NickSym Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Καθώς ήμουν στο σπίτι μου άκουσα την μάνα μου να παραγγέλνει πράγματα από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ δια τηλεφώνου. Έτσι μου γεννήθηκε η σκέψη να επιχειρήσω να φτιάξω μια εφαρμογή για την διευκόλυνση των αγορών μας. Το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ κάνει αρκετά συχνά διανομές κατ' οίκον και μιας και είμαστε μια μικρή κοινωνία σκέφτηκα μήπως εν τέλη αυτό μπορώ να το "εκμεταλλευτώ"; Όχι απαραίτητα με χρήματα αλλά κυρίως με επιπλέον γνώσεις - κάθε, κάποιου βαθμού σοβαρότητας, project σε διδάσκει (και) καινούρια πράγματα-, αφιλοκερδούς προσφορά, εμπειρία κι εξάσκηση. Ωστόσο καθώς το συλλογιζόμουν περισσότερο κατάλαβα πως αν και δεν είναι κάτι σύνθετο απαιτεί γνώσεις κι εργαλεία τα οποία είτε ενδεχομένως δεν έτυχε να τα χρησιμοποιήσω ενώ τα γνώριζα είτε απαιτεί κάποιες επιπλέον πηγές γνώσης. Αυτό που με έκανε περισσότερο να αφήσω για αργότερα κάτι τέτοιο και να συνεχίσω με τις υπόλοιπες, εν ισχύ, υποχρεώσεις μου, ήταν το γεγονός ότι θα είναι μια εφαρμογή που θα πρέπει κάποιος να την ανανεώνει(προϊόντα, τιμές, προσφορές κλπ) και οι χρήστες να ενημερώνονται κατάλληλα. Μια λύση θα ήταν μια νέα έκδοση της εφαρμογής κάθε φορά που υπάρχει κάποια αλλαγή αλλά είναι κάτι τελείως ακραίο, fail και σίγουρα αντί-επαγγελματικό. Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλες (σοβαρές) παραμέτρους που θα πρέπει να λάβω υπόψιν μου, αλλά εδώ είμαστε για να τις ανακαλύψουμε. Αυτός είναι κι ο λόγος ύπαρξης αυτού του topic. Ποια είναι η γνώμη σας, τόσο για την χρησιμότητα μιας τέτοια εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο, όσο και για τις δυσκολίες που έγκειται αλλά και ποια η άποψη σας σχετικά με τα εργαλεία που απαιτούνται;
Moderators Kercyn Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Moderators Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δε νομίζω ότι ένα κινητό είναι ιδιαίτερα εύχρηστο για τέτοιου είδους εφαρμογές. Αν ήταν στο web το συζητάμε, αλλά στο κινητό, εγώ προσωπικά, δε θα το χρησιμοποιούσα. Βέβαια εγώ δεν πολυχρησιμοποιώ το κινητό έτσι κι αλλιώς και προτιμώ το pc για τέτοια πράγματα, οπότε ίσως είμαι και προκατειλημμένος. Όσο για το τι θα χρειαστεί, πολλά πράγματα. Μπορώ να σκεφτώ καταρχάς έναν server που θα έχει τις πληροφορίες των προϊόντων. Επίσης, (ασφαλή) συστήματα πληρωμών με κάρτα ή ακόμα και paypal, συν το UI της εφαρμογής. Γενικά μου ακούγεται σαν ένα e-shop το όλο εγχείρημα, απλώς το UI του δε θα είναι στο web αλλά στο κινητό.
zio10 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Ρώτα το περιβάλλον σου αν θα χρησιμοποιούσε κάτι τέτοιο. Η μητέρα σου πχ που λες ότι έκανε τηλεφωνική παραγγελία θα το χρησιμοποιούσε;
pmav99 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Επί της ουσίας θες να κάνεις κάτι αντίστοιχο με e-food, deliveras κτλ Αν θυμάμαι καλά πριν καποιο καιρό είχα πέσει κατά τύχη σε ένα αντίστοιχο service για Αττική, αν και εκείνο νομίζω αναλαμβάνε το ίδιο και το delivery (το οποίο σημαίνει άλλο business model, logistics κτλ). Δεν θυμάμαι όνομα/link Το δύσκολο IMHO είναι να πείσεις τα καταστήματα να συνδεθούν μαζί σου. Αν έχουν καλή μηχανογράφηση και μπορούν να κάνουν export ένα XML/JSON με τα προιόντα/τιμές τότε κάτι γίνεται. Αν είναι πιο πρωτόγονη η κατάσταση (πχ μικρό μαγαζί) τότε δύσκολα. Δεν είναι κακή ιδέα για υλοποίηση και σαφώς έχει και περιθώρια για να βγάλεις και λεφτά αλλά θέλει πολύ δουλειά για να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ΥΓ. Και το skroutz στην ουσία κάτι τέτοιο κάνει, απλά δουλεύει με e-shops.
NikosKallithea Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Προφανώς για να κάνεις κάτι τέτοιο, πέρα του προγραμματισμού, χρειάζεται και την άδεια από τα καταστήματα στα οποία θα πωλούνται τα προϊόντα
NickSym Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δε νομίζω ότι ένα κινητό είναι ιδιαίτερα εύχρηστο για τέτοιου είδους εφαρμογές. Αν ήταν στο web το συζητάμε, αλλά στο κινητό, εγώ προσωπικά, δε θα το χρησιμοποιούσα. Βέβαια εγώ δεν πολυχρησιμοποιώ το κινητό έτσι κι αλλιώς και προτιμώ το pc για τέτοια πράγματα, οπότε ίσως είμαι και προκατειλημμένος. Όσο για το τι θα χρειαστεί, πολλά πράγματα. Μπορώ να σκεφτώ καταρχάς έναν server που θα έχει τις πληροφορίες των προϊόντων. Επίσης, (ασφαλή) συστήματα πληρωμών με κάρτα ή ακόμα και paypal, συν το UI της εφαρμογής. Γενικά μου ακούγεται σαν ένα e-shop το όλο εγχείρημα, απλώς το UI του δε θα είναι στο web αλλά στο κινητό. Συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά όσων αφορά τις αγορές συγκεκριμένων μοναδικών πραγμάτων. Δηλαδή όχι κάτι που θα το πάρεις και θα το ξανά-πάρεις τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες. Π.χ ένα νέο παιχνίδι για το PC. Όταν όμως ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ τότε πάνω κάτω γνωρίζεις τι ψάχνεις και δεν κάθεσαι να χαζεύεις. Ειδικά αν υπάρχει ένα search bar, νομίζω στο κινητό θα είναι πολύ πιο άμεσο να κάνεις την παραγγελία σου. Ρώτα το περιβάλλον σου αν θα χρησιμοποιούσε κάτι τέτοιο. Η μητέρα σου πχ που λες ότι έκανε τηλεφωνική παραγγελία θα το χρησιμοποιούσε; Η μητέρα μου ζει ακόμη σε άλλον αιώνα. Αλλά η πρόταση σου σαφώς κι είναι ενδιαφέρον κι εννοείται ότι, αν εν τέλη το αποφασίσω, θα κάνω την έρευνα μου. Επί της ουσίας θες να κάνεις κάτι αντίστοιχο με e-food, deliveras κτλ Αν θυμάμαι καλά πριν καποιο καιρό είχα πέσει κατά τύχη σε ένα αντίστοιχο service για Αττική, αν και εκείνο νομίζω αναλαμβάνε το ίδιο και το delivery (το οποίο σημαίνει άλλο business model, logistics κτλ). Δεν θυμάμαι όνομα/link Το δύσκολο IMHO είναι να πείσεις τα καταστήματα να συνδεθούν μαζί σου. Αν έχουν καλή μηχανογράφηση και μπορούν να κάνουν export ένα XML/JSON με τα προιόντα/τιμές τότε κάτι γίνεται. Αν είναι πιο πρωτόγονη η κατάσταση (πχ μικρό μαγαζί) τότε δύσκολα. Δεν είναι κακή ιδέα για υλοποίηση και σαφώς έχει και περιθώρια για να βγάλεις και λεφτά αλλά θέλει πολύ δουλειά για να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ΥΓ. Και το skroutz στην ουσία κάτι τέτοιο κάνει, απλά δουλεύει με e-shops. Ουσιαστικά ναι ένα e-shop θα είναι. Όντως θέλει αρκετή δουλειά τόσο από 'μένα που θα το υλοποιήσω όσο κι απ' τον άλλο που θα πρέπει να το διαχειρίζεται. Δυστυχώς από την πλευρά του διαχειριστή μου φαίνεται ότι θα είναι περισσότερες οι δυσκολίες μιας και σε τοπικό επίπεδο δεν παίζει να βρεις κάποιον με κάποιες τέτοιου είδους βασικές γνώσεις. Προφανώς για να κάνεις κάτι τέτοιο, πέρα του προγραμματισμού, χρειάζεται και την άδεια από τα καταστήματα στα οποία θα πωλούνται τα προϊόντα Ε ναι, το να κάνω μια τέτοιου είδους εφαρμογή δίχως συνεννόηση με τουλάχιστον έναν καταστηματάρχη είναι κάπως άσκοπο. 1
tasanton Δημοσ. 22 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2016 Χωρίς να θέλω να ακυρώσω την ιδέα και τον όποιο ενθουσιασμό που αυτή γεννά, έχε υπόψη σου ότι έχει ήδη "πέσει στο τραπέζι" στο παρελθόν από διάφορες εταιρείες. Οι οποίες μάλιστα χτύπησαν την πόρτα μεγάλων SM για τα περαιτέρω. Όμως βλέπεις κάποια τέτοια εφαρμογή να κυκλοφορεί ευρέως; Ίσως κάτι σημαίνει... Από την άλλη, η "συγγενική" ιδέα του online SM επίσης κυκλοφορεί πολύ καιρό, κι έχουν γίνει πολλές και διάφορες υλοποιήσεις. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα παίζει π.χ. το e-fresh.gr (του ιδιοκτήτη του e-shop.gr). Έχοντας μια τέτοια πλατφόρμα, δεν φαίνεται δύσκολη η επέκταση σε μια mobile εφαρμογή, όμως και πάλι δεν έχω δει κάποια (με διορθώνετε εδώ). Αν η web πλατφόρμα έχει επιτυχία, αργά η γρήγορα θα γίνει το βήμα και στο mobile. Σε κάθε περίπτωση, ο "ιδιοκτήτης" των δεδομένων και της εφαρμογής είναι αναγκαστικά ο ίδιος ο προμηθευτής (SM). Για αυτό κι έγραψα νωρίτερα ότι έχουν γίνει επαφές με τα SM από διάφορες εταιρείες. Τέλος, νομίζω ότι μια τέτοια εφαρμογή, πέρα από το e-shop & search κομμάτι, θα έπρεπε να "κουμπώσει" με κάποιου είδους marketing και campaigns, ώστε να στέλνει real-time π.χ. προσφορές στο κινητό, η προσωποποιημένο περιεχόμενο βάσει προτιμήσεων. Ακόμα και να δίνει κάποιο in-store customer experience όταν ο καταναλωτής βρίσκεται εντός του SM (π.χ. με push notifications). Δεν είναι απλό πράγμα πάντως και προφανώς απαιτεί μια εξοικείωση από το χρήστη, άρα συγκεκριμένο target group, άρα μπορεί και να μην αξίζει στο τέλος της μέρας (αν αποκλείσεις άτομα ηλικίας <12 και >70 ετών). 1
Predatorkill Δημοσ. 23 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2016 Παιδια δε παιζει να δεχτουν τα μεγαλα ΣΜ να φτιαξουν τετοια εφαρμογη και ο λογος ειναι απλος: Δε πρεπει να ξερει ο Α για τον Β realtime τις τιμες στο ραφι, εκει παιζονται ολα. Ξεχασε το φιλε μου, και τοπικα ΣΜ να πιασεις, δυσκολο πολυ να δεχτουν.
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2016 Η μόνη λύση είναι να πάρεις μόνος σου τα data από online supermarkets. Αλλά εκεί θα έχεις πρόβλημα ταυτοποίησης των προϊόντων. Το ίδιο προϊόν θα έχει διαφορετική περιγραφή ανά supermarket.
basilis5 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2016 Παιδια, η ιδεα είναι ήδη υλοποιημενη https://itunes.apple.com/gr/app/ab/id635897563?mt=8 και φανταζομαι θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλοι, όπως το eshop http://www.e-fresh.gr/ Στις δε ΗΠΑ η amazon δουλευει ετσι εδώ και αρκετά χρονια, φαντάζομαι και άλλοι πολλοί. Πάντως η αγορά της Ελλαδας είναι αρκετά ανώριμη ακόμα, οπότε υπάρχουν προοπτικές. Όμως μιλάμε για μια εφαρμογή που θα πρεπει να μιλάει με τα erp του κάθε supermarket, οπότε θες team δυνατό. Θες κόσμο να ξέρει βάσεις, κόσμο να προγραμματίσει την εφαρμογή, γραφίστες να την σχεδιάσουν, θες καποιον να το τρέξει και να το ενορχηστρώσει, και τέλος θες πωλητές να γυρίσουν την Ελλάδα. Δεν το λέω για να σε αποτρέψω, απλά για να σε βοηθήσω αν το αποφασίσεις, να το σχεδιάσεις καλύτερα. Η δε υλοποίηση καλό είναι να τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες, και ιδανικά να τρέχει και από web.
Predatorkill Δημοσ. 28 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2016 Basilis5 η εφαρμογη του ΑΒ ειναι αστεια, ΔΕΝ εχει τιμες προιοντων, πιο πολυ branding κανει. Οπως ανεφερα και πιο πανω, κανενα σουπερ μαρκετ δε δινει τιμες ραφιων online, και ουτε προκειται να δωσει σε 3η εταιρια προσβαση. Ο ανταγωνισμος ειναι τεραστιος και στο παιχνιδι των τιμων γινεται μαχη καθημερινως. Γκρουπ γνωστων μου, προγραμματιστες με πολλες εταιρικες εφαρμογες στο portfolio τους, συναντηθηκαν με μεγαλα σουπερ μαρκετ και δε καταφεραν τιποτα απο τη πρωτη συναντηση κιολας. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2016 Επειδή τυγχάνει να το γνωρίζω το θέμα, τα supermarkets δίνουν τιμές προϊόντων και πωλήσεις μόνο σε εταιρίες που κάνουν retail audit, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα τα δώσουν σε ανταγωνιστές. Τέτοιες εταιρίες υπάρχουν μόνο δύο στην Ελλάδα, και οι δύο πολυεθνικές. Η Nielsen και η IRI. Περίπτωση μια μικρή, πρωτοεμφανιζόμενη επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα είναι από απειροελάχιστη έως ανύπαρκτη. Από εκεί και πέρα κανείς δεν σε εμποδίζει να πάρεις τιμές από τα Online καταστήματα. Το ab έχει site στο Internet με τιμές (www.ab.gr), το carefour επίσης (www.caremarket.gr) και δεκάδες άλλα που δεν υπάρχουν offline (παράδειγμα www.welovesupermarkets.gr). Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, όπως είπα και σε προηγούμενο post, είναι η ταυτοποίηση των προϊόντων. Το άλλο θέμα είναι τι θα τα κάνεις αυτά τα data. Να τα βάλεις σε εφαρμογή για κινητά όπως θέλει ο OP και να χρεώνεις την εφαρμογή το βλέπω χλωμό γιατί θα φας μήνυση από τα supermarkets.
NtinosShm Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Ξερω ενα παιδι που σπουδαζει στο ΟΠΑ ο οποιος έχει φτιαξει τετοια εφαρμογή στο Dubai ομως, και ειχε μεγαλη επιτυχία! Εκανες απλα την παραγγελία σου μεσω κινητου και σε 25-30'(αν θυμάμαι καλα) ηταν τα πράγματα στη πορτα σου.. Στην Ελλαδα δεν προκειται να συμβεί κατι τετοιο, τουλάχιστον αυτον τον καιρο.. Γιατι, αντε πες πως μια αλυσίδα συμφωνει και ενημερώνει το καθε καταστημα 13/24 ωρες τις τιμες του(αν και μια φορα την μερα ειναι πιο ρεαλιστικό).. Η νοοτροπία μερικων ειναι τραγικη.. Ενω θα μπορουν να πανε στο SM να κανουν τις αγορες τους, θα κανουν παραγγελίες online.. +οτι σε καιρους "κρισης" που ο επιχειρηματιας προσπαθει να κανει την δουλεια του με οσους λιγοτερους υπαλληλους μπορει, σιγα μην κατσει να προσλαβει και αλλα ατομα (οδηγους+τα βανάκια) Anyway, ευχομαι να μην το πηγα off-topic
Predatorkill Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δεν τα συμφερουν τα σμ να κανεις αγορες απο το ιντερνετ. Ποσοι ειναι αυτοι που πανε με λιστα και ποσοι ειναι αυτοι που δελεαζονται απο τη συγκεκριμενη διαταξη χρωματων, σε ποιο ραφι ειναι το προϊον (υψος ματιου, το οποιο «πληρωνεται» απο τις εταιριες) και παιρνουν προϊοντα που να μην τα ειχαν σκεφτει οταν εφτιαχναν τη λιστα; Θα πεσει δραματικα ο τζιρος!
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2016 Υπάρχει και το e-fresh.gr που άνοιξε πρόσφατα κι από ότι ακούγεται πάει πολύ καλά. Από την άλλη, υπάρχει ο Σκλαβενίτης που δεν έχει καν ένα site να στείλεις ένα e-mail. Ελληνική νοοτροπία. Ελπίζω τα διαδικτυακά supermarkets να πάνε τόσο καλά ώστε οι παραδοσιακοί να αλλάξουν μυαλά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα