Προς το περιεχόμενο

Overclock σε Pentium MMX 133Mhz (Win 98SE)

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα πάιδες... Θέλω τα φώτα μερικών παλιών εδώ πέρα γιατί το google δεν με βοήθησε και ιδιαίτερα.

Έχω το εξής σύστημα με Windows 98SE:

- Mobo: Δεν έχω ιδέα

- CPU: Intel pentium MMX 133Mhz

- RAM: 64Mb Ram (EDO DRAM)

- 2D gpu: Matrox Gκάτι 4mb PCI

- 3D gpu: 3dfx Voodoo 4mb PCI

Το θέμα που έχω είναι ότι αρκετά παιχνίδια που έχω περασμένα δεν έχουν καλό framerate, ιδίως το Carmageddon που με ενδιαφέρει και περισσότερο. Από θέμα καρτών γραφικών πιστεύω ότι υπερκαλύπτομαι οπότε λογικά κάποιο bottleneck παίζει από την CPU. (το συγκεκριμένο παιχνίδι έτρεχε τέλεια σε έναν Pentium II Celeron 233Mhz με 32mb ram και μία S3 Virge 4mb)
Επειδή σε τέτοιου επιπέδου συχνότητες λειτουργίας και 20Mhz επάνω είναι σημαντική αύξηση, θα ήθελα να δοκιμάσω να κλοκάρω την CPU λίγο παραπάνω.

Δυστηχώς το BIOS της Μητρικής δεν μου δίνει τέτοιες επιλογές, επίσης δεν μπορώ να βρώ λογισμικό για Win98 που να κάνει τέτοια δουλειά. 

Για να μην κουράζω άλλο, ερωτήσεις:
1) Μπορείτε να προτείνετε κάποιο συμβατό πρόγραμμα/μέθοδο?
2) Τι κινδύνους μπορεί να έχει για ένα τόσο παλιό σύστημα (~1996) έστω και ένα μικρό o/c?

Υ.Γ. Ευτυχώς το Cpu-Z με νέο Update έγινε ξανά compatible με Win98 αλλά δεν το έχω περάσει ακόμη. Ο λόγος είναι ότι για να περάσω δεδομένα σε εκείνο το pc πρέπει να γράψω CD (δεν έχει USB θύρες) οπότε περιμένω να το γράψω μαζί με τυχόν άλλα προγράμματα που θα προτείνετε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Να ξερεις οτι οι περισσοτερες απαντησεις που θα λαβεις θα αφορουν σχεση pc hardware με παιχνιδια(και ας κοιτας και παλια),κοινως το κλασσικο''γιατι ασχολειται ακομα με αυτο το pc που ειναι απο την εποχη των παγετωνων'''

• Like 1

Με jumperάκια γίνεται αυτό απο όσο ξέρω.

Έχω έναν MMX 166mhz σκέτο αν θες κάνουμε ανταλλαγή με τον δικό σου αν τον υποστηρίζει. Είναι αυτός με την ψύκτρα κολλημένη πάνω. Εγώ έτσι και αλλιώς για διακοσμητικό στη γραφείο τον έχω.

Έλα ρε Fulgore, υπάρχουμε και σοβαροί γέροντες εδώ μέσα :P :D

• Like 11

Εκείνες τις εποχές το OC γινόταν με Jumpers που είναι απάνω στην μητρική. Άρα βρες μοντέλο μητρικής μπας και κάνουμε κάτι.

Απο όσο θυμάμαι αντέχανε τα τσιπάκια τότε, δεν είχαν τόσο το θέμα με το degrade όπως τα σημερινά λόγο μεγάλης λιθογραφίας, άρα λογικά θέμα δεν θα έχεις, απλά πρόσεχε να δουλεύει ο ανεμιστήρας και μην ζεματάει.

Να ξερεις οτι οι περισσοτερες απαντησεις που θα λαβεις θα αφορουν σχεση pc hardware με παιχνιδια(και ας κοιτας και παλια),κοινως το κλασσικο''γιατι ασχολειται ακομα με αυτο το pc που ειναι απο την εποχη των παγετωνων'''

Επειδή ακριβώς θέλω να παίζω τα παιχνίδια της εποχής των παγετόνων, για αυτό πλήρωσα για να πάρω ένα τέτοιο pc, της εποχής των παγετώνων. Το θέμα είναι ότι το Carmageddon ήταν ένα από τα αγαπημένα μου σαν παιδί και νιώθω ότι "τσάμπα" σχετικά έκανα την αγορά.

Με jumperάκια γίνεται αυτό απο όσο ξέρω.

Έχω έναν MMX 166mhz σκέτο αν θες κάνουμε ανταλλαγή με τον δικό σου αν τον υποστηρίζει. Είναι αυτός με την ψύκτρα κολλημένη πάνω. Εγώ έτσι και αλλιώς για διακοσμητικό στη γραφείο τον έχω.

Έλα ρε Fulgore, υπάρχουμε και σοβαροί γέροντες εδώ μέσα :P :D

Εκείνες τις εποχές το OC γινόταν με Jumpers που είναι απάνω στην μητρική. Άρα βρες μοντέλο μητρικής μπας και κάνουμε κάτι.

Απο όσο θυμάμαι αντέχανε τα τσιπάκια τότε, δεν είχαν τόσο το θέμα με το degrade όπως τα σημερινά λόγο μεγάλης λιθογραφίας, άρα λογικά θέμα δεν θα έχεις, απλά πρόσεχε να δουλεύει ο ανεμιστήρας και μην ζεματάει.

Μάλιστα, δεν το ήξερα αυτό.... Μισό να ανοίξω το case να δω αν έχουμε τίποτα από jumpers.

@Sheogorath φίλε δεν ξέρω, φοβάμαι να το αγγίξω και πολύ το pc γιατί αν χαλάσει το οτιδήποτε άντε να βρεις ανταλλακτικά, τα οποία και θα χρυσοπληρώσεις. Αν δεν βρώ άκρη με το o/c μιλάμε.

Από την μητρική τα μόνα αναγνωρίσιμα στοιχεία που βρήκα είναι ότι είναι socket 7, έχει ένα chip VIA VT82C42N (άκυρο, από ότι είδα στον γούγλη μάλλον είναι κάποιος keyboard controller) και ο μόνος ευδιάκριτος αριθμός επάνω της (με μεγάλα γραμματα δηλαδή) είναι το 35-8258-01.

Mobo:

WP_20160704_16_12_23_Pro.jpg

Jumpers 1:

WP_20160704_16_12_31_Pro.jpg

Jumpers 2:
WP_20160704_16_14_25_Pro.jpg

Για δες εδώ

Καλά δε παίζεσαι... Διάβασα λίγο το manual 99% είναι της μητρικής μου. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως γίνεται το o/c με τα jumpers.

Έχει μερικές επιλογές για τα jumper που έχουν σχέση με το πιό μοντέλο CPU έχεις (JP2,JP3,JP6,JP7). Π.Χ. έχει 1 configuration για τον Pentium 133Mhz, άλλο configuration για τον 150Mhz. Αλλάζω τα jumper στην θέση του 150Mhz για να γίνει o/c o επεξεργαστής μου σε αυτήν την ταχύτητα ή τα jumper αυτά βοηθούν την μητρική να αναγνωρίσει ποιά cpu έχει τοποθετηθεί και τίποτα παραπάνω.

Επίσης έχει άλλα jumper για τo voltage (JP5) τα οποία όμως δεν τα αναλύει καθόλου, απλά αναφέρει τα υποστηριζόμενα volt λειτουργίας.

Μάλλον αλλάζω τα JP6 & JP7 που αφορούν το cpu/pci clock. Το θέμα είναι ότι υποστηρίζουν 4 ταχύτητες (50,60,66 & 55Mhz) ενώ στο panel με τις cpu που αναφέρω ποιό πάνω έχει συγκεκριμένες θέσεις για κάθε μοντέλο και για τον δικό μου τα έχει ήδη στα 66Mhz.

i'm confused :S

Λογικά βάζοντας στην θέση των 150 το τρέχει στα 150. Αλλά βρε αδερφέ πιο πολύ ρισκάρεις με το OC παρά με μια εύκολη αλλαγή επεξεργαστή. Ακόμα και η ψύκτρα κολλημένη πάνω είναι, τι φοβάσαι? :P

Εντομεταξύ το Carmagedon το τρέχεις με το κατάλληλο API για την 3DFX? Έχεις ψάξει το θέμα απο Software?

Άσχετο αλλά μια μητρική που υποστηρίζει Pentium 1 133mhz, θα υποστηρίζει και MMX 166? Αν το δεν το πάρει ο TS θα αλλάξω γιατί και εμένα κολλάει λίγο σε μεγάλους χάρτες το Transport tycoon :P Παρόμοια μητρική (σε layout) είναι.

• Like 1

Ανέβασε το bus speed απο 66 σε 75 Mhz ( θα πάει 150 χ2 ). Αυτό δίνει καλύτερες επιδόσεις από τον stock 150 που είναι 66 χ 2,5.

Άν είσαι τυχερός και η μητρική  υποστηρίζει 83 mhz bus ίσως τον κάνεις να δουλέψει σε 83 x2 = 166. Παραπάνω δε θυμάμαι να πήγαινε ο 133. Ωραίες εποχές.

Καλησπέρα πάιδες... Θέλω τα φώτα μερικών παλιών εδώ πέρα γιατί το google δεν με βοήθησε και ιδιαίτερα.

Έχω το εξής σύστημα με Windows 98SE:

- Mobo: Δεν έχω ιδέα

- CPU: Intel pentium MMX 133Mhz

- RAM: 64Mb Ram (EDO DRAM)

- 2D gpu: Matrox Gκάτι 4mb PCI

- 3D gpu: 3dfx Voodoo 4mb PCI

Το θέμα που έχω είναι ότι αρκετά παιχνίδια που έχω περασμένα δεν έχουν καλό framerate, ιδίως το Carmageddon που με ενδιαφέρει και περισσότερο. Από θέμα καρτών γραφικών πιστεύω ότι υπερκαλύπτομαι οπότε λογικά κάποιο bottleneck παίζει από την CPU. (το συγκεκριμένο παιχνίδι έτρεχε τέλεια σε έναν Pentium II Celeron 233Mhz με 32mb ram και μία S3 Virge 4mb)

Επειδή σε τέτοιου επιπέδου συχνότητες λειτουργίας και 20Mhz επάνω είναι σημαντική αύξηση, θα ήθελα να δοκιμάσω να κλοκάρω την CPU λίγο παραπάνω.

Δυστηχώς το BIOS της Μητρικής δεν μου δίνει τέτοιες επιλογές, επίσης δεν μπορώ να βρώ λογισμικό για Win98 που να κάνει τέτοια δουλειά. 

Για να μην κουράζω άλλο, ερωτήσεις:

1) Μπορείτε να προτείνετε κάποιο συμβατό πρόγραμμα/μέθοδο?

2) Τι κινδύνους μπορεί να έχει για ένα τόσο παλιό σύστημα (~1996) έστω και ένα μικρό o/c?

Υ.Γ. Ευτυχώς το Cpu-Z με νέο Update έγινε ξανά compatible με Win98 αλλά δεν το έχω περάσει ακόμη. Ο λόγος είναι ότι για να περάσω δεδομένα σε εκείνο το pc πρέπει να γράψω CD (δεν έχει USB θύρες) οπότε περιμένω να το γράψω μαζί με τυχόν άλλα προγράμματα που θα προτείνετε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Για το θέμα του overclock , δέν έχω να προσθέσω κάτι.

Σε έχουν καθοδηγήσει σωστά.

Πιθανόν βέβαια να χρειαστεί να δώσεις και επιπλέον τάση στον επεξεργαστή (με τα jumper).

Αλλά ...

Νομίζω ότι το σύστημα σου , σε σχέση με το σύστημα σύγκρισης , είναι αρκετά υποδεέστερο.

Καταρχήν αμφιβάλλω άν έχεις MMX έκδοση cpu (άν είδα σωστά τη φωτό σου).

Απλό Pentium 133 είναι.

Θα πετύχεις το στόχο σου ?

Να παίξει το παιχνίδι ?

Το άλλο σύστημα που έχεις σαν βάση , πρέπει να ήταν Pentium II (P6 Microarchitecture , διπλάσια L1 Cache , MMX instructions , L2 Cache)

Τα Celeron βγήκαν από 266 και πάνω και έπαιζαν σε slot-1 μητρικές.

ΜΜΧ είναι, γιατί έχω έναν 166 και είναι ίδιος. Έχω και σύστημα με Pentium 1 133 και είχε άλλη ψύκτρα, πλακέ χρυσαφί.

Αλλά ναι, δεν υπάρχει σύγκριση με Pentium II.

ΜΜΧ είναι, γιατί έχω έναν 166 και είναι ίδιος. Έχω και σύστημα με Pentium 1 133 και είχε άλλη ψύκτρα, πλακέ χρυσαφί.

Αλλά ναι, δεν υπάρχει σύγκριση με Pentium II.

Διατηρώ μιά μικρή επιφύλαξη.

Γιατί το J5 (άν δέν το έχει πειράξει κάποιος) , είναι σε θέση default για 3,38 volt (non-MMX Vcore) και το J13 είναι σε θέση 2-3 (P54C core).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...