Προς το περιεχόμενο

Ubuntu, εναντίων iPad, Android - ή μήπως τίποτα;

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προχτές είδα μια διαφήμιση για το BQ Aquaris M10 -- το οποίο τρέχει Ubuntu. Αν και έχω "αφήσει" το Linux από το 2009 που αγόρασα τον Mac, η συγκεκριμένη ιδέα δε με άφησε ασυγκίνητο. 

Πάντα αντιμετώπιζα τα tablet ως υπολογιστές και όχι ως gadgets. Αυτό σημαίνει ότι έχω την απαίτηση από ένα tablet να έχει "πλήρες" λειτουργικό σύστημα, με window manager, file manager, "επιφάνεια εργασίας" και οτιδήποτε άλλο συναντάμε σε έναν υπολογιστή, τροποποιημένο φυσικά, για το περιβάλλον του tablet. 

Φανταστείτε την ξενέρα που έφαγα όταν κυκλοφόρησε το iPad και τελικά έτρεχε iOS -- ενώ το περίμενα με Mac OS. :angry:

Οι άλλες δύο προτάσεις (iOS & Android) μου φαίνονται αστείες. Και οι δύο πλατφόρμες δεν προσφέρουν "κανονικό" λειτουργικό, ενώ το Android ακόμα χειρότερα, έχει και λίγες εφαρμογές σχεδιασμένες ειδικά για tablet, οι περισσότερες είναι απλά οι εκδόσεις των εφαρμογών για smartphone... σε μεγέθυνση.

Το iPad Pro είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα και αυτό είναι δύσχρηστο. Δε μπορείς να ανοίξεις δύο παράθυρα κάποιου browser δίπλα-δίπλα (παρ' όλο που -επιτέλους- υποστηρίζει split-view multitasking), δεν δέχεται ποντίκι, ενώ και το πληκτρολόγιο που το συνοδεύει, είναι ανέκδοτο για σοβαρό typing. Και με τέτοιο price tag, meh.

Το Android, από την άλλη μεριά, θα υποστηρίξει δύο instances του ίδιου app δίπλα-δίπλα (Android N) αλλά μέχρι την κυκλοφορία του, μέχρι να υπάρξουν αρκετές συσκευές ώστε να βρεθεί κάποια ελκυστική, μέχρι, μέχρι... κι από την άλλη μεριά, δε νομίζω να αποκτήσει και πραγματικό window manager. Οπότε κι αυτό μπαίνει στην κατηγορία "meh", τουλάχιστον προς το παρόν.

Το Ubuntu από την άλλη... μόλις το ακουμπήσεις στο γραφείο και συνδέσεις ποντίκι και πληκτρολόγιο, "γυρνάει" σε "κανονικό" Ubuntu! Ω ναι! Μετατρέπεται σε πραγματικό υπολογιστή μικρού μεγέθους! Φυσικά, δεν έχει την ποικιλία των εφαρμογών που βρίσκει κανείς σε iOS / Android, αλλά προσωπικά βλέπω πιο χρήσιμο το να μπορώ να γράψω κώδικα σε gEdit με το πληκτρολόγιό μου και να τον τρέξω στον ενσωματομένο LAMP, παρά να παίζω παιχνίδια.

Όλο αυτό το είδα σαν πιθανό "αντικαταστάτη" του θεόβαρου Dell μου. Για ποιο λόγο, όταν ταξιδεύω για 1-2 εβδομάδες για διακοπές (π.χ. το Πάσχα) να κουβαλάω το "θηρίο"; Εάν μπορώ να έχω πλήρες λειτουργικό σύστημα σε μηχάνημα μισού κιλού και να κάνω τα πάντα, γιατί όχι;

Στην ίδια κατηγορία παίζει και το Surface, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολυ-ασχοληθεί με το συγκεκριμένο.

Πως το βλέπετε;

Επεξ/σία από Haldol
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα είναι θέμα του τι θέλεις εσύ να κάνεις. Εφόσον θέλεις οπωσδήποτε ένα πλήρες σύστημα ενσωματωμένο σε tablet τότε θα κοιτάξεις είτε για το BQ Aquaris M10 είτε κάτι προς windows πλευρά όπου υπάρχει και μεγάλη ποικιλία συσκευών σε πολλές διαφορετικές τιμές. Άρα πρέπει τελικά να αποφασίσεις το λειτουργικό που χρειάζεσαι(linux ή windows) και στη συνέχεια να επιλέξεις τη συσκευή που προσαρμόζεται στα "θέλω σου".

Και τα δύο (πιστεύω ότι) θα με εξυπηρετούσαν, καθώς ασχολούμαι πιο πολύ με text editing (κώδικας). 

Τα Windows ίσως λίγο παραπάνω, λόγω του ότι τρέχουν Photoshop, αλλά και επειδή έχω αγορασμένες εφαρμογές γι αυτά. Φυσικά το PS δε το χρειάζομαι συχνά, (και δε ξέρω και κατά πόσο το PS CC μπορεί να τρέξει ανεκτά σε tablet) αλλά η δυνατότητα να μπορώ να το χρησιμοποιήσω, έστω κι αν το χρειαστώ μόνο 1-2 φορές είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Από την άλλη, το Ubuntu κοστίζει... το μισό ή και λιγότερο σε σχέση με τα Surface. Δε το λες και μικρή διαφορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντος θα ηταν ενδιαφερον αν το τσιμπουσε καποιος και μας εκανε ενα μικρο review και να απαντουσε σε καποιες απο τις απορειες που εχουμε ,πιστευω,αρκετοι απο εμας!

Με τις desktop εφαρμογες,για παραδειγμα,ειναι ΟΛΕΣ συμβατες με τον arm soc του ή υπαρχουν ασυμβατοτητες?

Επεξ/σία από ektor7

Χμμ, αυτό ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μου. Άμα είναι οι μισές (απο τις ήδη λίγες) εφαρμογές να μην είναι διαθέσιμες για ARM, βράστα. :/ 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...