Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Οσοι παρακολούθησαν το Link.png Site: θέμα με το dimming στην οθόνη και το πρόβλημα με την μπαταρία, έχω να ενημερώσω πως αγόρασα ένα μεταχειρισμένο macbook 3.1 (santa rosa) με επεξεργαστή intel T7500 64bit και μέγιστη ram στα 4gb ή 6gb, και αναβαθμίστηκα σε αυτό.

Επίσης, οι ddr2 RAM είναι χρονισμένες στα 667mhz. (παρακάτω δίνω και το link από το everymac)

Πρόσεξα ότι, για να boot-άρει ο υπολογιστής θα πρέπει να έχω μέσα πάντα την 1gb στα 667mhz  (που είχε μέσα) και ύστερα μπορεί να δει την 2gb (που πήρα από ένα παλιό λάπτοπ) χρονισμένη στα 800mhz.

Αντιμετωπίζω αρχικά το θέμα της υπερθέρμανσης. Όχι οτι σβήνει ο υπολογιστής, απλώς είναι μονίμως το φανάκι στο φουλ του και ο υπολογιστής σαν να υπερλειτουργεί και να καίει χωρίς να κάνω απαιτητικές δουλειές. Τον έχω καθαρίσει και του έχω αλλάξει thermal paste . Επίσης δοκίμασα ένα SMC reset, χωρίς να αλλάξει κάτι.

0.Υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα RAM που είναι χρονισμένη στα 800mhz ;

Ένα δευτερο ζήτημα είναι η χρήση των  windows 10. Έχω εγκαταστήσει τα 32bit ενώ ο επεξεργαστής είναι 64bit (που σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη αναβάθμιση ραμ στα 4gb δε θα τα βλέπει όλα). Στο everymac προτείνεται η χρήση 32bit έκδοση για windows. Γιατί γίνεται αυτό; 

Επίσης, έχω κάποιες απορίες πάνω στην χρήση windows στα mac.

1. Τα πλήκτρα της φωτεινότητας (αλλά και οι από ρυθμίσεις για τη φωτεινότητα) δουλεύουν κάπως;

2. Ομοίως τα πλήκτρα της αυξομείωσης του ήχου

3. Drivers πλέον υποστηρίζονται μέσω bootcamp; και τι διαδικασία είναι αυτή;

Everymac - Macbook 3.1 Santa rosa : http://www.everymac.com/systems/apple/macbook/specs/macbook-core-2-duo-2.2-black-13-late-2007-santa-rosa-specs.html

5. Τέλος, πως μπορώ να αναβαθμιστώ στα MacOS από το 10.6.8 σε νεότερη έκδοση, και ποιά θα ήταν η καταλληλότερη;

Ευχαριστώ πολύ.

___________________________________________________________________________________

EDIT

Βρήκα μια λύση για να λειτουργήσω 2x2gb=4gb στα 800mhz στο macbook με τα 667mhz.

Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά εκτιμώ πως έχει λογική, γι' αυτό και την παραθέτω.

Hi all!
I want to report my experience of today:
I have a 15" macbook pro (MB134LL/A) 2,5 Ghz core 2 duo.
I also have an hp 6930p elitebook that I don't use (I received it for work but I use the macbook pro): this laptop come with 4 gb ram (2x2gb, PC2-6400, 800 Mhz).

My macbook came with 2x1 gb ram (PC2-5300, 667 Mhz).

So I wanted to change my 2x1gb with 2x2gb: my first test was to change only one slot so I installed 1x1gb (the original) in bank 0 and 1x2gb (the hp one) in bank 1.
The macbook booted correctly and system profile showed 3 gb of installed ram: of course the 1x2gb was downclocked from 800 Mhz to 667 Mhz.

Second test was to replace both the slots with the PC2-6400 800 Mhz: the system didn't boot, I could hear the superdrive, but the screen was black.
I tried to boot the system with only 1x2gb 800 Mhz but the results were the same.

So, searching the internet I found my solution: SPDTool (to modify the SPD EEPROM).
I install 1x1gb (original) in bank 0, 1x2gb (800 Mhz) in bank 1 and booted windows thorugh bootcamp.
With SPDTool I read the memory in bank 1, changed the CAS from 2.5 ns (800 Mhz) to 3 ns (667 Mhz), Fixed the checksum and wrote the new data.
Then I installed the modified 1x2gb in bank 0 and the other 1x2gb (800 Mhz) in bank 1 and the system started correctly with 4 gb of ram.

Hope this helps somebody smile.gif

Source: http://forums.macnn.com/69/mac-notebooks/358184/a-guide-to-macbook-ram-upgrades/4/

Δημοσ.

1. Το μηχάνημα σου -για να δουλέψει σωστά- μπορεί να πάρει μνήμες αυτού του τύπου.   Εκτός από την Crucial μπορείς να αναζητήσεις συμβατές μνήμες και σε άλλους κατασκευαστές κάνοντας χρήση των Memory Finder ή όπως αλλιώς ονομάζουν το σχετικό εργαλείο. Όπως και να έχει, οι προδιαγραφές του μηχανήματος είναι για 4GB.

2. Οι μνήμες που έχεις τώρα προφανώς δεν είναι συμβατές και μπορεί να προκαλούν τις δυσλειτουργίες που αναφέρεις. Πάντως δεν αποκλείεται σφάλμα στον δίσκο που μπορεί να απαιτεί καλύτερη ψύξη. Για τρέξε την εντολή diskutil verifyvolume / και ανέβασε το report να δούμε αν τρέχει κάτι με τον δίσκο.

Το μηχάνημα, εφ' όσον έχει 4GB RAM, μπορεί να τρέξει μέχρι το Lion 10.7.5 που πάντως δεν σου το συνιστώ. Το Snow Leopard  είναι κατά τη γνώμη μου το ιδανικό λειτουργικό για το μηχάνημα. Μπορείς βέβαια να δοκιμάσεις, όμως πάρε πρωτύτερα ένα κλώνο του συστήματος για downgrade χωρίς προβλήματα.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου. Ήσουν πολύ κατατοπιστικος. (δυστυχώς όμως το link δεν μου λειτουργεί)

Με τη 10.6.8 έχω απηυδησει από την κακή υποστήριξη της Apple. Ο Chrome δε μου δουλεύει, ακόμα κι ο safari πετάει σφάλματα.

Ίσως αν πάρω έναν ssd δίσκο θα είμαι εντάξει με την lion;

Επίσης, η αναβάθμιση γίνεται μόνη της μέσω των updates της Apple;

Θα τρέξω την εντολή που μου είπες και θα ανεβασω το report άμεσα.

Ευχαριστω πολύ

Δημοσ.

Για δοκίμασε, ανοίγει το link ;.

1. Τα σφάλματα κλπ, φαίνεται να προκαλούνται από την προβληματική μνήμη.

2. Ο SSD δεν έχει να κάνει με την OS X version. Όποια και να έχεις το μηχάνημα θα τρέχει καλύτερα.

3. Την αναβάθμιση θα την τρέξεις κατεβάζοντας τον Lion installer από το App Store. Όμως έχω την

αίσθηση ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμος.

Δημοσ.

Ναι, δουλεύει. Σ' ευχαριστώ.

Η 1gb είναι αυτή ακριβώς. Η 2άρα είναι 2gb ddr2 sodimm 800mhz pc2-6400 που με τον παραπάνω οδηγό θα προσπαθήσω να βάλω στο σύστημα 2x2gb των 800mhz που ηδη έχω . Θέλω να ελπίζω πως δε θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Στο terminal μου έβγαλε αυτά

Started filesystem verification on disk0s2 Snow Leopard
Performing live verification
Checking Journaled HFS Plus volume
Checking extents overflow file
Checking catalog file
Checking multi-linked files
Checking catalog hierarchy
Checking extended attributes file
Checking volume bitmap
Checking volume information
The volume Snow Leopard appears to be OK
Finished filesystem verification on disk0s2 Snow Leopard

Δημοσ.

Μια χαρά φαίνεται να είναι ο δίσκος. Για να δούμε τι μπορεί να αναλώνει υψηλό ποσοστό %CPU

και να ανεβάζει θερμοκρασίες.

Άνοιξε το Activity Monitor, πήγαινε στη στήλη CPU, στο %CPU ποιο process είναι στην κορυφή 

και ποια είναι η ανάλωση του ;.

Όμως, προτού το κάνεις, startup σε safe mode ώστε να τρέξουν διάφορες επισκευαστικές ρουτίνες

στο OS X και να καθαριστούν τα system cache του.

1. Αποσύνδεσε τυχόν third party περιφερειακές συσκευές .

2. Power up ή restart και μόλις ακούσεις τον ήχο εκκίνησης πάτησε  το πλήκτρο shift μέχρις ότου εμφανισθεί το Apple logo.
3. Στη login screen (στην κορυφή της εμφανίζεται με κόκκινα γράμματα “Safe Boot”) click το μπουτόν restart στο κάτω μέρος για επάνοδο στο σύστημα.

Η 1gb είναι αυτή ακριβώς. Η 2άρα είναι 2gb ddr2 sodimm 800mhz pc2-6400 που με τον παραπάνω οδηγό θα προσπαθήσω να βάλω στο σύστημα 2x2gb των 800mhz που ηδη έχω . Θέλω να ελπίζω πως δε θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Πολύ αμφιβάλω. :)

Δημοσ.

Δοκίμασα και σε safe mode αλλά και επί τοπου να δω τι γίνεται στην CPU. Δε δείχνει να τρέχει τίποτα παράλογα ούτε να τρώει mb από τη RAM.Ωστοσο, αυτη τη στιγμή που μιλάμε, ο υπολογιστής βαράει κόκκινο στο φανάκι και καίει υπερβολικά θα έλεγα...

Ακόμα και στα windows η συμπεριφορά του είναι στα ίδια επίπεδα (που και εκει τα % της cpu είναι χαμηλα)

Όσο για τη RAM, γιατί πιστεύεις οτι θα υπάρξει πρόβλημα ; (ανήκεις στην κατηγορία των τυπολάγνων; ) :P

Δημοσ.

Βγάλε την πρόσθετη RAM και έλεγξε, αυτή πρέπει να προκαλεί το θέμα.

Δεν είμαι τυπολάγνος, απλά η συμπεριφορά ram modules που δεν ανταποκρίνονται

στις προδιαγραφές της Apple ή του μηχανήματος αν θέλεις είναι απρόβλεπτη.

Γενικά,  αν η 800άρα ram είναι συμβατή  θα πρέπει να χρονίσει στα 667. Όμως για το

τι μπορεί να συμβεί, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει

Δημοσ.

Έκανα πάλι ένα SMC reset. Μοιάζει λίγο καλύτερα.

Όταν γυρίσω σπίτι θα βγάλω την 2άρα και θα βάλω την 1+1 και θα τρέξω youtube μαζι με 2-3 παράθυρα.

Θεωρώ κι εγώ πως είναι θέμα RAM παρ' ό,τι δε βρήκα κάποια σχετική αναφορά στο internet.

Ευχαριστώ, θα ενημερώσω αύριο.

Δημοσ.

Άλλαξα τις ram κι έβαλα 1+1 από τις 667mhz και παρατηρώ τα εξής:

- Καλύτερη αυτονομία (1 ώρα παραπάνω)

- Λογική θερμοκρασία πάνω από τις θύρες του magsafe και των USB και εξίσου καλύτερη στην κάτω επιφάνεια του macbook

Φίλε ozelot σα να έχεις δίκιο. Σ' ευχαριστώ.

Έχεις να μου προτείνεις 2x2gb μνήμες να αγοράσω από ελλάδα ή ακόμα καλύτερα μεταχειρισμένες;

Υ.Γ. έβαλα σχετική αγγελία για αγορά μνημών.

Δημοσ.

Παίξε με 4 gb 667 ,εν ετει 2016 το συγκεκριμενο μηχανακι και με ubuntu 14.0.4 βρήκα την υγειά μου έψαχνα να βρω άλλο μηχάνημα και απλά πήρα ssd, με τη κάμερα θα χεις ένα θεματάκι μόνο.

Δημοσ.

Κοιτάζω να βρω 2+2 στα 667, εσύ από που αγόρασες φίλε μου;

Όσο για το λειτουργικό, θα δουλέψω με windows 7 ή 10 ( απλως δεν ξερω να επιλεξω μεταξυ 32bit και 64bit) γιατί θέλω να λειτουργεί άψογα το microsoft office 13'.

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Χαίρομαι που το θέμα επιλύθηκε.

Όσο αφορά στις μνήμες ελπίζω να σε βοηθήσει ο φίλος jimmy, διαφορετικά το να πάρεις 

μεταχειρισμένες έχει και κάποιο ρίσκο. Πάντως αν βρεις προσκόμματα, πάρε τις crucial.

Γενικότερα, το μηχάνημα συνοδεύεται από το install dvd του snow leopard ;. Το παρέλαβες

"ως έχει" δηλαδή με εγκαταστημένο το σύστημα του πωλητή, ή με καθαρή εγκατάσταση ;.

Δημοσ.

Όχι, πες εν ολίγοις πως έχω πάρει τον σκληρό από ένα macbook 1.1 και το έχω βάλει στον 3.1.Όμως η επόμενη κίνησή μου είναι να αγοράσω έναν SSD. Οπότε και θέλω να κάνω μια καθαρή εγκατάσταση σε αυτόν (είτε τη SL είτε τη Lion) και δεύτερο σύστημα windows 10 64bit.

Η μετάβαση από τον έναν δίσκο στον αλλον με προβληματίζει κάπως.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...