Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Θες να αρχίσουμε τις εξυπνάδες; Οκ. Πρώτον, PREEMPTIVE MULTITASKING έκανε και ο ST. Και η Amiga ΕΝΑ task την φορά εκτελούσε. ΑΥΤΟ ακριβώς είναι το preemptive multitasking. Χρησιμοποιεί content switching με έναν πρωτόγονο software scheduler. Δεύτερον o ST δεν χρησιμοποιούσε ότιδήποτε κούμπωνε πάνω του; Ποιός είχε πρώτος laser printer? Ποιός είχε midi? Ποιός είχε DTP software την εποχή που η μόνη εναλλακτική για DTP ηταν ο MAC? Ποιός είχε MSDOS emulator που δούλευε σωστά και ανεκτά γρήγορα (pc ditto)? Είχα και 520 STFM, είχα και Amiga με Video Toaster και Screamer πάνω. Όταν δούλευα Imagine 3D της Impulse και Lightwave μάλλον ήσουν ακόμα αγέννητος. Μια ερωτηση, αναφερεις οτι και ο atari και η amiga ειχαν preemptive multitasking. Μεχρι εδω εισαι σωστος, στη συνεχεια λες οτι και τα δυο μηχανηματα ενα task ετρεχαν το οποιο θεωρω πως ειναι λαθος Θα σου δωσω ενα παραδειγμα για να μου πεις την αποψη σου. Αναφερομαι στην amiga... Τρεχεις workbench 1.3 και επιλεγεις να κανεις format μια δισκετα οχι fast και ταυτοχρονα ανοιγεις το say και γραφεις μια προταση και πατωντας το enter περιμενεις να ακουσεις το speech. Μεχρι εδω καλα; Ο exec κατα τη γνωμη μου εχει 2 tasks τα οποια τα τρεχει την ιδια στιγμη παραλληλα δινωντας resources οπου χρειαζεται. Εσυ ετσι οπως τα γραφεις οτι τα μηχανηματα εκτελουσαν ενα task σημαινει οτι στο παραδειγμα μου θα επρεπε να περιμενω να τελειωσει το format της δισκετας για να παιξει το speech απο την paula. φιλικα παντα δεν εχω ορεξη για παρεξηγησεις... εχει και ζεστη εξω
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 (επεξεργασμένο) Εγώ πιστεύω ότι έχει μπει εδώ μέσα στο Insomnia ο Gates και διαβάζει με αγωνία τα σχόλια σας και περιμένει το πόρισμα ώστε να δει αν θα γλυτώσει την φυλακή! Επεξ/σία 18 Αυγούστου 2016 από Επισκέπτης
Timour21 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Αντε να τελειώνετε κάποια στιγμή με τα Amiga VS Atari για να πάμε και στα Commodore vs Amstrad, μέχρι να φτάσουμε και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων vs Άβακας... Eγώ είμαι λίγο biased αφού το πρώτο μου μαραφέτι για παιχνίδια ήταν το atari 2600 και το πρώτο μου computer το atari 800xl. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 atari 800xl ειχα και εγω μαζι με το ωραιοτατο a1010 κασσετοφωνακι
andy_1_9_7_2 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Απευθύνεσαι σε εμένα λες και είμαι fan της Apple, ενώ την ΜΙΣΩ. Αρα το συμπέρασμα που έβγαλες, ξαναβάλτο από εκεί που.. βγήκε. Δεύτερον, η Apple αντέγραψε το MOUSE από την Xerox και όχι το ΟS ούτε το GUI. To οποίο ποντίκι σχεδιάστηκε για τον Xerox Alto ο οποίος.. για μάντεψε; ΔΕΝ είχε λειτουργικό! Είχε ενα σύνολο εφαρμογών (Bravo, Gypsy, Neptune, κ.α. τα οποία τρέχανε ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ και φυσικά όχι ταυτόχρονα.), και όχι O.S. με την έννοια του λειτουργικού συστήματος, oι οποίες ως GUI δεν είχαν καμία σχέση με το MAC OS. Όσο για το Workbench, το πιο unfriendly GUI λειτουργικό ever δεν έκανε πραγματικό Multitasking. Preemptive έκανε και αυτό ούτε καν σωστά. Λυπάμαι που θα στεναχωρηθείς, αλλά το STOS/GEM ήταν σαφώς καλύτερο, ταχύτερο, και χωρίς bugs. Το πρώτο home που έκανε σωστό preemtive multitasking ήταν ο Acorn A3000, και όχι η Αmiga, η οποία βέβαια ήταν θαυμάσιο μηχάνημα για 3D και graphics για την εποχή της και γενικά σαν workstation. Αυτές τις εποχές εγώ δεν τις "διάβασα" στο wikipedia, τις έζησα. Τι μου θύμισες... Ήμουν ένας "τυχερός" κάτοχος ενός Acorn Arcimedes 3000. Οντως πραγματικό multitasking για την εποχή του. Και ας μην ξεχνάμε... παραθυρικό περιβάλλον ενσωματωμένο στη ROM με ενσωματωμένο υποτυπώδες paint, music composer και drawing (για διανυσματικά γραφικα & scalable fonts) software. Αυτό και αν ήταν workstation της εποχής, ασχέτως αν πήγε άπατο λόγω έλειψης υποστήριξης!
dreamkiller777 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Τι τα σκαλίζουνε τώρα... Τα σκαλίζουν οι apple users και οι Linux-αδες...!Κοίτα να δεις που νόμιζα πως μόνο στο κοράνι και τους τζεχάτ γινόντουσαν αυτα....Μικρουλουαλλαχ παιδιά μου μικρουλουαλλαχ!!!!
amav Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δεύτερον, η Apple αντέγραψε το MOUSE από την Xerox και όχι το ΟS ούτε το GUI. Πλήρωσε σε μετοχές (της) για είσοδο στο park όπου είδε μεταξύ άλλων γραφικό bitmap περιβάλλον και ποντίκι. Λειτουργικό με την έννοια του MacOS δεν υπήρχε. Οπότε έκανε ακριβώς αυτό. Έφτιαξε ένα γραφικό bitmap λειτουργικό όπως το ξέρουμε σήμερα. Όσο για το Workbench, το πιο unfriendly GUI λειτουργικό ever δεν έκανε πραγματικό Multitasking. Preemptive έκανε και αυτό ούτε καν σωστά. Τι σημαίνει "πραγματικό" για σένα multitasking; Το preemptive είναι multitasking και μάλιστα ότι καλύτερο υπήρχε εκείνη την εποχή. Μάλιστα αν ήθελες κάτι καλύτερο αναγκαστικά πήγαινες σε Unix ή VMS συστήματα. Αν μπορούσες να αγοράσεις ένα για το σπίτι! Αν ήθελες memory manager θα ήθελες να περιμένεις λίγα χρόνια να εφευρεθεί commercial επεξεργαστής που να τον έχει και σε λογική τιμή (386/68030). Το αν είναι unfriendly είναι εντελώς υποκειμενική γνώμη. Λυπάμαι που θα στεναχωρηθείς, αλλά το STOS/GEM ήταν σαφώς καλύτερο, ταχύτερο, και χωρίς bugs. Facts. Είμαστε σε τεχνολογικό forum. Software χωρίς bugs απλά δεν υπάρχει και οι βόμβες του ST έδιναν κι έπαιρναν όπως τα GM της Amiga. Fact. Το κλεμμένο κολπάκι από τα Mac με τα accessories είναι καλύτερο από το preemptive multitasking? Το να θυμιθώ να βάλω το accessory στο boot πριν φορτώσω το κυρίσως πρόγραμμα αλλιώς θα πρέπει να έχω βάλει accessory manager και φυσικά ούτε λόγος για process management (renice?) είναι καλύτερο από το σημερινό multitasking που έχουν τα windows π.χ και είχε η Amiga από το 85 πως μπορεί να είναι καλύτερο δηλαδή; Το πρώτο home που έκανε σωστό preemtive multitasking ήταν ο Acorn A3000, και όχι η Αmiga, η οποία βέβαια ήταν θαυμάσιο μηχάνημα για 3D και graphics για την εποχή της και γενικά σαν workstation. Ειδικά το RiscOS δεν ήταν preemptive από το wikipedia: he OS is single-user and employs cooperative multitasking (CMT).%5B47%5D While most current desktop OSes use preemptive multitasking (PMT) and multithreading, RISC OS remains with a CMT system. By 2003, many users had called for the OS to migrate to PMT.%5B48%5D The OS memory protection is not comprehensive.%5B49%5D%5B50%5D Το 2003 οι χρήστες ζήτησαν κάτι που η Amiga είχε το 1985. Αυτές τις εποχές εγώ δεν τις "διάβασα" στο wikipedia, τις έζησα. Και εγώ τα έζησα αλλά δεν έχει και τόσο σημασία μπορούμε με έναν απλό emulator να επαληθεύσουμε αυτά που γράφουμε ή αν θες μπορείς να έρθεις σε κάποιο από τα retromettings μας να στο δείξω live και τα 3 μηχανήματα μιας και τα διαθέτω και ας μην έχω τόσο χρόνο πλέον να ασχοληθώ. Στο Retromaniax υπάρχει ένα thread 140 σελίδων με αυτό το θέμα με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. 5
Formation Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Μια ερωτηση, αναφερεις οτι και ο atari και η amiga ειχαν preemptive multitasking. Μεχρι εδω εισαι σωστος, στη συνεχεια λες οτι και τα δυο μηχανηματα ενα task ετρεχαν το οποιο θεωρω πως ειναι λαθος Θα σου δωσω ενα παραδειγμα για να μου πεις την αποψη σου. Επειδή βαριέμαι να ασχολούμαι με μαλακίες πλέον.... 1o process-interrupt- 2o process - interrupt- 3o process - interrupt-, loop-1ο process - interrupt- κ.λ.π...... In simple terms: Preemptive multitasking involves the use of an interrupt mechanism which suspends the currently executing process and invokes a scheduler to determine which process should execute next.
fylatos Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Το πιο epic geek war που έχω πετύχει σε σχόλια στο insomnia. Mathusalah mode on. Έχω ξεκινήσει και διαβάζω ιστορία των υπολογιστών για την παρτη σας. Συνεχίστε εύγε. Αυτό είναι τεχνολογικό φόρουμ. 1
Formation Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Πλήρωσε σε μετοχές (της) για είσοδο στο park όπου είδε μεταξύ άλλων γραφικό bitmap περιβάλλον και ποντίκι. Λειτουργικό με την έννοια του MacOS δεν υπήρχε. Οπότε έκανε ακριβώς αυτό. Έφτιαξε ένα γραφικό bitmap λειτουργικό όπως το ξέρουμε σήμερα. Για ποιόν μιλάς; Τι σημαίνει "πραγματικό" για σένα multitasking; Hardware parallelization/multithreading. Το να θυμιθώ να βάλω το accessory στο boot πριν φορτώσω το κυρίσως πρόγραμμα αλλιώς θα πρέπει να έχω βάλει accessory manager και φυσικά ούτε λόγος για process management (renice?) είναι καλύτερο από το σημερινό multitasking που έχουν τα windows π.χ και είχε η Amiga από το 85 πως μπορεί να είναι καλύτερο δηλαδή; Βγάζεις νόημα εσύ στο τι γράφεις; Αν εννοείς αν το PMT+multithreading ειναι καλύτερο, η απάντηση είναι ναι. Αλλιώς θα ήμασταν ακόμα με... Amiga. Ειδικά το RiscOS δεν ήταν preemptive από το wikipedia Σωστός. Δεν θυμόμουν καλά (βλέπεις εγώ γράφω απευθείας, δεν τσεκάρω το wiki πρώτα για να το παίξω παντογνώστης). Αυτό που ήθελα να πω και αυτό που θυμόμουν απο τότε, ήταν οτι το πρώτο home που έκανε σωστό Multitasking ήταν ο Acorn. Επαναλαμβάνω οτι σε ST και Amiga ηταν PMT με χρήση interrupts, και ηταν πάναργο. Το να συγκρίνεις τα desktop OS με εκείνα, είναι άτοπο γιατί σήμερα δεν έχουμε PMT αλλά PMT+Multithreading. Και στο Multithreading χρειάζεσαι interrupts γιατί τα processes πρέπει να έχουν inline execution καθότι ένα Process μπορεί να εχει.. οσα threads θες! Δεν γινότανε να έχεις CMT+ΜΤ.
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Επειδή βαριέμαι να ασχολούμαι με μαλακίες πλέον.... 1o process-interrupt- 2o process - interrupt- 3o process - interrupt-, loop-1ο process - interrupt- κ.λ.π...... Καταλαβα... καλο βραδυ
cobain_7 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Καταλαβα... καλο βραδυ Αστον SkYwaLkGR, ο ανθρωπος ειναι περιπτωση.. τι να πεις μαζι του.. μονο πτυχια δεν εχει αναρτησει για το τι εχει κανει στην ζωη του, ακυρωνοντας τους παντες μιας και ολοι για αυτον γεννηθηκαν απο την wikipedia. Α ρε περιπτωσαρα Formation, διαβαζες και pixel και ησουν και ενημερωμενος! Respect! Αν πηρες το 1985 C64 και εμαθες το 1990 assembly, εισαι το λιγοτερο, τραγικος! Βαρια τα πληκτρα του Commodore ε? Που να ειχες και τον γομολαστιχα τον ταλαιπωρο τον Spectrum.. ουτε το 2000 δεν σε εβλεπα να ακουμπας assembly!
amav Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Για ποιόν μιλάς;Σε αυτό που αναφερόσουν. Το έκανα quote αλλά δεν έχει σημασία. Προσθέτω στα λεγόμενα σου. Hardware parallelization/multithreading.Αυτό ΔΕΝ είναι multitasking. Δηλαδή πριν τα διπλοπύρηνα καμιά 10ετία πριν δεν είχαμε multitsking; Είχαμε και έχουμε ακόμα και στο PI και στο router σου που σίγουρα τρέχουν ένα thread τη φορά. Βγάζεις νόημα εσύ στο τι γράφεις; Αν εννοείς αν το process multitasking ειναι καλύτερο, η απάντηση είναι ναι. Αλλιώς θα ήμασταν ακόμα με... Amiga.Συγνώμη όταν είπες έζησες την εποχή νόμιζα ότι εννοούσες ότι χρησιμοποιούσες τα δύο μηχανήματα. Αναλύω: Ο ST έτρεχε 1 (ένα) process. Είχε ένα stack το λειτουργικό του δεν ήταν φτιαγμένο έτσι ώστε να γνωρίζει πολλά εκτός και αν ήταν Accessories. Τα accessories ήταν προγράμματα πολύ μικρά σε μέγεθος που έκαναν απλά πράγματα και μπορούσε να τα φορτώσει μόνο κατά το boot του. Αργότερα βγήκαν hacks που μας έλυσαν τα χέρια γιατί μπορούσαμε να φορτώσουμε και accessory on demand αλλά πάλι μη φανταστείς τρομερά πράγματα. Το κυρίως πρόγραμμα ήταν ένα. Παρόμοιο μηχανισμό είχε και το MacOS. Η Amiga από την άλλη είχε πραγματικό preemptive multitsking όπως τα σημερινά λειτουργικά χωρίς βεβαίως memory management. Μπορούσες να φορτώσεις όσα προγράμματα (κανονικά όχι accessories ήθελες και να δουλεύουν όλα παράλληλα. Μάλιστα μπορούσαν να δουλεύουν το καθένα σε δική του ανάλυση. Μπορούσες σε ένα πράθυρο να τρέχεις ένα 8086 emulator, στο δίπλα μια βάση δεδομένων, ένα word processor και με scripting languages (βλέπε Arexx) να μεταφέρεις δεδομένα μεταξύ προγραμμάτων. Αν ήθελες να δώσεις προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα απλά το έκανες με το unixlike command line interface που είχε. Όλη η δομή του λειτουργικό θύμιζε Unix ακόμα και τα directories του. Ήταν από τα πρώτα αν δεν κάνω λάθος που δεν ήταν μονολιθικό. Σωστός. Δεν θυμόμουν καλά (βλέπεις εγώ γράφω απευθείας, δεν τσεκάρω το wiki πρώτα για να το παίξω παντογνώστης. Αυτό που ήθελα να πω και αυτό που θυμόμουν απο τότε, ήταν οτι το πρώτο home που έκανε σωστό Multitasking ήταν ο Acorn.Ελπίζω να μη σου φαίνομαι ως παντογνώστης. Λατρέυω και τα τρία μηχανήματα και είναι το χόμπυ μου. 1
bkm Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Ο τυπας ψάχνει για κορόιδο. Αμα ρε γκαρντάς αποδείξει κανείς κάτι τέτοιο σε σενα θα το πει; Θα παει καρφωτος στο Μπιλλυ με δεκα δικεορους να τα βρούνε..
KilliK Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2016 Και που το Mac OS ειχε αντιγραψει απο την Xerox. Δεν ανακαλυψατε τον τροχο εσεις στην Apple. αντε παλι. ο Jobs δεν εκλεψε τιποτα, ειχε πληρωσει την Xerox για να εχει προσβαση στην τεχνολογια τους.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα