asteriosgr Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 (επεξεργασμένο) Κυρίως λόγος είναι ότι δεν ξέρω με τι μπορεί να ασχοληθεί κανείς στην ελληνική αγορά τι ζητάνε οι εταιρείας και τι προετοιμασία πρέπει να έχει κάποιος και γενικά τι να περιμένει. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες η το οτιδήποτε γιατί κακά τα ψέματα γνωρίζω πως είναι η κατάσταση έν μέσω οικονομικής κρίσης. Αυτό που σκεφτόμουν και έκανα παράλληλα είναι δήλωση για ένα μεταπτυχιακό στον τομέα του Cyber Security. Η απορία μου είναι η εξής. Ακολουθώντας ένα τέτοιο μονοπάτι θα καταφέρω να βρω μια επαγγελματική αποκατάσταση πάνω στο αντικείμενο του μεταπτυχιακού στην Ελλάδα ή μόνο στο εξωτερικό; Τι παραπάνω γνώσεις και εμπειρία θα χρειαστεί κάποιος; Και γενικά να με καθοδηγήσετε τι παίζει στο μονοπάτι του cyber security. Σας ευχαριστώ και αναμένω τις απαντήσεις σας. Επεξ/σία 1 Ιουλίου 2016 από asteriosgr
CtrlFreak Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Γενικά στο cyber security και την ασφάλεια είναι οι καμμένοι των καμμένων. Μιλάω για Κάψιμο όμως. Χρειάζεται πολύ καλές γνώσεις προγραμματισμού σε πολλές γλώσσες και ιδιαίτερα στο κομμάτι της ασφάλειάς τους γιατί κομμάτι της δουλειάς θα είναι code auditing, να διαβάζεις τον κώδικα άλλων (whitebox testing) και να τους λες τα προβλήματα, να βρίσκεις τρύπες πχ buffer overflows κτλπ. C/C++ θα είναι το πρώτο που θα ξέρεις μέσα έξω. Λειτουργικά συστήματα linux/windows νεράκι γιατί θα διαβάζεις την assembly του κώδικα που θα τρέχεις χωρίς να έχεις τον κώδικα, blackbox testing. Γνώσεις εργαλείων για penetration testing, fuzzing, γνώσεις για επιθέσεις και τρόπους αποφυγής. Αναγνώριση εισβολών. Γνώσεις δικτύων, ασφάλειας αυτών και κρυπτογραφίας. Γενικά θα είσαι ένα βήμα μπροστά και οι γνώσεις θα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Θα χρειαστείς και κάποιες πιστοποιήσεις που θα σε βοηθήσουν στο να βρεις δουλειά. Γενικά ψάχτο γιατί αν δεν είσαι διατεθειμένος να κλειστείς στο υπόγειο του σπιτιού σου μερικά χρόνια καλύτερα να μην το κάνεις. 2
asteriosgr Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μπορούσες να με κατευθύνεις σε κάποια βιβλιογραφία σχετική ώστε να πάρω μια ιδέα αντί να μαζεύω πληροφορίες από δεξιά και αριστερά , το λεω επειδη δεν νομιζω οτι ειμαι σε θεση να φιλτράρω σωστά κατά πόσο ισχύει αυτό που θα διαβάσω. Και κάτι ακόμα. Στην Ελλάδα ποιες είναι οι κατευθύνσεις με ζήτηση? Και ποιες στο εξωτερικό?
CtrlFreak Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Το hype αυτόν το καιρό είναι στο web/mobile development. Και θα συνεχίσει να είναι για πολύ καιρό. Πχ δες αυτό το βιβλίο https://www.amazon.com/Deadly-Sins-Software-Security-Programming/dp/0071626751/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1467362605&sr=1-7&keywords=software+vulnerability Και ρίξε μία ματιά στο https://www.owasp.org/index.php/Main_Page
asteriosgr Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Όταν λες web/mobile development τι ακριβώς εννοείς? Web λογικά κατασκευή ιστοσελίδων? Και mobile αναφέρεσαι στα apps? Ευχαριστώ για το βιβλίο.
CtrlFreak Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Mobile προγραμματισμός εφαρμογές σε android και ios. Web είτε front end (html/css/javascript) είτε backend (php, c#(asp), java EE, javascript, ruby) και όχι απλά ιστοσελίδες αλλά ιντερνετικές εφαρμογές.
Moderators Spect~ Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Moderators Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Στο μεταπτυχιακό μου στην Εσθονία cyber security έχουμε κάνει συνολικά 0 προγραμματισμό. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ξέρεις τίποτα αλλά δεν χρειάζεται να είσαι γκουρού
CtrlFreak Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Προφανώς στο μεταπτυχιακό δεν θα κάτσουν να σου κάνουν μάθημα προγραμματισμού γιατί είναι προϋπόθεση και βασικό μάθημα στο προπτυχιακό. 1
asteriosgr Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Spect εσύ μετά με τι σκέφτεσαι να ασχοληθείς? Ctrlfreak σε ευχαριστώ για το ξεκαθάρισμα στον web τομέα.
Xvipes Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες η το οτιδήποτε γιατί κακά τα ψέματα γνωρίζω πως είναι η κατάσταση έν μέσω οικονομικής κρίσης. Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως είναι η κατάσταση σε αυτόν τον κλάδο συγκεκριμένα? Το λέω πολύ καλοπροαίρετα και κυρίως για να σου πω να μην "υποθέτεις" γιατί θα καταλήξεις να είσαι με μισθό < 500 ευρώ και θα λες και ευχαριστώ.
asteriosgr Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Σε αυτόν τον κλάδο συγκεκριμένα όχι αλλα υποθέτω ότι είναι πάνω κάτω σε θέμα χρημάτων (όχι ευκαιριών) στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους. Αν κάνω λάθος παρακαλώ δώσε μου παραπάνω πληροφορίες για να γνωρίζω.
jolibred Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Καλησπέρα σας. Είμαι απόφοιτος του τμήματος εφαρμοσμένης πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ και τώρα που παίρνω το πτυχίο μου είμαι στα μαύρα μου. Κυρίως λόγος είναι ότι δεν ξέρω με τι μπορεί να ασχοληθεί κανείς στην ελληνική αγορά τι ζητάνε οι εταιρείας και τι προετοιμασία πρέπει να έχει κάποιος και γενικά τι να περιμένει. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες η το οτιδήποτε γιατί κακά τα ψέματα γνωρίζω πως είναι η κατάσταση έν μέσω οικονομικής κρίσης. Αυτό που σκεφτόμουν και έκανα παράλληλα είναι δήλωση για ένα μεταπτυχιακό στον τομέα του Cyber Security. Η απορία μου είναι η εξής. Ακολουθώντας ένα τέτοιο μονοπάτι θα καταφέρω να βρω μια επαγγελματική αποκατάσταση πάνω στο αντικείμενο του μεταπτυχιακού στην Ελλάδα ή μόνο στο εξωτερικό; Τι παραπάνω γνώσεις και εμπειρία θα χρειαστεί κάποιος; Προς το παρόν έχω γνώσεις c,c++,c# σε περιβάλλον visual studio , ελάχιστες πάνω στην Java καθώς και ελάχιστες πάνω στην sql. Και γενικά να με καθοδηγήσετε τι παίζει στο μονοπάτι του cyber security. Σας ευχαριστώ και αναμένω τις απαντήσεις σας. Ωραία λοιπόν.... Καταρχάς, όπως ξεκίνησες έα πτυχίο στην πληροφορική και, τελικά, κατέληξες να ψάχνεις για cyber security MSc έτσι, μετά το MSc, θα έχεις άλλη άποψη για το τι γίνεται εκεί έξω και το τι μπορείς να κάνεις. Εάν μείνεις σε αυτά που δίνει η σχολή και μόνο, τότε δεν θα βρεις δουλειά ή, στην καλύτερη, θα είσαι ένας ακόμα από τους πολλούς άνεργους πληροφορικάριους οι οποίοι ρίχνουν το φταίξιμο στο "σύστημα", την οικονομική κατάσταση κτλ. Μπαίνοντας εκεί, όπως και στο πρώτο σου πτυχίο, θα πρέπει να ασχοληθείς μόνος σου. Να ψάξεις, να διαβάσεις, να κάνεις εν γένει. Το ότι θα έχεις ένα MSc σε ένα αντικείμενο δεν είναι εχέγγυο για εύρεση εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής. Εάν δεν ξέρεις να "κάνεις", τότε κανένα πτυχίο δεν θα σου δώσει δουλειά. Εάν ξέρεις, τότε (και μόνο τότε) το πτυχίο αποτελεί εχέγγυο για το ότι έχεις εμβανθύνει (έστω και θεωρητικά) παραπάνω από αυτούς που δεν έχουν και τότε, και μόνο τότε, το πτυχίο σου έχει αξία. Όπως βλέπεις, το αντικείμενο είναι αδιάφορο. Στην πληροφορική εάν ξέρεις να κάνεις κάτι, και όπως και να λένε αυτό το κάτι, είσαι χρειαζούμενος. Let it be cyber security or wordpress administration. Ξέρεις; Αυτό μετράει Οπότε, εάν σου αρέσει το αντικείμενο τότε προχώρα. Μπες στο ΠΜΣ, διάβασε, μάθε και *κάνε*. Από εκεί και πέρα, συμβουλές του τύπου "εκεί πάνε οι καμμένοι", "δεν χρειάζεται κώδικα", κτλ... είναι απλά urban legends που βγαίνουν από αυτό που άκουσε κάποιος από τον διπλανό του (στην καλύτερη, στην χειρότερη από άλλα forums) όπου ο τελευταίος το έχει ακούσει από κάτι παρόμοιο και πάει λέγοντας. Δεν έχει νόημα να σου πει κανείς πως διαχωρίζεται ένα πεδίο. Εάν ασχοληθείς θα το μάθεις. Εάν ασχοληθείς και δεν μάθεις όλη την αλήθεια (δηλαδή, πως είναι ένα πεδίο), τότε και να την ήξερες δεν θα άλλαζε κάτι μιας και ήδη έχεις αποφασίσει να πας στο εν λόγω ΠΜΣ. Άρα, εάν όντως σου αρέσει αυτό που επέλεξες, κάνε το. Εάν δεν σου αρέσει, και σε παίρνει, ακύρωσέ το. Σε κάθε περίπτωση κάνε κάτι που σου αρέσει και κάνε το όντως. Μην λες ότι το κάνεις.... να το κάνεις όντως.
asteriosgr Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Σαν κλάδος η ασφάλεια ναι με τραβάει και μου αρέσει αρκετά αλλά δεν έχω πολλές γνώσεις από δίκτυα. Μπορώ να καλύψω μόνος μου το κενό αυτό? Εννοώ χωρίς κάποια πιστοποίηση /πτυχίο με καθαρή δική μου ενασχόληση. Γιατί και στο msc νομίζω ένα course να έχει σχετικο με τα δίκτυα.
Κοτοπουλένιος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Ναι όπως όλα τα αντικείμενα μπορείς να τα λιώσεις μόνος σου.
tasanton Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2016 Θα σου πρότεινα 3 πράγματα: - Καταρχήν, αν βρεις χρόνο και "κενό", ξεμπέρδεψε με το στρατιωτικό σου. Νομίζω 9 μήνες είναι μόνο, κάντο να μην σου μείνει. - Κατά δεύτερον, κοίτα για μεταπτυχιακό και στο εξωτερικό. Δεν είναι θέμα γνώσεων μόνο, αλλά και η δυνατότητα να ζήσεις σε μια ξένη χώρα/αγορά για αρκετούς μήνες και πολύ πιθανόν να βρεις δουλειά ευκολότερα από ότι εδώ. - Τέλος, ξαναδές τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά με βάση αυτό που σου αρέσει. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα το πιο hot, αλλά μόνο έτσι θα ασχοληθείς κι εσύ ο ίδιος αφιερώνοντας ώρες και προσωπική εργασία. Το cyber security είναι σχετικά δύσκολος τομέας και απαιτητικός σε πολλά επίπεδα. Αν όντως σου αρέσει, κυνήγα το. Δεν ξέρω τι προοπτικές έχει στην Ελλάδα όμως... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα