Προς το περιεχόμενο

Εξωσκελετοί και εικονική πραγματικότητα βοηθούν παραπληγικούς να κινηθούν ξανά!


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατες δοκιμές και πειράματα απέδειξαν ότι οι ειδικές διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής όταν συνδυαστούν με εξωσκελετούς και την εικονική πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν παράλυτους ασθενείς να ανακτήσουν μέρος της κίνησης τους μετά από βαριές κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από τον Ελληνικής καταγωγής Βραζιλιάνο καθηγητή νευροβιολογίας Μιγκέλ Νικολέλη και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είναι επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας “Walk Again”. Ο Μιγκέλ Νικολέλης και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι είναι δυνατή η μερική αποκατάσταση του μυϊκού ελέγχου και της αίσθησης των κάτω άκρων των ασθενών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές. Κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό αφού πρώτα οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε κάποια επιθετικά (δύο φορές την εβδομάδα) προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης με ρομποτικά συστήματα που ελέγχονται από τον εγκέφαλο σε συνδυασμό με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (έπρεπε να ελέγχουν ένα άβαταρ που έβλεπαν μέσω της head-mounted display που φορούσαν).

 

Αυτό το επίπεδο ανάκτησης είναι πρωτοφανές σε ασθενείς με μακροχρόνια παράλυση σύμφωνα με την έρευνα, και ήταν επιτυχής στην αποκατάσταση κάποιας αίσθησης σε οκτώ ασθενείς που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με σοβαρές κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Στα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης χρησιμοποιούνται BMI (Brain-Machine Interfaces) σε συνδυασμό με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, για να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπολογιστή, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει στους ασθενείς την δυνατότητα ελέγχου εξωτερικών συσκευών χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους.

 

Η εικονική πραγματικότητα βοήθησε τους ασθενείς με την οπτικοποίηση των ελεγχόμενων από τον εγκέφαλο κινήσεων και με την ευαισθητοποίηση της σχέσης του νου τους με το σώμα. Οι ασθενείς φορούσα ειδικά “σκουφιά” που κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα (EGG), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο του εικονικού εαυτού τους μέσα από το σύστημα εικονικής πραγματικότητας Oculus RiFT. Κατόπιν, χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις και ένας ρομποτικός εξωσκελετός για να τους βοηθήσει να σταθούν και να κινηθούν μόνο με την σκέψη τους.

 

 

Οι ασθενείς ανέκτησαν μέρος της αίσθησης, που κυμαινόταν μεταξύ μίας απλής αίσθησης στα άκρα και μερικό έλεγχο των μυών έως στην εκπληκτική ικανότητα να κινηθεί μία 32χρονη γυναίκα που ήταν παράλυτη τα 13 τελευταία χρόνια. Η γυναίκα ήταν σε θέση να κουνήσει τα πόδια της, με το σωματικό της βάρος να υποστηρίζεται από ειδικά λουριά, μετά από 13 μήνες θεραπείας.

 

Αν και τέτοιου είδος πειράματα δεν είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνολογίες, είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Οι ερευνητές τώρα, αναμένεται να πραγματοποιήσουν δοκιμές με ασθενείς που τραυματίστηκαν πιο πρόσφατα για να δουν με ποιο τρόπο θα αλλάξουν τα πράγματα.

 

 

Link.png Site: Engadget

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απεχουμε αρκετα ωστε να επαναφερουμε εναν τραυματισμενο οργανισμο στην κανονικη του υγιη κατασταση με ενα μονο "αγγιγμα", ακομα και νεκρους οργανισμους!

(θυμιζει κατι απο τα θαυματα του Χριστου, ε?)

;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με τον ρυθμό που προοδεύουν οι ερευνητές στον τομέα της διεπαφής του ανθρώπινου εγκέφαλου με υπολογιστές και ρομποτικά συστήματα πιστεύω πως το πολύ σε 50 χρόνια από τώρα θα μπορεί ο οποιοσδήποτε παράλυτος να κινηθεί ξανά με την βοήθεια εξωσκελετών. Αυτό θα είναι τεράστια πρόοδος αν και πιστεύω πως πολύ νωρίτερα κάπου στα 15 με 20 χρόνια από τώρα θα δούμε στρατιωτικούς ρομποτικούς εξωσκελετούς στα πραγματικά πεδία μάχης.

Εντάξει, το ταξίδι στον Ά του Κενταύρου δεν θα το προλάβουμε, το ταξίδι στον Άρη μάλλον θα το δούμε, τους εξωσκελετούς όμως και τα ρομπότ οικιακούς βοηθούς θα τα δούμε σίγουρα!  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια πολύ σημαντική εφαρμογή των εξωσκελετων και της εικονικής πραγματικότητας! Η συνέχεια των ερευνών θα προσφέρει ελπίδες σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα! Γενικώς, η χρηση της τεχνολογίας για εφαρμογές αποκατάστασης ασθενών, αποτελεί πεδίο έρευνας που αξίζει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τελικώς φαίνεται πως τα νευρικά προβλήματα είναι ανυπερβλητα να «νικηθούν» οργανικώς και στρεφόμαστε πλέον σε μηχανικές λύσεις. καλοδεχούμενη η προσπάθεια και το όποιο αποτέλεσμα το οποίο θα μπορε΄σει να απαλύνει τον πόνο των τραυματισμένων ανθρώπων. ευχομαι ολόψυχα κάποια στιγμή να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον κατεστραμμένο ιστό και απολήξεις στις αρχικές τους καταστάσεις. fingers crossed

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...