nammo Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Γειά και χαρά. Εργάζομαι στο μηχάνημα που αναλύεται στην υπογραφή μου. Έχω ενεργοποιήσει απ' το BIOS το Enhanced Intel Speedstep (EIST) και παρατηρώ ότι παρόλο η συχνότητα που ανεβοκατεβαίνει κατ' απαίτηση όπως πρέπει δυστηχώς η ονομαστική μέγιστη ταχύτητα του επεξεργαστή αναφέρεται η 800Mhz η 0,80Ghz όπως συγκεκριμένα γράφει ο Task Manager. Όταν απενεργοποιώ το EIST η ονομαστική επανέρχεται στα 2,13Ghz όπως πρέπει. Εργάζομαι σε Windows 10 (Anniversary Update) και χρησιμοποιώ το προφίλ ενέργειας: Εξισορρόπηση χωρίς καμία τροποποίηση.
MoviemakerGr Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Αν βάλεις υψηλές επιδόσεις με ενεργοποιημένο το EIST τι κάνει ?
nammo Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Η συχνότητα του επεξεργαστή παραμένει σταθερή στα 0,77 με 0,78 Ghz. Ιδού:
MoviemakerGr Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Ωραία,σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows όλα λειτουργούσαν ομαλά ? Δηλαδή με το EIST ενεργοποιημένο είχες το max του επεξεργαστή σε συχνότητα ? Αν ναι προσπάθησε να περάσεις απο πάνω ξανα τους chipset drivers και τους ME (Intel® Management Engine) Φυσικά ολα αυτά ίσως να μην υποστηρίζονται στο έπακρο πλέον από την κατασκευάστρια σε σχέση με τα Win_10. Παρ'ολα αυτα σε ενα μηχάνημα αυτής της παλαιότητας,καρφι δεν θα μου καίγονταν να αφήσω το EIST εκτος,πάντα αν το ζητούμενο μου ήταν η ταχύτητα. 1
nammo Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Ωραία,σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows όλα λειτουργούσαν ομαλά ? Δηλαδή με το EIST ενεργοποιημένο είχες το max του επεξεργαστή σε συχνότητα ? Αν ναι προσπάθησε να περάσεις απο πάνω ξανα τους chipset drivers και τους ME (Intel® Management Engine) Φυσικά ολα αυτά ίσως να μην υποστηρίζονται στο έπακρο πλέον από την κατασκευάστρια σε σχέση με τα Win_10. Παρ'ολα αυτα σε ενα μηχάνημα αυτής της παλαιότητας,καρφι δεν θα μου καίγονταν να αφήσω το EIST εκτος,πάντα αν το ζητούμενο μου ήταν η ταχύτητα. Ναι, πολύ φοβάμαι ότι δε θα βρω υποστήριξη. Θα κοιτάξω αρχικά στην ιστοσελίδα της Intel διαπιστώνοντας πρώτα τι chipset έχει η μητρική (που είναι όπως φαντάζεσαι custom ΙΒΜ). Πάντως σίγουρα έχω την τελευταία έκδοση του BIOS, που ίσως να δοκιμάσω να το ξαναπεράσω από πάνω. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι συνέβαινε στα Windows 7. Άρχισα να παρατηρώ αυτό φαινόμενο μόλις αναβάθμισα σε Windows 8. Δεν είχα αντιληφθεί παρόλα αυτά ότι η ταχύτητα δε ξεπερνούσε στο μέγιστο τα 800Mhz. Είχα την εντύπωση ότι απλά ήταν η συχνότητα που είχε η μονάδα εκείνη τη στιγμή. Φυσικά όπως φαντάζεσαι απ' τη μέρα που πέρασα στα Windows 8 μέχρι σήμερα έτσι έχει η κατάσταση... Δεν είχα αντιληφθεί καμιά ενόχληση μέχρι που ενεργοποίησα το Bitlocker κι εγκατέστησα τις εφαρμογές της Autodesk. Τότε κατάλαβα ότι συμβαίνει κάτι ενώ παράλληλα πήγαινα σε Windows 10 πέρσι τέτοια εποχή. Φαντάστηκα και 'γω ότι το πιο βολικό θα 'ναι η απενεργοποίηση του EIST αλλά επειδή έχουμε 3,5 υπολογιστές στο σπίτι κι ενώ με απασχολεί και η κατανάλωση ενέργειας εις βάθος περιβαλλοντικών προβλημάτων θα ήθελα να διαχειρίζεται το κομπιούτερ ορθολογικά τις απαιτήσεις. Πάντως όλα μας τα μηχανήματα είναι 7ετίας με παρόμοια χαρακτηριστικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διαχείριση ενέργειας κάτι που φανερώνει ότι δεν είναι κάποιο πρόβλημα που ξεπήδησε στο νέο πυρήνα λόγω στρατηγικής στην αγορά. Οπότε πάω στην Intel και τα λέμε, ευχαριστώ.
nammo Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Αγαπητέ μου, ακολούθησα τη συμβουλή σου και σ' ευχαριστώ που μου είπες για το Chipset και τα ζητήματα οδήγησης. Εγκατέστησα αρχικά το CPUZ διότι δεν ήξερα που αναφέρεται απ' τα Windows ποιο είναι το chipset του Η/Υ. Έπειτα πήγα στην Intel και βρήκα το παρακάτω: Site: Chipset το οποίο αρχείο, εμπεριείχε και τ' αρχεία οδήγησης για το δικό μου σύστημα. Τελικά, επιβεβαίωσα ότι η αναβάθμιση έγινε, δηλαδή πήγα στη Διαχείριση Συσκευών του Πίνακα Ελέγχου και είδα τις εκδόσεις τον οδηγών για τους ελεγκτές της μνήμης, των συσκευών αποθήκευσης, των θυρών USB, της ενσωματωμένης κάρτας ήχου κτλ. στις καρτέλες των οποίων αναφέρεται πλέον ως κατασκευαστής και πάροχος του εγκεκριμένου driver (WHCL) η εταιρεία Intel. Επανεκκίνησα, πήγα στο BIOS κι ενεργοποίησα ξανά το EIST αλλά δυστυχώς η συμπεριφορά δεν έχει αλλάξει. Θα συνεχίσω να το παρατηρώ και βλέπουμε.
MoviemakerGr Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Συμφωνώ απόλυτα με την green λογικη σου,σκέψου όμως ότι αν η δουλειά σου γίνεται γρηγορότερα και ο υπολογιστής κλείνει μια ώρα νωρίτερα θα έχεις πολύ πιο μεγάλη εξοικονόμηση, Άρα ανήκει στην διακριτική σου ευχέρεια. 1
nammo Δημοσ. 11 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2016 Ολα αυτα γοα τσεκαρε τα, με CPU-Z. Σωστός! Εννοείς φαντάζομαι να επιβεβαιώσω ότι η συχνότητα που δείχνουν τα Windows είναι όντως χαμηλή και είναι προϊόν κωλλύματος, δυσλειτουργίας κτλ. έτσι; Να διασταυρώσω στην ουσία τις πληροφορίες με αυτές του CPU-Z; Θα το κάνω και θα σας πώ. Συμφωνώ απόλυτα με την green λογικη σου,σκέψου όμως ότι αν η δουλειά σου γίνεται γρηγορότερα και ο υπολογιστής κλείνει μια ώρα νωρίτερα θα έχεις πολύ πιο μεγάλη εξοικονόμηση, Άρα ανήκει στην διακριτική σου ευχέρεια. Ξέρεις κάτι; Η χρήση του Η/Υ τουλάχιστον για μένα δεν ανήκει στην ιεραρχική κατανομή του χρόνου, όσον αφορά τα ζητήματα της καθημερινότητας μου. Ακόμη και τα ψώνια μου, μέσω του διαδικτύου τα κάνω. Θέλω να πώ, ότι ο κομπιούτερ δεν είναι αναγκαία συσκευή για την περάτωση συγκεκριμένων εργασιών στα πλαίσια μιας φυσικής ζωής! Το μη εργάσιμο ωράριο κι εκτός απ' τις ώρες της σωματικής άσκησης βρίσκομαι μπροστά στο κομπιούτερ. Έτσι θέλω το κατά δύναμην οικονομικότερο αποτέλεσμα διότι δε ζητώ μονίμως επιδόσεις για AutoCAD, MATLAB η για ένα απαιτητικό παιχνίδι. Με κατανοείς, είμαι σίγουρος.
Sheogorath Δημοσ. 11 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2016 Παντως σε core 2 συχνοτητα κατω απο 1.2 (200*6) κανονικα δεν πρεπει να δεις. Δεν παει χαμηλοτερα. Ουτε με eist enabled. Κανονικα πρεπει να βλεπεις 266*6 ως χαμηλοτερη συχνοτητα. Κατω απο 6 πολλ/σιαστη δεν εχουν αυτοι. Υποθετω εχεις ε6400 απο το 2.13 που ειπες. 1
Moderators Inuyasha Δημοσ. 12 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 12 Αυγούστου 2016 Ο task manager στα Windows 10 πολλές φορές διαβάζει ότι θέλει, πχ τον 3770k (4,8)της υπογραφης πολλές φορές τον βλέπει ότι έχει συχνότητα 9,3 οπότε για σίγουρα κοίτα πρώτα με κάποιο άλλο πρόγραμμα hwmonitor, cpu z 1
nammo Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου 2016 Παντως σε core 2 συχνοτητα κατω απο 1.2 (200*6) κανονικα δεν πρεπει να δεις. Δεν παει χαμηλοτερα. Ουτε με eist enabled. Κανονικα πρεπει να βλεπεις 266*6 ως χαμηλοτερη συχνοτητα. Κατω απο 6 πολλ/σιαστη δεν εχουν αυτοι. Υποθετω εχεις ε6400 απο το 2.13 που ειπες. Πολύ σωστός, είναι ακριβώς όπως τα προέβλεψες: Όση ώρα παρατηρώ το cpuz δεν έχει δείξει καθόλου κάτω από 1596 και στην ουσία συμβαίνει μετάβαση μεταξύ των δύο ακραίων συχνοτήτων: 1596 και 2133 Mhz. Ο task manager στα Windows 10 πολλές φορές διαβάζει ότι θέλει, πχ τον 3770k (4,8)της υπογραφης πολλές φορές τον βλέπει ότι έχει συχνότητα 9,3 οπότε για σίγουρα κοίτα πρώτα με κάποιο άλλο πρόγραμμα hwmonitor, cpu z Το έκανα και διελεύκανα την υπόθεση ότι τα Windows δεν αναφέρουν τα σωστά χαρακτηριστικά. Να ρωτήσω κάτι άλλο γενικώς; Το cpu-z ρωτάει απευθείας το υλικό για τα χαρακτηριστικά του; Πίσω απ' τις γραμμές φυσικά κρύβεται το εξής: Με την παραδοχή ότι το λειτουργικό συντονίζει/ελέγχει τις αιτήσεις για χρήση του υλικού τότε στην ουσία δεν είναι παράξενο αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη περίπτωση; Δηλαδή γιατί ο Task Manager αναφέρει εσφαλμένα στοιχεία αφού με βάση την υπόθεση έχει την ίδια πηγή με το cpu-z; Εννοείται πως εύκολα υποπτευόμαστε ότι η υπόθεση μας δεν μπορεί να ισχύει και ρωτώ ξανά: Απαντάει το υλικό σε αιτήσεις και δίνει τα χαρακτηριστικά του η το cpu-z λαμβάνει κάποιο αναγνωριστικό κωδικό ως απάντηση και με τη σειρά του ρωτάει το ARK της Intel για τα υπόλοιπα στοιχεία; Η επόμενη μου κίνηση είναι να γράψω και στα φόρα της Microsoft σχετικά με αυτό το ζήτημα. Πρέπει παρόλα αυτά να διαπιστώσω πως τα Εργαλεία Διαχείρισης αναφέρουν τα στοιχεία παρότι είμαι πεπεισμένος ότι θα δώ τα ίδια νούμερα. Σας ευχαριστώ πολύ για τα στοιχεία που και τον χρόνο που διαθέσατε. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα