Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα θετω το θεμα οπωσ το λεει ο τιτλος κι οποιος γνωριζει απο εταιριες να μας δωσει πληροφορίες για τα πιο ςπικερδης franchise. Σε καποιες εταιρείες ακουσα οτι δεν χρειάζεται καν κεφαλαιο. Ισχυει?

Δημοσ.

Καλησπερα θετω το θεμα οπωσ το λεει ο τιτλος κι οποιος γνωριζει απο εταιριες να μας δωσει πληροφορίες για τα πιο ςπικερδης franchise. Σε καποιες εταιρείες ακουσα οτι δεν χρειάζεται καν κεφαλαιο. Ισχυει?

Ελλάδα 2016 και κοιτάς να ανοίξεις μαγαζί;;;;;

Με τα χρέη προς το δημόσιο τα €90δις, ήτοι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώνει τους φόρους παρά το κυνήγι για κατασχέσεις, μισθούς και συντάξεις σε κόφτη από Σεπτέμβριο και επόμενο Μάρτιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχουν φύγει από την Ελλάδα άλλα €40δις στα δάνεια, χωρίς ανακεφαλαιοποίηση αυτών.

(τα υπόλοιπα €35δις θα ανακεφαλαιοποιηθούν περνώντας στο  Μνημόνιο 5 ).

• Like 4
Δημοσ.

Αν εχεις 150Κ εχει σημαντικες ευκαιριες για αποσβεση σε 5 ετια ... αλλα μαλλον πρεπει να εχεις τα 3πλα για να ρισκαρεις τα 150Κ. Με πορδες δεν βαφονται αυγα . Υπαρχει εκθεση και περιοδικο και blog για αυτα που ψαχνεις . Πρεπει να εχεις γνωσεις περα απο χρηματα ή να μισθωσεις ανθρωπους με εμπειρια... Αν ειχες οτιδηποτε παο τα παραπανω δεν θα εγραφες σε ενα forum...οποτε αστο αδερφε κρατα τα χρηματα σου και ψαξου πριν τα χασεις .

• Like 4
Δημοσ.

Κ ποιος σου ειπε ρε φιλαρακι αν δεν εχω ηδη επιχείρηση η αν δεν εχω ηδη franchise κλασσικε μαγκα ελληνα που το μονο που κανεις ειναι να καθεσαι σπιτι σου και απλα να μπαινεις να βλεπεις τα φορουμ για να πεταξεις την εξυπναδα σου. Επειδη καποιος δε μπορει να κοιταξει μπροσταεστω στην ελλαδα του 16 που εμεις οι ιδιοι την καταντησαμε ετσι με τισ επιλογές μας κι επειδή καποιοι εχουν καποια ονειρα δε χρειάζεται να αποθαρρύνετε καποιον να μπει σαυτο το τριπακι. Ναι τα λεφτα ειναι ο πρωτευον ρολος αλλα πολλοι με σωστες και καλες ιδεες στην ελλαδα αυτη του 16 βγαζουν εκατομμυρια. Αυτα.

Δημοσ.

Αν θέλεις να σου απαντούν, πρώτα απ' όλα δεν θα πρέπει να είσαι προσβλητικός/επιθετικός, έχοντας μάλιστα μόλις 4 αναρτήσεις. Το ότι εσύ μπήκες σε τεχνολογικό forum να ρωτήσεις για τις προοπτικές franchise, θα έπρεπε να σε προβληματίζει, πιστεύω. Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι, ειδικές εταιρείες που ελέγχουν τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα ενός franchise, σύμφωνα με πολλούς παράγοντες που επερεάζουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Η λεγόμενη έρευνα αγοράς, την οποία κανείς θα ήταν αφελής να παραλείψει (ανεξάρτητα με το τι λέει ο franchisor).

Για να μην βγαίνουμε, λοιπόν, off-topic, θα σου απαντήσω εγώ που τυχαίνει να ασχολούμαι με επιχειρήσεις και franchise αρκετά χρόνια. 

Με λίγα λόγια, θα σου πω ότι όχι δεν αξίζει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων οι οποίες είναι οικονομικά δυσβάσταχτες αν δεν έχεις μεγάλο κεφάλαιο και εφεδρικό κεφάλαιο για να ξανασηκωθείς σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Στο 99% των επιχειρήσεων που ανοίγουν με δικαιόχρηση, υπάρχει το λεγόμενο entry fee. Αυτό κυμαίνεται από μερικές εώς πολλές χιλιάδες ευρώ. Η τιμή συνήθως περιλαμβάνει εκπαίδευση στο σύστημα της δικαιοδόχου εταιρείας, το λεγόμενο know-how. Επίσης, θα κληθείς να διαμορφώσεις το χώρο όπως θέλουν εκείνοι, και συχνά υπάρχουν συγκεκριμένοι συνεργάτες τους που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Εκτός όμως από το entry fee, υπάρχουν τα royalties, τα οποία είναι το μεγαλύτερο αγκάθι σε μια σύμβαση, γιατί πληρώνεις ποσοστό δικαιωμάτων επί του τζίρου και όχι επί του κέρδους. Δηλαδή, ακόμα κι αν εσύ μπαίνεις μέσα, θα πληρώνεις ποσοστό επί των εισπράξεών σου. 

Αυτά περί "εγγυημένης" πελατείας λόγω της φήμης του εκάστοτε brand, πλέον είναι συχνά φούμαρα, εκτός αν μιλάμε για πολύ γνωστές αλυσίδες, όπου και πάλι το ποσοστό είναι επί του τζίρου. 

Επίσης, σε περίπτωση διένεξης με τον δικαιοπάροχο, να ξέρεις ότι το συμβόλαιο που υπογράφεις βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα συνήθως είναι γραμμένο με τη συνδρομή top δικηγόρων, και, όσο κι αν φαίνεται καταχρηστικό στους όρους του, άκρη δεν θα βγάλεις ποτέ.

Αν κλείσεις την επιχείρηση, ή δεν επιθυμείς να είσαι πλέον δικαιοδόχος, να ξέρεις ότι στο 99,9% των περιπτώσεων θα πρέπει να αλλάξεις χώρο και δεσμεύεσαι ότι για κάποια χρόνια (στο δικό μου ήταν 3), δεν δικαιούσαι να ασκήσεις επαγγελματική δραστηριότητα στο ίδιο αντικείμενο. Και αν το κάνεις, σε κυνηγάνε. Θα κληθείς να υπογράψεις ένα συμβόλαιο το οποίο είναι μη διαπραγματεύσιμο στους βασικούς όρους και έτσι είσαι δεμένος χειροπόδαρα να εφαρμόζεις τις πολιτικές του ομίλου που θα συνεργαστείς, μην έχοντας καν το δικαίωμα (συνήθως) ούτε να αλλάξεις τις τιμές.

Στην περίπτωση που ξέρω εγώ, ο franchisor μια μέρα αποφάσισε να πουλήσει τον Όμιλο. Έτσι άλλαξε ο χάρτης του brand μέσα σε ένα μήνα και από 100 παραρτήματα έμειναν περίπου 15.

Γνώμη μου, ό,τι κάνεις να το κάνεις μόνος σου, με γνώμονες τα εξής:

-πρωτότυπη και ανταγωνιστική ιδέα, δηλαδή το δικό σου προϊόν να είναι καλύτερο από του ανταγωνισμού χωρίς να είναι απαραίτητα πιο ακριβό

-έρευνα αγοράς ως προς το προϊόν και την περιοχή

-διαθέσιμο κεφάλαιο Χ2 για τη ζημία του πρώτου καιρού

-κόστος ΟΑΕΕ για ένα χρόνο 

Όσο για τα εκατομμύρια που έγραψες ότι κάποιοι βγάζουν στην Ελλάδα της κρίσης, λυπάμαι αλλά κάνεις λάθος -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και ο λογιστής σου θα πρέπει να σου μιλήσει γι' αυτό. Στην αγορά η κρίση βρίσκεται στο κόκκινο, σε όλους τους τομείς που γνωρίζω, ενώ οι φόροι είναι εντελώς δυσβάσταχτοι και παράλογοι.

• Like 8
Δημοσ.

και μερικοί που πχ παίζουν μπάσκετ βγάζουν εκατομμύρια. συμπέρασμα παίξε μπασκετ

μια χαρά σου απάντησε ο από πανω, δε βλέπω καμιά εξυπνάδα. το μάγκικο στυλάκι άλλος το έχει. δε σου λέω ποιος όμως. βρες το.

επίσης αναφέρεις γενικά για Franchise, χωρίς να αναφέρεις τι και που.

αλήθεια περιμένεις σοβαρή απάντηση τώρα;

κοινώς... 3 λαλούν και 2 χορεύουν thread 

• Like 3
Δημοσ.

Κοιτα, αγοραζοντας franchise ουσιαστικα αγοραζεις ετοιμη επιχειρηση. Δηλαδη δεν θα μπεις στην διαδικασια του τι θα κανεις, πως θα το κανεις και πως θα το προωθησεις.

Προφανως το θεμα του invest και του profit/loss ειναι δικο σου.

Δημοσ.

Κ ποιος σου ειπε ρε φιλαρακι αν δεν εχω ηδη επιχείρηση η αν δεν εχω ηδη franchise κλασσικε μαγκα ελληνα που το μονο που κανεις ειναι να καθεσαι σπιτι σου και απλα να μπαινεις να βλεπεις τα φορουμ για να πεταξεις την εξυπναδα σου. Επειδη καποιος δε μπορει να κοιταξει μπροσταεστω στην ελλαδα του 16 που εμεις οι ιδιοι την καταντησαμε ετσι με τισ επιλογές μας κι επειδή καποιοι εχουν καποια ονειρα δε χρειάζεται να αποθαρρύνετε καποιον να μπει σαυτο το τριπακι. Ναι τα λεφτα ειναι ο πρωτευον ρολος αλλα πολλοι με σωστες και καλες ιδεες στην ελλαδα αυτη του 16 βγαζουν εκατομμυρια. Αυτα.

α) Μάθε να γράφεις με τόνους, παραγράφους και ς

β) Είσαι εριστικός και δεν δέχεσαι συμβουλές, ενώ αντίθετα περιμένεις από άλλους να σου βρούνε λύσεις ενώ γράφεις μλκς περί τσάμπα franchises.

γ) Σε άλλη συζήτηση  http://www.insomnia.gr/topic/615030-site-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%87%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%89%CE%BD/?do=findComment&comment=54992167

ζητάς για να εμπορεύεσαι ρούχα ενώ έγινες πάλι εριστικός χωρίς να βγάζεις νόημα γιατί.

δ) Και αν τα γραφόμενά σου πήγαινα για εμένα, έχω δύο εταιρίες στην Βρετανία, και καμία από αυτές δεν είναι retail, ενώ σκέφτομαι την τρίτη να την ανοίξω Βουλγαρία, γιατί Ελλάδα είναι αδύνατον δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, και ο δρόμος προκαθορισμένος μέχρι το 2059 για την ακρίβεια. (αν δεν γίνει κανένα μπαμ ή δεν γυρίσει σε δραχμή).

• Like 6
Δημοσ.

Κοιτα, αγοραζοντας franchise ουσιαστικα αγοραζεις ετοιμη επιχειρηση. Δηλαδη δεν θα μπεις στην διαδικασια του τι θα κανεις, πως θα το κανεις και πως θα το προωθησεις.

Προφανως το θεμα του invest και του profit/loss ειναι δικο σου.

Έτοιμη επιχείρηση είναι αυτή που έχει ήδη πελατολόγιο και λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο έχοντας καθιερωθεί στην εκάστοτε περιοχή που αναπτύσσεται. Μόνο αυτό θεωρείται έτοιμο, και πάλι όχι 100% αν αλλάξει ο ιδιοκτήτης. Κανένα από τα "οικονομικά" brand δεν σου το εξασφαλίζει αυτό και εκεί είναι που την πατάει ο κόσμος, εκτός αν μιλάμε για φαγάδικα, ταχυφαγεία και αλυσίδες καφέ, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν πληγεί από τα χιλιάδες καφέ που έχουν ανοίξει με 1 ευρώ. Κανένας δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ότι ανοίγοντας ένα επώνυμο κατάστημα ή επιχείρηση θα έχεις προσέλευση κόσμου. Γι' αυτό και φροντίζουν ακριβώς αυτό να αναγράφεται σε κάθε συμβόλαιο δικαιόχρησης και εσύ το αποδέχεσαι με την υπογραφή σου.

Δημοσ.

Δεν έχω ακούσει ποτέ για δωρεάν franchise, το πολύ πολύ χωρίς ποσοστά μετά τα αρχικά λεφτά που θα δώσεις έχω ακούσει. Αλλά και πάλι υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις, πχ οι προμήθειες να γίνονται από τη μητρική εταιρεία.

Επίσης, δεν ξέρεις πόσο γρήγορα θα σκάσει κάτι που φαίνεται καλό αυτή τη στιγμή, μπορεί αυτό να γίνει πριν προλάβεις να κάνεις απόσβεση και να βγάλεις κέρδος. Νομίζω έχει γίνει με γνωστά donuts και ίσως γίνεται και με γνωστή αλυσίδα καφέ...

• Like 1
Δημοσ.

Πραγματικά έχω βαρεθεί σε κάθε forum που μπαίνω όταν ρωτάει κάποιος για δημιουργία επιχείρησης και του απαντάνε με αρνητικά σχόλια και αμέσως αρχίζει την κριτική και το κράξιμο προς τους άλλους με διάφορες ατάκες του στυλ "για αυτό κάναμε την Ελλάδα έτσι / δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα" και μπλα μπλα. Σε ένα άλλο site μπήκε ένας που έλεγε οτι ήταν άσχετος με επιχειρήσεις και εταιρείες και με έκραζε μετά επειδή του είπα οτι στην θέση του θα φοβόμουν να επενδύσω και να ρισκάρω τα λεφτά μου κα να ρωτήσει εταιρεία συμβούλων για τυχόν πάγια κόστη και έξοδα λειτουργίας για τον τύπο της επιχείρησης που ήθελε να ανοίξει.

Εν κατακλείδι, χέστηκα για τα λεφτά του άλλου, ας τα κάνει οτι θέλει αλλά να μην γραφτεί μετά από 1 χρόνο στο forum με άλλο nick και να αρχίσει την κλάψα για τους φόρους την κρίση και την υποκατανάλωση.

Και για να τελειώνουμε, οτι είπε και ο zio πάνω κάτω, δωρεάν franchise δεν υπάρχει. Δεν θα κάτσει ο άλλος να σου δώσει την δικαιοδοσία να ανοίξεις μαγαζί με το δικό του brand name και τζαμπέ, αν δεν είναι να πληρώσεις με κεφάλαιο στην αρχή μπορεί να σου πει να του πληρώνεις κάτι σαν ενοίκιο κάθε μήνα, διαφορετικά σίγουρα κάποιον λάκο έχει η φάβα, παίζει να μιλάμε και για κανένα άχρηστο όνομα στην αγορά που δεν το ξέρει ούτε η μάνα του και αυτός που το έχει να ψάχνει να βρει κορόιδα, θα μου πείτε και ποιος βλάκας θα κάτσε να επενδύσει μερικές δεκάδες εως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να το έχει ψάξει κιόλας, μα ο απατεώνας έχει υπολογίσει από πριν πόσα θέλει, ξέρει οτι στους χιλιάδες ένα κορόδιο ψάχνει που να την πατήσει να του πάρει χρήματα και άντε γεια μετά.

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...