Προς το περιεχόμενο

Canon EOS M10 ή κάτι άλλο; Mirrorless ή SLR;


Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για casual day-2-day χρήση με καλύπτει απόλυτα το iPhone 6. Οπότε δε ψάχνω κάτι "να το έχω πάντα μαζί", είμαι ήδη καλυμμένος σε αυτή την κατηγορία.

 

Για βόλτες με σκοπό τη φωτογραφία όμως, ή γεγονότα που έχεις ελαφρώς αυξημένες απαιτήσεις (π.χ. γενέθλια) τι θα προτείνατε;

 

Κοιτάω μόνο σε Canon, δε θέλω άλλη μάρκα. Call me a fanboy. 

 

Το κιτ της EOS M10 στα 350€ είναι πολύ δελεαστικό! Με χαλάει όμως το ότι σχεδόν όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από την οθόνη χωρίς φυσικούς επιλογείς. Με χαλάει επίσης το κάκιστο "πιάσιμο", που είναι κληρονομιά μιας φτηνής compact (αν και υπάρχει αξεσουάρ που εν μέρει λύνει αυτό το πρόβλημα) ενώ και η απουσία viewfinder (έστω και "κουμπωτού") σίγουρα δεν είναι στα θετικά (άντε βγάλε κάτι κάτι ντάλα μεσημέρι, χρησιμοποιώντας μόνο την οθόνη).

 

Η EOS M3 από την άλλη, πέρα του ότι δε μ' αρέσει εμφανισιακά, έχει σχεδόν τα διπλάσια λεφτά και μπαίνει στο club των entry-level SLR, οι οποίες έχουν και πολύ περισσότερες επιλογές σε φακούς. Βέβαια λύνει τα παραπάνω προβλήματα που έχει η M10. Αλλά δε με συγκινεί σαν πρόταση.

 

Με μία "καθαρόαιμη" SLR θα έχω επιπλέον μεγαλύτερο βάρος και όγκο το οποίο θα είναι αποτρεπτικό σε πολλές περιπτώσεις. Δύσκολα με φαντάζομαι να κουβαλάω μία SLR σε μία βόλτα για καφέ σε κοντινό χωριό, διότι πέρα από άβολο, τραβάει και βλέμματα.

 

Από την άλλη σκέφτομαι ότι δε την θέλω για "εκδρομική" φωτογραφική, οπότε ίσως ο όγκος και το βάρος να μην μ' απασχολήσουν και τόσο.

 

Ξέχασα να αναφέρω ότι με ενθουσιάζουν οι σκοτεινές φωτογραφίες (πόλη ή εξοχή το βράδυ, ουρανός, κλπ). Που όπως και να το κάνουμε είναι πιο απαιτητικές σε υλικό από τη λήψη ενός σωστά φωτεισμένου ακίνητου τοπίου.

 

Προτάσεις με φακό ή αισθτήρα μεγέθους νυχιού μωρού, ή χωρίς χειροκίνητη έλεγχο εστίασης, ή χωρίς τις τυπικές ρυθμίσεις, αποκλείονται. Δε ψάχνω αντικαταστάση του κινητού, είπαμε, αλλά κάτι που να μπορεί να αναλάβει πιο απαιτητικές λήψεις και να μου προσφέρει ευχαρίστηση.

 

Οπότε το ουσιαστικό ερώτημα είναι: μαζεύω λεφτά για Μ10; Κάνω την καρδιά μου πέτρα και παίρνω την (ίου) Μ3; Ή αφού ανεβαίνουμε σε λεφτά, κοιτάω για SLR; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η EOS M10 ειναι σε κατηγορια mini mirrorless. Ο φακός της δεν ειναι καποιας ιδιαιτερα αξιολογης ποιοτητας και με f/3.5-6.1 δεν θα σε βοηθησει καθόλου σε φωτογραφησεις με χαμηλό φωτισμο γιατι ή θα πρεπει να τις τραβηξεις με τριποδο ή θα πρεπει να εχεις υψηλο ISO και noise στην φωτο. Επισης ο αρχικος φακός της δεν εχει ιδιαιτερο zoom (λογικο) και λογικά θα μπεις σε επιπλεον εξοδα αγορας δευτερου (αλλα αυτο ισχυει για ολα τα κιτ των mirrorless και DSLR) με περιορισμένες επιλογές ομως σε σχέση με μια DSLR. Πιθανοτατα ο δευτερος φακος σου να πρεπει να ειναι καποιος pancake με μεγαλη φωτεινοτητα.

 

Κατ' αρχας να ξεκινησουμε απο το γεγονος ότι καμια μηχανη δεν ειναι αρκετα καλή για να τα κανει ολα και καλα και να ειναι και μικρη και φθηνη κλπ κλπ. Αρα κατι θα χασεις και κατι θα κερδίσεις. Τι αξιζει περισσοτερο να χασεις και να κερδισεις ειναι καθαρα υποκειμενικο οποτε οι ερωτησεις σου μαλλον απευθυνονται προς τον εαυτο σου μιας και οπως βλεπω ξερεις τι ζητάς.

 

Βασικά πραγματα (τα ξερεις αλλα τα λεω ως ανασκόπηση).

- Η ποιοτητα της φωτογραφιας εξαρταται κυριως απο τις ικανότητες του φωτογράφου και οχι του εξοπλισμου

- Η ποιοτητα της φωτογραφιας εξαρταται κυριως απο τον φακό και οχι απο το σωμα της μηχανής

- Διαφορετικές απαιτησεις εχει η φωτογραφια τοπιου, πολης κλπ, διαφορετικες η φωτογραφια ρεπορταζ, διαφορετικες η νυχτερινη φωτογραφιση και διαφορετικες τα σπορτ ή γενικα τα κινουμενα αντικειμενα

- Δεν μπορεις να εχεις φωτογραφιες εαν δεν εχεις την μηχανή σου μαζι

- Περισσοτερες καλες φωτογραφιες θα εχεις με μια χειροτερη μηχανη που την εχεις συνεχεια μαζι απο μια αψογη μηχανη που την εχεις ελαχιστα μαζι

 

Σχετικα με το θεμα Canon. Εαν δεν εχεις ήδη ενα σετ φακών Canon απο αλλες μηχανες και δεν πας σε DSLR ώστε να γλυτωσεις χρηματα αγορας νεων φακών δεν εχει κανένα απολύτως νοημα να περιορίζεις τις επιλογες σου σε Canon. Ο καθε κατασκευαστής εχει θετικά και αρνητικά και σημερα στις ψηφιακες ειναι θα ελεγα ασκοπο να εισαι funboy διοτι η το digital εξελισεται ραγδαια απο ολους με εξαιρετικα μοντελα.

 

Ερωτηση:

Εχεις δοκιμασει να φωτογραφισεις απο τα ηλεκτρονικά viewfinders? Τα περισσότερα απο αυτά εχουν μικρή αναλυση και κακή φωτεινοτητα. Εμενα προσωπικα δεν με βολευουν και ειναι λύση αναγκης μονο ή όταν εχω να φωτογραφισω κατι μακρυνο και χρησιμοποιώ μεγαλο zoom για να σταθεροποιησω την μηχανη που κραταω στο χερι (και το EVF μου ειναι και απο τα σχετικά καλα). Καμια απολυτως σχεση με τα VF των DSLR που η εικονα ερχεται απο τον καθρεπτη.

 

Οι βασικες ρυμισεις μεσα απο μενου σαφεστατα και σε δυσκολευουν και καλο ειναι να υπαρχουν κουμπια αλλα μετα πας σε μοντελα που κοστιζουν σαφως περισσοτερο. Οποτε πρεπει να επιλεξεις εαν θελεις να δωσεις το επιπλεον κοστος. Παιζει να ειναι και marketing για να αγοραζεις το ακριβοτερο αλλα συνηθως ειναι διοτι τα πιο απλα και φθηνα μοντελα απευθυνονται σε κοσμο που φωτογραφιζει 99% στο αυτόματο. Φυσικα δεν υπαρχουν συνηθως ουσιαστικες διαφορες στην ποιοτητα της φωτογραφιας στο 99,9% των περιπτωσεων.

 

Καλη mirrorless δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις φθηνη. Οι τιμες ειναι αντιστοιχες των entry-midle level DSLR. Οποτε η επιλογη δεν ειναι επιλογη κοστους αλλα ποιοτητας/μεγεθους.

 

Οι mirrorless δεν ειναι και τοσο ποιο μαζεμενες σαν σωματα/φακος. Και παλι θελει να εχεις μαζι σου τσαντα μεταφορας. Στην δικη μου χωραει και mirrorless και DSLR με ενα φακο. Οι mirrorless ειναι απλα λιγο πιο μικρες και λιγο πιο ελαφριες αλλα και παλι δεν ειναι pocket να τις παιρνεις παντου και παντα μαζι σου σε μια απλη βολτα.

 

Οι DSLR ειναι πιο ογκωδεις και βαριες ομως σιγουρα εχουν καλυτερη ποιοτητα φωτο. Σε συνθηκες φωτεινες δεν θα δεις ουσιαστικες διαφορες για τυπικες φωτογραφιες. Οσο ομως το φως λιγοστευει οι DSLR αρχιζουν να δειχνουν τα δοντια τους. Οχι τοσο για τον αισθητηρα τους (και η Canon APS-C εχει) αλλα για το συστημα AF τους. Το phase-detect AF ειναι κλάσεις πιο ακριβες και γρηγορο απο το contrast detect AF. Οποτε κανει την διαφορα. Ενοειται οτι και ο εσωτερικος επεξεργαστής και οι αλγοριθμοι ειναι πιο γρηγοροι στις DSLR.

 

Ενα σημειο για εμενα κρισιμο εκτος απο την ταχυτητα του AF ειναι και η ταχυτητα συνεχομενων φωτογραφιων αλλα και το buffer που εχει η μηχανή (ποσες μπορει να κρατησει στην μνημη μεχρι να τις αποθηκευσει στην καρτα) αλλα και το ποσο γρηγορα αποθηκευτει στην κάρτα. Επισης εαν μπορεις να συνεχίσεις να τραβας φωτο την ωρα που η μηχανη αποθηκευει στην καρτα. Χρησιμα πραγματακια για φωτογραφιση καθημερινων στιγμων. Επισης ποσο καλό white balance εχει σε εσωτερικους χωρους με ή χωρις φλας κανει την διαφορα σε ενα παρτυ γενεθλίων.

 

Λοιπον για να σου βαλω ενα πιο ευκολο ερωτημα:

Εαν εχεις προθεση να επενδυσεις σιγα σιγα ενα αρκετα μεγαλο ποσο (σε σχεση με το αρχικο) σε αξιόλογους (οχι entry level) φακούς τότε να πας σε DSLR. Μιλαμε για ποσο που σιγουρα θα φθανει τα 1000 ευρώ (εαν μιλαμε για καινουργιους φακους). Οι αρχικοι φακοι των σετ ειναι entry level και οχι sharp και πραγματικα δεν θα σου βγαλουν τις φωτογραφιες που ελπιζεις να βγαλεις. Στην πραξη δεν θα σου βγαλουν καλυτερες φωτο απο τα αντιστοιχα mirrorless κιτ ακομη κι αν μιλαμε για middle range μοντελα σωματος. Ο φακος περιοριζει παρα πολυ τις δυνατοτητες τους. Εαν δεν εχεις προθεση να επενδυσεις μελλοντικα σε αξιολογους φακους τοτε παρε mirroless.

 

Εαν παλι πας σε mirroless τότε να τσεκαρεις ΟΛΑ τα μοντελα της κατηγοριας. Η Canon αν και κορυφαια σε φακους και σωματα στις DSLR (μαζι με την NIKON), δεν θεωρειται και κορυφαια και στις mirrorless. Εκει θα ελεγα οτι κυριαρχει η δικαιως SONY, η Panasonic και η Olympus.

 

Προσωπικα ειχα το ίδιο διλημμα με εσενα. Τελικά επελεξα μια Panasonic Lumix FZ200 με μικρο μεν αισθητηρα αλλα με μεγαλο zoom (24Χ) και φωτεινο φακο f/2.8 σταθερο η οποία με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο για μακρινες φωτογραφίσεις των μικρών στα αθλήματά τους με πολύ καλη ποιοτητα φωτογραφίας (παρα τον μικρο αισθητηρα) σε καλό φωτισμό, και επιπλεον μετά απο πολύ ψάξιμο πήρα μια μεταχειρισμένη Nikon 1 - J1 mirrorless με 1" αισθητήρα αλλα με το πιο γρηγορο hybrid AF. Ειναι μικρή (για mirrorless) και την βάζω στο καθημερινο τσαντάκι μου άνετα, εχει επιλογή αρκετά καλών sharp και φωτεινων φακων εαν το εχεις αναγκη, οι φακοί της ειναι μικροί, το συνολο ειναι ελαφρύ και εχει πολύ καλή ποιότητα φωτογραφιας για ερασιτεχνική φωτογράφιση. Ο βασικός λόγος που την επελεξα ειναι οτι εχει οτι πιο γρηγορο σε AF για καθημερινη φωτογραφιση στιγμων για την οικογενεια και ειναι μικρή για να την εχω παντου και φθηνη για να μπορεσω να αγορασω επιπλεον φακους (η Nikon 1 S2 εχει στο Plaisio Stockhouse 149 ευρο με τον βασικο φακο). Σε Nikon 1 βεβαια αυτο που θα ηθελες εσυ ειναι το μοντελο V1 (παλιο), V2 ή V3 αλλα ειναι ακριβα (τα V2-V3) και το V1 παλιοτερο και το βρισκεις μονο μεταχειρισμενο. Το V2 λιγο ογκωδες ενω το V3 πιο μαζεμενο.

 

Η DSLR ειναι για να ασχοληθεις ΠΟΛΥ με φωτογραφια. Εχω SLR και καποιους φακους αλλα ελαχιστες φωτογραφιες ειχα βγάλει με αυτη και το ιδιο θα ισχυσει εαν παρω και τωρα DSLR. Θα εχω λιγες και καλές. Εαν μου περισεψουν χρηματα θα παρω αλλα οχι κατα προτεραιότητα.

 

DSLR υπαρχουν πια καλές. Ακόμη και οι entry level ειναι πολυ καλές πια. Αλλα εαν θελεις πραγματικά καλές φωτό το βραδυ ή σε χαμηλό φωτισμό τότε θα πρέπει να πληρώσεις πολλά σε σώμα (για καλη αποδοση σε υψηλά ISO) αλλα ακομη πιο πολλά σε φακό με f/1.8 και όχι f/3.5 και τρελα λεφτα εαν θελεις να ειναι zoom. Αλλάζουν ακομη περισσοτερο εαν θελεις μηχανη με γρήγορο και αξιοπιστο AF για σπορ και κινουμενα αντικειμενα. Ειναι ακριβο το σπορ. Αξιζει εαν πραγματικα εχεις απαιτησεις και θελεις να ασχοληθεις. Εαν παλι δεν ασχοληθεις σοβαρα τότε εκτος απο σπαταλη χρηματων πιο πολύ θα σε δυσκολεψει παρα θα σε βοηθησει να εξελιχθεις.

 

Ο χειροκινητος ελεγχος εστιασης παλι σε mirrorless δεν ειναι το ιδιο σε καθε μοντελο. Σε καποια ειναι βολικος και σε καποια μπελας.

 

Εαν η Μ3 σου φαινεται ακριβη τοτε δεν θα βρεις μοντελο να σε καλύπτει πουθενα. Το 500αρικο++ δεν το γλυτωνεις εκτος κι αν κυνηγησεις προσφορες παλιοτερων μοντελων ή μεταχειρισμενα. Θυμισου να ελεγχεις τους διαθεσιμους φακους και την ποιοτητα των διασεσιμων φακων αφου απο αυτους εξαρταται η φωτο σου εαν ξερεις πραγματικα να την τραβηξεις σωστα.

 

Υπαρχει παντα και η SONY-RX100 ακριβη αλλα compact με 1" αισθητηρα και πολυ καλη ποιοτητα φωτο αντιστοιχη των mirroless. Στην πραξη ειναι η μονη compact-mirrorless.

 

Προταση:

Παρε κατι που πραγματικα θα μπορεις να εχει μαζι σου οσο το δυνατον περισσοτερο. Πολλες φορες επελεξα ποια μηχανη θα παρω μαζί μου αναλόγως την ορεξη να την κουβαλαω και αλλες τοσες απλα δεν ειχα την μηχανη μαζι μου γιατι δεν ειχα που να την βαλω ή βαριομουνα να κουβαλησω ενα μπογο μαζι ενω ημουν σε μερη με απιθανα τοπια. Οσες περισσοτερες φωτο βγαλεις τοσο καλυτερος θα γινεις (εαν ενδιαφερεσαι) και τοσες περισσοτερες απο αυτες θα ειναι αξιολογες.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 7 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω τον SeNNinhA για το εξαιρετικό και πολύ χρήσιμο post (έστω και 8 μήνες μετά). Στον καιρό που πέρασε έχω την αίσθηση ότι κατάλαβα καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες μου. Και νομίζω πως τείνω πλέον να απορρίψω τις mirrorless, ακόμα και αν στην πορεία κυκλοφόρησαν οι εξαιρετικές EOS M5 / M6. Γενικά είμαι λίγο αργός στις αποφάσεις αγοράς.

 

:P

 

Πριν ελάχιστο καιρό αγόρασα την PowerShot SX620 HS για χρήση "πάντα μαζί". Αποδείχθηκε καλή επιλογή, αν και θα αντικατασταθεί πολύ γρήγορα από την SX720 HS, λόγω του ότι έχει πολύ περιορισμένους χειρισμούς για τα γούστα μου, οπότε τη θεωρώ δύσχρηστη. Εάν είμαι στο auto π.χ. και θέλω να αλλάξω το οτιδήποτε πρέπει να πατήσω καμιά 10αριά πλήκτρα. Η SX720 είναι πιο εύχρηστη, δεδομένου ότι ενσωματώνει rotating dial "γενικής χρήσης" αλλά και επιλογέα προγράμματος.

 

Έχει χρησιμοποιηθεί και σαν "εκδρομική", αν και περισσότερο χρησιμοποιώ μία D3100 με 18-55mm f/3.5-5.6 (κιτ) που έχει έρθει στα χέρια μου γι αυτό το σκοπό. Σημειωτέον πως σε τέτοια χρήση κατέληξα να δουλεύω και τις δύο, μιας και το zoom της SX620 είναι "από άλλο πλανήτη" σε σχέση με τον 18-55mm του κιτ της Nikon.

 

Τις προάλλες κατέληξα να "περνάω την ώρα μου" με μία EOS 80D και έναν EF 70-200mm f/2.8L (ο απλός, χωρίς stabilizer), και, δεδομένου ότι γουστάρω πολύ νυχτερινά, ξετρελάθηκα! Ένας τέτοιος φακός σίγουρα δε πρόκειται να έρθει ποτέ στα χέρια μου αγοραστός, αλλά η δυνατότητα να μπορώ να νοικιάσω -έστω- ένα τέτοιο μεγαθήριο δε με άφησε ασυγκίνητο.

 

Ταυτόχρονα δοκίμασα στο Public την EOS M3 (έχοντας και την 80D περασμένη στο λαιμό μου) και εν τέλει συμφωνώ πως το evf είναι εκνευριστικό. Lagάρει πιο άσχημα κι από την καθυστέρηση, ενώ το οπτικό μέσα απ'τον καθρέπτη είναι απολαυστικό και άμεσο.

 

Πέραν τούτου, οι mirrorless, δεν είναι και τόσο φορητές τελικά. Στο λαιμό ή σε τσάντα θα έμπαινε. Ποια η διαφορά με μία DSLR; Σε τσέπη δε μπαίνει, όπως μπαίνει μία compact. Το βάρος, δεδομένου ότι δε με ενοχλεί σε περπάτημα 5-6 ώρες σε φαράγγια ή βουνά, μάλλον δε θα με ενοχλήσει ποτέ.

 

Μ' αυτά και μ' αυτά, νομίζω πως θα ξεκινήσω να ψάχνω τι με εξυπηρετεί καλύτερα να αγοράσω από DSLR, κρατώντας την superzoom compact για "κάθε μέρα".

 

Έτσι κι αλλιώς το κόστος για μία σωστή mirrorless συν ένα -τουλάχιστον- αξιόλογο φακό (που άντε βρες φακούς σε EF-M) δεν διαφέρει καθόλου από μία DSLR. Η EOS M6 έχει 750+ μόνο σώμα, ενώ κιτ με 15-45 + 55-200 πάει στα 1250. Η 750D έχει λιγότερα.

Επεξ/σία από Haldol
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

 και επιπλεον μετά απο πολύ ψάξιμο πήρα μια μεταχειρισμένη Nikon 1 - J1 mirrorless με 1" αισθητήρα αλλα με το πιο γρηγορο hybrid AF. 

 

Ερώτηση:

 

Υπάρχει περίπτωση με update κλπ να δώσουν περισσότερα fps στο 4k της j5?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Nikon δεν δινει updates στις DSLR της, ποσο μαλλον για την σειρα 1. Θα μπορουσε ανετα να το κανει αλλα μην περιμενεις οτι θα γινει. Αντιθετα απο την Fuji, την Olympus και την Panasonic που οτι μπορουν να δωσουν σε updates στα προηγουμενα μοντελα τους το δινουν (κυριως η Fuji).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...