Προς το περιεχόμενο

Χαμηλό σήμα σε wifi κάρτα Realtek rtl8723be (Λύση)


chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο καινούργιο laptop που έχω πάρει ενώ τα πάντα παίζουν άψογα υπάρχει ένα θέμα με την κάρτα wifi που από τι είδα με το lspci είναι η Realtek rtl8723be.

To παράξενο είναι ότι σε live cd έπαιζε σχετικά καλά αλλά με το που έκανα εγκατάσταση το kubuntu 16.04 και μπούταρα μέσα το σήμα του wifi ήταν τελείως ανύπαρκτο ακόμα και όταν καθόμουν δίπλα στον router.

Με λίγα λόγια δουλεύει η κάρτα αλλά δεν δουλεύει σωστά.

Η λύση είναι η παρακάτω.

Καταρχήν για άλλη μια φορά μπαίνουμε στο bios του laptop και απενεργοποιούμε το secure boot asap.

Γενικά το έχουν εξαιρετικά δύσκολο στα σύγχρονα laptop όχι μόνο στο να έχεις τον έλεγχο το τι θα περάσεις αλλά ακόμα και το να βρεις πως θα μπείς στο bios. 

Μετά μπαίνουμε στο linux και κάνουμε εγκατάσταση τους τελευταίους driver της realtek.

Αρχικά δίνουμε

 

git clone https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new.git

 

μετά 

 

cd rtlwifi_new/

 

και μετά κάνουμε εγκατάσταση τους driver

 

make

sudo make install

sudo echo "options rtl8723be ant_sel=2" > /etc/modprobe.d/50-rtl8723be.conf

sudo modprobe -rv rtl8723be

 

στα τονισμένα βάζουμε και κάνουμε εγκατάσταση τους driver που είναι για το chipset μας. Το repo στο git έχει διάφορους driver της realtek.

Κάνουμε restart και πλέον το wifi μας δουλεύει άψογα και με δυνατό σήμα 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδη βλεπω εδβ πως το rtl8723be υπαρχει στον 4.4 του 16.04 (και στους 4.5, 4.6 και 4.7 που εχω εδω στο debian και μπορω να τσεκαρω), μηπως η λυση στο προβλημα σου ηταν απλα η προσθηκη της παραμετρου "rtl8723be ant_sel=2" στον τροπο που φορτωνει το module? Το επισημαινω επειδη τωρα που το εβαλες με το χερι, σε καθε kernel update θα πρεπει να κανεις την ιδια διαδικασια.

 

Και πως την βλεπει την καρτα σου το lspci -nn?

Επεξ/σία από jim_p
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

από τι έψαξα είναι αρκετοί που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με αυτή την κάρτα. Αν και δουλεύει δεν πιάνει σήμα καθόλου. 

Αν είναι στο επόμενο kernel update θα αφήσω τους driver του kernel αλλά πως μπορώ να τους αλλάξω εκεί την παράμετρο στο ant_set=2?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γενικα, για να φορτωσεις το ταδε module με την ταδε παραμετρο, κανεις ενα αρχειο /etc/modprobe.d/ταδεmodule.conf και μεσα γραφεις "options blablabla". Και την επομενη φορα που θα φορτωθει το ταδε module, ειτε αυτοματα στην εκκινηση, ειτε με το χερι με modprobe, θα φορτωθει με την ταδε παραμετρο.

Τωρα, που εχεις ηδη το .conf, με σωστο ονομα και στην καταλληλη θεση, αρα θα φορτωει σιγουρα με την παραμετρο που λεμε, προτεινω να εκκινησεις σε παλιοτερη εκδοση του πυρηνα απο τον grub (advanced options > ubuntu with 4.4 blablabla). Αν δεν εχεις εγκατεστημενη αλλη εκδοση, γιατι πχ ειναι φρεσκια η εγκατασταση και δεν εγινε update στον πυρηνα απο τοτε που την εκανες, μπορεις να βαλεις εναν παλιοτερο απο το repo. Αν πχ τωρα εχεις τον 4.4.0-36, βαλε τον 4.4.0-34 (αυτους εχω αυτη τη στιγμη στο vmware που εχω, δεν ξερω αν υπαρχουν και αλλες υποεκδοσεις).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

είναι φρέσκια εγκατάσταση και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος πυρήνας. Ασε θα περιμένω το επόμενο upgrade του kernel δεν νομίζω να πάρει και πολύ να συμβεί και θα ενημερώσω αν με αυτές τις παραμέτρους και το default driver δουλεύει κανονικά.

Πάντως μάλλον έχεις δίκιο ότι είναι θέμα παραμέτρων γιατί αρχικά δεν είχα βάλει το ant_sel=2 αν και είχα περάσει κανονικά manual τους driver και ξανά είχα χαμηλό σήμα.

Άρα ο driver δεν μπορεί να δει αυτόματα μόνος του τις antennes των wifi και να τις σετάρει σε αυτή την κάρτα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για να παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες κάρτες στην τελευταία έκδοση του ubuntu και εφόσον o driver είναι μέσα στον kernel τότε είναι η μόνη λογική εξήγηση για τον λόγο που δημιουργείτε αυτό το πρόβλημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οπως εχω πει στο θεμα που ειχα ανοιξει καποτε για τους drivers στο λινουξ, παιζει και η περιπτωση του να μην υποστηριζει o εκαστοτε driver πληρως/σωστα το ταδε hardware. Γιαυτο και στο github repo του τυπου λεει

 

Added March 16, 2016: All branches of this repo now support the ant_sel module option for rtl8723be. In addition, patches to implement this feature have been submitted to the linux-wireless repo. If accepted, they should appear in kernel 4.7; however, they will be packported to kernels 4.0 and newer when they reach mainline.

Που σημαινει πως επισημα, η επιμαχη παραμετρος (ant_sel) θα μπει στο rtl8723be του 4.7. Αλλα για να την εχει ηδη στον 4.6 (θα τσεκαρω σε λιγο για 4.4, 4.5 και 4.7) ισως να εχει γινει backported και σε αυτον.

 

---edit

Στον 4.5 στοκ 64αρη πυρηνα του debian (καταλοιπο στο testing απο παλια ενημερωση) δεν την εχει.

Στον 4.7 στοκ 32αρη πυρηνα του debian (τρεχον πυρηνας στο unstable σημερα) την εχει κανονικα.

Στον 4.4 στοκ 32αρη πυρηνα του ubuntu την εχει κανονικα.

 

Απο δω και περα ειναι αποφαση σου τι θα κανεις. Εγω θα εβγαζα με make uninstall το module, θα κραταγα το .conf και θα ξαναπερναγα τον πυρηνα που εχω με apt-get install --reinstall, για να ειμαι σιγουρος οτι εχω το στοκ module.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλά δεν τρέχει και τίποτα να κρατήσω τον driver. Ετσι και αλλιώς στο επόμενο kernel update δεν θα τον φορτώσει και τότε βλέπω αν λειουργεί κανονικά ο υπάρχον 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οπως θες. Βασικα, στο επομενο kernel update θα τον φορτωσει, μιας και υπαρχει στον πυρηνα και εχεις το hardware που τον χρειαζεται, απλα αυτος που θα φορτωσει δεν θα ειναι αυτος που εχτισες αλλα ο στοκ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χεχε https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=32230

 

στο debian testing δεν το εχει ..το ειχα δοκιμασει το debian sid 4,7 αλλα και παλι δεν δουλευε ..επρεπε να κανεις το module ξανα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πατσαρισμενο rtl8723be που υποστηριζει την παραμετρο ant_sel υπαρχει τοσο στον 4.6 του testing οσο και στον 4.7 του unstable. Η αποδειξη, κομμενη με tail στο επιμαχο σημειο γιατι βαριεμαι να αντιγραφω ολοκληρα κατεβατα απο το modinfo

# uname -r
4.6.0-1-amd64

# lsb_release -r
Release:	testing

# modinfo rtl8723be | tail -2
parm:           ant_sel:Set to 1 or 2 to force antenna number (default 0)
 (int)
# uname -r
4.7.0-1-686

# lsb_release -r
Release:	unstable

# modinfo rtl8723be | tail -2
parm:           ant_sel:Set to 1 or 2 to force antenna number (default 0)
 (int)
Αν εσυ τοτε επεσες στον 4.5 που δεν το ειχε πατσαρισμενο, τι να πω. Ατυχια :P

 

@chek2fire

Σημερα ενημερωθηκε ο πυρηνας του ubuntu σε 4.4.0-38. ΜΗΝ το χτισεις απο την αρχη αυτη τη φορα, τσεκαρε αν δουλευει το μαμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες μετά...

αναβάθμιση στο kubuntu 16.10 και ξανά το ίδιο πρόβλημα. Το wifi δεν δούλευε σχεδόν καθόλου και για να το κάνω να δουλέψει και να έχει δυνατό σήμα όχι έπρεπε να περάσω ξανά τους driver όπως έγραψα παραπάνω αλλά και να σβήσω και το αρχείο 

 

/etc/modprobe.d/rtl8723be.conf

 

καθώς ερχόταν σε συγκρουση με το 

 

/etc/modprobe.d/50-rtl8723be.conf 

 

που χρειαζόμουν μετά την manual εγκατάσταση

και τα δύο αρχεία είχαν την ant στο 2

Ο linux kernel είναι ο 4.8 και το uefi το έχω απενεργοποιήσει βάζοντας το legacy boot

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

No idea. Και ο jemadux ειχε προβλημα στο να χτισει το module οταν περασε σε 4.8 στη διανομη του παντως. Στο github παντως, τωρα που το βλεπω, υπαρχει ενα κλεισμενο issue σχετικα με αυτο και λεει οτι δεν χρειαζεται πλεον η παραμετρος.

 

https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new/issues/157

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...