Προς το περιεχόμενο

wifi speed limited

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα αγορασα ενα Mikrotik AP(MikroTik hAP lite (RB941-2nD-TC)) και εχω παρατηρησει οτι η ταχυτητα οταν ειμαι συνδεδεμενος ασυρματα ειναι περιορισμενη στα 30Mbp/s. Του εχω ορισει N mode (150mb/s) και ο υπολογιστης διαβαζει κανονικα οτι εινια συνδεδεμενος σε N mode αφου το διαβαζει ως 144mbps. Παρολαυτα οταν συνδεομαι καλωδιακα η ταχυτητα φτανει τα 75mb/s.Και το θεμα ειναι οτι υποτιθεται αγορασα 150mbps router για να μπορει να εκπεμπει το 100% της ταχυτητας του Internet μου.

Η ταχυτητα οταν ειμαι συνδεδεμενος καλωδιακα:

nmhUvAe.png

Η ταχυτητα οταν ειμαι συνδεδεμενος ασυρματα:

iXyI3VJ.png

N Mode:

awwhQz2.png

Επεξ/σία από kogi4ever
Δημοσ.

Τα 144Mbps είναι η ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ των συσκευών σου στο WiFi. Η πραγματική ταχύτητα είναι, για διάφορους τεχνικούς λόγους (αν θέλεις το αναλύουμε περισσότερο), στο 1/3 της πραγματικής.

Από εκεί και πέρα επιδρούν και άλλοι παράγοντες, όπως πόσο "καθαρό" είναι το κανάλι που χρησιμοποιείται, τα φυσικά εμπόδια κλπ.

Για να έχεις πλήρη ταχύτητα (π.χ. 100Mbps) πρέπει όλες οι συσκευές σου να υποστηρίζουν το πρότυπο 11n με ταχύτητες τουλάχιστον 300Mbps.

Ποια είναι αυτή η συσκευή CA89F8, γιατί δεν μπορώ να βρω πληροφορίες;

Δημοσ.

Το ξέρω ότι είναι η ονομαστική ταχύτητα απλα ήθελα να δείξω ότι η από την συσκευή υποστηρίζονται πάνω από 30mbps που για κάποιο λόγο περιορίζεται

MikroTik hAP lite (RB941-2nD-TC)

Το μοντέλο είναι αυτό απλά νόμιζα πως ήταν ίδιο με το όνομα το AP

Δημοσ.

Μια χαρά είναι οι ταχύτητες που έχεις. Βλέπω ότι και άλλοι χρήστες έχουν παρόμοιες τιμές, με τον μέσο όρο να είναι στα 37/30 (Dn/Up). Προφανώς αυτό είναι το όριο της συσκευής στο WiFi και τις θεωρώ εξαιρετικές σε σχέση με το κόστος αγοράς.

Δημοσ.

Μια χαρά είναι οι ταχύτητες που έχεις. Βλέπω ότι και άλλοι χρήστες έχουν παρόμοιες τιμές, με τον μέσο όρο να είναι στα 37/30 (Dn/Up). Προφανώς αυτό είναι το όριο της συσκευής στο WiFi και τις θεωρώ εξαιρετικές σε σχέση με το κόστος αγοράς.

Το modem που έχω είναι ρυθμισμένο στα 150 Mbps στο Wi-Fi.Φαίνεται πως δεν έχει δυνατό σήμα στο τάμπλετ και στο κινητό.Μόλις βγαίνω έξω απο το δωμάτιο χάνει 1 γραμμή απο το σήμα και στο επόμενο δωμάτιο χάνει και άλλη.Αν το αλλάξω στα 300 Mbps θα έχει δυνατότερο σήμα η εξαρτάται απο την ταχύτητα που υποστηρίζει η συσκευή;

Δημοσ.

Για να έχεις 300Mbps ζεύξη, απαραίτητα πρέπει και οι 2 συσκευές να την υποστηρίζουν αυτή την ταχύτητα.

Δεν έχει σχέση η ταχύτητα (150 ή 300 Mbps) με την ποιότητα του σήματος. Μπορεί να έχεις ελαφρά καλύτερο ή να είναι το ίδιο, ακόμη και ελαφρά χειρότερο. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως την θέση, την απόσταση των συσκευών, τα μεταξύ τους εμπόδια και το περιβάλλον λειτουργίας.

Δημοσ.

Δεν έχει σημασία αν είναι μια χαρά ή όχι σημασία έχει ότι με καλώδιο πιάνω 77 ενώ με ασύρματο 37. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Μια χαρά υποστήριζετσι απο τις 2 συσκευές επειδή το mikrotik λεει 300mbps και η συσκευή είναι λαπτοπ ή Samsung Galaxy s7

Οπότε κάτι πάει στραβά με το mikrotik

Δημοσ.

Μα στο ασυρματο είναι πολυ λογικό να υπάρχουν απώλεις άλλο το καλώδιο άλλο το ασύρματα.Μιλάμε για 2 τελείως διαφορετικές αρχιτεκτονικές

Υπάρχουνε παρα πολοι παραγοντες όπως παρεμβολές από χιλιάδες συσκευές που υπάρχουν γύρω γύρω απόσταση και άλλα πολλά δεν μιλάμε για την τραγική απώλεια ότι καλώδιακα πιάνεις 77 και ασύρματα 5 όπου έκει ναι θα υπήρχε θέμα.

Δημοσ.

Προφανώς δεν γνωρίζεις πως δουλεύει το ασύρματο, που δεν έχει καμία σχέση με το ενσύρματο.

Άλλο η ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ 2 ασύρματων συσκευών και άλλο η πραγματική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, δηλαδή πόσος όγκος δεδομένων μπορεί να μεταφερθεί στην ίδια μονάδα του χρόνου.

Καταρχήν η κύρια διαφορά είναι ότι το ασύρματο δουλεύει Half Duplex, ενώ το ενσύρματο Full Duplex. Αυτό από μόνο του λέει ότι όταν θέλουμε να στείλουμε 100Mb δεδομένα, στην ίδια μονάδα του χρόνου (1 sec), η ταχύτητα στο ενσύρματο θα είναι 100Mbps αλλά στο ασύρματο μόλις 50Mbps. Και αυτό διότι στην ίδια μονάδα του χρόνου είτε θα στέλνει είτε θα λαμβάνει δεδομένα.

Κατόπιν  έχουμε περαιτέρω μείωση λόγω του overhead, ανάλογα των ρυθμίσεων ασφάλειας και διαμόρφωσης, όπως και το μέγεθος και είδος των απεσταλμένων πακέτων.

Και τώρα έρχεται και ο θόρυβος από τα άλλα ασύρματα δίκτυα αλλά και τις δικές σου συσκευές. Το κανάλι που χρησιμοποιείς στην μπάντα των 2,4GHz πιθανότατα γίνεται χρήση του και από άλλα γειτονικά ασύρματα δίκτυα. Όσα περισσότερα, θα έχεις αντίστοιχη μείωση στην δικιά σου πραγματική ταχύτητα. Αν συνυπολογίσεις και την απόσταση που έχουν οι συσκευές μεταξύ τους και τα τυχόν εμπόδια, η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο.

Χοντρικά λοιπόν λέμε ότι η πραγματική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο WiFi είναι στο 1/3 της ονομαστικής που έχει γίνει η σύνδεση. Αν δεν τα καταλαβαίνεις όλα αυτά, δεν μπορώ να στο εξηγήσω καλύτερα.

Για να έχουμε 300Mbps ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης πρέπει απαραίτητα και οι 2 συσκευές να είναι ικανές και παράλληλα να έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα. Λες ότι και οι 2 συσκευές σου έχουν τέτοια δυνατότητα και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Έχουν όμως τις κατάλληλες ρυθμίσεις; Αυτό μόνο εσύ μπορεί να το γνωρίζεις.

Έχεις αναφέρει ότι η ονομαστική σύνδεση είναι 144Mbps. Με απλά λόγια οι συσκευές αποφάσισαν να επικοινωνήσουν σε αυτή την ταχύτητα, η οποία είναι συμβατή για 2 spatial streams, με 20MHz Channel Width και 400ns SGI. Ενημερωτικά σε 11n και για συσκευές με 2 spatial streams (έως 300Mbps), μπορεί να έχουμε ονομαστικές ταχύτητες 130, 144, 270 και 300Mbps. Αν βάλουμε στην εξίσωση τις ρυθμίσεις ασφάλειας και την αυτόματη διαμόρφωση λόγω διάφορων παραγόντων, η ονομαστική ταχύτητα μπορεί να έχει μια τιμή μεταξύ 24 στην περιοχή 39-300Mbps.

Στην θέση σου θα κοιτούσα στο MIkrotik να έχει 40MHz Channel Width και ένα όσο το δυνατόν καθαρότερο κανάλι. Επιπλέον θα έκανα μια δοκιμή χωρίς ασφάλεια και μετά με σκέτο WPA2 (όχι μικτό WPA/WPA2) και AES.

Οι δοκιμές πρέπει να γίνουν κοντά στο ΑΡ κι εφόσον έχεις πάρει τα αποτελέσματα κάνεις τις ίδιες στις περιοχές από τις οποίες συνήθως συνδέεσαι ασύρματα με αυτό.

Αν κάνοντας τις παραπάνω δοκιμές δεν έχεις την μέγιστη ονομαστική ταχύτητα, θα κοιτάξεις τις συσκευές σου για τυχόν θέματα ρυθμίσεων.

Δημοσ.

Αν κάνω το τεστ ακριβώς δίπλα από το ρουτερ παίρνω κάτι καλύτερο (45mbps). Γύρω γύρω δεν έχει αλλά δίκτυα πάρα μόνο το δικό μου. Επίσης το έχω και ελεύθερο. Το έχω βάλει σε 20/40 ce συχνότητα.

Μερικά screenshots από το setup του mikrotik:

knO2Bma.jpg

Ταχυτητα:

swWBw04.jpg

Zl6w9CS.jpg

Δημοσ.

Εννοώ τις άλλες συσκευές που θέλουν να συνδεθούν στο ΑΡ.

Αυτό τώρα αναφέρει ότι εκπέμπει σε 2 streams και σε 2πλο εύρος (20/40MHz). Η ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης αποφασίζεται από αυτήν που θέλει να συνδεθεί μαζί του, ανάλογα τις δυνατότητες που έχει ή είναι ρυθμισμένη.

Το κινητό σου αποφάσισε να συνδεθεί σε 2πλο stream αλλά με εύρος 20MHz, εξ ου και τα 144Mbps. Για τα 300Mbps πρέπει να έχει ρύθμιση εύρους 40MHz.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...