haris_216 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Άρα μάλλον το μόνο που μας σώζει (σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον) είναι η τράπεζα στην οποία έχουμε οφειλές να την κάνει για έξω Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, αυτές που απέμειναν είναι για να μείνουν 1
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Μα δεν θα το κάνουν ποτέ αυτό. Έτσι θα έκλειναν το 1-3% των δανείων. Αυτοί θέλουν μία λύση για όλα κι ας τα δώσουν στο 5-10%. Και μαζί με τα ξερά θα κοπούν και τα χλωρά. Ναι, αλλά μη σκέφτεσαι με μικρά νούμερα. Μπορεί να είναι το 1% των δανείων αλλά μπορεί αυτό το 1% να αξίζει όσο το άλλο 99% (υποθετικά πάντα). Δεν είναι μόνο ο άνεργος που έχει από πίσω του στεγαστικό 100k ευρώ να «τρέχει». Σκέψου μία μικρομεσαία επιχείρηση που μπορεί να έχει πάρει δάνειο 1 ή 2 εκατομμύρια (δεν μιλάω καν για τις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν πάρει δεκάδες εκατομμύρια). Γιατί το 1m ευρώ να το πουλήσεις και να εισπράξεις 100k, όταν μπορείς να πεις στον οφειλέτη δώσε μου 150-200-300k και τα σβήνουμε όλα; Επιχειρηματικά και μόνο δεν θα έπρεπε να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την χασούρα τους; Εξάλλου, εάν ήθελαν «μία λύση για όλα» δεν θα έσπαγαν μπάλες με τηλέφωνα, ταχυδρομεία, κώδικες δεοντολογίας και τα λοιπά προκειμένου να πάνε από καταστήματα οι δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Άρα μάλλον το μόνο που μας σώζει (σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον) είναι η τράπεζα στην οποία έχουμε οφειλές να την κάνει για έξω Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, αυτές που απέμειναν είναι για να μείνουν Κι αυτές που εκλεισαν τις εξαγορασαν οι 4 ..συστημικες !!!Με πρωτη και καλυτερη την Πειραιως.
Joshua21 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Γιατί το 1m ευρώ να το πουλήσεις και να εισπράξεις 100k, όταν μπορείς να πεις στον οφειλέτη δώσε μου 150-200-300k και τα σβήνουμε όλα; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ΟΛΟΙ όσοι έχουν πάρει δάνειο και έχουν σταματήσει να το εξυπηρετούν(ο ορισμός του κόκκινου δανείου δλδ) έχουν να δώσουν άμεσα το 15-20-30%? 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ΟΛΟΙ όσοι έχουν πάρει δάνειο και έχουν σταματήσει να το εξυπηρετούν(ο ορισμός του κόκκινου δανείου δλδ) έχουν να δώσουν άμεσα το 15-20-30%? Σε καμμια περιπτωση εκτος και είναι από αυτους που εχουν πολλαπλασια από αυτά που χρωστανε και υπαρχουν τέτοιοι. Με την cetelem αν θυμαμαι καλα ειχα κερδισει καπου 5-6 χιλαδες ευρω οποτε το Civic 1.8 μου βγηκε σε τιμη Jazz.
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ΟΛΟΙ όσοι έχουν πάρει δάνειο και έχουν σταματήσει να το εξυπηρετούν(ο ορισμός του κόκκινου δανείου δλδ) έχουν να δώσουν άμεσα το 15-20-30%? Δεν το ξέρω. Και βασικά μάλλον είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτοί που δεν θα μπορούν να το κάνουν, αλλά αυτού που θα μπορούν να το κάνουν. Ξέρω περίπτωση επιχείρησης με κόκκινο δάνειο και η πρόταση της τράπεζας είναι «κόβουμε τους τόκους και βγαίνει μία έκπτωση στο 50% περίπου με αποπληρωμή σε 15 χρόνια». Η αντιπρόταση ήταν «το 30% επιτόπου μετρητά και ξοφλάμε» και η τράπεζα απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο και ότι προτιμάει να το πουλήσει ως «κόκκινο». Παράλογο δεν είναι; Επιχειρηματικά, δηλαδή, δεν το βλέπω να στέκει.
Γιάννης Platano Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Το πιο τραγικο για τα κοκκινα δανεια που θα πουληθουν είναι από ότι διαβασα ότι αυτοι που θα τα αγορασουν θα εχουν την εγγυηση του Ελληνικου Δημοσιου !!! 1
kargo130 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Ναι ειναι ξεκαθαρο οτι προκειται για καθαρηκαπιταλιστικη συνναλαγη και δεν συντρεχει λογος ανυσηχιας για υπογιες διαδρομες χρηματος
Joshua21 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δεν το ξέρω. Και βασικά μάλλον είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτοί που δεν θα μπορούν να το κάνουν, αλλά αυτού που θα μπορούν να το κάνουν. Ξέρω περίπτωση επιχείρησης με κόκκινο δάνειο και η πρόταση της τράπεζας είναι «κόβουμε τους τόκους και βγαίνει μία έκπτωση στο 50% περίπου με αποπληρωμή σε 15 χρόνια». Η αντιπρόταση ήταν «το 30% επιτόπου μετρητά και ξοφλάμε» και η τράπεζα απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο και ότι προτιμάει να το πουλήσει ως «κόκκινο». Παράλογο δεν είναι; Επιχειρηματικά, δηλαδή, δεν το βλέπω να στέκει. Δεν το ξέρεις, αλλά έτσι όπως το είχες γράψει το θεωρούσες σαν δεδομένο... Δεν είμαι τράπεζα για να ξέρω, αλλά φαντάζομαι πως αν οι τράπεζες κάνουν αυτό που λες(κουρέματα 70-85% σε όσους έχουν ρευστό) δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης αν αρχίσουν να κάνουν τέτοια κουρέματα, είναι σίγουρο πως οι δανειολήπτες που μέχρι τώρα εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους θα σταματήσουν...
Γιάννης Platano Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δεν το ξέρεις, αλλά έτσι όπως το είχες γράψει το θεωρούσες σαν δεδομένο... Δεν είμαι τράπεζα για να ξέρω, αλλά φαντάζομαι πως αν οι τράπεζες κάνουν αυτό που λες(κουρέματα 70-85% σε όσους έχουν ρευστό) δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης αν αρχίσουν να κάνουν τέτοια κουρέματα, είναι σίγουρο πως οι δανειολήπτες που μέχρι τώρα εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους θα σταματήσουν... Είναι λυση όμως τα 100 χιλιαρικα να τα πουλησουν 30 και ο οφιλετης να χρωστάει 100 ?
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Είναι λυση όμως τα 100 χιλιαρικα να τα πουλησουν 30 και ο οφιλετης να χρωστάει 100 ? Τα 100 θα τα πουλήσουν για 10 και μετά θα πουν στον οφειλέτη «δώσε μας 30 σε 5 χρόνια». Υποτίθεται είναι win-win για όλους αυτό. 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Τα 100 θα τα πουλήσουν για 10 και μετά θα πουν στον οφειλέτη «δώσε μας 30 σε 5 χρόνια». Υποτίθεται είναι win-win για όλους αυτό. Δηλαδη ο οφειλέτης θα βγει κερδισμένος ? Για να είναι καποιος κερδισμένος πρεπει να υπαρχει καποιος χαμενος νομιζω. Αν τα 100 τα εκαναν 60 (τοσσα εχουν κερδισι όλα αυτά τα χρονια εξ αλλου ) και εδιναν πιο πολλα χρονια αποπληρωμης νομιζω τοτε μπορει να ηταν κερδισμένοι και οι δυο .
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δηλαδη ο οφειλέτης θα βγει κερδισμένος ? Για να είναι καποιος κερδισμένος πρεπει να υπαρχει καποιος χαμενος νομιζω. Αν τα 100 τα εκαναν 60 (τοσσα εχουν κερδισι όλα αυτά τα χρονια εξ αλλου ) και εδιναν πιο πολλα χρονια αποπληρωμης νομιζω τοτε μπορει να ηταν κερδισμένοι και οι δυο . Εγώ το βλέπω ως εξής: Χρωστάει ο τάδε 100k κόκκινα και η περιουσία του έχει πραγματική αξία 50k. Το δάνειο πωλείται στο fund για 10k. α) Η τράπεζα φαινομενικά είναι «χαμένη», γιατί από 100k πήρε 10k. Ουσιαστικά όμως είναι κερδισμένη γιατί ούτε αυτά τα 10k θα έπαιρνε σε άλλη περίπτωση. Αν υπολογίσουμε δε και τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει και που θα ξαναγίνουν, τότε είναι απόλυτα κερδισμένη. β) Το fund είναι κερδισμένο (ή θα προσπαθήσει να είναι). Αγόρασε ένα δάνειο για 10k, θα κάνει πρόταση στον οφειλέτη για «30k σε 5 χρόνια» και αν το δεχτεί ο οφειλέτης το fund έχει κέρδος. Αν δεν το δεχτεί ο οφειλέτης ή του «φύγουν» δόσεις, τότε θα πλειστηριασθεί η περιουσία του και τα λεφτά θα τα πάρει το fund. Άρα το fund είναι και πάλι κερδισμένο γ) Ο τάδε θα είναι κερδισμένος, γιατί μετά την πώληση του δανείου θα του γίνει αρκετά δελεαστική πρόταση προκειμένου να μπορεί να το εξυπηρετήσει. Εκεί που χρώσταγε 100k, τώρα θα χρωστάει 30 και θα μπορεί να τα δώσει σε 5-10 χρόνια. Αν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την πρόταση τότε θα του πάρουν το σπίτι και φαινομενικά θα είναι χαμένος. Ουσιαστικά όμως, κερδισμένος θα είναι και πάλι γιατί θα «ανταλλάξει» ένα σπίτι των 50k με ένα χρέος των 100k. Δεν το λες και κακό deal. Γενικότερα, χαμένοι είναι όσοι πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποίησεις, δηλαδή όλοι μας ως σύνολο. Ατομικά όμως, μάλλον κερδισμένο βλέπω αυτόν που έχει κοκκινήσει το δάνειό του. 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Εγώ το βλέπω ως εξής: Χρωστάει ο τάδε 100k κόκκινα και η περιουσία του έχει πραγματική αξία 50k. Το δάνειο πωλείται στο fund για 10k. α) Η τράπεζα φαινομενικά είναι «χαμένη», γιατί από 100k πήρε 10k. Ουσιαστικά όμως είναι κερδισμένη γιατί ούτε αυτά τα 10k θα έπαιρνε σε άλλη περίπτωση. Αν υπολογίσουμε δε και τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει και που θα ξαναγίνουν, τότε είναι απόλυτα κερδισμένη. Γενικότερα, χαμένοι είναι όσοι πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποίησεις, δηλαδή όλοι μας ως σύνολο. Αν χρωστάει 100k κει εχει περιουσια 50k γιατι η ΤΡΑΠΕΖΑ να μην του παρει την περιουσια και να το πουλησει για 10k ? Για αυτά που εκανα Bold συμφωνω απολυτως ! Αυτονοητο ότι αν αρχισουν ομαδικοι πληστηριασμοι τα σπιτι αν εχουν χασει 30-40% της αξιας τους θα χασουν αλλα τοσα. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Αυγούστου 2016 Αν χρωστάει 100k κει εχει περιουσια 50k γιατι η ΤΡΑΠΕΖΑ να μην του παρει την περιουσια και να το πουλησει για 10k ? Γιατί το fund δεν θα αγοράσει σε αυτή την περίπτωση. Αν ο οφειλέτης δεν εξυπηρετήσει την πρόταση που θα του γίνει, τι εγγύηση θα έχει το fund; Τι μοχλό πίεσης θα έχει για να ασκήσει; Το ερώτημα είναι, γιατί να πουληθούν εξαρχής τα κόκκινα δάνεια. Γιατί απλά δεν ανοίγουν οι πλειστηριασμοί, να βγουν τα πάντα στο σφυρί και να μαζέψουν οι τράπεζες ότι μπορέσουν να μαζέψουν; Η πιο κοινή απάντηση είναι «γιατί κανείς δεν αγοράζει εν μέσω κρίσης». Αλλά και πάλι με αυτή την απάντηση ως δεδομένο, ποιός θα αγοράσει αυτά που θα πλειστηριασθούν από τα funds; Τότε δεν θα έχουμε κρίση; Έντιτ: σόρυ, το ερώτημα ήταν «γιατί δεν πουλάει το σπίτι για 10k» ή «γιατί δεν πουλάει το υπόλοιπου του δανείου για 10k»; Εγώ στο δεύτερο απάντησα. Τα γράφεις λίγο μπερδεμένα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα