gousias Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Χαίρετε! Κάνοντας μία σκέψη πως θα μπορούσα να διασφαλίσω επιπλέον τα δεδομένα αποθήκευσης εκτός από τον εξωτερικό σκληρό δίσκο αλλά και να μπορώ να έχω μία άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, σκέφτηκα τις υπηρεσίες αποθήκευσης cloud. Έχω όμως κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με το πόσο ασφαλή θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Το αναλύω κυρίως σε δύο ενδιαφέροντα κατά τη δική μου γνώμη. 1. Πόσο ασφαλής είναι μία τέτοια υπηρεσία για να προστατεύονται από τυχόν διαρροές προς τρίτους; 2. Πόσο ασφαλής είναι επίσης όταν αποθηκεύονται αρχεία που ενδεχομένως περιέχουν κακόβουλο λογισμικό (virus, trojan, spam κλπ) ή ακόμη και αν υποθετικά τα δικά μου αρχεία είναι "καθαρά", μήπως υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν από τέτοια υπηρεσία; Τι είδους αρχεία θα αποφεύγατε να ανεβάσετε σε τέτοιες υπηρεσίες;
The_Judas Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Μπορείς να τα ανεβάζεις με κρυπτογράφηση και κωδικό (π.χ εε το 7zip).
grovolis Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Είναι γενικά αμφιλεγόμενο θέμα, εγώ προσωπικά τα πάντα. Από αρχεία με όλους μου τους κωδικούς μέχρι προσωπικές φωτογραφίες. Αν χρησιμοποιήσεις κάτι του στυλ Google Drive/Photos και έχεις 2 step verification με sms στο κινητό κάθε φορά που συνδέεσαι από νέα συσκευή δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.Πέρα από αυτό βέβαια πρέπει να είσαι προσεκτικός από τι μηχανήματα συνδέεσαι (δημόσιοι / μολυσμένη υπολογιστές) και να μην ξεχνάς ποτέ να κάνεις logout. Στο κινητό σου επίσης καλό θα ήταν να έχεις κωδικό οθόνης και τον μηχανισμό που έχουν τα android / iphones για απομακρυσμένη διαγραφή των δεδομένων σου σε περίπτωση που το χάσεις / στο κλέψουν. Αυτά αφορούν την πρόσβαση των δεδομένων σου προς 3ους. Αυτό που είπες για το κακόβουλο λογισμικό δεν νομίζω να ισχύει. Κάθε χρήστης της υπηρεσίας είναι σαν να έχει έναν δικό του εικονικό σκληρό δίσκου κάπου στο διαδίκτυο, απομονωμένο από τους άλλους χρήστες. Την μόνη ανησυχία που θα είχα στην θέση σου είναι ότι η Google (και η κάθε εταιρεία) στους όρους διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει/ βλέπει τα αρχεία σου και προσωπική μου άποψη είναι ότι αν ανεβάσεις κάτι δεν σβήνεται ποτέ στην ουσία (άσχετα που δεν θα το βλέπεις εσύ η εταιρεία πάντα κρατάει για καιρό τα δεδομένα). Από εκεί και πέρα η απόφαση είναι δική σου. Εγώ πάντως παίζω έτσι μπάλα 4 χρόνια και έχω βρει την υγειά μου αλλά γενικά προσέχω όσο μπορώ. 1
slk200gr Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Εγω γιαυτο στήνω nas server ,θεωρητικά ασφαλές αλλα θυμάστε τι έγινε με το Dropbox,επισης ειναι σαν να σου φυλάνε τα δικά σου χρηματα άλλοι ,ποσο ασφαλές ειναι αυτο .? και τελος αν ρίξει ενα κανόνι μια εταιρεία πάνε τα δεδομένα της ζωής σου
The_Judas Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Εγω γιαυτο στήνω nas server ,θεωρητικά ασφαλές αλλα θυμάστε τι έγινε με το Dropbox,επισης ειναι σαν να σου φυλάνε τα δικά σου χρηματα άλλοι ,ποσο ασφαλές ειναι αυτο .? και τελος αν ρίξει ενα κανόνι μια εταιρεία πάνε τα δεδομένα της ζωής σου Ο κόσμος σε τράπεζα τα βάζει τα λεφτά του συνήθως για φύλαξη. Είναι πιο ασφαλές από το να κρατάει χύμα στο σπίτι. Το δικό σου nas σε τι σε προστατεύει; Δεν μπορεί να χακαριστεί; Να χαλάσουν οι δίσκοι; Το δικό σου δίκτυο είναι απροσπέλαστο;
BELL Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Mega cloud, εχει end to end encryption. Διατείνεται ότι είναι ασφαλές
slk200gr Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Ο κόσμος σε τράπεζα τα βάζει τα λεφτά του συνήθως για φύλαξη. Είναι πιο ασφαλές από το να κρατάει χύμα στο σπίτι. Το δικό σου nas σε τι σε προστατεύει; Δεν μπορεί να χακαριστεί; Να χαλάσουν οι δίσκοι; Το δικό σου δίκτυο είναι απροσπέλαστο; Απ οτι κατάλαβες ο κόσμος στην Ελλάδα που άφησε τα χρηματα του στις τράπεζες ουσιαστικά τα έχασε ,αν διαφωνείς πάνε την Δευτέρα να κανεις 10000 αναλήψει ,δικά σου ειναι τα λεφτά θεωρητικά οτι θελεις τα κανεις . Αν ένας χάκερ θελει να μου πάρει τα δεδομένα οκ πολυ πιθανόν να μπει αλλα ουτε με ξέρει ουτε προκαλώ κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν ,ο πιτσιρίκος της γειτονιάς ειναι αδύνατον να μπει και αν μπει θα το ξερω σε ενα δευτερόλεπτο ( με mail) ενώ να χάκαρε ις μια μεγάλη εταιρεία παντα κεντρίζει το ενδιαφέρον τον χάκερ Τους δίσκους τους εχω raid 1 το οποίο επισης κανει backup σε ενα εξωτερικο και στο pc αν ολοι χτυπήσουν απλα δεν θελω άλλο να ζήσω Mega cloud, εχει end to end encryption. Διατείνεται ότι είναι ασφαλές Encryption έχει και το Dropbox αλλα χακαριστικε επισης και οι τράπεζες ,συνέχεια ακούμε νέα ,για έναν που δεν θελει να μπει σε διαδικασία nas οκ ειναι μια καλή επιλογή όχι ομως σίγουρη
The_Judas Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Πότε χακαρίστηκε το dropbox; Πιο συχνά ακούμε από τον μέσο χρήστη "κόλλησα ιό", "έχασα τα αρχεία μου" κλπ. Οπως και για αυτούς που είχαν τα χρήματα στο κρεβάτι και τα έχασαν. Ποια τράπεζα χακαρίστηκε και δεν αποζημιώθηκε ο πελάτης; Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται για τον μέσο πολίτη. Οχι για σούπερ ειδικό στην ασφάλεια συστημάτων ή για αυτόν που έχει σπίτι με κάμερες, καταφύγιο, καλάσνικοφ και στρατό να τον φυλάει. Γι' αυτόν ίσως να μην χρειάζεται το cloud ή οι τράπεζες.
slk200gr Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2016 Πότε χακαρίστηκε το dropbox; Πιο συχνά ακούμε από τον μέσο χρήστη "κόλλησα ιό", "έχασα τα αρχεία μου" κλπ. Οπως και για αυτούς που είχαν τα χρήματα στο κρεβάτι και τα έχασαν. Ποια τράπεζα χακαρίστηκε και δεν αποζημιώθηκε ο πελάτης; Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται για τον μέσο πολίτη. Οχι για σούπερ ειδικό στην ασφάλεια συστημάτων ή για αυτόν που έχει σπίτι με κάμερες, καταφύγιο, καλάσνικοφ και στρατό να τον φυλάει. Γι' αυτόν ίσως να μην χρειάζεται το cloud ή οι τράπεζες. Άκου φίλε μου ,δεν προτρέπω κανέναν να κανει nas σέρβερ ,αλλα το νήμα λέει ασφάλεια cloud και σε αυτο απαντάω , ,ποτε χακαριστικε το Dropbox κάνε μια απλή αναζήτησή και θα το βρεις Ναι κάποιοι ΛΙΓΟΙ που τα είχαν στα στρώματα τα χασαν οι πολλοί που τα είχαν στις τράπεζες επισης τα χασαν Πιστωτικές που χακαριστηκαν όχι δεν πήραν τα χρηματα τους απο τις τράπεζες ( ενα search θα σε πείσει ) Και όχι δεν ειμαι ειδικός σε συστήματά ασφαλείας ουτε εχω στρατό απλα ειμαι ένας άγνωστος ασήμαντος για του hacker Τιποτα δεν ειναι δικό σου αν δεν το κατέχεις ο ίδιος σου,φιλικά παντα
gousias Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 17 Ιουλίου 2016 Στο θέμα που αφορά τα μολυσμένα αρχεία στο cloud, επαναδιατυπώνω με τα εξής δύο παραδείγματα: 1. Αν κάποιος ανεβάσει αρχεία από ένα υπολογιστή στο λογαριασμό του cloud, τα οποία αρχεία είναι μολυσμένα χωρίς να το ξέρει και μετά πάει να τα προσπελάσει ή και να τα κατεβάσει από άλλο υπολογιστή (πχ το δικό του), τότε μήπως αυτά τα αρχεία θα μολύνουν και το δεύτερο υπολογιστή; Για να το πω πιο απλά, διατηρούνται τα μολυσμένα αρχεία στις υπηρεσίες cloud ή ανιχνεύονται και καθαρίζονται από αυτές τις υπηρεσίες; 2. Αν τα αρχεία που ανεβάζει κάποιος στο cloud, υποθέσουμε ότι είναι καθαρά, υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν από το cloud (όταν αυτό έχει υποστεί μόλυνση από αρχεία άλλων χρηστών), αφού κι άλλοι χρήστες χρησιμοποιούν ναι μεν σε ξεχωριστό εικονικό δίσκο τον αποθηκευτικό τους χώρο, αλλά φαντάζομαι στον ίδιο ή στους ίδιους δίσκους αποθήκευσης;
Pantelwolf Δημοσ. 20 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2016 1) εννοείται διατηρούνται, το πολύ πολύ να σου δώσει warning αν τα σκανάρει.φανταζεσαι να σου διαγραψει αρχειο που να το θες; αν το άφησε να ανέβει θα κατέβει. 2) θεωρητικά όχι χωρίς να χακέψουν την εταιρεία. Δεν εκτελούνται κάπου τα αρχεία που ανεβάζεις για να κολλήσει. 3) there is no cloud, it's just someone else's computer
paparen Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2016 Ιδανικα, και για αρχεια ευαισθητα που δεν θελουμε με τιποτα να τα χασουμε, εχουμε 3 αντιγραφα. Ενα στο "αρχικο" σημειο, ενα τοπικο backup και ενα cloud backup. Το "αρχικο" σημειο (π.χ. φωτο απο τηλεφωνο) συνηθως εξαφανιζεται λογω ελλειψης χωρου. Τοπικο backup μπορεις να εχεις σε ενα pc, usb hdd ή nas. Cloud backup μπορεις να εχεις ειτε καποια απο τις γνωστες υπηρεσιες. Υπαρχουν δυο ακομα λυσεις που θα ηθελα να αναφερω. Μια που ειναι low tech, δηλαδη ενας εξωτερικος σκληρος κλεισμενος σε τραπεζικη θυριδα. Μια αλλη λυση ειναι το crashplan. Το crashplan βγαζει λεφτα προσφεροντας cloud backup, αλλα το (δωρεαν) software του προσφερει μια ακομα δυνατοτητα. Να κανεις backup μεσω ιντερνετ στον υπολογιστη ενος φιλου εξω απο το τοπικο δικτυο σου. Τα δεδομενα ειναι κωδικοποιημενα, οποτε ο φιλος σου που σου εχει "δανεισει" χωρο στο pc του, δεν μπορει να τα δει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα