Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

 

Σε ένα μηχάνημα δεκαετίας (Pentium 4) με 2GB RAM και λειτουργικό Ubuntu 16.04, μετά από εσωτερικό καθάρισμα/ξεσκόνισμα του υπολογιστή, το PC κλείνει ξαφνικά μετά από περίπου 7-8 λεπτά από το boot.

Επειδή καθάρισα και τον CPU fan (έναν τεράστιο χάλκινο Zalman) είδα όταν το ξεβίδωσα πάνω από τον επεξεργαστή ότι το thermal paste είχε φυσικά ξεθωριάσει, αλλά δεν είχα πρόχειρο να βάλω εκείνη τη στιγμή.

 

Μέσω των lm-sensors (app του Ubuntu για παρακολούθηση θερμοκρασιών συστήματος) είδα ότι ενώ ξεκινάει κανονικά γύρω στους 38 η θερμοκρασία της CPU, μετά από λίγα λεπτά και μόνο με YouTube

να παίζει στον browser, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε μέχρι και τους 112 βαθμούς, οπότε και το PC έκλεισε.

 

Υποθέτω είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά γιατί μέχρι τώρα το PC έπαιζε μια χαρά και μετά το καθάρισμα όχι;

Να απλώσω θερμοαγώγιμη πάστα και να το δω; Τι προτείνετε;

 

(Κάπου διάβασα και για PSU αλλά λέω να δω πρώτα αυτό και μετά αν χρειαστεί να πάω για τροφοδοτικό).

 

Temp_zps5t9zwdhz.jpg

Δημοσ.

τροφοδοτικο φιλε εχει χαμηλες τασεις βαλε ενα καινουριο και καθαρισες και γρηγορα αν δεν μπωρεις μην τον λειτουργεις τον υπολογιστη (αλλα για να δεις τις τασεις μπες και στο bios να δεις και εκει αν λεει τις ιδιες)

  • Like 1
Δημοσ.

 πάνω από τον επεξεργαστή ότι το thermal paste είχε φυσικά ξεθωριάσει, αλλά δεν είχα πρόχειρο να βάλω εκείνη τη στιγμή.

 

Εδώ είναι το πρόβλημα σου.. Βάζεις παστούλα κ θα στρώσει..

  • Like 1
Δημοσ.

Ο υπολογιστής σβήνει προφανώς λόγο υπερθέρμανσης της CPU. (οι θερμοκρασίες είναι απαράδεκτες, όπως  παρατήρησες)

 

Βάλε ισοπροπυλική αλκοόλη σε χαρτοπετσέτα/χαρτί κουζίνας/τουαλέτας ή παρόμοιο, καθάρισε την πάστα, βάλε μετά καινούργια σε μέγεθος στραγαλιού στο κέντρο της CPU, και κούμπωσε την ψύκτρα πατώντας στα πόδια της αντιδιαμετρικά (το ένα απέναντι από το άλλο ταυτόχρονα), και τέλος σιγούρεψε ότι η ψύκτρα εφαρμόζει καλά.

 

Αν και μετά από αυτά κάτι δεν πάει καλά, ίσως να 'ναι κάνα τροφοδοτικό, αλλά χλωμό το βλέπω.

  • Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, παιδιά.

Όσο για την επίστρωση της πάστας, λέτε μία γεμάτη (σφαιρικού σχήματος) στο κέντρο της CPU

ή επίστρωση ομοιόμορφα σε όλον τον επεξεργαστή; Υποθέτω, φίλε Dracus, πως έτσι όπως είπες γίνεται καλύτερη αγωγή

της θεμότητας, σωστά;

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, παιδιά.

Όσο για την επίστρωση της πάστας, λέτε μία γεμάτη (σφαιρικού σχήματος) στο κέντρο της CPU

ή επίστρωση ομοιόμορφα σε όλον τον επεξεργαστή; Υποθέτω, φίλε Dracus, πως έτσι όπως είπες γίνεται καλύτερη αγωγή

της θεμότητας, σωστά;

Μέγεθος στραγαλιού στο κέντρο, φίλε - less is more!

 

Η ψύκτρα έρχεται σε τόσο στενή επαφή με το πάνω μέρος του επεξεργαστή, που ακόμα και το στραγάλι θα απλωθεί σε σχεδόν όλη την επιφάνεια του chip, οπότε μη σε γελάει το μέγεθος της πάστας.

 

Και εννοείται, καλύτερα είναι να την αφήσεις να απλωθεί με την πίεση της ψύκτρας καθώς την κουμπώνεις πάνω (πολλοί χρησιμοποιούν ειδικές σπάτουλες ή πιστωτικές κάρτες για να την απλώσουν - πράγμα που προσωπικά δεν συνιστώ, και δεν χρησιμοποιώ).

Μόνο πρόσεχε μην πιέζεις έναν έναν τους πύργους της ψύκτρας, αλλά δύο ταυτόχρονα, τον έναν απέναντι από τον άλλον (έτσι η δύναμη που ασκείς είναι πιο ομοιόμορφη, οπότε και ζορίζεις λιγότερο τη μητρική αλλά και η πάστα απλώνει πιο ομοιόμορφα).

 

Και αν κάτι γίνει λάθος απλώς βρέξε λίγο χαρτί υγείας/κουζίνας με ισοπροπυλική αλκοόλη και σκούπισε απαλά (απαλά γιατί αλλιώς μπορεί να τρίψει το χαρτί και να γεμίσει ο τόπος) τις δύο επιφάνειες (ψύκτρα και το επάνω μέρος του chip) μέχρι να φύγει η πάστα - και μετά επαναλαμβάνεις τα παραπάνω για να την ξαναβάλεις.

  • Like 1
Δημοσ.

Μέγεθος στραγαλιού στο κέντρο, φίλε - less is more!

 

Η ψύκτρα έρχεται σε τόσο στενή επαφή με το πάνω μέρος του επεξεργαστή, που ακόμα και το στραγάλι θα απλωθεί σε σχεδόν όλη την επιφάνεια του chip, οπότε μη σε γελάει το μέγεθος της πάστας.

 

Και εννοείται, καλύτερα είναι να την αφήσεις να απλωθεί με την πίεση της ψύκτρας καθώς την κουμπώνεις πάνω (πολλοί χρησιμοποιούν ειδικές σπάτουλες ή πιστωτικές κάρτες για να την απλώσουν - πράγμα που προσωπικά δεν συνιστώ, και δεν χρησιμοποιώ).

Μόνο πρόσεχε μην πιέζεις έναν έναν τους πύργους της ψύκτρας, αλλά δύο ταυτόχρονα, τον έναν απέναντι από τον άλλον (έτσι η δύναμη που ασκείς είναι πιο ομοιόμορφη, οπότε και ζορίζεις λιγότερο τη μητρική αλλά και η πάστα απλώνει πιο ομοιόμορφα).

 

Και αν κάτι γίνει λάθος απλώς βρέξε λίγο χαρτί υγείας/κουζίνας με ισοπροπυλική αλκοόλη και σκούπισε απαλά (απαλά γιατί αλλιώς μπορεί να τρίψει το χαρτί και να γεμίσει ο τόπος) τις δύο επιφάνειες (ψύκτρα και το επάνω μέρος του chip) μέχρι να φύγει η πάστα - και μετά επαναλαμβάνεις τα παραπάνω για να την ξαναβάλεις.

Με μέγεθος στραγαλιού η πάστα θα βγει έξω από το κουτί του και θα πάει δίπλα στον γείτονα.

  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...