Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 26/11/2018 στις 12:47 ΜΜ, std07268 είπε

Καλησπέρα σε όλη την παρέα,

Νοίκιασα ένα σπίτι το οποίο έχει θερμοσυσσωρευτές. Οι ιδιοκτήτες μου έχουν πει για την καλύτερη και οικονομικότερη θέρμανσή μου, να τους φορτίζω τη νύχτα (μειωμένο ρεύμα) και μετά θα έχω ζέστη για όλη την μέρα. Σε περίπτωση που ξεφορτίσουν μέχρι τις 7 το απόγευμα, μου έχουν πει να ρυθμίζω τη θερμοκρασία από τους θερμοστάτες που είναι κάτι διακόπτες στους τοίχους.
Απο την εμπειρία που έχω σε μία βδομάδα χρήσης έχω παρατηρήσει τα εξής

1) Στις 11 ανοίγει η φόρτιση, απο τις 11 και μετά τα σώματα καίνε. Καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται να φορτίζεις χωρις να παράγεις θέρμανση.
2) Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως η θέρμανση στο σπίτι απο τις 19.00 και μετά. Εκείνη την ώρα τα σώματα έχουν "αδειάσει" και είναι πολυ πολυ χλιαρά. Άρα αναγκαστικά θα πρέπει να ανεβάσω τους θερμοστάτες από τους τοίχους. 

Έχω παρατηρήσει πως ανεβάζοντας τους θερμοστάτες δεν αλλάζει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Μάλιστα 2 μέρες για να τους "δοκιμάσω" τους έβαλα στο φουλ (30 βαθμους). Φαντάζομαι θα υπαρχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να φέρω μάστορα να τα κοιτάξει.

Τώρα ακόμα δεν έχουν πιάσει τα κρύα οπότε είμαι ΟΚ. 
Ποιά είναι η γνώμη σας; Για το 1) έχω καταλάβει σωστά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Τα μειωμένα τιμολόγια [νυχτερινό] ωράρια είναι τα παρακάτω, αν έχεις το Όλο το έτος Συνεχές ωράριο : 23:00 έως 07:00 δεν αποδίδουν οι θερμοσυσσωρευτές διότι κρυώνουν, να κάνεις αλλαγή στο Τμηματικό ωράριο, Χειμερινή περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου 

• 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών 
• 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Θερινή περίοδος: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 

· 23:00-07:00 

Συνεχές ωράριο* 

Όλο το έτος :
 23:00 έως 07:00 

* Το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ, (Δίκτυο Διανομής) δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας). Ενημερωθείτε από τα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ (link: http://www.deddie.gr/el/upiresies/simeia-eksupiretisis) για τις περιοχές που λειτουργεί το σύστημα ΤΑΣ. 
  • Απαντ. 262
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 26/11/2018 στις 12:47 ΜΜ, std07268 είπε

Καλησπέρα σε όλη την παρέα,

Νοίκιασα ένα σπίτι το οποίο έχει θερμοσυσσωρευτές. Οι ιδιοκτήτες μου έχουν πει για την καλύτερη και οικονομικότερη θέρμανσή μου, να τους φορτίζω τη νύχτα (μειωμένο ρεύμα) και μετά θα έχω ζέστη για όλη την μέρα. Σε περίπτωση που ξεφορτίσουν μέχρι τις 7 το απόγευμα, μου έχουν πει να ρυθμίζω τη θερμοκρασία από τους θερμοστάτες που είναι κάτι διακόπτες στους τοίχους.
Απο την εμπειρία που έχω σε μία βδομάδα χρήσης έχω παρατηρήσει τα εξής

1) Στις 11 ανοίγει η φόρτιση, απο τις 11 και μετά τα σώματα καίνε. Καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται να φορτίζεις χωρις να παράγεις θέρμανση.
2) Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως η θέρμανση στο σπίτι απο τις 19.00 και μετά. Εκείνη την ώρα τα σώματα έχουν "αδειάσει" και είναι πολυ πολυ χλιαρά. Άρα αναγκαστικά θα πρέπει να ανεβάσω τους θερμοστάτες από τους τοίχους. 

Έχω παρατηρήσει πως ανεβάζοντας τους θερμοστάτες δεν αλλάζει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Μάλιστα 2 μέρες για να τους "δοκιμάσω" τους έβαλα στο φουλ (30 βαθμους). Φαντάζομαι θα υπαρχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να φέρω μάστορα να τα κοιτάξει.

Τώρα ακόμα δεν έχουν πιάσει τα κρύα οπότε είμαι ΟΚ. 
Ποιά είναι η γνώμη σας; Για το 1) έχω καταλάβει σωστά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Οι θερμοσυσσωρευτές μαζεύουν θερμότητα τη νύχτα και την αποβάλλουν σιγά σιγά την ημέρα με ρυθμό που εξαρτάται από την θερμοκρασία (ή το output) που το έχεις ρυθμισμένο. Κάποιοι έχουν και Input που ρυθμίζεται. Συνήθως όπως αναφέρει και ο πιο πάνω, τους ξαναδίνεται ρεύμα κατά το μεσημέρι ώστε να συμπληρώσουν γιατί δύσκολα αντέχουν μέχρι τη νύχτα ειδικά εάν η μόνωση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. 

Οπότε για αφού την μέρα δεν σου χρειάζονται, για να αυξήσεις την θερμότητα που έχουν όταν επιστρέφεις, θα πρέπει να ρυθμίζεις πριν φύγεις την θερμοκρασία του χώρου πιο χαμηλά (εξάλλου δεν θα είσαι εκεί για να την χρησιμοποιήσεις), και να την ανεβάζεις όταν επιστρέφεις στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν δεν έχουν θερμότητα μέσα, είτε το βάλεις στο 30, είτε στο 1000, δεν θα δεις κάτι.

Δημοσ.

Καλησπερα

σκεφτομαι να κανω ανακαινιση στο σπιτι και εχει τωρα 3 θερμοσυσωρευτες 1  σωμα 4000 βατ για σαλονι κουζινα και τα αλλα 2 μικροτερα στα υπνοδωματια,1 υπνοδωματιο δεν εχει αλλα ποτε δεν υπηρχε θεμα κρυου,ολο το σπιτι ειναι 100τετραγωνικα και μονωση δεν εχει, κατασκευη του 82, παλια αλουμινια εκεινης της εποχης που τωρα θα τα αλλαξω,προβλημα δεν ειχαμε ποτε απο θεμα θερμανσης,οι λογαριασμοι της δεη στο 6μηνο ερχονταν περιπου κανα 1000ικο ολα μαζι εχει και νυχτερινο.

Η ερωτηση μου ειναι λογο της ανακαινισης που θελω να κανω να βαλω σωληνες για καλοριφερ σκεφτομαι στο μελλον για φυσικο αεριο η και αμεσα, δε ξερω.

Αξιζει τετοια αλλαγη?Συντηρηση δεν εχει γινει ποτε γτ δε χρειαστηκε ακομα δουλευουν ρολοι(ισως το ενα κανει λιγο θορυβο).

Αποτι διαβαζω και σε αλλα φορουμ το φυσικο αεριο θελει ετησια συντηρηση + αμα σου βγαλει καποια βλαβη.

Ευχαριστω.

Δημοσ.

Οι θερμοσυσσωρευτές έχουν τα καλά τους και κακά τους ,στα υπέρ τους είναι ποιο οικονομικοί από το πετρέλαιο, στα μείον τους είναι ,όταν η εξωτερική θερμοκρασία έχει μεγάλες διάφορες νύχτας πχ 4c ,ημέρας πχ 20c από την ζέστη ανοίγεις παράθυρα , για μένα προς το παρόν με την υπάρχουσα τιμή ρεύματος, η καλύτερη λύση είναι τα inverter κλιματιστικά , έχοντας κάνει θερμοπροστασία σε τοίχους, κουφώματα .

• Super Moderators
Δημοσ.
8 hours ago, adsl2+ said:

,στα υπέρ τους είναι ποιο οικονομικοί από το πετρέλαιο

Link or it didn't happen...

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, ThReSh είπε

Ανά ώρα θέρμανσης είναι. Μην ξεχνάμε ότι οι θερμοσυσσωρευτές ζεσταίνουν 24/7. Για κάποιον που είναι αρκετές ώρες στο σπίτι για να τους "εκμεταλλευτεί" ή για κάποιο που ζητά τέτοια "ποιότητα θέρμανσης", να ξυπνά το πρωί στα ζεστά του, να κοιμάται στα ζεστά του κλπ είναι πιο οικονομικοί. Ειδικά εάν το σπίτι έχει τουλάχιστο τυπική μόνωση ώστε να μην αδειάζουν γρήγορα. Εάν τώρα κάποιος θέλει να θερμανθεί ή ικανοποιείται με το να σπάσει απλά το κρύο για 2-3 ώρες τη νύχτα, δεν έχουν και ιδιαίτερο νόημα σε αυτήν την περίπτωση, όπως δεν έχει ούτε η ενδοδαπέδια. 

Χρησιμοποιώντας αυτή τη γραφική από την μελέτη του ΕΜΠ, στην οποία το Πετρέλαιο έχει τιμή 0,906Ε/l, και η τιμή ρεύματος 0,227Ε/kwh (πρώτη ροζ στήλη), και αναθεωρώντας για τις σημερινές τιμές πετρέλαιο, Μέση τιμή ΠΟΠΕΚ, 1,08E/l (δλδ 20% αυξημένο σε σχέση με την μελέτη), και την τιμή του νυκτερινού (εάν ξέρει κάποιος ακριβός την τιμή μπορεί να μας την πεί) που είναι αν δεν κάνω λάθος περίπου 10c/kwh (δλδ 56% λιγότερο), το πετρέλαιο ανεβαίνει στο 120% (100*1.2), και το ηλ. ρεύμα πέφτει στο 96% (218*0,44).    Χωρίς να προσθέσουμε και κάτι από συντήρηση κλπ την οποία οι θερμοσυσσωρευτές δεν έχουν.

Posted Image

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, ThReSh είπε

Από το 1984 μέχρι το 2016 ζεσταινόμουν με τους θερμοσυσσωρευτες 5+3+2  με μηδενική συντήρηση, το επίμαχο τετράμηνο το έβγαζα με 300 έως 400 ευρώ , το 2017 αποφάσισα να τους κλείσω και να ζεσταθώ με τα κλιματιστικά 18+9+9  ο λογαριασμός ήρθε 150 ευρώ μικρότερος, με τη θερμοκρασία σταθερή 20c  21c ,σε σπίτι 60 τετρ 

Επεξ/σία από adsl2+
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Whargoul είπε

Ανά ώρα θέρμανσης είναι. Μην ξεχνάμε ότι οι θερμοσυσσωρευτές ζεσταίνουν 24/7. Για κάποιον που είναι αρκετές ώρες στο σπίτι για να τους "εκμεταλλευτεί" ή για κάποιο που ζητά τέτοια "ποιότητα θέρμανσης", να ξυπνά το πρωί στα ζεστά του, να κοιμάται στα ζεστά του κλπ είναι πιο οικονομικοί. Ειδικά εάν το σπίτι έχει τουλάχιστο τυπική μόνωση ώστε να μην αδειάζουν γρήγορα. Εάν τώρα κάποιος θέλει να θερμανθεί ή ικανοποιείται με το να σπάσει απλά το κρύο για 2-3 ώρες τη νύχτα, δεν έχουν και ιδιαίτερο νόημα σε αυτήν την περίπτωση, όπως δεν έχει ούτε η ενδοδαπέδια. 

Χρησιμοποιώντας αυτή τη γραφική από την μελέτη του ΕΜΠ, στην οποία το Πετρέλαιο έχει τιμή 0,906Ε/l, και η τιμή ρεύματος 0,227Ε/kwh (πρώτη ροζ στήλη), και αναθεωρώντας για τις σημερινές τιμές πετρέλαιο, Μέση τιμή ΠΟΠΕΚ, 1,08E/l (δλδ 20% αυξημένο σε σχέση με την μελέτη), και την τιμή του νυκτερινού (εάν ξέρει κάποιος ακριβός την τιμή μπορεί να μας την πεί) που είναι αν δεν κάνω λάθος περίπου 10c/kwh (δλδ 56% λιγότερο), το πετρέλαιο ανεβαίνει στο 120% (100*1.2), και το ηλ. ρεύμα πέφτει στο 96% (218*0,44).    Χωρίς να προσθέσουμε και κάτι από συντήρηση κλπ την οποία οι θερμοσυσσωρευτές δεν έχουν.

Posted Image

Ξεκινώντας από το δεύτερο (το οικονομικό κομμάτι) καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα επειδή κάνεις λάθος παραδοχές. Η τιμή της νυχτερινής Kwh δεν είναι σε καμιά περίπτωση 56% φθηνότερη από της κανονικής τιμής (ημερήσιας). Σε κατανάλωση 2000Kwh το τετράμηνο η διαφορά είναι 35% ενώ αν ανέβουμε στις 3000Kwh το τετράμηνο η διαφορά είναι 31%. Σου φτάνουν όμως οι 2000Kwh το τετράμηνο; 16,5Kwh την ημέρα για θέρμανση + άλλες καταναλώσεις. Λίγο οριακά το βλέπω για 24 ώρες θέρμανση. Πιο λογικό θα μου ακουγόταν μια τιμή 2500-3000Kwh. Άρα πιο πραγματικό θα έλεγα ένα ποσοστό εξοικονόμησης από το νυχτερινό κάπου 32%-33%. Πολύ μακριά από το 56% που κάνεις την παραδοχή. Δεύτερο λάθος είναι ότι βλέπεις την πρώτη στήλη της θέρμανσης με αντίσταση (218%) ενώ θα έπρεπε να δεις την δεύτερη στήλη του 235% καθώς αυτή είναι για της μεγάλες καταναλώσεις που συζητάμε. Με της σωστές παραδοχές η θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές σου κοστίζει σήμερα 25% ακριβότερα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυτό όμως με τον περιορισμό ότι θα έχει θέρμανση 24 ώρες. Με το πετρέλαιο όμως δεν έχεις αυτό το περιορισμό. Μπορείς να έχεις όσες ώρες θέλεις και όποτε θέλεις. Σήμερα δεν κάνει πολύ κρύο, θα ανάψω λίγες ώρες εναλλάξ (6 - 8 - 10) ώρες και φτάνουν να έχω θέρμανση όλη μέρα. Εσύ δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Αφού τα σώματα έχουν "φορτίσει" δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Άρα μην έχοντας και τον περιορισμό της 24ωρης θέρμανσης στην ουσία η πραγματική εξοικονόμηση είναι αρκετά πάνω από το θεωρητικό 25% που βγήκε πιο πάνω.

Όταν οι θερμοσυσσωρευτές χάνουν από το πετρέλαιο που είναι από τους ακριβότερους τρόπους και με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου που είναι οι ακριβότερες που έχουν καταγραφεί, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε τις συγκρίσεις με άλλους τρόπους που είναι πολύ πιο οικονομικοί από το πετρέλαιο (A/C, αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο, βιομάζα κτλ). Με το μόνο που μπορεί να συγκριστεί είναι η θέρμανση με αντιστάσεις. 

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα κάποιος να επενδύσει σε θερμοσυσσωρευτές. Απολύτως κανένας. Είναι ένας τρόπος ακριβός και με περιορισμούς. Οποιοδήποτε άλλος τρόπος είναι καλύτερος. Δεν συμφέρει ούτε καν αυτούς που τα έχουν ήδη. Ακόμα και αυτοί που τα έχουν μπορούν να επενδύσουν σήμερα σε ένα καλό κλιματιστικό και σε 3-4 χρόνια θα έχουν κάνει απόσβεση τα λεφτά της αγοράς από την εξοικονόμηση που κάνει το κλιματιστικό σε σχέση με τους θερμοσυσσωρευτές.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
6 hours ago, adsl2+ said:

Από το 1984 μέχρι το 2016 ζεσταινόμουν με τους θερμοσυσσωρευτες 5+3+2  με μηδενική συντήρηση, το επίμαχο τετράμηνο το έβγαζα με 300 έως 400 ευρώ , το 2017 αποφάσισα να τους κλείσω και να ζεσταθώ με τα κλιματιστικά 18+9+9  ο λογαριασμός ήρθε 150 ευρώ μικρότερος, με τη θερμοκρασία σταθερή 20c  21c ,σε σπίτι 60 τετρ 

Sorry αλλά δεν το λες και "μελέτη". :(

Δημοσ.
1 ώρα πριν, vasilk είπε

Δεύτερο λάθος είναι ότι βλέπεις την πρώτη στήλη της θέρμανσης με αντίσταση (218%) ενώ θα έπρεπε να δεις την δεύτερη στήλη του 235% καθώς αυτή είναι για της μεγάλες καταναλώσεις που συζητάμε. Με της σωστές παραδοχές η θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές σου κοστίζει σήμερα 25% ακριβότερα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν ισχύει αυτό που λες. Κατ. αρχήν όποια ηλεκτρική στήλη και να πάρεις, θα κάνεις την ανάλογη αναθεώρηση με βάση την τιμή της κιλοβατώρας που υποτίθεται έχεις.  Η πρώτη στήλη είναι στα 0,227c/kwh και η δεύτερη στα 0,246c/kwh. 

Για την συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησαν σαν θερμικές ανάγκες τις 2000 kwh, που σε αυτή την ποσότητα, σύμφωνα με τις χρεώσεις της ΔΕΗ, η kwh έρχεται στα 12c οπότε 47% λιγότερα από τις 0,227, και όχι 35% όπως λές.  Στις 3000kwh, η τιμή είναι στα 0,147c οπότε 35% μείωση. 

Οπότε σύμφωνα με τις ανάγκες τις παραπάνω μελέτης (2000kwh το τετράμηνο - δεν δικαιολογούν το νούμερο για να δούμε τι καλύπτει, πόσο μεγάλο σπίτι, πόσες ώρες)

με 2000kwh κατανάλωση θέρμανσης, 12c/kwh θα έχεις 218*0.53=  115%, 

με 3000kwh κατανάλωση θέρμανσης, 14.7c /kwh              218*0,65=   142%

Με πετρέλαιο, σύμφωνα με τις τιμές 29/11/2018, θα έχεις:

Φθηνότερο: Νομός Πιερίας:  1,04 Ε/L = 13.4% άυηση       =     113%

Μέση τιμή: 1,078 E/L =  19% αυξηση                                    =    119%

Ακριβότερο: Νομός Κυκλάδων 1,263 ΕL = 36% αύξηση      =    136% 

Για τις συνθήκες τις παραπάνω μελέτης, και κατανάλωση 2000kwh, με σημερινές τιμές είναι φθηνότεροι οριακά οι θερμοσυσσωρευτές και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αρκετά πιο φθηνοί. Οπότε το απόλυτο, οι θερμοσυσσωρευτές είναι πανάκριβοι, είναι απλά άτοπο. 

+ η κατανάλωση του πετρελαίου υποθέτει 85% απόδοση καυστήρα, που κρίνοντας από τη νοθεία στα καύσιμα των αυτοκινήτων, το 85% δεν θα το δεις ούτε στο όνειρό σου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

- Η θέρμανση με συσσωρευτές είναι θέρμανση με αντίσταση και έχει απόδοση 1 (1Kwh ξοδεύει - 1Kwh αποδίδει τη στιγμή που ένα σύγχρονο A/C 1Kwh ξοδεύει - 4Kwh αποδίδει).

- Η θέρμανση με συσσωρευτές έχει το καλό ότι μπορείς να εκμεταλλευτείς την νυχτερινή χρέωση (που είναι 30%-35% φθηνότερη).

- Η θέρμανση με συσσωρευτές έχει το κακό ότι δεν έχεις ευελιξία. Θα έχεις 24 ώρες το 24ωρο θέρμανση είτε την θέλεις, είτε δεν την θέλεις, είτε την χρειάζεσαι, είτε δεν την χρειάζεσαι, ότι καιρό και να κάνει. Θα πρέπει να προγραμματίσεις από το προηγούμενο βράδυ πόσο θέρμανση θα "φορτώσεις" για την επόμενη μέρα.

- Οι 2000Kwh σε 4 μήνες για 24ωρη θέρμανση με συσσωρευτές δεν είναι ρεαλιστικό νούμερο για ένα σπίτι. Δεν καλύπτουν κανένα πραγματικό σπίτι (ίσως κανένα 50τμ με καλή μόνωση στη νότια Ελλάδα). Οι 3000Kwh είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό νούμερο για 24ωρη θέρμανση.

- Η (τελική) τιμή της ΔΕΗ στην νυχτερινή χρέωση είναι 0,108€/Kwh (0-1600), 0.157€/Kwh (1600-2000), 0.196€/Kwh (2000+). Ανατρέξτε στο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

- Η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι 1,08€/λ. Αν το κάνουμε αναγωγή (για να μιλάμε με ίδια νούμερα) βγαίνει 0,12€/Kwh

- Τη θέρμανση με πετρέλαιο (όπως και τα περισσότερα) την ανάβεις όσο θέλεις, όσο χρειάζεσαι, όποτε θέλεις, όποτε την χρειάζεσαι. Οι θερμοσυσσωρευτές δεν έχουν αυτή την ευελιξία.

- Σε κανέναν δεν θα πρότεινα σήμερα να επένδυση σε θέρμανση με πετρέλαιο γιατί είναι ακριβή. Η θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές είναι ακόμα χειρότερη γιατί εκτός από ακριβή δεν σου δίνει και ευελιξία (που στο τέλος την κάνει ακόμα πιο ακριβή).

- Η φυσική και τα μαθηματικά μας βοηθάνε να δούμε τι μας συμφέρει και τι όχι αλλά στο τέλος ο καθένας αποφασίζει μόνος του με τι θα θερμαίνεται, πόσα θα ξοδεύει και που θα τα ξοδεύει.

Επεξ/σία από vasilk
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, vasilk είπε

- Η (τελική) τιμή της ΔΕΗ στην νυχτερινή χρέωση είναι 0,108€/Kwh (0-1600), 0.157€/Kwh (1600-2000), 0.196€/Kwh (2000+). Ανατρέξτε στο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Αυτά είναι οι τιμές  κλίμακας.  Όχι η μέση τιμή που θα πληρώσεις.  Στις 2000kwh, θα κάψεις 0,108 * 80% και 0,157* 20%   -> 0,118c/kwh  ΟΧΙ 0, 157!!!!.   Σtις 3000 θα κάψεις 0.108*53%, 0.157*13%, 0.196*33% = 0.144 c/kwh. 

Με 12c/kwh για το πετρέλαιο, θα βγεις στα ισια σου ΕΑΝ, και αυτό το εάν είναι τεράστιο, έχεις απόδοση 85% στο boiler. ΔΛΔ, είναι το θεωρητικό καλύτερο με τα τέλεια καύσιμα και με καινούργιο boiler, χωρίς να υπολογίζεις απώλειες και από τις σωληνώσεις εάν πχ θέλεις να ζεστάνεις τον 5 όροφο. Βάλε μέσα την απόδοση από τα νοθευμένα καύσιμα, και ούτε θα πλησιάσεις την τιμή των 12c που αναφέρεις. Άνετα διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται γι αυτό και στην πραγματικότητα πληρώνουν τα μαλιά της κεφαλής τους και όχι 240E το τετράμηνο. Γιατί 0,12C * 2000kwh είναι 240 ευρό! 

+ Αυτά που αναφέρεις περί χρόνου είναι άκυρα καθώς μιλάμε για κάποιον που θέλει ποιότητα  θέρμανσης  24/7  ζεστό σπίτι. Εάν δεν το θες αυτό, δεν έχει καν νόημα να σκέφτεσαι τους θερμοσυσσωρευτές. 

+ είναι από τις λίγες οικιακές θερμάνσεις που μπορούν να βγάλουν ολόκληρο χειμώνα, 24/7 χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς service, χωρίς ανεφοδιασμό για αρκετά χρόνια. 

+ Το AC έχει απόδοση 4:1σε θερμοκρασίες >10οC. Από τους 5, και ακόμα χειρότερα από τους 0, όχι απλά πέφτει η απόδοση του, αλλά και η ισχύς τους. Προσπάθα να θερμάνεις ένα σαλόνι των 50% με ένα AC των 24000 btu, όταν έξω έχει -10 βαθμούς.... Δεν είναι το ultimate θερμαντικό το AC επειδή έχει θεωρητική 4:1 απόδοση!!!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Whargoul είπε

Αυτά είναι οι τιμές  κλίμακας.  Όχι η μέση τιμή που θα πληρώσεις.  Στις 2000kwh, θα κάψεις 0,108 * 80% και 0,157* 20%   -> 0,118c/kwh  ΟΧΙ 0, 157!!!!.   Σtις 3000 θα κάψεις 0.108*53%, 0.157*13%, 0.196*33% = 0.144 c/kwh. 

Φυσικά και είναι τιμές κλίμακας, δεν είπα εγώ κάτι άλλο. Ούτε αμφισβήτησα τις τιμές που έγραψες. Η διαφωνία μου είναι στις 2000Kwh/τετράμηνο που συνεχίζεις να κάνεις τις συγκρίσεις καθώς δεν είναι ρεαλιστικές. Στις 3000Kwh/τετράμηνο που είναι πιο ρεαλιστικές το πετρέλαιο είναι πιο φθηνό 

Με 12c/kwh για το πετρέλαιο, θα βγεις στα ισια σου ΕΑΝ, και αυτό το εάν είναι τεράστιο, έχεις απόδοση 85% στο boiler. ΔΛΔ, είναι το θεωρητικό καλύτερο με τα τέλεια καύσιμα και με καινούργιο boiler, χωρίς να υπολογίζεις απώλειες και από τις σωληνώσεις εάν πχ θέλεις να ζεστάνεις τον 5 όροφο. Βάλε μέσα την απόδοση από τα νοθευμένα καύσιμα, και ούτε θα πλησιάσεις την τιμή των 12c που αναφέρεις. Άνετα διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται γι αυτό και στην πραγματικότητα πληρώνουν τα μαλιά της κεφαλής τους και όχι 240E το τετράμηνο. Γιατί 0,12C * 2000kwh είναι 240 ευρό! 

Η τιμή 0,12€/Kwh για το πετρέλαιο είναι από την μελέτη που εσύ έφερες για να υποστηρίξεις την άποψη σου. Εκεί αναφέρεται και βαθμός απόδοσης 87%. Η εγκυρότητα της δεν μπορεί να είναι a la carte. Αφού εσύ την έφερες θα πρέπει και να τη δεχτείς ως έγκυρη. Θα πρέπει να δεχτείς και τα 0,12€/Kwh και όχι να τα διπλασιάζεις ή να τα τριπλασιάζεις με το "αν είσαι στον 5 όροφο, αν είναι νοθευμένο, αν σε κλέψουν στην παράδοση, κτλ".

+ Αυτά που αναφέρεις περί χρόνου είναι άκυρα καθώς μιλάμε για κάποιον που θέλει ποιότητα  θέρμανσης  24/7  ζεστό σπίτι. Εάν δεν το θες αυτό, δεν έχει καν νόημα να σκέφτεσαι τους θερμοσυσσωρευτές. 

Αυτά που αναφέρω περί χρόνου και προγραμματισμού δεν είναι καθόλου άκυρα αλλά ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα των θερμοσυσσωρευτών. 24/7 θέρμανση μπορείς να έχεις με κάθε τρόπο, δεν είναι κάποιο προτέρημα των θερμοσυσσωρευτών. Αντιθέτως είναι μειονέκτημα των συσσωρευτών ότι δεν σου δίνουν άλλη επιλογή. Ενώ όλες οι άλλοι μέθοδοι (εκτός της ενδοδαπέδιας) σου δίνουν εκτός από 24/7 και την επιλογή να έχεις θέρμανση όποτε θέλεις και όποτε χρειάζεσαι. Επίσης με κανέναν άλλον τρόπο δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις από σήμερα πόση θέρμανση θα χρειαστείς αύριο.

+ είναι από τις λίγες οικιακές θερμάνσεις που μπορούν να βγάλουν ολόκληρο χειμώνα, 24/7 χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς service, χωρίς ανεφοδιασμό για αρκετά χρόνια. 

Σε αυτό θα συμφωνήσω. Δεν χρειάζονται service ενώ για τα άλλα θα πρέπει να διαθέσεις 40€-80€ το χρόνο για service.

+ Το AC έχει απόδοση 4:1σε θερμοκρασίες >10οC. Από τους 5, και ακόμα χειρότερα από τους 0, όχι απλά πέφτει η απόδοση του, αλλά και η ισχύς τους. Προσπάθα να θερμάνεις ένα σαλόνι των 50% με ένα AC των 24000 btu, όταν έξω έχει -10 βαθμούς.... Δεν είναι το ultimate θερμαντικό το AC επειδή έχει θεωρητική 4:1 απόδοση!!!

Δεν υποστηρίζω ότι το A/C είναι για όλους. Φυσικά δεν κάνουν για κύριο μέσο ούτε στη Φλώρινα ούτε στο Νευροκόπι αλλά όπου δεν κάνουν τα A/C ούτε οι θερμοσυσσωρευτές κάνουν. Για όπου κάνουν οι θερμοσυσσωρευτές όμως τα A/C είναι πολύ καλύτερη λύση. Ακόμα και στους 5 βαθμούς έχουν διπλάσια απόδοση από τους θερμοσυσσωρευτές. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όμως οι μέσες θερμοκρασίες το χειμώνα είναι 10+. Βάλε στη συνάρτηση ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα A/C τα θέλεις και για ψύξη το καλοκαίρι. Ο δικό σου "άνετος υποψήφιος" όπως το περιγράφεις που το χειμώνα έχει την άνεση να έχει θέρμανση 24/7 το καλοκαίρι θα σκάει στη ζέστη;

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, vasilk είπε

Φυσικά και είναι τιμές κλίμακας, δεν είπα εγώ κάτι άλλο. Ούτε αμφισβήτησα τις τιμές που έγραψες. Η διαφωνία μου είναι στις 2000Kwh/τετράμηνο που συνεχίζεις να κάνεις τις συγκρίσεις καθώς δεν είναι ρεαλιστικές. Στις 3000Kwh/τετράμηνο που είναι πιο ρεαλιστικές το πετρέλαιο είναι πιο φθηνό 

Η τιμή 0,12€/Kwh για το πετρέλαιο είναι από την μελέτη που εσύ έφερες για να υποστηρίξεις την άποψη σου. Εκεί αναφέρεται και βαθμός απόδοσης 87%. Η εγκυρότητα της δεν μπορεί να είναι a la carte. Αφού εσύ την έφερες θα πρέπει και να τη δεχτείς ως έγκυρη. Θα πρέπει να δεχτείς και τα 0,12€/Kwh και όχι να τα διπλασιάζεις ή να τα τριπλασιάζεις με το "αν είσαι στον 5 όροφο, αν είναι νοθευμένο, αν σε κλέψουν στην παράδοση, κτλ".

H εγκυρότητα της μελέτης δεν είναι a la carte. Κάνει συγκεκριμένες συγκρίσεις και παραδοχές, που δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι ισχύουν στην πραγματικότητα ή στην πραγματικότητα της Ελλάδας. Το λέει και η μελέτη ξεκάθαρα " ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί..." , το bold από το κείμενο όχι δικό μου. 

Για τη θερμότητα του πετρελαίου θεωρεί απόδοση 87% με πετρέλαιο θερμογόνου ικανότητας 10150kcal/kg. Αυτό είναι θεωρητικό που δύσκολα θα το πετύχεις in real life, ειδικά με τα καύσιμα που κυκλοφορούν εδώ. Αυτό πρέπει να το πάρει  κάποιος στα υπόψιν του.  Αντιθέτως, με το ρεύμα οι θεωρητικές τιμές ένα περίπου συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Η απόδοση είναι 1:1 και θα έκαψες ακριβώς ότι ρεύμα πέρασε από τον μετρητή.  Οπότε in real life, ακόμα και τα 15 c/kwh, για τις 3000 kwh, μπορεί να είναι αρκετά πιο λίγα από τα θεωρητικά 12c/kwh του πετρελαίου. Δεν γνωρίζω πόση νοθεία πέφτει και τι επιπτώσεις έχει στην κατανάλωση, αλλά κρίνοντας από τα καύσιμα των αυτοκινήτων που είναι χάλια και τα μισά βγάζουν πειράκια με 95ron βενζίνη,  υποθέτω στο πετρέλαιο θέρμανσης που δεν υπάρχει καν τρόπος να καταλάβεις τι γίνεται θα πηγαίνει η νοθεία σύννεφο. (χωρίς να υποθέτουμε κιόλας κλέψιμο στην αντλία). 

26 λεπτά πριν, vasilk είπε

Αυτά που αναφέρω περί χρόνου και προγραμματισμού δεν είναι καθόλου άκυρα αλλά ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα των θερμοσυσσωρευτών. 24/7 θέρμανση μπορείς να έχεις με κάθε τρόπο, δεν είναι κάποιο προτέρημα των θερμοσυσσωρευτών. Αντιθέτως είναι μειονέκτημα των συσσωρευτών ότι δεν σου δίνουν άλλη επιλογή. Ενώ όλες οι άλλοι μέθοδοι (εκτός της ενδοδαπέδιας) σου δίνουν εκτός από 24/7 και την επιλογή να έχεις θέρμανση όποτε θέλεις και όποτε χρειάζεσαι. Επίσης με κανέναν άλλον τρόπο δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις από σήμερα πόση θέρμανση θα χρειαστείς αύριο.

Επίσης ξαναλέω, οι θερμοσυσσωρευτές είναι για 24/7. Νothing more, nothing less. Είναι γι αυτούς που θέλουν να πηγαίνουν η ώρα 3 το πρωί στην τουαλέτα και να μην παγώνει ο κώλος τους, να ξυπνούν το πρωί και το σπίτι να είναι ζεστό και να μην τσακώνονται με το πάπλωμα. 

Θα τους ανάψεις τον Δεκέμβρη, και θα τους κλίσεις το Μάρτη. +Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις τίποτα εκτός εάν ζεις κάπου που η μια μέρα με την άλλη έχουν 15 βαθμούς διαφορά. Εάν οι θερμοσυσσωρευτές σου είναι αυτόματοι, δλδ κρατούν μια θερμοκρασία χώρου,  η θερμότητα που μάζεψαν δεν θα πάει για πέταμα, ούτε θα σε "κάψουν". Θα βγάζουν πιο λίγο για να κρατήσουν την θερμοκρασία που έθεσες και τη νύχτα θα τραβήξουν πιο λίγο ρεύμα καθώς θα έχουν ακόμη μέσα. Δεν χρειάζεται να παίζεις με τα input και output ανάλογα με το δελτίο καιρού. 

56 λεπτά πριν, vasilk είπε

Βάλε στη συνάρτηση ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα A/C τα θέλεις και για ψύξη το καλοκαίρι. Ο δικό σου "άνετος υποψήφιος" όπως το περιγράφεις που το χειμώνα έχει την άνεση να έχει θέρμανση 24/7 το καλοκαίρι θα σκάει στη ζέστη;

Η ψύξη είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Δεν συγκρίνουμε τι είναι πιο χρήσιμο, AC ή θερμοσυσσωρευτές. Το ερώτημα ήταν συγκεκριμένο. Σύγκρισή τους με το πετρέλαιο. Ούτε καν με AC. 

• Like 2
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Whargoul είπε

Το ερώτημα ήταν συγκεκριμένο. Σύγκρισή τους με το πετρέλαιο. Ούτε καν με AC. 

Τους συγκρίναμε λοιπόν και in real life δεν είναι πιο φθηνοί ούτε καν από το πετρέλαιο στην ακριβότερη τιμή όλων των εποχών. Βάζοντας από λίγο νερό στο κρασί μας ας πούμε ότι είναι το ίδιο ακριβό με το πετρέλαιο έχοντας ένα σοβαρό μειονέκτημα, μηδέν ελαστικότητα, μόνο 24/7 θέρμανση.

Γιατί να προτείνεις σε κάποιον λοιπόν ένα τρόπο που και ακριβό είναι και διάφορα άλλα μειονεκτήματα έχει; Αφού υπάρχουν άλλες καλύτερες εναλλακτικές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...