Super Moderators paredwse Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2019 43 minutes ago, johnieXoX said: Ξεθαβω το θέμα για να θέσω κάποια ερωτήματα από την πλευρά του αγοραστή.. Ας πούμε πως έχουμε ακίνητο, πρώτη κατοικία, που πωλείται στις 120.000 €. Εχουμε: - συμβολαιογράφο. Ποιο είναι το ποσοστό για την αξία αυτή? Αλλού διαβάζω 1%, αλλού 1,2% και αλλού 1,8%.. - δικηγόρο. Το κόστος ορίζεται από κάπου ή όχι? - υποθηκοφυλακείο. - προσημειωση λόγω στεγαστικού. - παράσταση δικηγόρου για την προσημειωση. Από τα παραπάνω κοστη, ποια είναι αυστηρά ορισμένα και ποια όχι? Αυστηρά ορισμένα είναι τα έξοδα συμβολαιογράφου και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου. Τα έξοδα προσημείωσης τα ορίζει η τράπεζα και τα έξοδα παράστασης δικηγόρου για την προσημείωση τα ορίζει ο δικηγόρος. Η παράσταση δικηγόρου στο συμβόλαιο δεν είναι υποχρεωτική - σου συνιστώ όμως να βάλεις δικηγόρο τουλάχιστον να ελέγξει τίτλους και βάρη του ακινήτου που πρόκειται να αγοραστεί. Ανάλογα την περίπτωση, η αμοιβή του δικηγόρου για τον έλεγχο μπορεί να κυμανθεί από 250 έως 500 ευρώ.
aXer Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Να ρωτήσω και εγώ... Πρόκειται να πουλήσω ένα ακίνητο, μαγαζί 40τμ το οποίο το έχω κληρονομιά από τον πατέρα μου. Η "δυσκολία" μου είναι ότι εγώ είμαι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και το ακίνητο είναι στην Ξάνθη. Και το λέω "δυσκολία" γιατί έψαξα και βρήκα την λίστα των δικαιολογητικών που χρειάζομαι ως πωλητής Δικαιολογητικά πώλησης ακινήτου (για τον πωλητή): 1. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. 2. Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου (Συμβόλαια). 3. Αντίγραφο άδειας οικοδομής. 4. Κάτοψη ορόφου. 5. Υπεύθυνη δήλωση Ν.2238/94 θεωρημένη από την ΔΟΥ ή πιστοποιητικό αν το ακίνητο είναι μισθωμένο. 6. Υπεύθυνη δήλωση Ν.2459/97 θεωρημένη από την ΔΟΥ. 7. Φορολογική ενημερότητα από την οικεία Δ.Ο.Υ. (Ν. 1882/1990). 8. Όταν το ακίνητο προέρχεται από γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, πιστοποιητικό από την αρμόδια ΔΟΥ ότι το ακίνητο δεν οφείλει φόρο κληρονομιάς - δωρεάς. (Ν. 2961/2001). 9. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) από τον Δήμο που ανήκει το ακίνητο (με τελευταίο εξοφλημένο λογαριασμό της ΔΕΗ και συμβόλαιο). 10. Μισθωτήριο συμφωνητικό αν το ακίνητο είναι μισθωμένο. 11. Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (Ν. 4174/2013). 12. Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας (μη αυθαίρετων κατασκευών) Ν. 4178/2013. 13. Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) από ενεργειακό επιθεωρητή. Δεν αφορά αγροτεμάχια ή οικόπεδα. (Ν.4122/2013). 14. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, αν βρίσκεται εντός κτηματολογίου ή εντός Κτηματολογίου Πρωτευούσης. (Ν. 2664/1998). ...και αναρωτιέμαι (χαζές ερωτήσεις ) Πρώτον, εγώ είμαι σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης. Οτιδήποτε έχει να κάνει με ΔΟΥ, μπορώ να τα κάνω από εδώ ή πρέπει να παίρνω άδεια από την δουλειά μου και να κάνω ταξίδια ώστε να τρέχω σε μια ΔΟΥ 240χλμ μακρυά. Ο φόβος μου είναι να φτάσω εκεί και να μου πούνε "Το τάδε χαρτί το έχεις μαζί σου; Οχι; Πήγινε φέρτο" Δεύτερον, πες ότι τα μαζεύω όλα αυτά τα δικαιολογητικά....ΠΟΥ τα δίνω; Στον συμβολαιογράφο που θα διαλέξει ο αγοραστής; Ή κατατίθενται κάπου (πχ ΔΟΥ) Επίσης, ξέρει κανείς αν θα πληρώσω εγώ ή ο αγοραστής κάποιο φόρο; Έχω κι άλλο ακίνητο στο όνομά μου. Μου φαίνεται βουνό η όλη γραφειοκρατεία.
Joshua21 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, aXer είπε ...και αναρωτιέμαι (χαζές ερωτήσεις ) Πρώτον, εγώ είμαι σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης. Οτιδήποτε έχει να κάνει με ΔΟΥ, μπορώ να τα κάνω από εδώ ή πρέπει να παίρνω άδεια από την δουλειά μου και να κάνω ταξίδια ώστε να τρέχω σε μια ΔΟΥ 240χλμ μακρυά. Ο φόβος μου είναι να φτάσω εκεί και να μου πούνε "Το τάδε χαρτί το έχεις μαζί σου; Οχι; Πήγινε φέρτο" Δεύτερον, πες ότι τα μαζεύω όλα αυτά τα δικαιολογητικά....ΠΟΥ τα δίνω; Στον συμβολαιογράφο που θα διαλέξει ο αγοραστής; Ή κατατίθενται κάπου (πχ ΔΟΥ) Επίσης, ξέρει κανείς αν θα πληρώσω εγώ ή ο αγοραστής κάποιο φόρο; Έχω κι άλλο ακίνητο στο όνομά μου. Μου φαίνεται βουνό η όλη γραφειοκρατεία. Πρώτον, από ότι είδα από ΔΟΥ μόνο φορολογική ενημερότητα χρειάζεται, η οποία βγαίνει και online χωρίς να πας πουθενά. Όσο για τα υπόλοιπα(Δήμο πχ), αν σου είναι τόσο δύσκολο πλήρωσε κάποιον διεκπεραιωτή να το κάνει. edit: άκυρο, και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ από εφορία πρέπει να βγαίνει, φαντάζομαι από οποιαδήποτε. Δεύτερον, στον συμβολαιογράφο που θα διαλέξει ο αγοραστής. Υπόψιν πρώτα πρέπει να βρεθεί ο αγοραστής και μετά να μαζέψεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα σου υποδείξει ο συμβολαιογράφος(και όχι αυτά που βρήκες στο ίντερνετ), μερικά από αυτά έχουν - εκτός από κόστος φυσικά - σύντομη ημερομηνία λήξης. Επίσης εσύ όχι, δεν πληρώνεις κάποιο άλλο φόρο, ο αγοραστής θα πληρώσει(δεν σε αφορά αυτό). Μην τρελαίνεσαι, όταν έρθει η ώρα ζήτα λεπτομέρειες για το τι και πως από τον συμβολαιογράφο. Επεξ/σία 12 Απριλίου 2019 από Joshua21 1
aXer Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση. Ο αγοραστής έχει "σχεδόν" βρεθεί. Είμαστε στα "παζάρια" να καταλάβεις. Οπότε δεν θα βιαστώ. Υ.Γ. τα 5,6,7 & 8 υποθέτω απαιτούν ΔΟΥ, ίσως εκτός από την φορολογική ενημερότητα που είπες.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 1 minute ago, aXer said: Ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση. Ο αγοραστής έχει "σχεδόν" βρεθεί. Είμαστε στα "παζάρια" να καταλάβεις. Οπότε δεν θα βιαστώ. Υ.Γ. τα 5,6,7 & 8 υποθέτω απαιτούν ΔΟΥ, ίσως εκτός από την φορολογική ενημερότητα που είπες. Όλα αυτά που πεεριγράφεις, τα βρήκες προφανώς στα ιντερνετς. Μην δίνεις πολύ βάση. Περίμενε να δεις τι θα σου ζητήσει ο συμβολαιογράφος. Σε πρόσφατη αγοραπωλησία, ουτε το ένα τρίτο αυτών δεν ζητήθηκε από τον πωλητή. 1 1
Joshua21 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Μόλις τώρα, aXer είπε Ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση. Ο αγοραστής έχει "σχεδόν" βρεθεί. Είμαστε στα "παζάρια" να καταλάβεις. Οπότε δεν θα βιαστώ. Υ.Γ. τα 5,6,7 & 8 υποθέτω απαιτούν ΔΟΥ, ίσως εκτός από την φορολογική ενημερότητα που είπες. Ε όταν κλείσετε τη συμφωνία, τότε θα τρέξεις να τα μαζέψεις. Όσο για το 5, ένα αντίγραφο μίσθωσης ή εκτύπωση από taxis αρκεί.
3DJIN Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 Δημοσ. 12 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) πλεον ζητανε ολα αυτα οι συμβολαιογραφοι,οποτε ξεκινα το μαζεμα,εγω σε πωληση το μαιο νομιζω εφτασα τα 17 !! (βεβαια εκανα και καποιες τακτοποιησεις που χρειαζονταν) Επεξ/σία 12 Απριλίου 2019 από 3DJIN
r0ul1s Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2023 Στις 12/4/2019 στις 10:45 ΜΜ, 3DJIN είπε πλεον ζητανε ολα αυτα οι συμβολαιογραφοι,οποτε ξεκινα το μαζεμα,εγω σε πωληση το μαιο νομιζω εφτασα τα 17 !! (βεβαια εκανα και καποιες τακτοποιησεις που χρειαζονταν) Ποσο καιρο σου πηρε μεχρι να τα μαζεψεις κ να γινει το τελικο συμβολαιο αγορας; Εμενα μια συμβολαιογραφος εχει πλεον 3 μηνες κ συνεχως μου λεει σε 10 μερες, σε 20κλπ. Προχτες μου ειπε σε 2,3 μερες τελειωσαμε κ χτες μου ειπε παλι σε 1 μηνα!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα