Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κανονικοτατα εαν το σεταρεις σωστα και κοιταξεις και λιγο τις καταναλωσεις εαν παιζεις με παλιο hardware το οποιο ειναι λιγο ενεργοβορο, προτιμουνται συστηματα τουλαχιστον Sandy Bridge με ενσωματωμενα γραφικα σε Intel.

οκ ενδιαφερον φενεται, θα το σκεφτω και θα ξαναγραψω για το τι θα κανω τελικα και να το συζητησουμε για τα κομματια κλπ αν προχωρησω τελικα σε κατι τετοιο. ευχαριστω και καληνυχτα!

• Απαντ. 429
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

https://www.skroutz.gr/s/396886/NZXT-Source-210-Elite.html?keyphrase=nzxt+elite+210

https://www.skroutz.gr/s/4054452/Seasonic-G-Series-360W.html

https://www.skroutz.gr/s/8534379/Intel-Celeron-Dual-Core-G3900-Box.html

https://www.skroutz.gr/s/7397792/Asrock-H170M-Pro4S.html

https://www.skroutz.gr/s/5437960/Crucial-4GB-DDR4-2133Mhz-CT4G4DFS8213.html

https://www.skroutz.gr/s/8418950/OCZ-Trion-150-240GB.html

Σύνολο 339 ευρώ, ένας πανίσχυρος file/backup/p2p/media pc home server με ποιοτικό hardware και Intel κάρτα δικτύου. Το γεμιζεις δισκους και αναβαθμιζεις οποτε εχεις αναγκη σε ταχυτερο επεξεργαστη εαν στριμαρεις μεσω Plex, μεγαλυτερη μνημη για να τρεχεις περισσοτερα virtual machines και περισσοτερους δισκους. Σηκωνει τα παντα και δεν συγκρινεται με κανενα Synology, εχεις πληρες υπολογιστη που μπορεις και να τον χρησιμοποιησεις και για κανονικο μηχανημα σε περιπτωση αναγκης.

Ωραία λύση φίλε Καϊάφα, θα την έχω υπόψη για το μέλλον, αν και θα προτιμούσα μικρότερο κουτί λόγω έλλειψης χώρου  :-) ...

Μπορείς να το στήσεις με windows 10 να κάνει αυτόματο sync με κάποιο άλλο desktop και να λειτουργεί 24/7;

Δημοσ.

Ωραία λύση φίλε Καϊάφα, θα την έχω υπόψη για το μέλλον, αν και θα προτιμούσα μικρότερο κουτί λόγω έλλειψης χώρου  :-) ...

Μπορείς να το στήσεις με windows 10 να κάνει αυτόματο sync με κάποιο άλλο desktop και να λειτουργεί 24/7;

Φυσικά, με Windows και Linux εχεις δεκαδες επιλογες στο τι software θα χρησιμοποιησεις για τις αναγκες σου, υπαρχουν ενα σωρο προιοντα για ολες τις χρησεις, απο freeware μεχρι commercial, μπορουμε να συζηταμε για ωρες πανω σε αυτα, ενδεικτικα, μπορεις να τρεχεις το File History των Windows 10 απο τα clients στον Server, καθημερινα disk image based backups των υπολογιστων στον server, ολα αυτοματοποιημενα set and forget, επισης αυτοματο backup/sync των media του κινητου σου τηλεφωνου με το που συνδεθεις στο wifi σου ακομη και μεσω Internet, virtual machines που λειτουργουν σαν ξεχωριστοι υπολογιστες με δικια τους ip στο δικτυο σου να τρεχουν τα p2p και ουτε καθεξης, κανεις οτι γουσταρεις, ενα μηχανημα σαν αυτο που παρεθεσα τρεχει ανετα 2 virtual machines, αν και δεν θα χρειαστεις παραπανω απο 1 για απλη χρηση, ενα vm για p2p torrents αλλα και Plex video/music streaming κατευθειαν στο κινητο και την ταμπλετα σου μεσω τοπικου δικτυου αλλα και Internet οπου και να βρισκεσαι, και η βαλιτσα παει μακρυα, cloud υπηρεσιες, web servers, ftp servers,linux, τα παντα απο p2p...ορεξη να εχεις. Ξεφορτωνεις εργασιες απο το δικο σου μηχανημα σε μια εικονικη μηχανη του file server σου, η οποια θα τρεχει για παντα ανεξαρτητος μηχανηματος μιας και θα μεταφερεις το vm σου απο μηχανημα σε μηχανημα οποτε αναβαθμιζεις. Ολα controlled μεσω Remote Desktop Connection,Web Guis και smartphone/tablets.

Ειδικά για τον Chrome έχουνε βγει χρήσιμα extensions που συνδέονται με τους downloaders και τα torrent προγράμματα στo vm του fileserver σου.

https://chrome.google.com/webstore/detail/my-jdownloader/fbcohnmimjicjdomonkcbcpbpnhggkip?hl=en

https://chrome.google.com/webstore/detail/remote-torrent-adder/oabphaconndgibllomdcjbfdghcmenci?hl=en

Δημοσ.

Από hardware έχουμε ένα μπούσουλα, από software κάτι σαν xpenology for windows ή υπάρχει και κάτι άλλο; Ξεχνάω linux γαιτί δεν έχω σχετικές γνώσεις.

Θα με ενδιέφερε συγχρονισμός κάποιων folder μεταξύ win 10 pc και server και επιπλέον κάποιος torrent όπως έχουν τα synology.

Δημοσ.

...ορεξη να εχεις.

Και πολύ χρόνο για να ασχοληθεί θα συμπλήρωνα. :)

H λύση που προτείνεις έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και επέκτασης (το τονίζω αυτό για να μην παρεξηγηθώ) αλλά απαιτεί γνώσεις που μπορεί να μην υπάρχουν ή απλώς να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και η όρεξη για να ασχοληθεί κάποιος που θέλει κάτι σχετικά απλό. (π.χ. backup, torrent,οικονομία ρεύματος)

Επίσης η λύση που πρότεινες δεν περιλαμβάνει δίσκους ούτε και S/W που για το τελευταίο θεωρώ ότι μιλάμε για κάποια πρόταση linux τύπου FREENAS ή τα γνωστά «νόμιμα» win.

Εγώ λοιπόν θα πρότεινα τα εξής:

- 2bay NAS από 135€

http://www.skroutz.gr/c/894/file-servers/m/12132_4165_8481/Asustor_or_QNap_or_Synology/f/637270/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-2.html?keyphrase=nas

- 2 x Western Digital Red 3TB SATA ΙΙΙ από 115€ έκαστος (230€ σύνολο) φθηνότερη επιλογή από Skroutz.

Σύνολο  135+230 = 365ευρώ όπου έχει έτοιμη την λύση του NAS ΚΑΙ 3ΤΒ χώρο σε raid-1 για ασφάλεια ή εναλλακτικά 135+115= 245ευρώ με NAS και 1 δίσκο αλλά με προοπτική να προσθέσει άλλον έναν αργότερα.

Για NAS επέλεξα 3 εταιρείες που γνωρίζω στα σίγουρα όσον αφορά τις πολλές δυνατότητες και το extra s/w που παρέχουν μέσα από τις υλοποιήσεις τους.

Προσωπικά, λόγο όρεξης και περισσότερο ηλικίας προτιμώ το έτοιμο. :)

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό που σου πρότεινα με openwrt και Router γιατί δεν σου κάνει;; το διάβασες καν ή θες να δώσεις πολλά λεφτά;

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό που σου πρότεινα με openwrt και Router γιατί δεν σου κάνει;; το διάβασες καν ή θες να δώσεις πολλά λεφτά;

το διαβασα φιλε, δεν εχω απορριψει ουτε εχω επιλεξει τι θα κανω ακομα...ειμαι σε σκεψη και ψαξιμο μιας και δεν το βιαζομαι... αυτο με το ρουτερ γινεται σε ολα τα ρουτερ? γιατι εχω παρει ρουτερ με 100 ευρω για vdsl και δεν θα θελα να παρω αλλο ρουτερ....δεν εχω καταλαβει πολυ πως δουλευει αυτο που ειπες....

• Moderators
Δημοσ.

Φτιάξε PC με Linux/ZFS η Windows 10 Pro για file/backup και virtual machines server. Ένα synology σου προσφέρει πανω κατω τα ιδια αλλα με κλειστο hardware και software, δουλευει ομως με 2-3 κλικ, ο custom pc server θελει περισσοτερο στησιμο αλλα εχεις το αβανταζ των πολυ περισσοτερων επιλογων. Ειναι η καλυτερη λυση κατ εμε για τους power users. Τωρα στο θεμα software που ειναι το ποιο σημαντικο υπαρχουν αξιολογα προιοντα τα οποια προστατευουν τα αρχεια σου με τα υπερ και τα κατα τους, εαν το αποφασισεις για PC τοτες το συζηταμε για το τι μπορεις να κανεις και τι επιλογες εχεις.

Ακριβώς.

Εγώ την έχω καταβρεί με το homeserverάκι μου (υπάρχουν specs στην υπογραφή).

Το storage spaces των Windows αν και αργό, δουλεύει μια χαρά για συστήματα που δεν έχουν δυνατότητα hardware RAID. Επίσης μεταφέρεται από PC σε PC, άρα αν σου σκάσει η μητρική δεν ψάχνεις ίδια...

Επίσης το έχω κάνει FTP server (για sharing αρχείων με τα retro PC μου με DOS και Windows 95-98), media streamer (όλοι στο σπίτι streamάρουν από εκεί - κάνει ακόμη και on-the-fly transcode για να streamάρεις τις ταινίες σου σε συσκευές που δεν μπορούν να τις αναπαράγουν ή για να τις βλέπεις από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω internet), DHCP server, κατεβαστήρι, καθώς και site hoster.

Επίσης το έχω σετάρει να μου στένει email αν πέσει έστω και 1% η υγεία του κάθε δίσκου, αλλά και αν ανέβει η θερμοκρασία πάνω από ένα όριο, έτσι ώστε να έχω πάντα τον έλεγχο της λειτουργίας του.

Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες  :-D  Α ρε AMD που μας δίνεις hardware RAID με 8 sata-ΙII ports σε μητρικές του 70ευρου!

Ένα απλό backup παίρνεις και απλά βάζοντας δεύτερο δίσκο στο PC σου ή με ένα 2 bay NAS.

• Like 2
Δημοσ.

Ακριβώς.

Εγώ την έχω καταβρεί με το homeserverάκι μου (υπάρχουν specs στην υπογραφή).

Και εγώ την έχω καταβρεί... το θέμα είναι τι θες να τρέχεις στον server. Εγώ έχω στημένο Arch Linux server, με Gnome, με services να τρέχουν όπως τα θέλω εγώ, (FTP, Torrents, Apache Tomcat, Docker, κ.α), στις πόρτες που θέλω, με firewall που έχω στήσει όπως βολεύει, με τα filesystems που θέλω, π.χ XFS για τις ταινίες, ext4 για λειτουργικό, ξεχωριστό partition για το cloud μου (syncthing τώρα, seafile παλαιότερα), με τα permissions που θέλω κτλπ.

Dynamic DNS σετάρω μέσα απο το ρουτερ ένα duckdns.org account, αλλά θα μπορούσα να το κάνω και μέσω του server.

Έχω ένα AMD 5350 που δεν καίει τίποτα, πάνω σε ένα Gold τροφοδοτικό και έναν NAS δίσκο 3TB, έναν SSD για το λειτουργικό και είμαι σχετικά κομπλέ. Το έχω και τρέχει μήνες ανοιχτό, χωρίς το παραμικρό θέμα.

Μπορείς να βάλεις και καλύτερο CPU αλλά θα καίει παραπάνω. Αλλά θέλει μια σχετικά μικρή συντήρηση, π.χ updates, π.χ έφαγα αρκετό χρόνο για να στήσω σωστά τον δίσκο με τα partitions κτλπ.

• Like 1
Δημοσ.

Ετσι

Από hardware έχουμε ένα μπούσουλα, από software κάτι σαν xpenology for windows ή υπάρχει και κάτι άλλο; Ξεχνάω linux γαιτί δεν έχω σχετικές γνώσεις.

Θα με ενδιέφερε συγχρονισμός κάποιων folder μεταξύ win 10 pc και server και επιπλέον κάποιος torrent όπως έχουν τα synology.

Όχι δεν υπάρχει, θέλεις βασικές έως και προχωρημένες γνώσεις Windows και Linux εαν το διαλέξεις, ξεκινώντας από μια απλή εγκατάσταση μέχρι διαχείριση ZFS σε Ubuntu, Virtual Machines σε Hyper-V σε Windows 10 η QEMU/KVM σε Linux,  βασικές γνώσεις δικτύων συν το στήσιμο των προγραμμάτων και των υπηρεσιών. Με την βοηθεια των Virtual Machines που σου προσφερει εδω και τωρα ο ενσωματωμενος Hyper-V στα Windows 10 μπορεις να ξεχωρισεις τους ρολους που θες στο δικτυο σου και να προστατευσεις τον file server ως Host λειτουργικο απο πειραματισμους, ξεκινωντας να στηνεις την p2p/media streaming μηχανη ακομη και τωρα και μετα μεταφεροντας την μεσω export/import στον file server, φυσικα πρεπει να μαθεις τον Hyper-V, κατι που αξιζει και δεν ειναι δυσκολο μιας και μιλαμε για μια δυνατη τεχνολογια που δινεται δωρεαν στα Windows 10 Pro.

Δημοσ.

Οπότε κάτι ξεκαθαρίζει στο μυαλό μου. Χρειάζεται αρκετές γνώσεις δικτύων -τομέας που με ενδιαφέρει αλλά δεν τον κατέχω.

Βέβαια σιιγά-σιγά ενημερώνομαι αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είναι για τον καθένα η πλήρης αυτοματοποίηση με server.

Ίσως εκεί πατάνε οι κατασκευαστές NAS και προσφέρουν έτοιμες λύσεις.

Και η λύση του φίλου karaLRS είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Δημοσ.

Οπότε κάτι ξεκαθαρίζει στο μυαλό μου. Χρειάζεται αρκετές γνώσεις δικτύων -τομέας που με ενδιαφέρει αλλά δεν τον κατέχω.

Βέβαια σιιγά-σιγά ενημερώνομαι αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είναι για τον καθένα η πλήρης αυτοματοποίηση με server.

εχω ενα xpenology και ενα unraid μηχανημα, τα οποια τα χρησιμοποιω καθημερινα και ειμαι πολυ ευχαριστημενος....αλλα... αν θελεις μονο backup η λυση του karaLRS ειναι πολυ δελεαστικη. Πες μας ποιο ρουτερ εχεις να δουμε αν μπορεις να κανεις αυτο που προτεινει ο φιλος. Αν και οποιδηποτε ρουτερ σε αφηνει να κουμπωσεις usb σκληρο πανω και να τον δεις μεσω δικτυου, θα κανει τη δουλεια.

Δημοσ.

Οι αναγκες σου καθοριζουν τα θελω σου (και το αναποδο), ο καθενας εχει διαφορετικες, ολες οι προτασεις που υποθηκαν ειναι ενδιαφερουσες κομμενες και ραμμενες για αρκετες περιπτωσεις και σεναρια χρηστων. Προσωπικα σαν παλιος "κομπιουτερακιας" παντα θα προτιμω pc home server φασεις γιατι μπορω να πειραματιζομαι και να μαθαινω ευκολα μεσω των virtual machines και συν τις αλλης αποφευγω καθε Hardware η software υλοποιηση raid πλην raid10 και zfs τα οποια δεν με αφορουν στις δικες μου απαιτησεις, ολοι οι δισκοι μου ειναι ntfs για 100% συμβατοτητα και για να εχω το κεφαλι μου ήσυχο εαν κατι συμβει, σε αντιθεση με software/hardware raid υλοποιησεις οπου τρεχουν ειτε linux mdadm ειτε harware και εκει βρισκεσαι εγκλωβισμενος στον κατασκευαστη και σε απιστευτες ταλαιπωριες εαν κατι παει στραβα. Ειμαι οπαδος των ξεχωριστων δισκων και των δημοφιλων filesystems οπως NTFS σε Windows η EXT4/XFS/ZFS σε Linux μακρια απο καθε RAID πλην RAID10 και φυσικα του ZFS.

2 αξιολογα προιοντα υπαρχουν που προσφερουν αυτα που ζηταω, ξεχωριστα λειτουργικους δισκους μακρυα απο RAID και LVMs με δυνατοτητα προστασιας τουλαχιστον 1x δισκου σε περιπτωση βλαβης.

Το Unraid, ενα commercial Linux το οποιο τρεχει σε usb flash, πληρες και λειτουργικο προιον με υποστηριξη virtual machines κτλπ, κανει τα παντα με ευκολο WebGUI και "it works" οπως λενε στο εξωτερικο, σταθερό και με φανατικο κοινο που ορκιζεται σε αυτο. Ειναι ενα software "Synology" για να το θεσω απλα, προσφερει προστασια απωλειας μεχρι 1ος δισκου μεσω τεχνολογιας parity.

Το Stablebit Drivepool για Windows, μια εφαρμογη disk pooling η οποια δουλευει με απλους NTFS δισκους τους οποιους κανει pooling σε ενα νεο εικονικο drive, υποστηριζει data protection ανα φακελο/αρχειο ακομη και ολοκληρο δισκο κοπιαροντας τους προστατευμενους φακελους σε πραγματικο χρονο σε x2/x3 κτλπ αντιγραφα στους υπολοιπους δισκους του Pool συν αλλα πολλά. 

Επειδη εχω στησει και τα 2, τα προτεινω ανεπιφυλακτα, ειναι commercial προιοντα αλλα εαν ζητας να μην μπλεξεις με RAID οπως εγω, τοτες θα πας αναγκαστικα σε 1 απο αυτα, αξιζουν τα λεφτα τους και δεν ειναι πολυ ακριβα.

Για τους ποιο "μερακληδες" υπαρχει και το ZFS το οποιο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο, φοβερη τεχνολογια αλλα με ενα τεραστιο κατ'εμε μειονεκτημα, δεν εχεις την ευελιξια να βγαζεις η να προσθετεις δισκους στο pool σου οπως εχεις με αλλα προιοντα, το ZFS σεταρετε μια φορα και "κλειδωνει" το Pool του, σου προσφερει οτι καλυτερο υπαρχει στο θεμα προστασιας δεδομενων αλλα δεν ειναι τοσο ευελικτο οσο θα το ηθελα για τις δικες μου αναγκες, για εναν πελατη οπου ξερει τις απαιτησεις του σε storage ειναι μια πολυ δυνατη επιλογη.

Αυτα εν ολιγης, οπως καταλαβες υπαρχουν δεκαδες "λυσεις" και τεχνολογιες πανω στο θεμα, μπορουμε να μιλαμε για ωρες, καλο ειναι μαθαινουμε και κατι καινουργιο.

• Like 1
Δημοσ.

το διαβασα φιλε, δεν εχω απορριψει ουτε εχω επιλεξει τι θα κανω ακομα...ειμαι σε σκεψη και ψαξιμο μιας και δεν το βιαζομαι... αυτο με το ρουτερ γινεται σε ολα τα ρουτερ? γιατι εχω παρει ρουτερ με 100 ευρω για vdsl και δεν θα θελα να παρω αλλο ρουτερ....δεν εχω καταλαβει πολυ πως δουλευει αυτο που ειπες....

σχεδόν σε ΟΛΑ τα σύγχρονα αλλά και παλιά router/modem υπάρχει η δυνατότητα να μπει εναλλακτικό λογισμικό πάνω.

αυτό είναι το Openwrt...

Πράγματα που κάνω αυτή την στιγμή στο δικό μου router

1) load balance μεταξύ 2 γραμμών Internet (επίσης και failsafe αν πέσει η μία)

2) usb σκληρός που τον έχω σαν fileserver για το δίκτυο του σπιτιού μου και μπορώ και τον βλέπω και σαν cloud από έξω.

3) Κατέβασμα/ανέβασμα torrent χωρίς να χρειάζομαι να έχω ανοικτό υπολογιστή. μπορώ να προσθέτω αρχεία από το κινητό για κατέβασμα και αυτά πάνε κατευθείαν στον δικτυακό σκληρό

4) DLNA server έτσι ώστε τα αρχεία του σκληρού να παίζουν στην τηλεόραση

5) Μπορείς να κάνεις ότι θες με τα wifi σου ( guest network/bandwidth control)

6) τρέχω adblock που λειτουργεί σε όλες τις συσκευές.πχ η τηλεόραση στο youtube ΔΕΝ βγάζει διαφημίσεις.

επίσης έχει και δυνατότητες για VPN ,SSH server για να μπαίνεις με ασφάλεια σε Public wifi και άλλα πολλά....

το αντίκτυπο γιαυτό;; 3-4 watt κατανάλωση , μικρό κουτί , αθόρυβο και εξαιρετικά φτηνό ειδικά αν έχεις router.

στην δικιά σου περίπτωση που έχεις modem/router δεν ξέρω αν γίνεται γιατί μπορεί να έχεις voip. Ποιο έχεις;

πάντως με 100€ παίρνεις το Wrt1200ac που είναι κορυφή με 512 ram , usb 3.0 και ac wifi.

Screenshot_1.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...