Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γνωστοί μου πήγαν πρόσφατα σε Eurobank και η μόνη διευκόλυνση ήταν μικρότερες δόσεις με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Αν κατάλαβα καλά δεν θα τοκίζεται παραπάνω εφόσον είναι συνεπείς στις δόσεις.

• Απαντ. 165
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γνωστοί μου πήγαν πρόσφατα σε Eurobank και η μόνη διευκόλυνση ήταν μικρότερες δόσεις με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Αν κατάλαβα καλά δεν θα τοκίζεται παραπάνω εφόσον είναι συνεπείς στις δόσεις.

Οταν μικραινεις τις δοσεις αυξανεται ο χρονος αποπληρωμης(πχ. αντι να πληρωνεις ως το 2025, θα πληρωνεις ως το 2035). Ετσι εχω κανει κι εγω. Φυσικα το επιτοκιο δεν αλλαζει. Συνολικα πληρωνεις περισσοτερα.

Δηλ. το μόνο κερδος σου ειναι οτι μικραινεις τη δοση. Προσωρινη ανακουφιση, συνολικη επιβαρυνση. Ετσι δουλευει το κολπο. Σιγα μην εχανε η τραπεζα :)

Δημοσ.

Πάντως μου το είπαν έτσι: έστω το συνολικό ποσό που χρωστάνε τώρα είναι 100.000 και θεωρητικά τους μένουν 10 δόσεις. Θα το κάνουν 200 δόσεις των 500 και τέλος. Δηλαδή υποτίθεται πως αυτό το διάστημα δεν θα μπουν νέοι τόκοι.

Δημοσ.

Ειτε αυτοι δε καταλαβαν, ειτε εσυ. Τοκοι δε χαριζονται.

Αν χρωστανε 100.000 και γινει παραταση αποπληρωμης θα πληρωσουν περισσοτερα, πχ. 120.000

• Moderators
Δημοσ.

Αυτο απαντηθηκε. Δε μιλουσες για στεγαστικα.

Δεν είπα ποτέ ότι δεν μιλούσα για στεγαστικά, εσύ το θεώρησες αυτονόητο από μόνος σου.

Για να σου λύσω την απορία -αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία- το ένα από τα δύο δάνεια είναι στεγαστικό. Το άλλο δεν είναι, αλλά και πάλι έχει υποθήκη ακίνητο. Και στα δύο δάνεια, τα υποθηκευμένα ακίνητα αξίζουν τραγικά λιγότερο από την αξία των αντίστοιχων δανείων.

Δημοσ.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι όταν σταματάς να εξυπηρετείς το δάνειό σου, σε παίρνει η τράπεζα την επόμενη μέρα και σου κάνει τσαλιμάκια. Είπα ότι όταν έχεις κόκκινο δάνειο σε καλούν για διακανονισμό. Ένα δάνειο γίνεται κόκκινο περίπου δώδεκα μήνες αφού σταματήσει να εξυπηρετείται, τότε χτυπάει στο σύστημα της τράπεζας (τουλάχιστον στις δύο συστημικές των οποίων έχω γνώση).

Επίσης, αυτά ισχύουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αν κάποιος σταμάτησει σήμερα να εξυπηρετεί το δάνειό του, αυτό θα γίνει κόκκινο σε ένα χρόνο. Δεν είμαι μάντης να ξέρω τι θα ισχύει σε ένα χρόνο από τώρα.

Η διαφορά μας πρώτα από όλα είναι στο τι σημαίνει κόκκινο δάνειο. Κόκκινο δάνειο είναι το δάνειο που δεν εξυπηρετείται, όχι το δάνειο που δεν εξυπηρετείται εδώ και ένα χρόνο. Εδώ υπάρχει νόμος(δεν είμαι σίγουρος αν ψηφίστηκε ήδη ή αν πρόκειται να ψηφιστεί) που επιτρέπει στις τράπεζες να πουλήσουν όσα δάνεια δεν εξυπηρετούνται για 90 ημέρες, πως είναι λοιπόν δυνατόν να γίνονται κόκκινα σε ένα χρόνο?

Στην ουσία τώρα, το "Σε όλους όσους έχουν κόκκινα δάνεια στέλνουν επιστολές για ρύθμιση." που έγραψες δεν ισχύει, αν ίσχυε ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι δανειολήπτες θα σταματούσαν να πληρώνουν δόσεις για να "κοκκινίσει" το δάνειο τους έτσι ώστε να λάβουν επιστολές για ευνοϊκή ρύθμιση. Στην πραγματικότητα αυτό γίνεται μόνο όταν η τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματα της, και έτσι κοιτάζει μήπως σώσει τίποτα με όποιο τρόπο μπορεί.

Για να σου λύσω την απορία -αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία- το ένα από τα δύο δάνεια είναι στεγαστικό. Το άλλο δεν είναι, αλλά και πάλι έχει υποθήκη ακίνητο. Και στα δύο δάνεια, τα υποθηκευμένα ακίνητα αξίζουν τραγικά λιγότερο από την αξία των αντίστοιχων δανείων.

Στα λόγια μου έρχεσαι, ο λόγος που σου έστειλαν επιστολή με ευνοϊκή ρύθμιση ήταν επειδή οι αξίες των υποθηκών έχουν πιάσει πάτο, όχι απλά επειδή είναι κόκκινα τα δάνεια σου. Αν τα υποθηκευμένα ακίνητα ήταν φιλέτα αξίας πολλαπλάσιας των δανείων, νομίζεις πως και πάλι θα σου ερχόταν επιστολή ευνοϊκής ρύθμισης επειδή απλά τα δάνεια σου είναι κόκκινα? Εγώ πιστεύω πως το μόνο που θα σου ερχόταν θα ήταν κατάσχεση.

Πάντως μου το είπαν έτσι: έστω το συνολικό ποσό που χρωστάνε τώρα είναι 100.000 και θεωρητικά τους μένουν 10 δόσεις. Θα το κάνουν 200 δόσεις των 500 και τέλος. Δηλαδή υποτίθεται πως αυτό το διάστημα δεν θα μπουν νέοι τόκοι.

Σίγουρα κάτι δεν κατάλαβες καλά.

• Moderators
Δημοσ.

Η διαφορά μας πρώτα από όλα είναι στο τι σημαίνει κόκκινο δάνειο. Κόκκινο δάνειο είναι το δάνειο που δεν εξυπηρετείται, όχι το δάνειο που δεν εξυπηρετείται εδώ και ένα χρόνο. Εδώ υπάρχει νόμος(δεν είμαι σίγουρος αν ψηφίστηκε ήδη ή αν πρόκειται να ψηφιστεί) που επιτρέπει στις τράπεζες να πουλήσουν όσα δάνεια δεν εξυπηρετούνται για 90 ημέρες, πως είναι λοιπόν δυνατόν να γίνονται κόκκινα σε ένα χρόνο?

Στην ουσία τώρα, το "Σε όλους όσους έχουν κόκκινα δάνεια στέλνουν επιστολές για ρύθμιση." που έγραψες δεν ισχύει, αν ίσχυε ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι δανειολήπτες θα σταματούσαν να πληρώνουν δόσεις για να "κοκκινίσει" το δάνειο τους έτσι ώστε να λάβουν επιστολές για ευνοϊκή ρύθμιση. Στην πραγματικότητα αυτό γίνεται μόνο όταν η τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματα της, και έτσι κοιτάζει μήπως σώσει τίποτα με όποιο τρόπο μπορεί.

Αυτό για τον ένα χρόνο το ξέρω από τους τραπεζικούς με τους οποίους μιλάω. Επιστολές για ρύθμιση στέλνονται σε όσους δεν έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον ένα χρόνο.

Για το δεύτερο που αναφέρεις, ναι, λάθος μου που δεν το διευκρίνησα, νόμιζα ότι ήταν αυτονόητο μετά από τα όσα έχουμε πει (αν και έχω την εντύπωση ότι το ανέφερα πιο πριν, τέσπα): σου προτείνουν να σου κόψουν από το ποσό του δανείου όταν η συνολική σου περιουσία είναι χαρακτηριστικά μικρότερη από το ποσό του δανείου και άρα η τράπεζα δεν έχει άλλο τρόπο να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.

Στα λόγια μου έρχεσαι, ο λόγος που σου έστειλαν επιστολή με ευνοϊκή ρύθμιση ήταν επειδή οι αξίες των υποθηκών έχουν πιάσει πάτο, όχι απλά επειδή είναι κόκκινα τα δάνεια σου. Αν τα υποθηκευμένα ακίνητα ήταν φιλέτα αξίας πολλαπλάσιας των δανείων, νομίζεις πως και πάλι θα σου ερχόταν επιστολή ευνοϊκής ρύθμισης επειδή απλά τα δάνεια σου είναι κόκκινα? Εγώ πιστεύω πως το μόνο που θα σου ερχόταν θα ήταν κατάσχεση.

Συμφωνώ.

Επίσης, ακόμα ένας λόγος που δεν «ανοίγουν» οι πλειστηριασμοί μαζικά. Αν «ανοίξουν», η αξία των υποθηκών (που έχει πέσει στα τάρταρα) θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά, οπότε και δεν συμφέρει τις τράπεζες να ξεκίνησουν οι πλειστηριασμοί.

Δημοσ.

Αυτό για τον ένα χρόνο το ξέρω από τους τραπεζικούς με τους οποίους μιλάω. Επιστολές για ρύθμιση στέλνονται σε όσους δεν έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον ένα χρόνο.

Άλλο το πότε αποφασίζει η τράπεζα να στείλει επιστολή για ευνοϊκή ρύθμιση χρέους(αν το αποφασίσει φυσικά), και άλλο το πότε θεωρείται κόκκινο ένα δάνειο. Μην λέμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.

Δημοσ.

Δεν είπα ποτέ ότι δεν μιλούσα για στεγαστικά, εσύ το θεώρησες αυτονόητο από μόνος σου.

Ναι, δεν ειπα οτι μιλουσες για στεγαστικα. Εγω μιλουσα.

Βασικα δεν εχω απορια για δεδομενα ζητηματα. Δεν υπαρχει περιπτωση να σου κουρεψαν στεγαστικο, ακομα κι αν εισαι ξαδελφος του προεδρου της τραπεζας.

Σχεδον ολα τα σπιτια πλεον "αξιζουν τραγικα λιγοτερο από την αξία των αντίστοιχων δανείων". Γιαυτο εξηγω οτι ειμαστε παγιδευμενοι στη λουμπα.

Το προχθεσινο post μου το διαβασες?  Ο κολλητος μου ελαβε επιστολη με ολα τα συνοδευτικα για 8 μόνο μηνες.

Κι εγω ειμαι (τεως)τραπεζικος, μιλας μαζι μου μεν αλλα με γραφεις στ αντιδια σου :lol:

Δημοσ.

Εντάξει, φίλε μου, ότι πεις. :)

Γιατι δε βεβαιωνεσαι πρωτα? Και ο φιλος idomenas7 απο πανω ετσι νομιζε αρχικα, οτι του κουρεψαν. Τα λαθη ειναι ανθρωπινα:)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...