korakios Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2023 1 λεπτό πριν, CaMp3on είπε Το θέμα δεν είναι μόνο τα πυρότουβλα. Μέσα έχει μόνωση ( πετροβάμβακα (?) Ορυκτοβαμβακα(?)) Ο οποίος με τα χρόνια καταστρέφετε και βγάζει μια σκόνη η οποία φαντάζομαι δεν κάνει και πολύ καλό στα πνευμόνια. σίγουρα , αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό το οτι μεταφέρθηκαν τα πυρότουβλα (όλο και κάποιο τρίψιμο θα έγινε) στην περίπτωση που έχουν αμίαντο
Maurikycli Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δεν νομίζω να έχουν αμίαντο τα πυροτουβλα 1
korakios Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Δεν νομίζω να έχουν αμίαντο τα πυροτουβλα μακάρι , αλλά βάζοντας λέξεις κλειδιά στο google για αμίαντο και πυρότουβλα βρήκα κάποιες αναφορές firebrick asbestos πχ https://www.mesotheliomahope.com/products/bricks/ και άλλες Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2023 από korakios
Maurikycli Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Λ Ίσως να περιείχαν σε τούβλα με θερμομονωτικες ιδιότητες. Δεν βάζω το χέρι στη φωτιά
orlox Δημοσ. 20 Ιουνίου Δημοσ. 20 Ιουνίου Χαιρετώ! Έχω βάλει φωτοβολταικό 5kw με μονοφασικό ρεύμα και σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω θερμοσυσσωρευτές για τη θέρμανση. Το σχέδιο είναι να τους ανάβω τη μέρα όσο θα έχει ήλιο και θα ζεσταίνουν και το βράδυ μιας και είμαι βραδινός τύπος. Αυτή τη στιγμή έχω 3 air 18/24/9 και είμαι καλά αλλά θέλω να εκμεταλευτώ οσο το δυνατόν περισσότερο τον ήλιο. Πόσα θα χρειαστώ εάν έχω 1 μικρό δωμάτιο 9τμ ένα μεγάλο μακρόστενο 40τμ κουζίνα / οντά και μπάνιο; Σύνολο 110τμ ας πούμε 5 χώροι. 5; οι 2 είναι πολύ μικροι και ένας πολύ μεγάλος. Επίσης, θα χρειαστώ οποσδήποτε τριφασικο; Μου αρέσει αυτη η σειρά κυρίως γιατί είναι λεπτη: https://www.dimplex.co.uk/en-gb/xle-slimline-storage-heater#x-xle050 Τα έχει δοκιμάσει κανένας; σκέφτομαι 3 χ XLE050 και 2 χ XLE150 Γνώμες;
alefther Δημοσ. 20 Ιουνίου Δημοσ. 20 Ιουνίου την παραγωγη σου τον χειμωνα την εχεις μετρησει? ξερεις δηλαδη οτι θα καλυπτει x% της ζητησης των ΘΣ, και αν οχι ξερεις οτι παιζει να καταληξεις να πληρωνεις πανακριβη θερμανση? μηπως μια μπαταρια με τις ΑΘ που εχεις να ηταν πιο λογικη λυση? 1
SeNNinhA Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου Πάντως η θέρμανση με θερμοσυσωρευτες είναι ότι χειρότερο έχω ζήσει σε όποιο σπίτι και εάν ήμουν. Δεν έχεις κανένα έλεγχο, δεν υπάρχει σωστός συντονισμός της παροχής θέρμανσης ανάλογα τις ανάγκες σου και την ημέρα και την χρήση του χώρου, δεν διαρκεί η θέρμανση συνήθως και χρειαζεσαι επιπλέον την χρηση του αεροθερμου ηλεκτρικής αντίστασης που κάποιοι ευτυχώς έχουν. Γενικά καμια απολύτως οικονομία. Αντιθέτως μιλάμε για το σύστημα με την μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας που υπάρχει.
phanispal Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου Μεγάλωσα σε σπίτι με θερμοσυσσωρευτές, με τα παλιά αλουμίνια, άρα με απώλειες. Δε θυμάμαι να κρυώναμε, ούτε όμως και να σκάμε ειδικά όταν έκανε κρύο. Βέβαια ήμουν και πιτσιρικάς. Δούλευαν με νυχτερινό το οποίο πρέπει να ήταν τσάμπα τότε, μάλλον γι' αυτό θεωρούνταν οικονομικοί.
Doubt Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου 9 ώρες πριν, orlox είπε Χαιρετώ! Έχω βάλει φωτοβολταικό 5kw με μονοφασικό ρεύμα και σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω θερμοσυσσωρευτές για τη θέρμανση. Το σχέδιο είναι να τους ανάβω τη μέρα όσο θα έχει ήλιο και θα ζεσταίνουν και το βράδυ μιας και είμαι βραδινός τύπος. Αυτή τη στιγμή έχω 3 air 18/24/9 και είμαι καλά αλλά θέλω να εκμεταλευτώ οσο το δυνατόν περισσότερο τον ήλιο. Πόσα θα χρειαστώ εάν έχω 1 μικρό δωμάτιο 9τμ ένα μεγάλο μακρόστενο 40τμ κουζίνα / οντά και μπάνιο; Σύνολο 110τμ ας πούμε 5 χώροι. 5; οι 2 είναι πολύ μικροι και ένας πολύ μεγάλος. Επίσης, θα χρειαστώ οποσδήποτε τριφασικο; Μου αρέσει αυτη η σειρά κυρίως γιατί είναι λεπτη: https://www.dimplex.co.uk/en-gb/xle-slimline-storage-heater#x-xle050 Τα έχει δοκιμάσει κανένας; σκέφτομαι 3 χ XLE050 και 2 χ XLE150 Γνώμες; Αν τα a/c είναι παλιά, τα αλλάζεις με νέα Α+++ Αν είναι σχετικά μοντέρνα, καλύτερα τα χρήματα να τα δώσετε σε κάθε είδους μόνωση. Η επιλογή θερμοσυσσωρευτών είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, ενεργειακά μιλώντας. Υπολόγισε ότι καίνε τα a/c χοντρικά επί 3 για να υπολογίσεις τι θα χρειάζονται οι Θ/Σ. Καλύτερα ζητήσετε μελέτη από ειδικό κι αφήστε τους μπακαλίστικους υπολογισμούς.
pchatzip Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου Στις 21/6/2024 στις 2:36 ΠΜ, SeNNinhA είπε Πάντως η θέρμανση με θερμοσυσωρευτες είναι ότι χειρότερο έχω ζήσει σε όποιο σπίτι και εάν ήμουν. Δεν έχεις κανένα έλεγχο, δεν υπάρχει σωστός συντονισμός της παροχής θέρμανσης ανάλογα τις ανάγκες σου και την ημέρα και την χρήση του χώρου, δεν διαρκεί η θέρμανση συνήθως και χρειαζεσαι επιπλέον την χρηση του αεροθερμου ηλεκτρικής αντίστασης που κάποιοι ευτυχώς έχουν. Γενικά καμια απολύτως οικονομία. Αντιθέτως μιλάμε για το σύστημα με την μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας που υπάρχει. Σε ποσα σπιτια εχεις ζησει με θερμοσυσσωρευτες? Ο συντονισμος ειναι θεμα μελέτης. Και καλοριφερ με πετρελαιο αν βαλεις ενα σωμα μικρο σε ενα τεραστιο σαλονι θα δουλευει ολη μερα χωρις να αποδίδει. Ο θερμοσυσσωρευτης ειναι ενα κανονικο σωμα οπως πετρελαιου (ποιοτικη θερμανση) με συνεχομενη θερμανση (χωρις διακυμάνσεις θερμοστατη αναψε σβήσε συνεχεια). Αν γινει σωστη μελετη , μπουν οσα σωματα πρεπει ανα δωματιο και δουλευουν με νυχτερινο 3-5 μεσημερι και 5-8 το πρωι συνολικα δηλαδη 5 ωρες την ημερα εχεις φοβερο αποτελεσμα
SeNNinhA Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου 52 λεπτά πριν, pchatzip είπε Σε ποσα σπιτια εχεις ζησει με θερμοσυσσωρευτες? Ο συντονισμος ειναι θεμα μελέτης. Και καλοριφερ με πετρελαιο αν βαλεις ενα σωμα μικρο σε ενα τεραστιο σαλονι θα δουλευει ολη μερα χωρις να αποδίδει. Ο θερμοσυσσωρευτης ειναι ενα κανονικο σωμα οπως πετρελαιου (ποιοτικη θερμανση) με συνεχομενη θερμανση (χωρις διακυμάνσεις θερμοστατη αναψε σβήσε συνεχεια). Αν γινει σωστη μελετη , μπουν οσα σωματα πρεπει ανα δωματιο και δουλευουν με νυχτερινο 3-5 μεσημερι και 5-8 το πρωι συνολικα δηλαδη 5 ωρες την ημερα εχεις φοβερο αποτελεσμα Σε 2-3 και σε ολα η εμπειρια ηταν κακη. Από στούντιο εως 2 υπνοδωμάτια. Εξαιρετικά μεγάλη σπαταλη ενέργειας και καθόλου ομοιόμορφη θερμανση. Φορτίζεις το βράδυ αναγκαστικά ενώ η αλλη ημερα ειναι μαλακή και θελει την μισή θερμανση. Πεταμένα λεφτα, καμιά φορά και αποπνικτικό σπίτι. Είτε θα υπερδιαστοσιολογήσεις τους θερμοσυσωρευτές όπως πρέπει για την χειρότερη περίοδο είτε θα πρέπει να έχεις δευτερευουσες πηγες οπως θερμαντικά αντιστασης είτε θα πρέπει να παρεις μοντέλα που λειτουργούν και σαν αερόθερμο. Και πάλι σπατάλη ενέργειας. Φευγεις για μεερικές ημέρες και γυρνάς και είτε αφήνεις αναμένους τους θερμοσυσωρευτες (σπαταλη) είτε γυρνας σε κρυο σπιτι χωρίς δυνατότητα αμεσης θερμανσης του. Ακόμη και με προγραμματισμό εαν για καποιο λογο αλλαξει το προγραμμα σου ακυρώνεται και αυτος. Και πάλι μιλάμε για μια θερμανση με ηλεκτρική αντίσταση άρα χαμηλής απόδοσης συστημα του οποίου το μονο παλιότερο πλεονέκτημα ήταν ότι ειχε μικρό κοστολόγιο. Η κατανάλωση παραμένει υψηλή και η απόδοση μικρή. Δεν ειναι κανονικό σώμα και δεν παιζει θερμοστατης. Ο "θερμοστατης" στην πραξη δεν λειτουργει. Εχεις ενα θερμο σωμα το οποίο εκπέμπει θερμότητα. Το να κλείσεις τις γρύλιες του και να ανακυκλώνεται λιγότερος θερμός αέρας δεν το κάνει να διατηρεί την θερμότητά του. Ακόμη και σε κλίματα με αναγκη συνεχούς θέρμανσης και πάλι ειναι σπατάλη ενέργειας. Η ηλεκτρική αντίσταση δεν σου δίνει καν 1-1 απόδοση. Ειναι αρχαία τεχνολογία. Επρεπε να έχει εξαφανιστεί και όχι να συζητάμε για αυτη. Δεν μιλάω μόνο σαν χρήστης αλλα σαν μηχανικός με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θεματα.
phanispal Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου Για την εποχή τους και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος τότε μια χαρά λύση ήταν. Είμαστε στο 2024 και έχουμε τα κλιματιστικά με τα δεκάδες θέματα που παρουσιάζουν και χαιρόμαστε μόνο και μόνο επειδή είναι οικονομικά (υπό προϋποθέσεις βέβαια).
xacto Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου Τα τελευταία 40 χρόνια έχω αλλάξει 2 σπίτια και τα 2 με θερμοσυσσωρευτές. Και τα 2 ήταν περίπου 80 τετραγωνικά. Δεν έχω προσωπική εμπειρία από άλλου είδους θέρμανση σε μόνιμη κατοικία, για περισσότερο από 2 χειμερινούς μήνες. Θερμοσυσσωρευτές εννοώ τα ασήκωτα κουτιά με πυρότουβλα, π.χ. Stiebel Eltron ETS 408, 4KW, 210 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι με απλή (3 Χ 35Α) τριφασική παροχή, οριακά καλύπτουν σπίτι 80 τετραγωνικών. Το 2ο πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να τους κλείσεις αν απουσιάσεις για λίγες ημέρες, επειδή χρειάζεται περισσότερο από μία ημέρα λειτουργίας για να ζεστάνουν κρύο σπίτι. Το ίδιο αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το σπίτι για λίγες ημέρες, κάνοντάς τους ακατάλληλους για μη μόνιμη κατοικία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπίστωσα μιλώντας με αρκετούς που έχουν θερμοσυσσωρευτές, είναι ότι δεν γνωρίζουν να τους λειτουργούν σωστά. Το οποίο μας φέρνει στο τελευταίο πρόβλημα, που είναι η καμπύλη εκμάθησης της λειτουργίας τους, ως προς τις ανάγκες μας. Απαιτούν ολίγη αφοσίωση εκ μέρους μας τον πρώτο χειμώνα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι η σταθερή θερμοκρασία του σπιτιού όλο το 24ωρο, η "υγιεινή" ατμόσφαιρα λόγω χαμηλής θερμοκρασίας λειτουργίας και η συντήρηση που απαιτούν. Το κόστος χρήσης είναι δύσκολο να το μεταφράσω σε κάτι κοινό για όλους. Τον προηγούμενο χειμώνα για 80 τετραγωνικά σπίτι παλιάς κατασκευής με σύγχρονα κουφώματα, 22 βαθμούς μόνιμη θερμοκρασία όλο το 24ωρο, στην Αθήνα, κατανάλωσαν περίπου 700€ ρεύμα.
tasanton Δημοσ. 13 Ιουλίου Δημοσ. 13 Ιουλίου Ως χρήστης Θ/Σ μάρκας Olsberg τα τελευταία 20 χρόνια, καταρχάς θα δεχθώ ότι μπορεί να μην ξέρω να τους λειτουργώ όπως πρέπει. Και ακούω tips ή συμβουλές ! Θα καταθέσω όμως την εμπειρία μου: - Σπίτι 100τμ σε 2 ορόφους (μεζονέτα) με απώλειες, κουφώματα 35ετίας, διπλά τζάμια, όχι θερμοπρόσοψη. - Θ/Σ σε κάθε δωμάτιο (και στην κουζίνα) με διαστασιολόγηση που δεν ξέρω πώς έγινε. - Μηδέν, ξαναγράφω ΜΗΔΕΝ ανάγκη συντήρησης. Μια φορά είχαν έρθει κάποιοι και καλά για καθαρισμό και μας είπαν ότι δεν χρειάζεται τίποτα. Ένα "φίλτρο" έχουν μπροστά από τον ανεμιστήρα που θέλει φύσημα/καθάρισμα μια στο τόσο. - Λειτουργία υποχρεωτικά με 3φασικό ρεύμα. Φόρτιση με νυχτερινό. Εδώ το 1ο πρόβλημα (διαστασιολόγησης μάλλον), μιας και όταν φορτίζουν τραβάνε πολύ ρεύμα, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να πέφτει μια από τις φάσεις, αν λειτουργεί παράλληλα μια ενεργοβόρα συσκευή (π.χ. πλυντήριο). Λύση να ρίχνουμε την ασφάλεια σε ένα Θ/Σ όταν έχουμε πλυντήριο. Επίσης 2ο πρόβλημα, αν κάνει πολύ κρύο το μεσημέρι 3-5 που φορτίζουν οι Θ/Σ, θες κάτι επιπλέον (π.χ. AC) για να ζεσταθείς. - Ζέστη: σαν σώμα καλοριφέρ, ζεσταίνονται και οι τοίχοι κοντά, το σπίτι έχει μια σταθερή θερμοκρασία 24/7 με τους Θ/Σ να εκπέμπουν απλά. Αν χρειαστεί, ανοίγεις τον ανεμιστήρα τους σε πολύ κρύο. Πρακτικά, προτιμάμε υποβοήθηση με AC αν χρειαστεί, για να μην χάνουν οι Θ/Σ γρήγορα τη φόρτισή τους (που κοστίζει περισσότερο να αναπληρωθεί). - Προγραμματισμός: καλό είναι να ξέρεις την επόμενη μέρα τι καιρό θα κάνει. Πρακτικά αυτό έχει σημασία μόνο στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, για να ανοίξεις τους Θ/Σ ή να ανεβάσεις σκάλα (και το αντίστροφο προφανώς). - Κατανάλωση: στο θεό, παρά το νυχτερινό ρεύμα. - Ευκολία: μέγιστη, δεν μπλέκεις με πετρέλαιο/ντεπόζιτο/παραγγελίες/μυρωδιές, δεν θέλουν συντήρηση/service, δεν χαλάνε. Δεν χρειάζονται σωλήνες, εγκαταστάσεις, κλπ. Απλά ένα βαρύ πράμα σε μια γωνιά του δωματίου. Υ.Γ. Να πω ότι το σπίτι είναι δεδομένο ως έχει: δεν υπάρχουν σώματα/σωληνώσεις για Φ/Α ή πετρέλαιο, δεν μπορεί να γίνει βελτίωση ενεργειακής απόδοσης προς το παρόν. Όλα αυτά έχουν μεγάλο κόστος και δουλειά στη συγκεκριμένη περίπτωση.
pchatzip Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου Στις 26/6/2024 στις 8:56 ΠΜ, SeNNinhA είπε Σε 2-3 και σε ολα η εμπειρια ηταν κακη. Από στούντιο εως 2 υπνοδωμάτια. Εξαιρετικά μεγάλη σπαταλη ενέργειας και καθόλου ομοιόμορφη θερμανση. Φορτίζεις το βράδυ αναγκαστικά ενώ η αλλη ημερα ειναι μαλακή και θελει την μισή θερμανση. Πεταμένα λεφτα, καμιά φορά και αποπνικτικό σπίτι. Είτε θα υπερδιαστοσιολογήσεις τους θερμοσυσωρευτές όπως πρέπει για την χειρότερη περίοδο είτε θα πρέπει να έχεις δευτερευουσες πηγες οπως θερμαντικά αντιστασης είτε θα πρέπει να παρεις μοντέλα που λειτουργούν και σαν αερόθερμο. Και πάλι σπατάλη ενέργειας. Φευγεις για μεερικές ημέρες και γυρνάς και είτε αφήνεις αναμένους τους θερμοσυσωρευτες (σπαταλη) είτε γυρνας σε κρυο σπιτι χωρίς δυνατότητα αμεσης θερμανσης του. Ακόμη και με προγραμματισμό εαν για καποιο λογο αλλαξει το προγραμμα σου ακυρώνεται και αυτος. Και πάλι μιλάμε για μια θερμανση με ηλεκτρική αντίσταση άρα χαμηλής απόδοσης συστημα του οποίου το μονο παλιότερο πλεονέκτημα ήταν ότι ειχε μικρό κοστολόγιο. Η κατανάλωση παραμένει υψηλή και η απόδοση μικρή. Δεν ειναι κανονικό σώμα και δεν παιζει θερμοστατης. Ο "θερμοστατης" στην πραξη δεν λειτουργει. Εχεις ενα θερμο σωμα το οποίο εκπέμπει θερμότητα. Το να κλείσεις τις γρύλιες του και να ανακυκλώνεται λιγότερος θερμός αέρας δεν το κάνει να διατηρεί την θερμότητά του. Ακόμη και σε κλίματα με αναγκη συνεχούς θέρμανσης και πάλι ειναι σπατάλη ενέργειας. Η ηλεκτρική αντίσταση δεν σου δίνει καν 1-1 απόδοση. Ειναι αρχαία τεχνολογία. Επρεπε να έχει εξαφανιστεί και όχι να συζητάμε για αυτη. Δεν μιλάω μόνο σαν χρήστης αλλα σαν μηχανικός με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θεματα. Γενικά η απάντηση σου δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης με επιχειρήματα. Βλέπω περισσότερο άγχος και μένος για ενα σύστημα θέρμανσης (που δεν μπορώ να ξέρω από που πηγάζει) και οχι μια πραγματική τοποθέτηση με επιχειρήματα. Η δική μου εμπειρία (και αρκετών αλλων που γνωρίζω) ειναι τελείως αντίθετη απο την δική σου. Καλή συνέχεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα