rkb Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου Στις 13/7/2024 στις 2:20 ΜΜ, tasanton είπε Ως χρήστης Θ/Σ μάρκας Olsberg τα τελευταία 20 χρόνια, καταρχάς θα δεχθώ ότι μπορεί να μην ξέρω να τους λειτουργώ όπως πρέπει. Και ακούω tips ή συμβουλές ! Θα καταθέσω όμως την εμπειρία μου: - Σπίτι 100τμ σε 2 ορόφους (μεζονέτα) με απώλειες, κουφώματα 35ετίας, διπλά τζάμια, όχι θερμοπρόσοψη. - Θ/Σ σε κάθε δωμάτιο (και στην κουζίνα) με διαστασιολόγηση που δεν ξέρω πώς έγινε. - Μηδέν, ξαναγράφω ΜΗΔΕΝ ανάγκη συντήρησης. Μια φορά είχαν έρθει κάποιοι και καλά για καθαρισμό και μας είπαν ότι δεν χρειάζεται τίποτα. Ένα "φίλτρο" έχουν μπροστά από τον ανεμιστήρα που θέλει φύσημα/καθάρισμα μια στο τόσο. - Λειτουργία υποχρεωτικά με 3φασικό ρεύμα. Φόρτιση με νυχτερινό. Εδώ το 1ο πρόβλημα (διαστασιολόγησης μάλλον), μιας και όταν φορτίζουν τραβάνε πολύ ρεύμα, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να πέφτει μια από τις φάσεις, αν λειτουργεί παράλληλα μια ενεργοβόρα συσκευή (π.χ. πλυντήριο). Λύση να ρίχνουμε την ασφάλεια σε ένα Θ/Σ όταν έχουμε πλυντήριο. Επίσης 2ο πρόβλημα, αν κάνει πολύ κρύο το μεσημέρι 3-5 που φορτίζουν οι Θ/Σ, θες κάτι επιπλέον (π.χ. AC) για να ζεσταθείς. - Ζέστη: σαν σώμα καλοριφέρ, ζεσταίνονται και οι τοίχοι κοντά, το σπίτι έχει μια σταθερή θερμοκρασία 24/7 με τους Θ/Σ να εκπέμπουν απλά. Αν χρειαστεί, ανοίγεις τον ανεμιστήρα τους σε πολύ κρύο. Πρακτικά, προτιμάμε υποβοήθηση με AC αν χρειαστεί, για να μην χάνουν οι Θ/Σ γρήγορα τη φόρτισή τους (που κοστίζει περισσότερο να αναπληρωθεί). - Προγραμματισμός: καλό είναι να ξέρεις την επόμενη μέρα τι καιρό θα κάνει. Πρακτικά αυτό έχει σημασία μόνο στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, για να ανοίξεις τους Θ/Σ ή να ανεβάσεις σκάλα (και το αντίστροφο προφανώς). - Κατανάλωση: στο θεό, παρά το νυχτερινό ρεύμα. - Ευκολία: μέγιστη, δεν μπλέκεις με πετρέλαιο/ντεπόζιτο/παραγγελίες/μυρωδιές, δεν θέλουν συντήρηση/service, δεν χαλάνε. Δεν χρειάζονται σωλήνες, εγκαταστάσεις, κλπ. Απλά ένα βαρύ πράμα σε μια γωνιά του δωματίου. Υ.Γ. Να πω ότι το σπίτι είναι δεδομένο ως έχει: δεν υπάρχουν σώματα/σωληνώσεις για Φ/Α ή πετρέλαιο, δεν μπορεί να γίνει βελτίωση ενεργειακής απόδοσης προς το παρόν. Όλα αυτά έχουν μεγάλο κόστος και δουλειά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι Θ/Σ κανονικά χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό κάθε χρόνο. Από τη μία μαζεύουν πολύ σκόνη που μειώνει την απόδοση και δεν είναι κάτι υγιές και από την άλλη μπορεί να έχει χαλάσει/καεί κάποια από τις αντιστάσεις και να χρειάζεται αλλαγή. Το βασικό του μειονέκτιμα είναι ότι 1 watt ρεύματος το μετατρέπουν σε 1 watt θερμότητας όταν οι αντλίες θερμότητας και τα κλιματιστικά μπορούν να κάνουν το 1 watt ρεύματος 4 ή και παραπάνω watt θερμότητας.
tasanton Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου 2 minutes ago, rkb said: Οι Θ/Σ κανονικά χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό κάθε χρόνο. Από τη μία μαζεύουν πολύ σκόνη που μειώνει την απόδοση και δεν είναι κάτι υγιές και από την άλλη μπορεί να έχει χαλάσει/καεί κάποια από τις αντιστάσεις και να χρειάζεται αλλαγή. Το βασικό του μειονέκτιμα είναι ότι 1 watt ρεύματος το μετατρέπουν σε 1 watt θερμότητας όταν οι αντλίες θερμότητας και τα κλιματιστικά μπορούν να κάνουν το 1 watt ρεύματος 4 ή και παραπάνω watt θερμότητας. Μα αυτό έγραψα, ότι δεν βρέθηκε κάτι προς συντήρηση Τα φίλτρα ήταν καθαρά, δεν έχει κάτι άλλο να ανοίξεις/συντηρήσεις. Για τις αντιστάσεις δεκτόν, αν υπάρχει μείωση απόδοσης. Γνωστό το μειονέκτημα των W, αλλά εξήγησα γιατί δεν μπορώ να προχωρήσω σε αντικατάσταση προς το παρόν. 1
phanispal Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου 53 λεπτά πριν, rkb είπε τα κλιματιστικά μπορούν να κάνουν το 1 watt ρεύματος 4 ή και παραπάνω watt θερμότητας. Με πολλά μειονεκτήματα όμως.
rkb Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου Υποκειμενικά υποθέτω μειονεκτηματα. Σε σπίτι 120 τ.μ. τελευταίο πάτωμα, κτίσμα δεκαετίας του '80 έγινε μετάβαση από Θ/Σ σε κλιματιστικά και σωθήκαμε, Χειμώνα-Καλοκαιρι, από θέμα αίσθησης, ατμόσφαιρας και φυσικά οικονομίας.
tasanton Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου Αυτό δεν το καταλαβαίνω, αλλά είναι σαφώς υποκειμενικό. Δεν είναι εύκολο να με πείσεις ότι η αίσθηση ζέστης που προέρχεται από ένα σώμα/καλοριφέρ είναι ίδια με ενός AC. Ακόμα και οι τοίχοι γύρω από το σώμα είναι ζεστοί σε αντίθεση με το AC. Και όταν κλείσεις το AC, πόση ώρα διατηρείται η ζέστη; Και τι γίνεται με την ξηρότητα της ατμόσφαιρας;
korakios Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, tasanton είπε Ακόμα και οι τοίχοι γύρω από το σώμα είναι ζεστοί σε αντίθεση με το AC δεν ισχύει, δηλαδή δεν είναι σκοπός να κάνεις σόμπα τον τοίχο , απλά να μην είναι παγωμένα τα δομικά υλικά και να μην έχεις κρύα ρεύματα 14 λεπτά πριν, tasanton είπε Και όταν κλείσεις το AC, πόση ώρα διατηρείται η ζέστη; ποτέ δεν το κλείνεις 14 λεπτά πριν, tasanton είπε Και τι γίνεται με την ξηρότητα της ατμόσφαιρας; πάρε υγραντήρα στη χειρότερη , προσωπικά μόνο σε ένα σπίτι διαπίστωσα ξηρή ατμόσφαιρα (πραγματικά όμως, καίγανε τα μάτια μου) , με το δικό μου φθηνιάρικο AC δεν είχα ποτέ θέμα Επεξ/σία 23 Ιουλίου από korakios
tasanton Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Και όμως, επειδή έχω και AC και Θ/Σ έχω ιδία άποψη για το πώς θερμαίνεται ο χώρος και ποια η αίσθηση. Καμία σχέση. Οι Θ/Σ φέρνουν πολύ προς τη "γλυκιά" ζέστη των καλοριφέρ πετρελαίου, τα AC θερμαίνουν το χώρο βιαστικά και προσωρινά. Επεξ/σία 23 Ιουλίου από tasanton
korakios Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου 10 λεπτά πριν, tasanton είπε τα AC θερμαίνουν το χώρο βιαστικά και προσωρινά μόνο αν λανθασμένα τα αναβοσβήνεις 1
phanispal Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου Και αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα των κλιματιστικών. Ο χρήστης πρέπει να ρωτήσει να μάθει να του πουν να πειστεί να κατανοήσει ότι ανοίγει τα κλιματιστικά το Νοέμβριο και τα κλείνει τον Απρίλιο. Σε κρύες περιοχές πιο νωρίς και πιο αργά αντίστοιχα. Πριν απ' όλα αυτά, πρέπει να κάτσει να διαβάσει για seer, (s)cop, eurovent, γραφήματα με τις αποδόσεις συναρτήσει θερμοκρασιών, ώστε να επιλέξει ένα οικονομικό για την περίπτωσή του, το οποίο εν τω μεταξύ δε θα σκίζεται στα defrost με αποτέλεσμα να κρυώνει και να αναρωτιέται γιατί δε δουλεύει. Και βέβαια να μην κάνει υποδιαστασιολόγηση ή υπερδιαστασιολόγηση. Πρέπει να βρει το σωστό ψυκτικό που θα του υποδείξει τη σωστή θέση που θα τοποθετηθεί. Να του κάνει αντλία κενού και να τηρήσει τα προβλεπόμενα με το μήκος σωληνώσεων. Να του τοποθετήσει την εξωτερική μονάδα σε σωστό σημείο που θα την επηρεάζει λιγότερο ο άνεμος γιατί μπορεί να ενταθεί το πρόβλημα με τα defrost. Να καθαρίζει τα φίλτρα κάθε 2 εβδομάδες αφού θα δουλεύουν 24/7 και να κάνει σωστό καθαρισμό όταν έρχεται η ώρα. Στην ψύξη, όταν είναι να τα κλείνει να φροντίζει να γυρνάει σε λειτουργία ανεμιστήρα για μερικά λεπτά για να στεγνώνει το στοιχείο και να μην έχει μυρωδιές (γελάω). Να βρει σε ποια θερμοκρασία λειτουργούν πιο σωστά ώστε να μη δουλεύουν περισσότερο απ' όσο χρειάζεται, αλλά και να μην έχει κρύα ρεύματα όταν κόβει ο συμπιεστής. Είναι κι άλλα που δεν τα θυμάμαι τώρα, είναι και νωρίς. Στο μεταξύ η συντριπτική πλειοψηφία δε διαβάζει insomnia και δε γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά, και όταν τα ακούνε είτε σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο είτε η φάτσα τους γράφει "χέσε με".
pchatzip Δημοσ. 25 Ιουλίου Δημοσ. 25 Ιουλίου Λοιπον επειδη ξεφευγει η κατασταση δεν νομιζω πλεόν οτι υπάρχουν αντικειμενικές γνώμες σε ενα φορουμ που κάποιοι ανθρωποι εχουν απορίες για ενα συγκεκριμένο προϊόν και κάποιοι για να βοηθησουμε μεταφερουμε δωρεαν μια γνωση απο εμπειρια. Νομίζω οτι κάποιοι εχουν κίνητρο και φαίνεται αυτο στον τροπο που πολεμουν κατι και εκθειάζουν κατι αλλο. Το σπιτι μου εχει και AC inverter τελευταίας γενιας σε όλα τα δωμάτια και θερμοσυσσωρευτές τελευταίας επισης γενιας στατικους σε ολα τα δωμάτια. Αν φτασαμε σε σημειο να συγκρινεται η ποιοτητα θερμανσης AC με θΣ OK σηκωνω τα χέρια. Φτασαμε στο σημειο να συγκρινουμε την αεροθερμη θερμανση με την επαγωγική και μαλιστα επαγωγική συνεχόμενη χωρις διακυμάνσεις ανοιξε κλεισε που προφανώς ειναι ανώτερη ακομα και απο τα καλοριφερ (που ειναι ακριβως ιδια θερμανση απλα ανοιγει κλεινει συχνα με οτι συνεπάγεται αυτο). Προφανώς λοιπον οι ψυκτικοι ειναι περισσότεροι απο τους εμπορους ΘΣ και ενα ποσοστο θα βρεθουν σε social σε φορουμς κτλ . Δεν συνεχιζω να ασχολουμαι με αυτη την παρωδία και με τρολ. Αν θέλει καποιος σε προηγουμενη σελιδα εχω βοηθησει και εχω βάλει και πινακακι για μελετη τοποθετησης και οτι θέλει αλλα αν μπει στην διαδικασία να απαντησει σε τρολ που θα χωθεί στον διαολογο μας ... εγω το σταματαω εκει.
zoranb Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Ξέρει κανείς ποιός είναι ο λόγος που δεν πολυβλέπω πλέον διαφημίσεις θερμοσυσσωρευτών 3
phanispal Δημοσ. 6 Νοεμβρίου Δημοσ. 6 Νοεμβρίου Με το ρεύμα εκεί που έχει πάει και το νυχτερινό που το έχουν ξεφτιλίσει, δεν έχουν λόγο ύπαρξης πλέον, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να πετά(ξ)ει κάποιος τα λεφτά του.
poulinos Δημοσ. 6 Νοεμβρίου Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 11 hours ago, zoranb said: Ξέρει κανείς ποιός είναι ο λόγος που δεν πολυβλέπω πλέον διαφημίσεις θερμοσυσσωρευτών και δεν θα ξαναδεις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα