Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σας,

Έχω τον εξής προβληματισμό και ελπίζω με τις απαντήσεις σας να βρω την καλύτερη -σωστότερη λύση.

Κατοικώ σε μια διώροφη μονοκατοικία. Στο ισόγειο μένει συγγενικό πρόσωπο και στον πρώτο όροφο είμαι εγώ. Η καλωδίωση των σπιτιών είναι ανεξάρτητη (αυτόνομη το κάθε διαμέρισμα) απλά τυχαίνει στο δικό μου μπαλκόνι να είναι το μπουάτ (χωνευτή) του ΟΤΕ που εκεί καταλήγουν και τα τηλεφωνικά καλώδια και των δυο διαμερισμάτων.

Εγώ στο δικό μου σπίτι δεν έχω πλέον τηλέφωνο – internet (έχω κάνει διακοπή από τον πάροχο που ήμουν) με το σκεπτικό ότι θα ενεργοποιούσα στο κάτω διαμέρισμα VDSL (είναι ενεργή πλέον από εχθές) και θα έπαιρνα internet από εκεί.

Και εδώ ξεκινάει ο προβληματισμός μου. Δεν θέλω να πάρω internet ούτε ασύρματα αλλά ούτε και να τραβήξω utp καλώδιο από το κάτω διαμέρισμα στο δικό μου.

Το ιδανικό για εμένα θα είναι να έχω το router στο δικό μου σπίτι στην δικιά μου πρίζα (δεν με απασχολεί το να συνδέσω τηλεφωνική συσκευή) και το κάτω διαμέρισμα να συνεχίσει να έχει το τηλέφωνο (Internet δεν τον ενδιαφέρει να έχει).

Δεδομένο ότι το μπουάτ – χωνευτή του ΟΤΕ είναι στο μπαλκόνι μου ποιος είναι ο καλύτερος – σωστότερος τρόπος ώστε να γεφυρώσω τα δυο διαμερίσματα με την μια γραμμή του ΟΤΕ.

Αν πούμε π.χ. ότι το ζεύγος από το δικό μου διαμέρισμα που καταλήγει στο μπουάτ έχει 2 καλώδια, το Άσπρο και το Μπλε, και αντίστοιχα τα ίδια χρώματα έχει και το ζεύγος από το ισόγειο διαμέρισμα όπως επίσης και του ΟΤΕ που έρχεται εναέρια από την κολώνα και καταλήγει στο μπουάτ.

Αν εγώ συνδέσω – βραχυκυκλώσω όλα τα Άσπρά καλώδια μαζί και όλα τα Μπλε θα γίνει δουλειά ή θα έχω θόρυβο – αποσυνδέσεις. Για κάθε ενδεχόμενο έχω παραγγείλει Scotchlok της 3M με 2 εισόδους (uy2) και με 3 (ur2).

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και αναμένω για τις προτάσεις σας

Δημοσ.

Αν από την εξωτερική χωνευτή έρχονται στο δικό σου σπίτι 2 ζεύγη (4 καλώδια), είναι η ιδανικότερη περίπτωση και θα χρειαστείς κάποιες συγκεκριμένες συνδέσεις.

Αν από την χωνευτή κάθε διαμέρισμα έχει μόνο 1 ζεύγος, τότε γίνεται με τον τρόπο που αναφέρεις, αλλά θα χρειαστεί και φίλτρο σε κάθε τηλεφωνική συσκευή του κάτω σπιτιού.

Δημοσ.

Αν έχεις το speedport (voip) τότε:

φέρνεις τη γραμμή σπίτι σου

σετάρεις το speedport κανονικά

βαζεις ένα καλώδιο στην έξοδο τηελφώνου στο μοντεμ και την συνδέεις στο spitter στη θύρα τηλεφώνου (ώστε να τροφοδοτήσει τη γραμμή με τηλεφωνικό σήμα)

γεφυρώνεις τα καλώδια στη χωνευτή

στο κάτω σπίτι βάζεις φίλτρο στο τηλέφωνο

Δημοσ.

ναι ουσιαστικα ενωνεις τις δυο καλωδιωσεις ωστε να παιρνουν απο μια συνδεση, μετα σεταρεις κανονικα το Router και απλα κανεις μια επαναφορα σηματος για να εχουν τηλεφωνα σε ολο το σπιτι αλλα και εσυ στις πριζες και στην θυρα Phone 2.

Δημοσ.

Το κάτω σπίτι θα έχει ρουτερ που θα λειτουργεί?

Υγ

Ή σύνδεση είναι voip, ποιον ρουτερ σου εφεραν?

Οχι το κατω σπίτι δεν θα έχει router, γενικά δεν τον ενδιαφέρει να έχει internet παρά μόνο τηλέφωνο. Από όσο είδα η σύνδεση δεν είναι voip και το router ει ναι το speedport entry i2.

Αν από την εξωτερική χωνευτή έρχονται στο δικό σου σπίτι 2 ζεύγη (4 καλώδια), είναι η ιδανικότερη περίπτωση και θα χρειαστείς κάποιες συγκεκριμένες συνδέσεις.

Αν από την χωνευτή κάθε διαμέρισμα έχει μόνο 1 ζεύγος, τότε γίνεται με τον τρόπο που αναφέρεις, αλλά θα χρειαστεί και φίλτρο σε κάθε τηλεφωνική συσκευή του κάτω σπιτιού.

Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά γιατί έχει πάρα πολύ καιρό που το άνοιξα για να δω τις συνδέσεις. Μόλις παραλάβω τα Scotchlok θα το ανοίξω μια και καλή για να κάνω τις δοκιμές (Δεν το κάνω τώρα γιατί πρέπει να μετακινήσω μια ντουλάπα που "κρύβει" το μπουάτ). 

ναι ουσιαστικα ενωνεις τις δυο καλωδιωσεις ωστε να παιρνουν απο μια συνδεση, μετα σεταρεις κανονικα το Router και απλα κανεις μια επαναφορα σηματος για να εχουν τηλεφωνα σε ολο το σπιτι αλλα και εσυ στις πριζες και στην θυρα Phone 2.

Τι εννοείς λέγοντας επαναφορά σήματος ; Αν εμένα δεν με ενδιαφέρει να συνδέσω τηλεφωνική συσκευή  επάνω στο router στο phone1 υπάρχεις κάποιος λόγος που στο manual του router λέει να συνδέσω το Phone του Splitter με το Phone2 του router ;

Απο όσο διάβασα στο manual, αν κατάλαβα καλά, οι θύρες Phone1 & Phone2 είναι για VOIP. Εγώ δεν έχω αιτηθεί στο ΟΤΕ να μου μετατρέψει την γραμμή σε VOIP, έχει το δικαίωμα να το κάνει από μόνος του ο πάροχος ; 

Δημοσ.

Άρα είσαι σε viop, ο ρουτερ που σου έδωσαν είναι viop.

Παμε λοιπόν, πρέπει να καταργήσει τελείως την κατω γραμμή και τα τηλέφωνα, φέρνεις με κάποιον τρόπο την γραμμή σε σενα(στον 2ο) βάζεις ότι βάζεις και από εκεί και πέρα πρέπει να φροντισεις με κάποιο τρόπο να φύγει ένα τηλεφωνικό καλώδιο από τον ρουτερ και να πάει στο ισόγειο για να έχουν τηλέφωνο

Δημοσ.

Οχι δεν εχει σημασια η θυρα. Σημασια εχει μονο αν εχεις 2 αριθμους και παει ο ενας στην 1 και ο αλλος στην 2.

Δημοσ.

Με πήρανε νωρίτερα από τον ΟΤΕ και μου είπανε ότι την τρίτη θα κάνουνε εργασίες ώστε να μετατραπεί η γραμμή σε VOIP.

Δημοσ.

Τελικά αν θέλουνε να τελειώσουν μια εκκρεμότητα το κάνουνε και πριν την ώρα τους. Ενώ η εργασία μετάπτωσης σε voip ήτανε προγραμματισμένη για την Τρίτη την ολοκλήρωσαν σήμερα Δευτέρα...

Αναμένω την παραλαβή της παραγγελίας των Scotchlok για να κάνω την σύνδεση μεταξύ των διαμερισμάτων. 

Από όσο διάβασα η σύνδεση του Phone απο το splitter με μια θύρα phone του router γίνεται ώστε να μοιραστεί το σήμα σε όλες τις πρίζες του σπιτιού αρκεί μετά σε όπoια πρίζα βάλουμε τηλεφωνική συσκευή να προηγείται φίλτρο. (λειτουργεί σαν "επιστροφή",αλλιώς θα έπρεπε να συνδέσουμε το router στην πρώτη πρίζα του σπιτιού).

Δημοσ.

Ακριβώς έτσι, αλλά δεν είναι η καλύτερη πρακτική για το VDSL και συχνά επιφέρει πτώση στον συγχρονισμό.

Αν, όπως έγραψα, κάθε διαμέρισμα (ή τουλάχιστον μόνο το δικό σου) έχει 2 ζεύγη μεταξύ κεντρικού κατανεμητή (χωνευτή σε σας) και σπιτιού, τότε είναι ιδανική περίπτωση και γίνεται πανεύκολα και σωστά όλη η εγκατάσταση.

α. Το τηλεφωνικό σήμα το συνδέεις (στην χωνευτή) στο Νο1 ζεύγος και το φέρνεις στην 1η εσωτερική πρίζα.

β. Εκεί το συνδέεις στο modem/router και από αυτό θα συνδεθεί μία έξοδος PHONE με το Νο2 ζεύγος που θα επιστρέφει στην χωνευτή, για να συνδεθεί εκεί με το ζεύγος που πάει στο άλλο σπίτι.

γ. Οι υπόλοιπες τηλεφωνικές πρίζες του δικού σου σπιτιού, είτε θα συνδεθούν μαζί στο ίδιο PHONE του router, είτε στο δεύτερο.

Καλό είναι η πρώτη πρίζα να είναι διπλή ώστε να είναι όμορφα και τακτοποιημένα όλα τα πράγματα.

Δημοσ.

Ακριβώς έτσι, αλλά δεν είναι η καλύτερη πρακτική για το VDSL και συχνά επιφέρει πτώση στον συγχρονισμό.

Αν, όπως έγραψα, κάθε διαμέρισμα (ή τουλάχιστον μόνο το δικό σου) έχει 2 ζεύγη μεταξύ κεντρικού κατανεμητή (χωνευτή σε σας) και σπιτιού, τότε είναι ιδανική περίπτωση και γίνεται πανεύκολα και σωστά όλη η εγκατάσταση.

α. Το τηλεφωνικό σήμα το συνδέεις (στην χωνευτή) στο Νο1 ζεύγος και το φέρνεις στην 1η εσωτερική πρίζα.

β. Εκεί το συνδέεις στο modem/router και από αυτό θα συνδεθεί μία έξοδος PHONE με το Νο2 ζεύγος που θα επιστρέφει στην χωνευτή, για να συνδεθεί εκεί με το ζεύγος που πάει στο άλλο σπίτι.

γ. Οι υπόλοιπες τηλεφωνικές πρίζες του δικού σου σπιτιού, είτε θα συνδεθούν μαζί στο ίδιο PHONE του router, είτε στο δεύτερο.

Καλό είναι η πρώτη πρίζα να είναι διπλή ώστε να είναι όμορφα και τακτοποιημένα όλα τα πράγματα.

Ευχαριστώ φίλε μου, είσαι απολυτά κατανοητός. Θα ξεκαθαρίσει το θέμα λογικά μέσα στο σ/κ που θα έχω χρόνο να ασχοληθώ και εφόσον μέχρι τότε δεν ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα που περιγράφω παρακάτω.  

Από την παρασκευή 09-09 έως και την Δευτερά το πρωί 12-09, όσο η γραμμή ήτανε ακόμη pstn δεν είχα κανένα πρόβλημα. Από το μεσημέρι της Δευτέρας που έγινε η μετάπτωση της γραμμής σε voip και μέχρι σήμερα το πρωί, το τηλέφωνο «κόλλησε» τρεις φορές. Ενώ είχε internet κανονικά στο ισόγειο δεν είχε τόνο η τηλεφωνική συσκευή. Μετά από κλείσιμο και άνοιγμα του router επανερχότανε ο τόνος στο τηλέφωνο. Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχω μοιράσει την γραμμή η να έχω κάνει κάποια «περίεργη» σύνδεση. Ο εξοπλισμός είναι συνδεμένος μόνο στο ισόγειο (με βάσει τις οδηγίες του ΟΤΕ) γιατί ήθελα να ξέρω αν είναι ΟΚ η γραμμή πριν προχωρήσω περεταίρω. Επίσης το ισόγειο έχει μόνο μια πρίζα τηλεφώνου η οποία πηγαίνει απευθείας στην χωνευτή του ΟΤΕ (Απλά πράγματα δλδ.).

Το πρωί επικοινώνησα με το 13888 και τους είπα τι συμβαίνει. Ο τεχνικός μου είπε ότι η γραμμή μου, φαίνεται να είναι μια χαρά και το πιο πιθανόν είναι να έχει κάποιο πρόβλημα η εσωτερική καλωδίωση και να βραχυκυκλώνει κάπου η γραμμή. Μου πρότεινε να συνδέσω απευθείας το router με την πρίζα (χωρίς το splitter και την επιστροφή της γραμμής στο phone του router) και την τηλεφωνική συσκευή να την βάλω σε ένα phone επάνω στο router. Από τις 11 το πρωί που το έκανα, ακόμη δεν έχει κολλήσει.

Υπάρχει περίπτωση όταν στο χώρο έχουμε μόνο μια πρίζα και κάνουμε την σύνδεση του router όπως περιγράφεται στο manual, με την επιστροφή του σήματος στο phone, αυτό να δημιουργεί πρόβλημα ; Δεν μπορώ να σκεφτώ τι λάθος μπορεί να έχει η καλωδίωση του σπιτιού όταν έχει μόνο μια πρίζα και «φεύγει» μόνο ένα καλώδιο από το σπίτι προς την χωνευτή του ΟΤΕ. Και όλα αυτά να δουλεύουνε μια χαρά μέχρι που αλλάζει η γραμμή σε voip...Πριν δεν τον πείραζε η ενδεχόμενη «προβληματική» σύνδεση…

Δημοσ.

Φυσικά μπορεί να είναι θέμα κάποιου βραχυκυκλώματος. Γι' αυτό λέμε ότι πρόκειται για μεσοβέζικη λύση και όχι η βέλτιστη.

Στο VoIP δεν θέλουμε να μπλέκουν στο κύκλωμα άσχετες συσκευές, όπως είναι τα φίλτρα και τα splitter. Επίσης δεν κάνουν καλό οι πολλές ενδιάμεσες ενώσεις και μάλιστα σε καλώδια που δεν χρησιμοποιούνται και κανονικά πρέπει να αποσυνδέονται ώστε να μην υπάρχει περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...