Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αγόρασα λοιπόν σήμερα μια καινούργια LG  τηλεόραση. 300Hz Refresh Rate στα χαρακτηριστικά. Σήμερα την ρύθμισα και όταν πατάω το OK στο τηλεκοντρόλ (που δείχνει το Refresh Rate και την ανάλυση) δείχνει κανονικά 1080i αλλά δίπλα , αντί για 300Hz δείχνει 50.

 

Οπότε , εδώ είναι που με παραξενεύει : έχω διαβάσει ότι κανονικά αυτές οι τηλεοράσεις δεν είναι full 300Hz-smooth αλλά χρησιμοποιούν ''ό,τι περισσεύει'' για να γίνει πιο ομαλή η εικόνα. Δοκίμασα σε διάφορα κανάλια (OTE Sports HD , OTE Cinema HD,  ERT HD) και σε όλα λέει 50Hz. Έψαξα στις ρυθμίσεις τηλεόρασης , τίποτα για αλλαγή Refresh Rate (oύτε αλλάζει αν κάνω downscale σε 4:3) αλλά και στις ρυθμίσεις αποκωδικοποιητή με το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Έτσι , φτάνω στην ερώτηση μου : γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει ? Χρησιμοποιούνται φουλ τα 300Hz της τηλεόρασης μου , μήπως φταίει ο αποκωδικοποιητής μου που δεν υποστηρίζει τα 300 αυτά HZ (ο αποκωδικοποιητής είναι ο default του ΟΤΕ) ή μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να αλλάξω το Refresh Rate απο κάπου αλλού και δεν το βλέπω? Η εικόνα φαίνεται πολύ smooth και αναρωτιέμαι αν λοιπόν βάλω π.χ. ένα PlayStation 2 που δεν εξαρτάται από τι Refresh Rate εκπέμπουν τα κανάλια και αλλάξω στο AV1 , θα δείχνει 300Hz?

 

Ευχαριστώ για την βοήθεια σας  :-D

Δημοσ.

Καλησπέρα, WebOS έιναι; Αν ναι, στο μενού, στο "εικόνα " έχει μερικά Presets(ταινία, παιχνίδι, αθλητικά, Eco, Default και κάτι άλλα) επέλεξε κάτι άλλο εκτός του Default και του Eco και θα ανέβει το Refresh Rate

Δημοσ.

Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος αν τρέχει WebOS αλλά νομίζω πως τρέχει (είναι του 2015 , πολύ καινούργια οπότε μάλλον? Δεν είναι Smart όμως) Επιλέγω αυτό που λές και ξαναπατάω το OK αλλά μου δείχνει ακόμη 50hZ?

Δημοσ.

αν η πηγή του σήματος δεν παίζει στα 300ΗΖ,δεν παίζει και να τα δεις.

θα γίνει interpolation στο σήμα και απλά να "νομίζεις" οτι τα βλέπεις γρηγορότερα.

Δημοσ.

Καλησπέρα

 

Τι εννοείς η πηγή του συστήματος? Ο αποκωδικοποιητής?

 

Αν δηλαδή δοκιμάσω σε AV Input (π.χ. PlayStation 2) , θα δουλέψουν όλα τα 300Hz?

Δημοσ.

Καλησπέρα

 

Τι εννοείς η πηγή του συστήματος? Ο αποκωδικοποιητής?

 

Αν δηλαδή δοκιμάσω σε AV Input (π.χ. PlayStation 2) , θα δουλέψουν όλα τα 300Hz?

πηγή= η οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στην τηλεόραση για να δείξει.

το ps2 αν θυμάμαι καλά βγάζει 30 H 60fps αναλόγως το παιχνίδι.τόσα θα βλέπεις και στην οθόνη.

 

επίσης πιστεύω τα 300ΗΖ στην τηλεόραση ειναι εικονικά,το πάνελ πρέπει να ειναι στα 50ΗΖ και με "τέχνάσματα" να λένε οτι βγάζει 300ΗΖ.

διάβασε τι κάνει το interpolation.

 

επίσης δες και αυτό.

 

καλώς ήρθες στον κόσμο του marketing.

Δημοσ.

Μαλλον δεν εχετε δει να συγκρινετε. Εχω μια φτηνιαρα LG 22αρα (οχι smart). Και μια 32αρα LG (smart). Ειναι η 32LB5800 στα 120 hz, αν θυμαμαι καλα. Καθε μερα τις συγκρινω γιατι τις δουλευω και τις δυο.

 

Καμια σχεση σε εικονα. Εχουν τεραστια διαφορα στα Hz και φενεται δια γυμνου οφθαλμου. Στην 32αρα φενεται πιο ομαλη η κινηση. Νομιζεις οτι ζεις αυτο που βλεπεις.

Ειδικα σε ασπρομαυρες παλιες ταινιες, νομιζεις οτι ειναι παραθυρο που σε ταξιδευει πισω στο χρονο. Ανατριχιαζεις με τη φυσικοτητα της κινησης.

Μπορει να ειναι κολπο, αλλα πιστευτο κολπο θα ελεγα.

 

Κανει και upscale, βελτιωνει τις υφες (οπου μπορει, γιατι για καποιο λογο αποτυγχανει μερικες φορες).

 

Τωρα να συγκρινω 120 Hz με 300, λυπαμαι δεν εχω δειγμα.

Προσπαθησα να περιγραψω οσο μπορω καλυτερα την εμπειρια μου.

Δημοσ.

Σε πιστευω. Αλλα τα ματια μου λενε οτι εχει πιο ομαλη εικονα. Τι να πω? Ψευδαισθηση-ξε ψευδαισθηση, καμια σχεση οι δυο τηλεορασεις.

Αν μου ελεγες να ξαναπαρω τηλεοραση, δε ξαναγυριζω σε απλη. Δε το συζηταω.

 

Υ.Γ. μπηκα στο επισημο site της LG. Δε λεει πουθενα τα Hz για καποιο λογο. Τυχαιο?

Δημοσ.

προφανως λογω trumotion σου φαινεται καλυτερα, δεν ξερω, το μονο σιγουρο ειναι οτι ολες αυτου του ευρους τιμων ειναι 50 πραγματικα. καμια εταιρια δεν λεει τα πραγματικα, αλλα με μια απλη αναζητηση στο google τα βρισκεις.

Δημοσ.

Τα ψευτικα Hz εψαχνα να βρω. Γιατι δε θυμομουν. Δεν υπαρχουν πουθενα στα specs του επισημου. Υποπτα πραγματα.

Δημοσ.

Λόγω επαγγέλματος (και ηλικιας δυστυχώς) εχω παρακολουθησει πληρως την πορεια των HZ στις TV και πως αυτο κατεληξε να γινει νούμερο ''εντυπωσιασμου''

 

Παμε για μάθημα, καλο θα ηταν να το κάνετε sticky να το βλέπουν ολοι οσοι έχουν απορίες.

 

Ολες οι LCD-LED TV ξεκινούν απο 50HZ, 100ΗΖ και τελος τα πολυ καλα μοντελα φτανουν στα 200Hz. Plasma TVs εχουν 100Hz εγγενή και OLED στα 50Hz. Οι τιμες που βλέπαμε στο παρελθόν που υπερέβαιναν αυτα τα νουμερα, ηταν εικονικοί υπολογισμοί που που προέκυπταν απο το frame interpolation και το BFI.

 

Και εξηγω:

Το Frame interpolation και image interpolation ειναι μέθοδοί που χρησιμοποιουνται μεσω λογισμικου και επεξεργαστών για την εξομάλυνση της κινησης. Θa το εξηγησω απλοϊκά. Ανάμεσα σε δυο καρε υπάρχει ενα κενο, αυτο το κενο οταν ειναι μεγαλο ο εγκέφαλος το αντιλαμβανεται σαν ''σπάσιμο''. Και ο λογος γιατι ακομα και τα 50hz ειναι ικανά να μας δώσουν την αίσθηση της κίνησης. Απλα πολλοί (οχι ολοι) αντιλαμβανομαστε κάποια ασαφια. Για αυτο και οι εταιριες ανάπτυξαν αλγορίθμους επεξεργασίας για εξομάλυνση καθως ειναι πιο οικονομικά απο τα ''γρήγορα'' πανελ.

 

Image - frame interpolation εχουμε δυο τυπους: μέθοδος copy paste (αναπτύχθηκε απο Sony και χρησιμοποιειται απο Sony - LG) και μέθοδος Recreate (αναπτύχθηκε απο Samsung - Philips - Panasonic). Ουσιαστικά η πρωτη μέθοδος αντιγράφει το τέλος του πρώτου καρε και την αρχη του δεύτερου και την ρίχνει ανάμεσα τους. Η δεύτερη μέθοδος μεσω ενος επεξεργαστή γινεται μια πρόβλεψη του καrε που θα ακολουθήσει και δημιουργειται real-time εκ νεου. Αυτο προστίθεται ανάμεσα στα δυο καρε. Η μεθοδολογία αυτη μπορει να δημιουργήσει πολλα παραπάνω απο ενα καρέ και εχει λιγότερες αστοχίες (soap opera effect). Αλλα θελει σοβαρούς επεξεργαστές και στα πολύπλοκα πλάνα προκυπτει και ελαχιστο Judder. Οσο οι επεξεργαστές δυναμώνουν τόσο τελειοποιείται όμως.

 

Μια αλλη μέθοδος ειναι το BFI που εχει αναπτύξει η Sony. Αυτο που κανει ειναι να ρίχνει ενα μαύρο καρε ανάμεσα στα κενα μεσω του οπίσθιου φωτισμού. Αυτο ουσιαστικά ''κοροϊδεύει'' τον εγκέφαλο. Αυτη η μέθοδος απο μονη της δεν κανει και τιποτα το σημαντικο. Αν συνδυαστεί ομως με τις πρώτες τοτε η κίνηση ειναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η sony στα φθηνα μοντέλα της δυστυχώς χρησιμοποιεί μονο BFI. Η Samsung την υιοθέτησε φετος στα καλα μοντελα της μαζι την μέθοδο recreate. Την μέθοδο recreate της Samsung την υιοθέτησε και η sony. Η LG παίζει με δικά της κόλπα φέτος.

 

Οι μέθοδοι αυτες ενω εχουν το θετικό του χαμηλού κόστους χρήσης αργών πανελ, σε μερικές δύσκολες και γρήγορες σκηνες με πολύπλοκα γραφικά εχουν θεματακια. Η εικονα σαπουνιαζει και πιξελιαζει στιγμιαία. Μια σκηνη αναφοράς που εχουμε οταν κανουμε τεστ ειναι η σκηνη απο το casino royale με την μάχη πανω στην κρεμαστή γέφυρα. Το 98% των TV αστοχούν εκει. 

 

Τονίζω ομως. Φετος οι τιμες που βλεπουμε στις TV που υποτίθεται ειναι HZ (πουθενα δεν αναφέρονται ετσι) δεν εχουν σχέση ουτε με το interpolation. Ειναι αριθμοι που ουσιαστικά ειναι ποιοτικοί δείκτες εικονας. Οσο μεγαλύτερος τοσο καλύτερη ποιότητα εικονας. Και φυσικα οι τιμες αυτες δεν ειναι συγκρίσιμες με αλλων εταιριών μεταξυ τους. Ο λόγος που εγινε αυτο...... Καθαρά για λογους εντυπωσιασμου. Οπως παλιά εγινε και με το contrast και τα watt. Και η αλήθεια το κολπο πιανει μια χαρα!!!!!

 

Τελος τα HZ που βλέπετε στην οθονη σας δεν ειναι το refresh rate της οθονης αλλα τα καρε του υλικου που παρακολουθειτε εκεινη στην στιγμή. Καμια σχεση μεταξυ τους.

 

Η οθόνη του τοπικ starter ειναι 50Hz πραγματικά και μαλιστα χωρις interpolation. Ισως εχει μονο BFI αλλα σε ενα έμπειρο ματι αυτη η οθονη δεν ειναι smooth. Λογικό καθως ειναι οικονομική κατηγορία. Τα 300 ειναι PMI: Picture Mastering Index ειναι ποιοτικός δεικτης εικονας και οχι κινησης. Και μάλιστα χαμηλός αν αναλογιστουμε οτι η LG εχει μοντελα με δεικτη που φτανει τα 2700PMI αν δεν κανω λαθος.

 

Αυτα τα ολιγα.

  • Like 5
Δημοσ.

Μια ανακεφαλαίωσω οπότε :

 

Οι οθόνες τηλεοράσεων και οι ρυθμοί ανανέωσης τους δεν έχουν σχέση με τις οθόνες υπολογιστών (144Hz PC Monitor = smooth as butter)

 

Και από αυτά τα 300Hz , από κανάλια θα βλέπω τα 50Hz και τα υπόλοιπα αξιοποιούνται για να κάνουν πιο ομαλή την εικόνα.

 

Αν συνδέσω μια συσκευή που υποστηρίζει Refresh μέχρι και 300Hz θα τα δω και αυτά.

 

Σωστά?

Δημοσ.

Μια ανακεφαλαίωσω οπότε :

 

Οι οθόνες τηλεοράσεων και οι ρυθμοί ανανέωσης τους δεν έχουν σχέση με τις οθόνες υπολογιστών (144Hz PC Monitor = smooth as butter)

 

Και από αυτά τα 300Hz , από κανάλια θα βλέπω τα 50Hz και τα υπόλοιπα αξιοποιούνται για να κάνουν πιο ομαλή την εικόνα.

 

Αν συνδέσω μια συσκευή που υποστηρίζει Refresh μέχρι και 300Hz θα τα δω και αυτά.

 

Σωστά?

και ναι και οχι.

50ΗΖ θα βλέπεις σε κάθε περίπτωση.

τα 300 δεν παίζει να τα δεις ποτέ γιατι το πάνελ δεν ειναι για 300ΗΖ,οι τεχνικές που κάνουν ομαλότερη την εικόνα σου λένε οτι θα μοιάζει για 300ΗΖ.

 

Δεν νομίζω οτι ακόμα έχει βγει πάνελ που να υποστηρίζει εγγενώς 300ΗΖ,δες πόσο έχουν σε τιμή τα πραγματικά 144ΗΖ για οθόνη υπολογιστή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...