Προς το περιεχόμενο

HELP!!! Πρόβλημα με RAID 0 και χτυπημένο δίσκο

gtsamis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όποιος μπορέσει να βοηθήσει ευπρόσδεκτος...

Έχω στημένο σύστημα με Windows XP Pro σε συστοιχία RAID 0 χρησιμοποιώντας 1 WD 40BB + 1 Seagate 40 (7200 rpm και οι δύο).

Μητρική ASUS A7V333 με Promise 20276 raid chipset ...

Μετά από 1 χρόνο σταθερότατης λειτουργίας το σύστημα άρχισε να κολλάει και συγκεκριμένα είτε κάνοντας defragment (Diskeeper 8) είτε τρέχοντας κάποια προγράμματα (μνήμη Kingston 333MHz).

Χρησιμοποιώντας τα tools από WD (support) ο ένας ο δίσκος (WD) είναι ΟΚ ενώ χρησιμοποιώντας τα Seagate Tools (seatools) σε καθαρό DOS ΔΕΝ αναγνωρίζει το δίσκο (Seagate) (βλέπει 80 Gb) και κολλάει ο έλεγχος στο 19%....

Ευτυχώς έκανα backup τα αρχεία ου ήθελα σε άλλο δίσκο αλλά προσπαθώ να βρω μια λύση χωρίς να χρειαστεί να "σπάσω" το RAID 0 και να στήσω εκ νέου σύστημα σε RAID 1.

Καμιά ιδέα...;;; :roll:

Δημοσ.

Τελικά τί τύπο raid χρησιμοποιείς τώρα 0 ή 1 ;;;;;;;;;;;;

Παρεπιπτώντος θα έπρεπε να είχες ανοίξει το θέμα στα αποθηκευτικά μέσα και όχι εδώ.

Δημοσ.

Όπως γράφω στην αρχή (με έντονα) έχω RAID 0 και προσπαθώ να βρω λύση προκειμένου να μη σπάσω τη συστοιχία...ξανά στήσιμο κ.λπ.

Δημοσ.

Αν έχεις raid 0 (stripping) τότε η h/w αστοχία ενός εκ των δύο δίσκων ισοδυναμεί με πλήρη απώλεια δεδομένων.

Τέλοσπάντων αφού λές ότι κράτησες backup τα δεδομένα σου είσαι πολύ τυχερός. :)

Για να περάσεις τώρα από 0 σε 1 με τους ίδιους δίσκους μάλλον είναι πολύ χλωμό.

Καταρχήν σε raid 1 θα χάσεις την μισή σου χωριτικότητα αλλά κερδίζεις σε ασφάλεια.

Από ότι έχω δοκιμάσει σε άλλο σύστημα η εισαγωγή ενός δίσκου σε σύστημα raid ισοδυναμεί με πλήρη απώλεια των δεδομένων του, κάτι σαν format δηλαδή.

Αν τώρα έχεις και το λειτουργικό σου πάνω στο raid τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Αυτό που έχω κάνει στο δικό μου σύστημα είναι να έχω το λειτουργικό σε έναν μικρό δίσκο ide και όλα τα data μου σε ένα σύστημα raid 1.

Ακόμα και το My documents μπορείς να το μεταφέρεις στο raid (δεξί κλίκ - properties - move κλπ).

Βέβαια ο δίσκος με το λειτουργικό ΔΕΝ είναι σε Backup αλλά το έχω αντιγράψει με ghost σε κάποιον παμπάλαιο 4άρι που είχα και έτσι είμαι εντάξει.

Kατ΄εμέ δηλαδή μάλλον δεν γλυτώνεις το στήσιμο από την αρχή.

Μην βιαστείς βέβαια γιατί μπορεί και να κάνω λάθος.

Καλή τύχη.

Δημοσ.

Όταν δύο δίσκοι είναι ένας δεν τους πειράζουμε τον καθένα ξεχωριστά.

Ευτυχώς που δεν έχασες δεδομένα, στην ουσία αυτό προσπαθείς.

Το fat stripping γράφεται στον πρώτο δίσκο (WD) και το array το ελέγχει ο Promise, μην πειράξεις ποτέ ξανά τον seagate, θα χάσεις data.

Φιλικά πάντα, Κώστας.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις - ιδέες. Το χτύπημα είναι τελικά σίγουρα στο 19 - 20 % της συστοιχίας σε κάποιον από τους δύο δίσκους. Ήδη παρήγγειλα άλλη μητρική (Abit KV7- ευκαιρία για αναβάθμιση) και έναν SATA 160 Gb δίσκο και έτσι και αλλιώς δεν το γλυτώνω το στήσιμο από το μηδέν.

Οπότε λέω να στήσω από την αρχή, αλλά πριν από όλα να ελέγξω τους δύο PATA με τα διαγνωστικά, κανένα low level format και να δω τι παίζει...

Το άσχημο είναι ότι σε όλους τους γνωστούς προτείνω RAID 1 και εγώ την πάτησα...

Θα δείξει...

Σας ευχαριστώ και πάλι... :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...