλαγές στον κώδικα ,όταν για παράδειγμα ο user χρησιμοποιεί internet explorer ώστε να φαίνεται "ωραίο " και να λειτουργεί σωστά .

Nαι μπορείς να χρησιμοποιήσεις php και asp.net .

Για να πάρεις μια ιδέα πως είναι να έχεις μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο θα σου πρότεινα να γραφτείς στο https://www.000webhost.com/ και να ανεβάζεις το site σου τσάμπα.

Για front end πρέπει οπωσδήποτε javascript ? Δεν έχω εκεί επιλογές όπως έχω για backend ?

Αναφερόμουν σε τυχόν συμβατότητες της μιας γλώσσας με το τάδε server, του τάδε server με το τάδε λειτουργικό, κτλπ..

Εντάξει, 'βιάζομαι'.. Απλά μου δημιουργήθηκε η απορία, γιατί από ότι είχα ψάξει ενώ είχα δει διάφορα tutorials για συγκεκριμένες τεχνολογίες / εργαλεία, δεν έβρισκα κάτι που να δίνει το "whole picture", να καταλάβω πως κολλάν όλα αυτά μαζί. Ε, και μου δημιουργήθηκε η εύλογη απορία..

Ενδιαφέρον το 000webhost. Έκανα λογαριασμό και ανέβασα κάτι που έφτιαξα για πειραματισμό. Δεν δίνω link όμως γιατί ντρέπομαι να το δείξω :P 

Η φτηνότερη λύση είναι βέβαια να το στήσεις στο σπίτι, συγκεκριμένα σε κάποιο VM γιατί δεν έχει και πολύ νόημα να μάθεις περιορισμένος από το μηχάνημα που τυχαίνει να χρησιμοποιείς για development.

"Εταιρία hosting" με την κλασική έννοια θα έλεγα επίσης πως δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε λόγο πέρα του να κάνεις το site σου διαθέσιμο (αν και δε μας ενδιαφέρει αυτό στα πλαίσια της κουβέντας υποθέτω?) επειδή επαγγελματικά επίσης δε νομίζω πως θα δουλεύεις έτσι ποτέ.

Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι το free tier του AWS (free για ένα χρόνο) το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και σου επιτρέπει να μπλεχτείς με άπειρα πράγματα, όρεξη να έχεις. Αλλά και επι πληρωμή υπάρχουν φτηνές επιλογές, π.χ. DigitalOcean από $5/μήνα που είναι ψίχουλα.

Τεχνολογίες κλπ το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις (και ενδεχομένως και τελευταίο για πολύ καιρό) είναι nginx και FastCGI.

Αχ αυτό το VM. Έχω εγκαταστήσει και απεγκαταστήσει στο παρελθόν για πολλούς λόγους. Το Virtual Box. Ήθελα μέσα μου να μη χρειαστεί να ξανασχοληθώ με την όλη φάση, αλλά φαίνεται πως είναι αναγκαίο τελικά. Όχι μόνο για τον server όπως έδωσες ωραία ιδέα, αλλά και για να περάσω το monodevelop για να κάνω port κάτι που έχω γράψει σε c# και σε Linux.

Για την εταιρία hosting μας ενδιαφέρει να μάθουμε, γιατί αν και δεν είναι στα άμεσα σχέδια να δημοσιεύσω κάτι, για παν ενδεχόμενο και αν για τον Α ή Β λόγο θέλω κάποια στιγμή να το κάνω, θέλω να ξέρω το πως. (θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα. πχ χώρος για να έχω τα αρχεία απ' όποια συσκευή θέλω χωρίς χρήση ειδικής υπηρεσίας<έχω λίγη απ' τη μούρλα του Richard Stallman άσχετα αν είμαι σε Windows & .NET>, προσωπική σελίδα για να βάζω τα apps που φτιάχνω, άμα μου ζητήσει κανείς γνωστός να του φτιάξω κάνα siteάκι για να έχω portfolio...)

Φαίνεται ενδιαφέρον ο ngingx. Δεν τον είχα αντιληφθεί καν, φαίνεται να μη τον περιλαμβάνουν σε πολλές σχετικές λίστες στο ίντερνετ για κάποιο λόγο. Τον σημειώνω μαζί με το FastCGI για αργότερα.

Δημοσ.

Εφφόσων εχεις φτίαξει σελίδα σε htm+css και εχεις πλάνα για asp τότε , ψάξε για φτηνά πακέτα φιλοξενίας σε windows server με plesk panel συνηθως εκει θα μπορείς να τρεξεις asp και php χωρις προβλήματα.

Δημοσ.

Για front end πρέπει οπωσδήποτε javascript ? Δεν έχω εκεί επιλογές όπως έχω για backend ?

Έχεις, kind of. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλώσσες όπως CoffeeScript, TypeScript, Dart (όρεξη να έχεις επιλογές υπάρχουν) οι οποίες θα γίνουν compile από το source τους σε JavaScript source για να μπορεί να τις τρέξει ο browser ο οποίος γενικά τρέχει μόνο JS (αυτό το compile από source σε source άλλης γλώσσας λέγεται transpile).

Το θέμα είναι πως όσο πιο μακριά φεύγεις από τη JS τόσο λιγότερο εύκολο είναι να εκμεταλλευτείς το οικοσύστημά της, και τόσο λιγότερα τα resources που θα βρίσκεις. Επιπλέον παρόλο που ίσως το να ΄γράφεις τελικά σε JS δεν είναι τόσο χρήσιμο, το να ξέρεις JS είναι απίστευτα χρήσιμο. Οπότε θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις έτσι ορθόδοξα με ES6 aka Harmony (η τελευταία standardized έκδοση της JS -- by the way, ο όρος JavaScript τεχνικά είναι λάθος και το σωστό είναι EcmaScript -- ES).

Αχ αυτό το VM. Έχω εγκαταστήσει και απεγκαταστήσει στο παρελθόν για πολλούς λόγους. Το Virtual Box. Ήθελα μέσα μου να μη χρειαστεί να ξανασχοληθώ με την όλη φάση, αλλά φαίνεται πως είναι αναγκαίο τελικά. Όχι μόνο για τον server όπως έδωσες ωραία ιδέα, αλλά και για να περάσω το monodevelop για να κάνω port κάτι που έχω γράψει σε c# και σε Linux.

Είναι 200% απαραίτητο. Επίσης δεν είναι καν το τελευταίο πράγμα που θα μάθεις όσον αφορά τα virtualization developer tools. Αφού νιώσεις σχετικά άνετα σε περιμένουν Vagrant και Docker.

Τέλος, αυτό είναι το σημείο που θέλεις να έχεις μια γρήγορη τουλάχιστον quad core CPU και όση μνήμη μπορεί να σηκώσει ο υπολογιστής σου (κάτω από 16GB δε συζητάμε καν). Επίσης μεγάλο SSD γιατί όλα αυτά τα virtual disks των δεκάδων GB το καθένα κάπου πρέπει να κάθονται.

Φαίνεται ενδιαφέρον ο ngingx. Δεν τον είχα αντιληφθεί καν, φαίνεται να μη τον περιλαμβάνουν σε πολλές σχετικές λίστες στο ίντερνετ για κάποιο λόγο. Τον σημειώνω μαζί με το FastCGI για αργότερα.

Δε θέλω να μειώσω τον Apache και αυτά τα προγράμματα κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να είναι "web server", αλλά μιλώντας για scale πιστεύω ότι the writing is on the wall.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Είναι 200% απαραίτητο. Επίσης δεν είναι καν το τελευταίο πράγμα που θα μάθεις όσον αφορά τα virtualization developer tools. Αφού νιώσεις σχετικά άνετα σε περιμένουν Vagrant και Docker.

Όχι δα. Δεν έχεις λόγο για Vagrant αν δεν πρέπει να λύσεις το "dev, staging & production environments must be the same". Αντε ίσως αν τρέχεις Windows και γράφεις Ruby που έχει χάλια οικοσύστημα για windows. Τον κόβεις να βρίσκεται εκεί σύντομα; 

Δημοσ.

Όχι δα. Δεν έχεις λόγο για Vagrant αν δεν πρέπει να λύσεις το "dev, staging & production environments must be the same". Αντε ίσως αν τρέχεις Windows και γράφεις Ruby που έχει χάλια οικοσύστημα για windows. Τον κόβεις να βρίσκεται εκεί σύντομα; 

Δεν είναι μόνο το environment must be the same (το οποίο είναι valid concern όχι σπάνια). Στην τελική, Vagrant και Docker κάνουν διαφορετικά πράγματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μαζί (ο Vagrant υποστηρίζει και Docker σα machine provider).

Συμφωνώ ότι πολύ συχνά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου πιο αποδοτικά μόνο με Docker αλλά το δεν έχεις λόγο για Vagrant μου φαίνεται πολύ θεωρητικού είδους τοποθέτηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...