Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλησπερα, ποιες ηταν οι γνωσεις σου οταν αρχισες ως trainee?

Επειδη η SingularLogic ειναι μια απο τις εταιρειες που σκεφτομαι να κανω την πρακτικη μου (Απο Γεναρη), ποιες ακριβες ειναι οι γνωσεις που πρεπει να εχει καποιος ωστε να τον κρατησουν δουλευωντας σε Microsoft Technologies?

Όταν άρχισα στην πρώτη δουλεία που με πήραν ως trainee, οχι στη singular. είχα τις βασικές γνώσεις που πέρνεις απο το πανεπιστήμιο (οι βαθμοί μου στα μαθήματα προγραμματισμού δεν ήταν κάτω απο 8) και είχα ασχοληθεί και μόνος μου με τη C# που είχα φτιάξει ένα WPF windows application για ένα game. Και λίγο MVC με το οποίο στη συνέχεια ασχολήθηκα αποκλειστικά γιατί μου αρέσει πολύ σαν framework.

Αλλα φαντάσουν στη singular με πήραν απο 1 interview μονο που κάναμε στο developers day. Με ρώταγε γενικά με τι έχω ασχοληθεί κλπ δεν είχε technical interview και ούτε άλλη φάση interview και μου είχε κάνει εντύπωση αυτο. Πως κατάλαβαν πως ξέρω μονο απο 1 interview? Μπορεί απλα να πούλαγα παπάντζα.

Αν πας στο τμήμα microsoft technologies θα σου πρότινα να έχεις δικό σου laptop γιατι το desktop που έχουν εκεί μέχρι να κανείς compile στο visual studio θα έχει τελείωσει το 8 ωρο. Διπύρινο 4 giga ram good luck :P

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Το προβλημα ειναι οτι στο πανεπιστημιο δεν μαθαμε πολλα. Και σιγουρα δεν ειμαι στο δικο σου επιπεδο..

Τελειωσα το διαβασμα για async, lamba exp, delegates, generics, Nullable, κτλ και τωρα τα εφαρμοζω σε ενα παλιο project που ειχα ξεκινησει. Τα επομενα στην λιστα ειναι MVC και Entity. 

Φανταζομαι ολα τα παραπανω θεωρουνται δεδομενα για trainee ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Το προβλημα ειναι οτι στο πανεπιστημιο δεν μαθαμε πολλα. Και σιγουρα δεν ειμαι στο δικο σου επιπεδο..

Τελειωσα το διαβασμα για async, lamba exp, delegates, generics, Nullable, κτλ και τωρα τα εφαρμοζω σε ενα παλιο project που ειχα ξεκινησει. Τα επομενα στην λιστα ειναι MVC και Entity. 

Φανταζομαι ολα τα παραπανω θεωρουνται δεδομενα για trainee ?

Ακριβώς το αντίθετο. Για trainee "θεωρείται δεδομένο" (εντάξει προφανώς κανείς δεν το επιδιώκει αλλά προσαρμόζεσαι στην πραγματικότητα) ότι δεν έχει καμία απολύτως ιδέα για τίποτα από όλα αυτά. Και αυτό επειδή είναι δεδομένο ότι όπως είδες και συ μέσα στη σχολή δε θα μάθεις τίποτα από όλα αυτά.

Με αυτά που ξέρεις -- και δε θέλω να το μεγαλοποιήσω αυτό γιατί μέσα σε 4-5 λέξεις έβαλες τεράστιο όγκο γνώσεων από τον οποίο είναι βέβαιο ότι ξέρεις μόνο την κορυφή του παγοβούνου, αλλά πρέπει να το αναγνωρίσουμε και μεις και συ -- είσαι πιθανότατα ήδη στην αφρόκρεμα του συνόλου των υποψήφιων trainees. Το οποίο μου δίνει αφορμή να σου πω:

• Να είσαι πάντα αντικειμενικός με όλα, και κυρίως με τον εαυτό σου που είναι δυσκολότερο. Εδώ το αντικειμενικός μπορεί να σημαίνει ότι looking at the big picture ακόμα και για αυτά που λες δεν ξέρεις "τίποτα", ταυτόχρονα όμως σε σχέση με τον περισσότερο κόσμο που βρίσκεται στη φάση σου ξέρεις πάρα πάρα πολλά. Και τα δύο είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
  • Τα συμπεράσματα να περιορίζονται μόνο στον εαυτό σου και στο τι θα κάνεις εσύ. Σημαντικό. Είσαι ο χειρότερος; Κρατάς πως πρέπει (επειδή θέλεις) να βελτιωθείς και δε νιώθεις άσχημα, είναι φυσιολογικό κάποιος να είναι ο χειρότερος, κακό είναι μόνο να μη θέλει να γίνει καλύτερος. Είσαι ο καλύτερος; Κρατάς πως τα challenges που βάζεις στον εαυτό σου παραείναι εύκολα και πρέπει να πας σε πιο απαιτητικό περιβάλλον, δε γίνεσαι king of your own tiny hill. Οι συνεργάτες σου είναι τούμπανοι; Κρατάς πως πρέπει να μάθεις απ' αυτούς όσο περισσότερα μπορείς. Είναι ανίκανοι; Κρατάς ότι παραμένοντας εκεί κάνεις disservice στον εαυτό σου.
  • Να μάθεις να εκτιμάς και να προστατεύεις την αξία σου. Αν είσαι αντικειμενικός (όχι φαντασιοπληξίες) και ξέρεις ποιά είναι η αξία σου, κανείς δε μπορεί να σου την πάρει. Όποιος δοκιμάσει του δείχνεις μεσαίο δάχτυλο κι αν δεν καταλάβει τι έγινε τον αφήνεις και πας να βρεις άλλους που θα την εκτιμήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να πεις "είστε μαλάκες και δε σας αξίζω", εξίσου σημαντικό όμως όταν το πεις να έχεις δίκιο.
  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κινηθείς μπροστά επαγγελματικά είναι να δουλεύεις σα να είσαι ήδη εκεί. Το λεπτό σημέιο είναι ότι για να το κάνεις σωστά αυτό, πρέπει να προσφέρεις στο επόμενο επίπεδο χωρίς ακόμα να έχεις τα τυχόν προνόμια που έρχονται μαζί του. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το δουν και θα σε προωθήσουν μόνοι τους. Αν δε γίνει από μόνο του, "πιστεύω ότι η δουλειά μου και η προσφορά μου είναι ήδη στο επόμενο επίπεδο και θέλω να το συζητήσουμε".
  • Get ahead and stay ahead. Προσπάθησε πάντα να κάνεις αυτό που κάνεις τώρα. Δεν είναι δύσκολο σαν trainee να προσφέρεις μετά από λίγο καιρό σα να έχεις 2 χρόνια εμπειρία όταν μπεις στο κλίμα, γιατί ξέρεις ήδη τα πράγματα που στον άλλο πήρε 2 χρόνια να τα μάθει όταν ήταν στη θέση σου. Στο μεταξύ έχεις 2 χρόνια στη διάθεσή σου για να μάθεις κι άλλα.
  • Mediocrity is very bad as a goal, but it's OK as a result. Να στοχεύεις ψηλά, αλλά ποτέ κανένας δεν πετυχαίνει πάντα αυτό που προσπαθεί. Είναι σημαντικό να αποδεχτείς τις αποτυχίες σου και να εκτιμήσεις τα απλώς ικανοποιητικά αποτελέσματά σου γι' αυτό που είναι. Απ' όλα αυτά έχεις να μάθεις περισσότερα απ' όσα θα σου μάθουν οι φανταστικές επιτυχίες σου (αυτές συνήθως περιλαμβάνουν και μια δόση τύχης).
Επεξ/σία από defacer
  • Like 23
Δημοσ.

Συμφωνώ με το defacer. Να προσθέσω πως με αυτά που ξέρεις είσαι σε πολύ καλό επίπεδο και για junior πόσο μάλλον για trainee.

Πολοί junior που εχουν βρεί δουλεία έχουν αρκεστεί μόνο στις γνώσεις του πανεπιστημίου δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου στον προσωπικό τους χρόνο. Αρα και μόνο που που έχεις αφιερώσει προσωπικό χρονο να τα μάθεις αυτά σε κάνει πολύ καλό σα junior υποψήφιο στην Ελλάδα (στο εξωτερικό είναι πιο ανταγωνιστικό το κλίμα για τους junior ειδικά και αν έρχεσαι και απο άλλη χώρα).

• Like 1
Δημοσ.

Η καλυτερη απαντηση που εχω παρει ποτε στο θεμα προγραμματισμος και δουλεια.. Μακαρι και οι καθηγητες που ρωτησα στην σχολη να μου ειχαν απαντησει μ'αυτον τον τροπο... Υπερπολυτιμη βοηθεια!   

Σ'ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου! Οσο πλησιαζει ο καιρος για την πρακτικη μου με προοπτικη μια σταθερη θεση εργασιας τοσο πιο απαισιοδοξος γινομαι.. Τα post σας σιγουρα μου δινουν ωθηση να διαβασω ακομα περισσοτερο..

Δημοσ.

Μία ερώτηση προς τον TS:

Δε σε ενδιαφέρει καθόλου να ασχολιθείς με ERPs συστήματα, αφού αυτό είναι και η ιδιαιτερότητα της σχολής σου? Προγραμματιστές βγαίνουν πολύ απο διάφορες σχολές, κάποιοι που να γνωρίζει λογιστική και προγραμματισμό μαζι, όχι και τόσοι.

Έχω τελειώσει παρόμοια σχολή (σε ΤΕΙ όμως) και είμαι σε μεγάλη εταιρεία 5+ χρόνια τώρα με καλό μισθό. Απ'αυτά που έχω δει έχει ζήτηση.

Το καλό είναι ότι δεν ψάχνεις μόνο σε εταιρείες πληροφορικής - όλες έχουν ένα σύστημα, το οποίο χρειάζεται υποστήριξη ή παραμετροποίηση. Μπορείς να είσαι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους λογιστές και τους προγραμματιστές. Αν έχεις καλές γνώσεις και στα δύο μπορείς να έχεις καλή θέση σαν Project Manager/Leader.

• Like 2
Δημοσ.

Αν με το TS εννοείς (topic starter) και αναφέρεσαι σε εμένα έχεις ένα πολύ καλό point.

Το θέμα είναι ότι με ενδιέφερε πάντα ο προγραμματισμός και μόνο. Το management είναι ωραίο και ενδιαφέρον αλλά δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα και δεν ξέρω αν θα το κάνω ποτέ. Πάντως η σκέψη σου είναι πολύ καλή και ίσως την ακολουθήσω στο μέλλον.

Για την ώρα θα προσπαθήσω ή να βρω δουλειά κάπου στην Ελλάδα, ή να κάνω πρακτική (internship) στο εξωτερικό σε κάποια καλή εταιρία. Το δεύτερο είναι δύσκολο αλλά με σωστό βιογραφικό και σωστή προετοιμασία για interviews ίσως καταφέρω κάτι.

Γενικώς προτείνω σε όσους είναι ακόμα σε σχολές και έχουν κάποια side project να κάνουν μια προσπάθεια για internship στο εξωτερικό.

Δημοσ.

Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο ο προγραμματισμός, καμία αντίρρηση και να προσπαθήσεις περισσότερο σ'αυτό.

Να ξέρεις πάντως ότι έχεις ένα συν σε ένα τομέα, που δεν το έχουν πολλοί προγραματιστές και προσπάθησε να το εκμεταλλευτείς. Μπορείς να κοιτάξεις σε εταιρείς που ειδικεύονται σε λογιστικά συστήματα (Oracle, Singular Logic) για θέση προγραμματιστή.
Διάβασα πρόσφατα ότι η Oracle θα ανοίξει ένα κέντρο στην Ελλάδα και θα προσφέρει θέσεις εργασίας, αρα θα είναι καλή ευκαιρία.

Δημοσ.

εγω παντως στα 36 μου καταφερα να τελειωσω και να παρω το χαρτι του ιεκ(οκ σε 2 μηνες που τελειωνω την πρακτικη)και αυτο που εχω αποφασισει αφου εφτασα σε αυτη την ηλικια ειναι να μαθω linux kai c καλα και με αυτα να βγω στην αγορα.αφου αργησα τουλαχιστον να κανω αυτα που γουσταρω και οχι οτι προσταζει η αγορα.θα με ενδιεφερε η γνωμη σας 

• Like 3
Δημοσ.

All other things being equal, η λογική μάλλον λέει το αντίθετο: αφού άργησες έχεις μικρότερο περιθώριο για πειραματισμούς και personal projects οπότε πας σε κάτι πιο σίγουρο, όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση.

• Like 2
Δημοσ.

εγω παντως στα 36 μου καταφερα να τελειωσω και να παρω το χαρτι του ιεκ(οκ σε 2 μηνες που τελειωνω την πρακτικη)και αυτο που εχω αποφασισει αφου εφτασα σε αυτη την ηλικια ειναι να μαθω linux kai c καλα και με αυτα να βγω στην αγορα.αφου αργησα τουλαχιστον να κανω αυτα που γουσταρω και οχι οτι προσταζει η αγορα.θα με ενδιεφερε η γνωμη σας 

Πολλά μπράβο απο εμένα, να είσαι σίγουρος ότι αν αφοσιωθείς και το παλέψεις θα τα πας μια χαρά.

• Like 4
Δημοσ.

όταν ακούω C, μου ερχονται στο μυαλό drivers, OS και embedded systems.

Όταν ακούω Linux, φαντάζομαι ότι σίγουρα θες να ασχοληθείς με kernel.

Αν κανεις μία αναζητηση σε διαφορες σελίδες εργασίας εδώ Ελλαδα, δεν νομίζω να βρεις και πολλά πράγματα πάνω σε αυτά τα δύο μαζι(υπάρχουν, αλλά λίγα). Εξωτερικό όμως, Γερμανια, Ολλανδια και διάφορες άλλες χώρες, υπάρχει (πολύ) ψωμί στα αντικείμενα αυτα.

Καλή επιτυχία!

• Like 2
Δημοσ.

Μπράβο στον φίλο. Έχουμε και εμείς ένα τυπά στη σχολή που είναι 35, τελειώνει σε κανένα χρόνο, το πολύ δύο. Πολύ καλό και brave να κάνεις τέτοια κίνηση σε τέτοια ηλικία.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...