toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Καλησπέρα, θέλω να συνδέσω ασύρματα 2 απομακρυσμένα σημεία. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν οπτική επαφή, αυτό όμως λύνεται με την χρήση ενός ενδιάμεσου που βλέπει και στα 2 σημεία. Όμως, εκεί που πρέπει να μπει το ενδιάμεσο σημείο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Το μόνο πράγμα που μπόρεσα να σκεφτώ ως λύση είναι κάποιο μικρό φωτοβολταικό πάνελ με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ένα controller. Με λίγο ψάξιμο βρήκα τα υλικά αλλά το θέμα είναι ότι τα μικρά πεναλάκια βγάζουν έξοδο 12v 20W. Τώρα, εγώ σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω ως κεραίες τις Ubiquiti Nanobeam M5-16 οι οποίες σύμφωνα με το data sheet καταναλώνουν max 6w και δουλεύουν στα 12-24v δηλαδή 12w και οι 2, θεωρητικά δηλαδή με καλύπτει. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν μπορώ να συνδέσω απευθείας από την έξοδο του controller την τροφοδοσία των καμερών με κάποιο PoE injector παρακάμπτοντας εντελώς τα τροφοδοτικά των κεραιών, αλλιώς διαφορετικά να χρησιμοποιήσω κάποιον inverter απο 12v σε 220v και να συνδέσω εκεί πάνω τα τροφοδοτικά των κεραιών και θεωρητικά όλα θα πρέπει να δουλεύουν ρολόι. Μου διαφεύγει κάτι; Σχωρέστε αν δεν ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ κάποιο καλύτερο μέρος
aposporis Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Θεωρητικά... Πρέπει να υπολογίσεις την κατανάλωση στο 24ωρο και η μπαταρία να έχει αυτή τη χωρητικότητα. Στη συνέχεια το πάνελ θα πρέπει να "παράγει" αυτή την ενέργεια στο 8ωρο. Λογικά μπορείς να τα συνδέσεις απευθείας χωρίς inverter στο ενδιάμεσο. Κοίτα γστους εξοπλισμούς τροχόσπιτων. Έχουν πάνελ και μπαταρίες.
tsaptsap Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 (επεξεργασμένο) http://www.thedoityourselfworld.com/The_Solar_Panel_Requirements_Calculator.php You Entered12 Watts total energy needed.24 total hours usage.4 hours of daylight Here is what you will need:You need 288 Watts total energy per day.You need a 72 Watt solar panel.You need a 6 Amp solar charge controller.You need 24 Amp Hours of battery capacity.You need a 12 Watt inverter. Ρωτα και εδω..... http://www.awmn.net/forum.php Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2016 από tsaptsap
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 οταν λεει 12watt inverter εννοω απο 12 σε 220 με ελαχιστη εξοδο τα 12watt ?
kotsos72 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Αν παρεις ρευμα απο την μπαταρια δεν νομιζω οτι θες ινβερτερ
toketog Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2016 το θεμα ειναι μπορω; αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι η μπαταρια να μεν είναι 20Ah αλλα ποσα Ampere δινει στην εξοδο; Και το λεω γιατι πχ το τροφοδοτικο ειναι 24v 500mA οποτε αν μιλαμε για 12v η τροφοδοσια θα πρεπει να ειναι 12v 1Α. Και για αυτο νομιζω οτι θα χρειαστω καποιο regulator που να κρατα σταθερα την ενταση στο 1A
nikos903 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Τα 20Ah είναι 20 Αμπερώρια, αυτά δηλαδή είναι 20 αμπέρ για μια ώρα στην ονομαστική τάση της μπαταρίας (12V ή 24, ότι έχεις) ή 1 Αμπέρ σερί για 20 ώρες, χονδρικά πάντα βέβαια γιατί αν πας να τραβήξεις 20 αμπέρ δεν θα κρατήσει μια ώρα, και αν τραβάς 1 θα σου κρατήσει για παραπάνω απο 20 ώρες, υπάρχουν καμπύλες αποφόρτισης λογικά για την μπαταρία σου στο datasheet της. Μην το μπλέκεις πάντως, δες το χονδρικά θα έλεγα καλύτερα, αφού θες 12V και 1Α και η μπαταρία σου είναι 12V 20Ah τότε υπολόγισε οτι αντέχει για 20 ώρες. Θέμα 1, όπως σου είπαν παραπάνω θες μεγάλο πάνελ γιατί η πλήρης απόδοση του δεν είναι για πολλές ώρες (τα φθηνά τουλάχιστον), δηλαδή τα 100w ας πούμε του πάνελ δεν στα δίνει απο την ώρα που θα δει ήλιο μέχρι να τον χάσει, στα δίνει όταν κεντράρει, για λίγη ώρα. Μετά θες και ελεγκτή για την φόρτιση της μπαταρίας, δεν πρέπει να φορτίζει ανεξέλεγκτα, ούτε να αποφορτίζεται μέχρι τέρμα πάλι... Αυτό που θα σου έλεγα είναι να πάρεις μπαταρία (-ες) απο αμάξι (ή αμα βρεις σε κανένα ηλεκτρολογείο καμιά φθηνή απο φορτηγό...), 50-60Ah ή όσο παραπάνω βρεις, να έχει χώρο να κινηθεί δηλαδή και με μια μέρα χωρίς ήλιο και να μην πέφτει συχνά κάτω απο την μέση η χωρητικότητα. Θέμα 2, χειμώνας, εκτός του οτι το πάνελ που μπορεί να πάει βόλτα με τον αέρα (πες αυτό με 1 μέτρο σκάψιμο και τσιμέντο μπόλικο το αποφεύγεις) ο ήλιος θα είναι περιορισμένος, πόσα Ah μπορείς να φορτίσεις σε μια τέτοια μέρα; Θα σε φτάσουν; Αν είναι ψηλά μπορείς να βάλεις και καμια ψευτοανεμογεννήτρια αλλά αυτό ανεβάζει το κόστος πάρα πολύ (και άντε βρες εδώ τίποτα φθηνό) άρα αυτό μάλλον δεν... Αυτό που λες με το regulator δεν πάει ακριβώς έτσι, εσύ τις κεραίες θα τις συνδέσεις στην τάση καπάκι (στον φορτιστή της μπαταρίας ή στις μπαταρίες, δεν ξέρω πως το σχεδιάζεις) και απο εκεί αυτές παίρνουν όσο ρεύμα θέλουν στην τάση που θα δώσεις. Αν θες να τις προστατέψεις απο βραχυκυκλώματα βάλε καμιά ασφάλεια στην μέση. Καλύτερα μην μπλέξεις με inverters κτλπ, αφού έχεις συνεχές ρεύμα δώσε συνεχές, οι μετατροπές στο ρεύμα έχουν απώλειες ενέργειας σε κάθε μετατροπή. BTW πόσο έχεις σκοπό να δώσεις για αυτήν την εγκατάσταση; Μπορείς να δώσεις εικόνα απο τα 2 σημεία που θες να συνδέσεις και το 3ο που θες να βάλεις τον αναμεταδότη; Τι εξοπλισμό έχεις τώρα; Loco?
toketog Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Γενικά, λίγο που το έψαξα τις τελευταίες μέρες για να λειτουργεί σωστά το σύστημα 24/365 θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα σχετικά καλό πάνελ 100W, και 100Ah μπαταρία για να μπορεί να δουλεύει το χειμώνα έως και 5 μέρες χωρίς ήλιο και χωρίς να αποφορτίζεται εντελώς η μπαταρία. Ξέρεις όμως τι σκέφτομαι; Τώρα αυτή την στιγμή για τις ανάγκες του ίντερνετ στο σημείο χρησιμοποιώ Data από την cosmote, με λογαριασμό ~20€/μήνα, άρα έχουμε 20*12 240€ τον χρόνο.Για να στήσω το λινκ χρειάζομαι 4 κεραίες, έστω ότι χρησιμοποιώ 2 Nanostation Loco M2 (2*50€=100€) για την πρώτη απόσταση επειδή είναι πιο κοντινή, και Nanobeam M5-16 (2*75€=150) για την δεύτερη. Άρα έχουμε 250€ για τον εξοπλισμό.Και χρειάζομαι και άλλα 200€ τουλάχιστον για τα πάνελ, μπαταρίες κτλ. Άρα μιλάμε για 450€ κόστος εγκατάστασης, που σημαίνει ότι για να το αποσβέσω θα χρειαστώ 22 μήνες, 2 χρόνια δηλαδή.Όμως σε 2 χρόνια ίσως έχουν πέσει τα κόστη για τα Data στο μισό ας πούμε. Οπότε δεν ξέρω αν πραγματικά με συμφαίρει Αναλυτικά το λινκ:
poulinos Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 μηπως δορυφορικο ιντερνετ το οποιο τις βραδινες ωρες δεν εχει ογκοχρεωση???
aposporis Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Ερώτηση: το ενδιάμεσο σημείο πόσο καλά προστατευμένο είναι από κλέφτες;
kostasbm Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 το ρευμα ειναι το μπερδεμα και κοστιζει το ρημαδι ο κοντινοτερος με ρευμα ποσο κοντα σου ειναι??
toketog Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 μηπως δορυφορικο ιντερνετ το οποιο τις βραδινες ωρες δεν εχει ογκοχρεωση??? δεν με ενδιαφέρει το unlimited data, περισσοτερο να μειώσω το κόστος Ερώτηση: το ενδιάμεσο σημείο πόσο καλά προστατευμένο είναι από κλέφτες; είναι σε ένα λοφάκι σε χωριό, δεν νομίζω να τίθεται θέμα κλοπής το ρευμα ειναι το μπερδεμα και κοστιζει το ρημαδι ο κοντινοτερος με ρευμα ποσο κοντα σου ειναι?? υπάρχει κοντινός στα 100m, δηλαδή κάτω απο το λοφάκι αλλά πάλι δεν ξέρω ποσο εύκολο ειναι
nikos903 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Το καλύτερο πακέτο που έχω βρει με mobile data είναι το cu on you, έχει 5GB με 7€ για ένα μήνα (8 και κάτι υπολόγισε) άρα έχε το στα υπόψιν in any case. Και το δεύτερο λίνκ γίνεται με λόκο, δεν είναι μεγάλη απόσταση, γιατί να πας σε beam? Για την κατανάλωση; Πάνελ δεν ξέρω που θα βρεις φθηνά Ματαρία και καμιά αλλαγμένη απο φορτηγό σου κάνει, δεν θες ρεύματα εκκίνησης άρα δεν πρέπει να έχεις θέμα (βέβαια δεν θα έχεις και τις ονομαστικές χωριτικότητες), όχι τίποτα άλλο αλλά έχουν 100ρικο++ οι μεγάλες. Τι σε εμποδίζει να κάνεις απευθείας λίνκ; Είναι βουνό κάπου εκεί στην μέση; Αν ναι που; Υψομετρικό χάρτη δεν παίζει να έχεις ε; Αν μπορείς βγάλε έναν απο την google να δούμε. Μπορείς να ανεβάσεις ιστό κάμποσα μέτρα στην μια και στην άλλη και να μετακινήσεις και την βάση (μέχρι 100 μέτρα με POE λένε πάει αλλά θα σου πρότεινα λιγότερα) για να αποφύγεις εμπόδια, σίγουρα και έτσι πάλι δεν πιάνεις; Πολύ ευθεία μου φαίνεται...
toketog Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Το θέμα μα τα data είναι ότι πρέπει να γίνει και portforward και οι παροχοι δεν το υποστηρίζουν στην καρτοκινητή Το πρόβλημα με το απευθείας λίνκ είναι οτι υπάρχουν 2 λοφάκια που μπλοκάρουν την οπτική επαφή. Αν είναι να πάρω απο "γείτονα", θα πάω στο σημείο 220v και εκεί μετά θα κάνω ότι κάνω. Εκεί που σκέφτομαι να βάλω το ενδιάμεσο είναι ένα λοφάκι μέσα στο χωριό που είχανε παλιά το κέντρο εκπομπής για την τηλεόραση, αλλα επειδή το χωριό μεγάλωσε και δεν εξυπηρετούσε το μετέφεραν. Απ' οτι βλέπω έχει ρεύμα εκεί και δεν ξέρω μήπως σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές καταφέρω να τους πάρω λίγο.
kostasbm Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 καταρχας αν παρεις ρευμα μπορει γιαυτη την αποσταση μπορει να χρειαστει να το ριξεις στα 24 volt πρεπει να ρωτησεις ηλεκτρολογο να ξερει οχι αεριτζη το χωριο με το κτημα τι υψομετρικη διαφορα εχουν και τα λοφακια τα ενδιαμεσα τι υψομετρο εχουν ... υψομετρο στο σημειο του χωριου α , σημειο β και γ τα 2 λοφακια και δ το κτημα υπαρχει νομιζω app που σημαδευεις απο το σημειο που θελεις και βλεπεις τι σε παρεμβαλλει και για ποσο ενας καλος ιστος με βαση και αντιριδες (εγω εχω κεραια ραδιοερασιτεχνη στα 9 μετρα ) θα σε βολευε ???
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα