Chrisxxx Δημοσ. 29 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2016 Λοιπον, έχουμε ένα LAN Που δεν βγαίνει στο ιντερνετ και θέλουμε να δημιουργησουμε κινηση μεταξυ των συνδεόμενων υπολογιστών, κινηση όμως διαφορων τύπων, VoIP, Data κλπ.. OK για data έχουμε τη λύση, για VoIP κλπ; Προτείνετε κάποια ιδεα ή κάτι που να το έχετε δοκιμασει.. Σκεφτομαι ή traffic generator ή να στήσω 2 Softphones (ποια; ) στα πισια και να αρχισω τα τηλέφωνα * Πλεονασμός το Local LAN αλλα δεν μπορω να κανω edit
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Αν έχεις ως σκοπό απλά την δημιουργεία κίνησης, ποιος ο λόγος να κάνεις ποιο περίπλοκα τα πράγματα με softphones και τα dependencies τους; Απλά πράγματα με traffic generators (jperf/iperf, ostinato, scapy etc) κάνουν την δουλειά του dummy type traffic generation.
sundance_kid Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Softphone zoiper και με αυτό μπορείς να δημιουργήσεις rtp traffic. 1
Chrisxxx Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 To iperf σκεφτόμουν και εγώ απλώς επειδη δεν το έχω δουλεψει δεν ήξερα κατα πόσο θα μου δώσει τα σωστά αποτελεσματα γιατι όλη η κινηση θα περνάει απο rules στο δικτυο και ανάλογα το ειδος ή τα πιθανά tags στα πακέτα θα αντιμετωπίζεται αναλόγως.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Yπάρχουν παραδείγματα και με cli όσο και με gui (jperf) που μπορείς να δείς τι μπορείς να πειράξεις σε επίπεδο header με το iperf (port, size, tos, etc). Το ostinato είναι gui based και μπορείς επίσης να πειράξεις L2/L3/L4 header fields, ενώ και το (j)iperf - ostinato υποστηρίζουν πολλαπλά streams.
Chrisxxx Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2016 Δοκιμαζω τωρα το ι/jperf, δεν τρελάθηκα. Θα τσεκάρω και το ostinato που φαινεται πιο πληρες. Βασικα εγω θελω να δημιουργω pakets και ροες κινησης π.χ. 30kB/s VoIP, 60 data klp παραλληλα και μολις περάσουν απο συγκεκριμένα Interface ο router αναγνωρίζει ip ή πρωτόκολλο, ότι του έχω ορισει και παραμετροποιεί το πακέτο ανάλογα οπότε θα φτάνει στον προορισμό "αλλοιωμένο".
Chrisxxx Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Πειραματίζομαι στο QoS και θελω να παρω στατιστικά.
rfc Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Με ποιο ρουτερ? Εγω εφτιαξα σε μικροτικ το δικο μου αλλα δε χρειαστηκε να ψαχτω. Εβλεπα μεσα απο το winbox αν τα πακετα πηγαινανε εκει που επρεπε και αυτο ολο.
Chrisxxx Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Σε ενα μικρο cisco lab που εχω, 2600 σειρά. Γινεται και στο GNS3 αν βαλεις 2 virtual pc αλλά απο οτι διαβαζω δεν ειναι και πολυ καλό στην εξομοίωση πραγματικής κίνησης.
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Πειραματίζομαι στο QoS και θελω να παρω στατιστικά. To QoS είναι θέμα (βασικά) network device capability/dependency in case of congestion και θα μπορούσε να γίνει simulate/evaluated και με άλλους τρόπους. Τι ακριβώς θες να δείς δλδ, άν το network bandwidth πχ μπορεί να μεταφέρει το/α traffic patterns (data, voice, video, priority-a/b-traffic) , μπορείς να χρησιμοποιήσιεις σε cisco equipment ipsla πχ ή rfc based μέσω twamp για να πάρεις σχετικές μετρήσεις και στατιστικά (including VoIP measurements) ? Αν το QoS classification/marking/policies etc, λαμβάνονται υπόψιν απο τα network devices (switches, routers) ? Άν γίνετε ή όχι κάποιο action (px classification/marking/police etc) απο κάποιο (RFC QoS based) device element ?
Chrisxxx Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2016 Ως τωρα έχω δει Markings - classification και WBFQ. Ως τωρα εβλεπα τα markings αν δουλευουν σωστά, αν αλλάζει κάτι δίνοντας priority σε μια ροη κλπ.. Τωρα μαλλον θα ασχοληθω και με polishing - shaping κλπ εκει ειναι ένα θεμα τι συμπερασματα θα βγαλω και πως θα το κανω αυτό. Στα περισσότερα σεναρια ειναι στοχος και να δημιουργήσω BW μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει ένα λινκ και εκει να δω αν οντως παιρνει το priority η ροή που θελω ή οχι. Αν εχει λιγοτερα ή καθολου drops, αν εχει λιγοτερο latency Κλπ. Εχεις καποιο tutorial/site οτιδηποτε σχετικά μα τα "ipsla πχ ή rfc based μέσω twamp για να πάρεις σχετικές μετρήσεις και στατιστικά (including VoIP measurements)" ?
Επισκέπτης Δημοσ. 4 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2016 Άρα σε ενδιαφέρει πως συμπεριφέρεται ενα network device (router/switch) σε συνθήκες QoS κάτι το οποίο εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες (ειδικά σε cisco equipment....) του h/w (τι υποστηρίζετε γενικότερα σε επιπεδο πλατφόρμας, linecard, etc) όπως και του s/w version που χρησιμοποιείς. Γενικά δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργήσεις κίνηση (dummy) και να δείς τους διάφορους μηχανισμούς QoS πως λειτουργούν (ότι υποστηρίζετε βάση των παραπάνω περιοιρρισμών που ανέφερα στον εξοπλισμό). Το ipsla/twamp βασικά κυρίως χρησιμοποείτε για να αξιολογήσει αν η υφιστάμενη δικτιακή υποδομή απο όπου διέρχεται η κίνηση, πληρεί τις προυποθέσεις για συγκεκριμένα είδη κίνησης (πχ VoIP, βαση jitter, delay, packet loss με συνεχή probes και την δημιουργία βαθμολογησης βάση των παραπάνω). Bάση των στατιστικών, μπορείς να δείς πχ, ότι το SLA που δίνεις όντως είναι valid (πχ μπορείς υπο συνθηκες φόρτου, όπου εφαρμόζετε και το QoS, να εξηπηρετείς 2 τηλεφωνικές κλήσεις etc). Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία dummy traffic. Για IOS, IOS-XE και ipsla (cisco proprietary) και twamp (RFC standard) μπορείς να δείς ενδεικτικά κάποια σχετικά link: -- https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/12_4/ip_sla/configuration/guide/hsla_c/hsoverv.html -- https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios-xml/ios/ipsla/configuration/15-mt/sla-15-mt-book/sla_udp_jitter_voip.html -- https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios-xml/ios/ipsla/configuration/15-mt/sla-15-mt-book/sla_rtp_voip.html -- https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/12_4/ip_sla/configuration/guide/hsla_c/hsvoipj.html -- https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/switches/metro/me3400e/software/release/12-2_52_se/configuration/guide/ME3400e_scg/swipsla.html
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα