Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολυ δυσκολο πιστευω να παρει καποιος 80κ μικτα, χωρις να εχει προηγουμενη προυπηρεσια Γερμανια η δεν ειναι ανυπερβλητα υπεροχος στην δουλεια του.

Που ακομη και ετσι, πριν το δοκιμαστικο εξαμηνο δεν θα σου δωσουνε τοσα. Ισως μονο γιατρος που εχει τελειωσει ειδικοτητα και μιλαει καλα Γερμανικα. 

Περα απο αυτο, το ποια πολη ειναι εξαιρετικα σημαντικος παραγοντας, το τι ζωη θα κανουνε τα 1-2 ατομα επισης, τους φορους μπορεις να τους δεις εδω : https://www.nettolohn.de

Ναι, οκ. Αλλά:

Αν κάποιος φίλος είναι στην Γερμανία σε μεγάλη πόλη και παίρνει 60-70Κ, ξέρει να κάνει μια εκτίμηση για τα 80Κ. Ούτε ακριβής χρειάζεται να είναι, ούτε να του φάει πάνω από 1 δευτερόλεπτο σκέψης. Μια γενική ιδέα θέλω να πάρω για το τι παίζει.

Επίσης, το ρώτησα έτσι ώστε να μην είμαι αγενής του στυλ "λέγε πόσα παίρνεις και πόσα σου μένουν". Εγώ προσωπικά δεν θα έλεγα. Αλλά σε μια ερώτηση "για κάποιον που παίρνει Χ, πόσα του μένουν", άνετα.

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ναι, οκ. Αλλά:

Αν κάποιος φίλος είναι στην Γερμανία σε μεγάλη πόλη και παίρνει 60-70Κ, ξέρει να κάνει μια εκτίμηση για τα 80Κ. Ούτε ακριβής χρειάζεται να είναι, ούτε να του φάει πάνω από 1 δευτερόλεπτο σκέψης. Μια γενική ιδέα θέλω να πάρω για το τι παίζει.

Επίσης, το ρώτησα έτσι ώστε να μην είμαι αγενής του στυλ "λέγε πόσα παίρνεις και πόσα σου μένουν". Εγώ προσωπικά δεν θα έλεγα. Αλλά σε μια ερώτηση "για κάποιον που παίρνει Χ, πόσα του μένουν", άνετα.

Και σου απαντησα, εξαρταται απο την πολη. Και το Μοναχο ειναι μεγαλη πολη, και το Ντουσελντορφ και το Αμβρουργο, αλλα στο πρωτο το σπιτι θα σου βγει περι στα 1300 ++, στο Ντουσελντορφ στα 700 και στο Αμβουργο στα 1000. Περιπου προφανως, μιλωντας για σπιτι για ενα ατομο, φυσικα καποιος μπορει να βρει και ενδεχομενως φτηνοτερα, αλλα για κατι decent σε ακτινα 3-4 km απο το κεντρο πιστευω σε αυτες τις τιμες θα κινηθεις το λιγοτερο.

To υπολοιπο κοστος ζωης ειναι συγκρισιμο με της Ελλαδας πιστευω. 

Απο εκει και περα, ο μεσος ορος μισθου πχ στο Μοναχο ειναι 2600 καθαρα, στο Ντουσελντορφ 2150. ( πηγη https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Germany&country2=Germany&city1=Munich&city2=Dusseldorf&tracking=getDispatchComparison, δεν ξερω κατα ποσο ειναι αξιοπιστο η οχι) .

Δημοσ.

Και σου απαντησα, εξαρταται απο την πολη. Και το Μοναχο ειναι μεγαλη πολη, και το Ντουσελντορφ και το Αμβρουργο, αλλα στο πρωτο το σπιτι θα σου βγει περι στα 1300 ++, στο Ντουσελντορφ στα 700 και στο Αμβουργο στα 1000. Περιπου προφανως, μιλωντας για σπιτι για ενα ατομο.

To υπολοιπο κοστος ζωης ειναι συγκρισιμο με της Ελλαδας πιστευω.  

Δεν θέλω να είμαι αγενής, αλλά δεν βλέπω πώς μπορείς να το λες αυτό απάντηση. Απάντηση στην ερώτησή μου είναι: 10 με 20, 20-30, 30-40. Κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

Ανάλογα με το αν είσαι παντρεμένος έχεις παιδιά κτλ κτλ μπαίνεις σε άλλες φορολογικές κλίμακες. Ελεύθερος χωρίς παιδιά πληρώνει τα περισσότερα σε κρατήσεις που φτάνουν το 45% νομίζω. Μετά το νοίκι είναι που παίζει ανάλογα την πόλη. Για σούπερ μάρκετ και βασικά έξοδα υπολόγισε 10-20% πάνω σε σχέση με την Ελλάδα.

Πχ με 2 άτομα και 60k το χρόνο μικτά μαζί, στο Μόναχο, είχα υπολογίσει ότι θα μας μένουν στην άκρη καθαρά 500.

• Like 1
Δημοσ.

Εσείς που είστε Γερμανία, για κάποιον που παίρνει 80Κ μεικτά, πόσα καθαρίζει (φόροι, κόστος ζωής για 1 ή 2 άτομα, μεγάλη πόλη);

Εξαρτάται πάρα πολύ από οικογενειακή κατάσταση κλπ κλπ φορολογική νομοθεσία, καταλαβαίνεις.

http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm

Με default νούμερα και υποθέτοντας άγαμος χωρίς παιδιά, από 80Κ μικτά καθαρίζεις σχεδόν 45 από τα οποία πρέπει να βγάλεις τα έξοδά σου.

Απο κει και πέρα τώρα τι να σου πω, πόση άνεση και τι ζωή θες να κάνεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα πάρα πολύ. Θα σου πω το rule of thumb που μου είπαν και μένα, και ο οποίος πολλές φορές γίνεται "enforce" από σπιτονοικοκύρηδες: υπολόγισε για να βγαίνεις άνετα το νοίκι να είναι το 1/3 του net income και το πάμε απο κει.

Τα 45Κ είναι 3750 το μήνα, οπότε νοίκι μέχρι ~1200-1300. Βάλτο στην πόλη που θες να δεις πού μένεις με τόσα λεφτά και θεώρησε ότι όλα σου τα υπόλοιπα έξοδα θα μπορείς να τα καλύψεις με άνεση.

Ανάλογα με το αν είσαι παντρεμένος έχεις παιδιά κτλ κτλ μπαίνεις σε άλλες φορολογικές κλίμακες. Ελεύθερος χωρίς παιδιά πληρώνει τα περισσότερα σε κρατήσεις που φτάνουν το 45% νομίζω. Μετά το νοίκι είναι που παίζει ανάλογα την πόλη. Για σούπερ μάρκετ και βασικά έξοδα υπολόγισε 10-20% πάνω σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι κρατήσεις όλες μαζί φτάνουν και πολύ παραπάνω από 45% (ανάλογα το μισθό βέβαια), δεν ξέρω αν το λες γενικά. Μια φίλη μου ελεύθερη χωρίς παιδιά είναι αν θυμάμαι καλά στο 60%.

Για σούπερ μάρκετ συγκεκριμένα, το λες από πρώτο χέρι; Γιατί εμένα αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι πόσο άπειρα φτηνότερο είναι το σούπερ στη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα. Σοβαρά είναι τόσο φτηνότερο που δεν είναι καν αστείο. Εδώ με 35-40 ευρώ γεμίζω όλο το shopping trolley (συγκεκριμένα αυτό έχω), Ελλάδα με τόσα λεφτά φεύγεις με δυο σακούλες και αναρωτιέσαι που πήγαν τα υπόλοιπα.

• Like 3
Δημοσ.

Εξαρτάται πάρα πολύ από οικογενειακή κατάσταση κλπ κλπ φορολογική νομοθεσία, καταλαβαίνεις.

Με default νούμερα και υποθέτοντας άγαμος χωρίς παιδιά, από 80Κ μικτά καθαρίζεις σχεδόν 45 από τα οποία πρέπει να βγάλεις τα έξοδά σου.

Απο κει και πέρα τώρα τι να σου πω, πόση άνεση και τι ζωή θες να κάνεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα πάρα πολύ. Θα σου πω το rule of thumb που μου είπαν και μένα, και ο οποίος πολλές φορές γίνεται "enforce" από σπιτονοικοκύρηδες: υπολόγισε για να βγαίνεις άνετα το νοίκι να είναι το 1/3 του net income και το πάμε απο κει.

Τα 45Κ είναι 3750 το μήνα, οπότε νοίκι μέχρι ~1200-1300. Βάλτο στην πόλη που θες να δεις πού μένεις με τόσα λεφτά και θεώρησε ότι όλα σου τα υπόλοιπα έξοδα θα μπορείς να τα καλύψεις με άνεση.

Οι κρατήσεις όλες μαζί φτάνουν και πολύ παραπάνω από 45% (ανάλογα το μισθό βέβαια), δεν ξέρω αν το λες γενικά. Μια φίλη μου ελεύθερη χωρίς παιδιά είναι αν θυμάμαι καλά στο 60%.

Για σούπερ μάρκετ συγκεκριμένα, το λες από πρώτο χέρι; Γιατί εμένα αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι πόσο άπειρα φτηνότερο είναι το σούπερ στη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα. Σοβαρά είναι τόσο φτηνότερο που δεν είναι καν αστείο. Εδώ με 35-40 ευρώ γεμίζω όλο το shopping trolley (συγκεκριμένα αυτό έχω), Ελλάδα με τόσα λεφτά φεύγεις με δυο σακούλες και αναρωτιέσαι που πήγαν τα υπόλοιπα.

Ακομη και 200κ να παιρνεις τον χρονο, οι κρατησεις ειναι 47,3%. Δεν βλεπω πως μπορεις να φτασεις 60% , ακομη και σαν παντρεμενος στην κακη φορολογικη κλιμακα εισαι γυρω στο 53%. 

2 ατομα super market μας βγαινει ± 220 ευρω τον μηνα. Αυτο που ειναι μπορει να γινει αρκετα ακριβοτερο σε σχεση με Ελλαδα ( περα απο διαμονη) ειναι η ασφαλεια αυτοκινητου αμα κανεις αρκετα χιλιομετρα.   

Στο https://www.immobilienscout24.de μπορεις να παρεις μια ιδεα για τις τιμες των σπιτιων. 

PS: Defacer το shopping trolley σου, δεν πιανει μια διπλα στο ροζ δικο μου. 

Δημοσ.

Ακομη και 200κ να παιρνεις τον χρονο, οι κρατησεις ειναι 47,3%. Δεν βλεπω πως μπορεις να φτασεις 60% , ακομη και σαν παντρεμενος στην κακη φορολογικη κλιμακα εισαι γυρω στο 53%. 

2 ατομα super market μας βγαινει ± 220 ευρω τον μηνα. Αυτο που ειναι μπορει να γινει αρκετα ακριβοτερο σε σχεση με Ελλαδα ( περα απο διαμονη) ειναι η ασφαλεια αυτοκινητου αμα κανεις αρκετα χιλιομετρα.   

PS: Defacer το shopping trolley σου, δεν πιανει μια διπλα στο ροζ δικο μου. 

Μάλλον δε θυμάμαι σωστά νούμερα γιατί παίζοντας λίγο στο wage tax calculator βλέπω ότι είναι έτσι που τα λες. Επαναφέρομαι στην τάξη.

PS κανείς δε θα κοιτάξει το shopping trolley σου έτσι και βάλω το φουξ chullo.

Δημοσ.

Μιας και ξέφυγε λίγο από την αρχική ερώτηση, εγώ έχω να πω για το σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, Άμστερνταμ συγκεκριμένα, αν και φαντάζομαι ότι ισχύει σε όλες τις πόλεις μέσα σ'άκρες.

Συμφωνώ με defacer. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι πιο φτηνά από Ελλάδα, εκτός αν θες λαχανικά και φρούτα. Εκεί τις τιμές τις χτυπάνε πάρα πολύ γι' αυτό εδώ όλοι πάνε σε Τούρκικα "μπακάλικα" και "μανάβικα"  για να έχουν παρόμοιες τιμές με Ελλάδα.

Από παιδιά που γνώρισα τώρα, Ολλανδούς, τα αυτοκίνητα δε τα χρησιμοποιεί κανείς σχεδόν, γιατί και πολύ υψηλή φορολογία έχουν αλλά και τα πάρκινγκ είναι πανάκριβα. Καλά, εδώ παίζουν πολύ και τα ποδήλατα. Ξέρω 'γω βλέπεις τον άλλο κουστουμαρισμένο να σκάει μύτη στην εταιρεία πάνω στο ποδήλατο το σαράβαλο (σαράβαλο για να μη του το κλέψουν).

Τα άλλα που έχω να πω είναι φοιτητικά, οπότε δε νομίζω ότι θα βοηθήσουν στην περίπτωσή σου.

PS. Σόρρυ αν είναι λίιιγο off-topic.

• Like 2
Δημοσ.

Μιας και ξέφυγε λίγο από την αρχική ερώτηση, εγώ έχω να πω για το σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, Άμστερνταμ συγκεκριμένα, αν και φαντάζομαι ότι ισχύει σε όλες τις πόλεις μέσα σ'άκρες.

Συμφωνώ με defacer. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι πιο φτηνά από Ελλάδα, εκτός αν θες λαχανικά και φρούτα. Εκεί τις τιμές τις χτυπάνε πάρα πολύ γι' αυτό εδώ όλοι πάνε σε Τούρκικα "μπακάλικα" και "μανάβικα" για να έχουν παρόμοιες τιμές με Ελλάδα.

Από παιδιά που γνώρισα τώρα, Ολλανδούς, τα αυτοκίνητα δε τα χρησιμοποιεί κανείς σχεδόν, γιατί και πολύ υψηλή φορολογία έχουν αλλά και τα πάρκινγκ είναι πανάκριβα. Καλά, εδώ παίζουν πολύ και τα ποδήλατα. Ξέρω 'γω βλέπεις τον άλλο κουστουμαρισμένο να σκάει μύτη στην εταιρεία πάνω στο ποδήλατο το σαράβαλο (σαράβαλο για να μη του το κλέψουν).

Τα άλλα που έχω να πω είναι φοιτητικά, οπότε δε νομίζω ότι θα βοηθήσουν στην περίπτωσή σου.

PS. Σόρρυ αν είναι λίιιγο off-topic.

Γερμανία χωρίς αυτοκίνητο θαρρω αρκετά δύσκολο, εκτός άμα πεις ότι απευθύνεσαι μόνο σε μεγάλες πόλεις. Η φορολογία και στην Ολλανδία νομίζω είναι μικρή, η ασφάλεια είναι πιο ακριβή αλλά πάει με τα χιλιόμετρα.

Δημοσ.

Τώρα που το λες, έχεις να προτείνεις κάποιο/α γερμανικό online supermarket να συγκρίνουμε τιμές; (και να κλαίμε) Αν είχε κι αγγλική γλώσσα ακόμα καλύτερα.

Δημοσ.

Πχ με 2 άτομα και 60k το χρόνο μικτά μαζί, στο Μόναχο, είχα υπολογίσει ότι θα μας μένουν στην άκρη καθαρά 500.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Πολύ ωραίο αυτό το calculator, σε ευχαριστώ!

--

Απ' ότι καταλαβαίνω, χοντρικά 10-20 χιλιάρικα βάζει κανείς στην άκρη / έτος, με μια μέση (προς καλή) δουλειά & χαμηλά έξοδα. Σίγουρα καλύτερα από Ελλάδα.

Δημοσ.

Εγώ θα σας πω για Κύπρο που δούλεψα 3 μήνες και ειδικά για Λεμεσό. Γενικά η Κύπρος είναι ακριβή. Αλλά στην Λεμεσό με πολύ ψάξιμο βρίσκεις νοίκι με ~300 Ευρώ.

Εγώ νοίκιασα δωμάτιο με πολύ λιγότερα χωρίς κοινόχρηστα αλλά όλοι μοιραζόμασταν Κουζίνα και Τουαλέτες. Ενώ στην αρχή η διατρφή μου αποτελούταν από instant noodles. Η εταιρεία μου πλήρωσε τον πρώτο μήνα διαμονή σε ξενοδοχείο. Γενικά συνδιάζοντας αναγκαστική γυμναστική (~40 λεπτά περπάτημα για να πάω εργασία + άλλα τόσα επιστροφή) κοινή διαμονή και φαγητό εταιρείας μαζί με instant noodles μάζεψα κάποια φραγκάκια, παρόλο που είναι ακριβή χώρα η Κύπρος.

Έτσι εάν πας σε ακριβή χώρα ίσως να αναγκαστείς να πας στο παραπάνω lifestyle.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ θα σας πω για Κύπρο που δούλεψα 3 μήνες και ειδικά για Λεμεσό. Γενικά η Κύπρος είναι ακριβή. Αλλά στην Λεμεσό με πολύ ψάξιμο βρίσκεις νοίκι με ~300 Ευρώ.

Εγώ νοίκιασα δωμάτιο με πολύ λιγότερα χωρίς κοινόχρηστα αλλά όλοι μοιραζόμασταν Κουζίνα και Τουαλέτες. Ενώ στην αρχή η διατρφή μου αποτελούταν από instant noodles. Η εταιρεία μου πλήρωσε τον πρώτο μήνα διαμονή σε ξενοδοχείο. Γενικά συνδιάζοντας αναγκαστική γυμναστική (~40 λεπτά περπάτημα για να πάω εργασία + άλλα τόσα επιστροφή) κοινή διαμονή και φαγητό εταιρείας μαζί με instant noodles μάζεψα κάποια φραγκάκια, παρόλο που είναι ακριβή χώρα η Κύπρος.

Έτσι εάν πας σε ακριβή χώρα ίσως να αναγκαστείς να πας στο παραπάνω lifestyle.

Για ενα αρκετα μικρο χρονικο διαστημα, αντε να αντεξεις να το κανεις. Για περισσοτερο απο λιγους μηνες ομως καπως δυσκολο το βλεπω να το κανει καποιος. Οπως ειπες εμεινες 3 μηνες. Συνηθως, αμα παιρνεις αποφαση να πας καπου εξω, το κανεις για να βρεις κατι καλυτερο, οχι για να ρηξεις στα στανταρ της διαβιωσης σου. 

Δημοσ.

Για ενα αρκετα μικρο χρονικο διαστημα, αντε να αντεξεις να το κανεις. Για περισσοτερο απο λιγους μηνες ομως καπως δυσκολο το βλεπω να το κανει καποιος. Οπως ειπες εμεινες 3 μηνες. Συνηθως, αμα παιρνεις αποφαση να πας καπου εξω, το κανεις για να βρεις κατι καλυτερο, οχι για να ρηξεις στα στανταρ της διαβιωσης σου. 

"Θα πάω να δουλέψω Χ χρόνια και θα γυρίσω να πάρω σπίτι/κτλ." Είναι σύνηθες, ξέρω αρκετό κόσμο (μεγάλους σε ηλικία) που πήγαν έξω 10+ χρόνια, ζούσαν σαν ...τσιγγάνοι και γύρισαν να χτίσουν τριώροφα. Εγώ δεν θα το έκανα, αλλά μπορώ να πω ότι σέβομαι το ψυχικό σθένος κάποιου που το κάνει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

O στόχος ήταν να μείνω για 1 χρόνο. Δεν μου έκατσε. Συν ότi μαγείρευα κιόλλας δεν έτρωγα μόνο Instant noodles, στην αρχή όμως Ινσταντ noodles.

Όσο για το πως θα βρεις. Απλά κάντο Βούκινο linkedin, stackoverflow και recruitment sites και θα σε βρουν αυτοί.

Επεξ/σία από PC_MAGAS

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...