Dinos_12345 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Καλησπέρα. Σήμερα μου ήρθε μία πρόταση για δουλειά σε front end, για Βερολίνο. Δεν θα την πάρω, αλλά το θέμα μου είναι ότι ενώ ξέρω να γράφω Ruby και αρκετή js, δεν έχω ιδέα για το πως να κάνω ένα ui, κάτι που να είναι user friendly και να το κάνω κανονικό site για παράδειγμα. Από που να ξεκινήσω; Τα frameworks της js (Node, Angular, React κλπ) είναι back-end; Ξέρω πως οι ερωτήσεις μου μπορούν να απαντηθούν και από το Google, απλά ήθελα όλη την πληροφορία μαζεμένη και με άποψεις από έμπειρους.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας να χρησιμοποιήσεις κάποιο έτοιμο framework που κάνει το 80% της δουλειάς, όπως για παράδειγμα το Bootstrap. Ο άλλος να τα φτιάξεις όλα από την αρχή μόνος σου. Και στις δύο περιπτώσεις ξεκινάς με CSS κι ενδεχομένως λίγη jQuery που είναι DOM-oriented library.
Dinos_12345 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Αντί να φύγω τελείως από το ecosystem της Ruby, δεν είναι καλύτερα να μπω κατευθείαν σε rails ;
defacer Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Frontend σημαίνει πάνω κάτω θα παίρνεις ένα design (γραφικά/φοντς/χρώματα/layouts) και θα πρέπει να το υλοποιήσεις για κάποια εφαρμογή πράγματα που έχουν να κάνουν με user interaction (animations, scroll effects, whatever) το ίδιο πιθανότατα να γράφεις JS για καστομιές επειδή περιλαμβάνει και HTML θα έχεις να ασχολείσαι με κάποιου είδους templates που θα πειράζει αρκετός κόσμος τα templates με τη σειρά τους έχουν να κάνουν με δεδομένα της εφαρμογής οπότε θα χρειαστεί να βλέπεις και λίγο backend κώδικα για να πάρεις πληροφορίες ή να κάνεις κάποια μικροαλλαγή στο πέρασμα των δεδομένων Προφανώς ανάλογα το επίπεδο, δε θα πει κανένας σε junior frontend να το design φτιάξτο see you later. Δεν έχει καμία σχέση με Ruby ή Rails η όλη φάση. 2
Dinos_12345 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Κατατοπιστικός όπως πάντα. Είναι καλύτερο για έναν dev να είναι focused σε ένα πράγμα ή πρέπει να είναι σφαιρική η γνώση του; Πάντα μιλάμε για front και back end. Δηλαδή, μου φαίνεται ωραίο να μπορώ να γράψω back end ruby για ένα app, και μετά να φτιάξω ένα ui με html+css+js και να το κάνω ολοκληρωμένα, αλλά μου φαίνεται και βουνό να κάνω τα πάντα. Άρα, ή front end ή back end ή το χάος; Άλλη μία ερώτηση. Ότι βλέπω είναι html και css σε μία σελίδα;
ktf Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Frontend developer position τελευταία τείνει να θεωρείται μια θέση εργασίας που εστιάζει σε ένα ή περισσότερα frontend frameworks (React.js, Angular, Backbone κτλ). Καμμία σχέση με θέση web designer δηλαδή Node, Angular, React κλπ) είναι back-end; Από αυτά μόνο η Node θεωρείται backend
Dinos_12345 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Frontend developer position τελευταία τείνει να θεωρείται μια θέση εργασίας που εστιάζει σε ένα ή περισσότερα frontend frameworks (React.js, Angular, Backbone κτλ). Καμμία σχέση με θέση web designer δηλαδή I get that, απλά δεν είχε τόσο forum του προγραμματισμού όσο εδώ νομίζω.
defacer Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Κατατοπιστικός όπως πάντα. Είναι καλύτερο για έναν dev να είναι focused σε ένα πράγμα ή πρέπει να είναι σφαιρική η γνώση του; Πάντα μιλάμε για front και back end. Δηλαδή, μου φαίνεται ωραίο να μπορώ να γράψω back end ruby για ένα app, και μετά να φτιάξω ένα ui με html+css+js και να το κάνω ολοκληρωμένα, αλλά μου φαίνεται και βουνό να κάνω τα πάντα. Άρα, ή front end ή back end ή το χάος; Το καλύτερο όλων είναι να τα κάνεις και τα δύο: deep focused knowledge και να ξέρεις και πολλά πράγματα γύρω γύρω. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξεις μόνο το ένα από τα δύο, με το focus μπορείς πιο εύκολα να προσληφθείς κάπου. Υποτίθεται ότι κάποιος που ξέρει να κάνει τα πάντα όλα (δε θα κληθεί βέβαια να το κάνει αυτό κανονικά) λέγεται full stack, αλλά ο όρος έχει γίνει καραμέλα οπότε με προσοχή. Εδώ στο γραφείο κάνουμε κάθε μέρα "full stack" jokes γι' αυτό το λόγο. Frontend developer position τελευταία τείνει να θεωρείται μια θέση εργασίας που εστιάζει σε ένα ή περισσότερα frontend frameworks (React.js, Angular, Backbone κτλ). Καμμία σχέση με θέση web designer δηλαδή Δε νομίζω ότι υπάρχει "web designer" πλέον -- είναι βέβαια και ο όρος λίγο φλου. Δυσκολεύομαι πολύ να φανταστώ ότι κάποιος θα πληρώνεται για να κάνει μόνο HTML+CSS (και τι να κάνει δηλαδή αφού γενικά bootstrap όσοι πιστοί προσέλθετε), οπότε αυτός που τελικά θα τα κάνει θα έχει και άλλα "frontend" καθήκοντα και θα τον λένε frontend. Τουλάχιστον από την εμπειρία μου.
ktf Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δε νομίζω ότι υπάρχει "web designer" πλέον -- είναι βέβαια και ο όρος λίγο φλου. Δυσκολεύομαι πολύ να φανταστώ ότι κάποιος θα πληρώνεται για να κάνει μόνο HTML+CSS (και τι να κάνει δηλαδή αφού γενικά bootstrap όσοι πιστοί προσέλθετε), οπότε αυτός που τελικά θα τα κάνει θα έχει και άλλα "frontend" καθήκοντα και θα τον λένε frontend. Τουλάχιστον από την εμπειρία μου. Ο όρος web designer αγαπητέ χρησιμοποιείται ακόμα στην Ελλαδίτσα μας . Ρίξε μια ματιά σε αγγελίες Διώρθωσε με για τα παρακάτω αλλά αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία μέχρι στιγμής (για το εξωτερικό μιλώντας): Σε θέσεις για web developer παίζουν αυτοί οι τίτλοι και τα αντίστοιχα skills. Full stack web developer (όρος που χρησιμοποιούν οι Jr Devs όταν σταματούν να θεωρούν έτσι τους εαυτούς τους lol), Software Engineer (το προτιμώ), Web Developer (απλό και καλό), Senior (Web) Developer (λίγο κομπλεξικό αλλά έχει και χειρότερα), Software Architect (τι να λέμε τώρα, οι υπόλοιποι κουκιά σπέρνουμε), Rockstar/Ninja Developer (ευτυχώς πλέων μόνο κάποιοι άσχετοι με το αντικείμενο recruiters τα χρησιμοποιούν σε αγγελίες τους) κτλ που σημαίνει λίγο πολύ ότι έχεις βάσεις σε όλα τα κομμάτια και μπορείς να στήσεις ένα web app από το μηδέν Μετά στο front end κομμάτι υπάρχουν: (Visual) Designer (photoshop mainly) UI/UX (photoshop, τα βασικά από html/css και πιο abstract γνώσεις για το πως να στήσεις ένα εύχρηστο web app) Frontend developer (html,css,js,bootstrap δεδομένα + 1 or more frontend frameworks (Angular, React κτλ) για να μπορείς να στήσεις ένα SPA ή ένα πιο περίπλοκο UI) Dev Ops τίτλοι: System Administrator (irrelevant πλέον) DevOps engineer (έτσι κι έτσι) Infrastructure Engineer (καλό) Infrastructure Developer (εξίσου καλό) μετά υπάρχουν και οι "ημιτελείς" τίτλοι που σημαίνουν ότι είσαι ακόμα στην αρχή Junior(-mid) Developer (ειλικρινείς με τον εαυτό σου και τους άλλους) Backend Developer (σαν θέση έχει νόημα, αλλά σαν τίτλος που δίνεις στον εαυτό σου όχι . δεν δηλώνει τι γνωρίζεις, αλλά τι δεν γνωρίζεις) 1
defacer Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Ο όρος web designer αγαπητέ χρησιμοποιείται ακόμα στην Ελλαδίτσα μας . Ρίξε μια ματιά σε αγγελίες Διώρθωσε με για τα παρακάτω αλλά αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία μέχρι στιγμής (για το εξωτερικό μιλώντας): Ξέρω ότι χρησιμοποιείται, αλλά εδώ δε με απασχολεί το πώς θα βαφτίσει ο καθένας τη θέση. Με όλα αυτά που έγραψες εξάλλου είναι προφανές γιατί: ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Απλά προσπαθώ να δώσω στο Ντίνο μια ιδέα του τι actually θα κάνει σε μια τέτοια θέση. Γι' αυτά που γράφεις δεν έχω να πω πολλά, ο καθένας είπαμε το λέει όπως θέλει, απλά δεν κατάλαβα γιατί έχεις τα ranks "παράλληλα" με τα specialties. Υπάρχει senior X developer/engineer που είναι rank (μεταφράζεται σε μισθό κλπ), junior X, senior Y κλπ. όπου X και Y μπορεί να είναι backend, frontend, devops, whatever. Υπάρχει architect (όρος που χρησιμοποιούν οι senior όταν σταματούν να θεωρούν έτσι τους εαυτούς τους ίσως ), tech lead, director, VP, CTO, απ' όλα τα καλά. Και πάλι, δε με απασχολεί τι μπορεί να λέει ο καθένας μαζί με το μακρύ του και το κοντό του. Απλώς όλα αυτά είναι ranks/roles και υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσά τους στον εργασιακό χώρο.
DeltaLover Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Το καλύτερο γιά σένα είναι να ειδικευτείς σε ένα συγκερκριμένο development tier. Εφφόσον γνωρίζεις ruby οι πιθανότητες είναι ότι το back end είναι το natural fit για το skill set σου οπότε θα συμβούλευα να εστιάσεις καθέτως εκεί παρά να προσπαθήσεις να επεκταθείς στο UI και UX.
Dinos_12345 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 wow, a lot to process. @DeltaLover Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει αρκετά το back end, αλλά φτάνω σε ένα σημείο που δεν νιώθω complete. Δηλαδή, είναι αλλιώς να δεις ολοκληρωμένο με τα μάτια σου κάτι, και να ξέρεις ότι όλο αυτό είναι δικό σου. Η πρώτη επαφή με kind-of-frontend ήταν με την ncurses στην C++. Εργασία για τη σχολή, ο συνεργάτης έκανε functions κλπ, εγώ τα έκανα προσάρτηση στο "front-end". Μόλις το τρέχω, όσο απλό και να είναι, μου αρέσει που ξέρω ότι είναι δουλειά μου. That said, δεν μπορώ να αγνοήσω το πόσο "όχι και τόσο scalable" είναι το ui/ux. Αν κάνεις κάτι κάπως, πολύ δύσκολα αλλάζεις χωρίς να το κάνεις πάλι από την αρχή, και μικρά πράγματα που εμφανίζονταν στην πορεία ήταν pain in the ass να τα φτιάξεις. Αλλά αυτό ήταν με την ncurses που όπως και να το κάνουμε, πιο barebones πεθαίνεις. Το προφανές για εμένα είναι να εμβαθύνω στο RoR, και μετά να δω που θα πάει από εκεί. @defacer Δεν το είχα στα άμεσα σχέδια το front end, απλά τον τελευταίο καιρό χαζεύω τις αγγελίες για web devs στο LinkedIn. Αυτές οι δουλειές έχουν μέσα πολύ front-end στα requirements, και φοβάμαι ότι αν μέχρι να τελειώσω την σχολή δεν έχω μάθει τουλάχιστον τα μισά από αυτά που ζητούν, δεν θα είμαι competitive, και θα βρω δύσκολα δουλειά (αν και η ασχολία με την Ruby και το RoR προσεχώς, είναι kind of a sure thing). Η εξειδίκευση βοηθάει, αλλά η "αγορά" δεν την θέλει και πολύ. Βέβαια για Junior θέσεις, πόσο εξειδίκευση να χρειάζεται κάποιος; Σχετικά με το front end Είδα στο YouTube ένα presentation σχετικά με την Angular, που μοιάζει better fit για αυτό που μιλάω. Εν ολίγοις κατάλαβα πως είναι σαν ένα "plugin" για την html, κάτι που κάνει extend το functionality της, το οποίο ναι μεν αποτελεί και η js αλλά είναι ένα πολύ καλύτερο version της, και δουλεύει το ίδιο καλά με πολύ λιγότερες γραμμές και πιο simple κώδικα. Αυτά από ένα 20άλεπτο βίντεο, seems cool, αλλά το presentation ήταν σε ένα βασικό html οπότε ακόμα δεν έχω δει τίποτα.
ktf Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 @defacer Καταρχάς tech lead, CTO κτλ είναι θέσεις σαφείς (υπάρχει ένας CTO στην εταιρία) εγώ σχολίασα σε ελαφρύ κλίμα την τάση που επικρατεί να προσπαθείς να δόσεις ένα βαρύγδουπο τίτλο χωρίς νόημα. Ένας Software Engineer με εμπιστοσύνη στις ικανότητές του δεν θα αυτοαποκαλεστεί Senior Software Engineer ή Software Architect. Είναι κατ'εμέ κούφιοι τίτλοι. Στο σημείο που θα συμφωνήσω είναι ότι οι τίτλοι δεν είναι σαφώς ορισμένοι. Δεν υπάρχει μια γραμμή μόλις την περάσεις πετά το Jr από τον τίτλο σου. Όμως από ένα σημείο απλά και μετά οι τίτλοι είναι καθαρά θέμα προσωπικό μάρκετινγκ. Μπορεί τα βιώματά σου να είναι τελείως διαφορετικά με τα δικά μου, εγώ δουλεύω κυρίως με startups ( < 30 άτομα προσωπικό) και η ιεραρχία είναι λίγο πολύ οριζόντια με έναν developer να διαφοροποιείτε έχοντας ρόλο Lead Developer / CTO / Whatever you want to name it. Jr developers σπανίως υπάρχουν στις ομάδες που δουλεύω, είμαστε επί το πλείστων έμπειροι, ίσοι μεταξύ ίσων. 1
paparovic Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2016 Δυσκολεύομαι πολύ να φανταστώ ότι κάποιος θα πληρώνεται για να κάνει μόνο HTML+CSS (και τι να κάνει δηλαδή αφού γενικά bootstrap όσοι πιστοί προσέλθετε), οπότε αυτός που τελικά θα τα κάνει θα έχει και άλλα "frontend" καθήκοντα και θα τον λένε frontend. Τουλάχιστον από την εμπειρία μου. Φυσικά και πληρώνεται και μάλιστα πολύ καλά. Στο project που δουλεύω αυτή την εποχή έχουμε 2, έναν senior και έναν junior. Σχετικά με το front end Είδα στο YouTube ένα presentation σχετικά με την Angular, που μοιάζει better fit για αυτό που μιλάω. Εν ολίγοις κατάλαβα πως είναι σαν ένα "plugin" για την html, κάτι που κάνει extend το functionality της, το οποίο ναι μεν αποτελεί και η js αλλά είναι ένα πολύ καλύτερο version της, και δουλεύει το ίδιο καλά με πολύ λιγότερες γραμμές και πιο simple κώδικα. Αυτά από ένα 20άλεπτο βίντεο, seems cool, αλλά το presentation ήταν σε ένα βασικό html οπότε ακόμα δεν έχω δει τίποτα. Όχι. Angular, React και Ember είναι Single Page App (SPA) frameworks. Δηλαδή, όλος ο κώδικας φορτώνει μαζεμένα σε μια σελίδα και μένεις εκεί για όλη την διάρκεια ζωής του app (δεν αλλάζεις σελίδα). Σκέψου το σαν ένα desktop app που τρέχει σε browser, αλλά είναι γραμμένο με web technologies, δλδ. html,css, js. Μιας και είναι ένα πράγμα, όπως στα desktop apps πρέπει να έχεις "παράθυρα" (views) που να εναλλάσσονται ανάλογα του τι κάνει ο χρήστης, έτσι και σε ένα SPA υπάρχει ο router που φροντίζει για αυτό (εσύ κάνεις το "δέσιμο"). Μετά, πρέπει να σώζεις κάπως το state και να επικοινωνείς με το back-end. Κάθε framework έχει και μια λύση για αυτό, την χρησιμοποιείς και τέλος.
Zein Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2016 αμα δε ξερεις τουλαχιστον αριστα html , css καθως και καμποση javascript τοτε δεν θεωρεισαι front-end αλλα γενικος τζουνιορ web developer. απο εκει και περα ολα τα αλλα ειναι εξτρα. (μιας και προκυπτουν απο js στην ουσια) και ναι, υπαρχει πολυς κοσμος που ψαχνει και πληρωνει πολυ καλα καποιον που γνωριζει τελεια html και css. Το να γνωριζεις bootstrap δε σημαινει τιποτα επειδη το αφεντικο μια μερα θα σου πει "αυτο κανε το πιο ετσι και οταν το πατας αυτο τοτε να ανοιγει το disc tray και να σου βγαζει ενα φρεντο μοκατσινο". εκει να σε δω αν θα του πεις "μα εγω ξερω μονο να col-md-6"
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα