Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το λοιπόν, γράφω την εκθεσούλα μου και αν θέλετε λέτε την δική σας γνώμη, τα λάθη που βλέπετε στον τρόπο σκέψης μου και την δική σας οπτική και εμπειρία.

Είμαι 23 χρονών τελειόφητος τμήματος πληροφορικής και είμαι στο εξής σταυροδρόμι. Τελειώνω και θέλω να πιάσω δουλειά σαν προγραμματιστής για αρχή αφού από εκεί ξεκινάς στο 90% των περιπτώσεων (αν ξέρετε κάπως αλλιώς, πείτε το). Μέτα μπορεί να πάω για project manager και τα σχετικά γιατί έχω έφεση σε αυτά. Θα δείξει. Σε αυτό που κολλάω είναι στο πως να χτίσω την καριέρα μου πάνω στο it κλάδο. Έτσι όπως το έχω στο μυαλό μερικά πράγματα:

• δεν θέλω να γίνω codemonkey σε καμία περίπτωση
  • δεν θέλω να προγραμματίζω μια ζωή εμπορικά πράγματα και να μαθαίνω εμπορικές τεχνολογίες.
  • μαρέσουν τα μαθηματικά και ο μαθηματικός τρόπος σκέψης αν και παρόλα αυτά δεν πρέπει να είμαι και πολύ καλός. Το χαρακτηριστικό μου είναι ότι μπορώ να αντιληφθώ γρήγορα νέες τεχνολογίες και θεωρίες αλλά να τα εφαρμόσω με καινοτόμο τρόπο θα δυσκολευτώ. Αυτό τώρα που το σκέφτομαι παραπέμπει σε codemonkey αλλά δεν βαριέσαι.
  • μαρέσει η έρευνα όσο μπορώ να την αντιληφθώ όντας ακόμα άπειρος.
  • μαρέσει να ανεβαίνω βαθμίδες. Δεν θέλω να είμαι στάσιμος από θέμα λεφτών, επαγγελματικής θέσης και ευθυνών. Αν βλέπω ότι πάω να γίνω θα φύγω από την εταιρία. Αυτό το λέω για το attitude που διαθέτω γιατί πολλοί θα πούνε ότι όλοι αυτά θέλουμε. Ε λοιπόν εγώ είμαι αυτός που θα τα κάνει στην πράξη και όχι στα λόγια.

Αυτά γενικά για τον χαρακτήρα μου και τις φιλοδοξίες που έχω από τον κλάδο αυτό. Στο θέμα της επιλογής τώρα. Βλέπω πως θέλω να κάνω καριέρα σε στυλ brand name. Δηλαδή να εξιδεικευτώ σε έναν συγκεκριμένο τόμεα, ας πούμε τα δίκτυα, ή οι βάσεις δεδομένων, ή τα γραφικά και η εικόνα. Να μην γίνω το παιδί για όλες τις δουλειές. Να μην χρειάζεται να μαθαίνω όλη την ώρα εντολές και διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού επειδή έτσι τους κάπνισε και είπαν ας εφευρούμε και αλλή μια μωρέ με +0.002 επιπλέον χαρακτηριστικά. Κλάιν. Ενώ με την εξιδίκευση θα μπορώ να ασχολούμε με έναν κλάδο μόνο, χωρίς να κολλάω σε λεπτομέρειες και άπειρες πληροφορίες.

Οπότε θέλω να ρωτήσω.

• Πόσο πετάω στο συννεφάκι μου όσον αφορά την εργασία στο it;
  • Ποιό από τα 3 παίρνουν οι φιλόδοξοι και ψωνισμένοι σε αυτό το επάγγελμα;
  • Και μια στα σοβαρά, πάνω σε τι τομείς μπορώ να εξιδεικευτώ στην πληροφορική που αργότερα να μπορώ να δουλέψω σε μια εταιρία; Ας πούμε βάσεις δεδομένων νομίζω υπάρχουν θέσεις που ζητάνε καταρχήν τέτοια άτομα και κατα δεύτερον δεν θα σε βάλουν να κάνεις εντελώς άσχετα πράγματα με αυτό που έχεις σπουδάσει. Ενώ για παράδειγμα αν έχεις ασχοληθεί με παράλληλο προγραμματισμό, κάτι μου λέει πως μέχρι και σε web dev θα σε βάλουν να κάνεις.
Δημοσ.

Φυσικά αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δουλέψω κάποια χρόνια σε εταιρίες για να μπορώ να συντηρούμε μέχρι να πάρω τα κατάλληλα εφόδια.

Δημοσ.

Ναι που κολλάμε; Μέσος όρος διδακτορικού στην Ελλάδα είναι τα 38 χρόνια. Από άποψη χρημάτων μπορώ να ψάξω υποτροφίες ή να κάνω οικονομίες όταν είναι να το κάνω και να μην δουλεύω αν το λες από άποψη χρόνου που θα σε φάει. Δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχει αλλά όπως και να χει μια 8ετία θα την φάω λογικά σε εταιρίες. (μεταπτυχιακό πχ)

Δημοσ.

BiG Data και Cloud. Εκει ειναι το μέλλον, εκει ειναι τα λεφτά. Προγραμματισμός και βάσεις δεδομένων κυρίως. Αλλιως ψαξου προς Internet of Things. 

• Like 1
Δημοσ.

Να μην χρειάζεται να μαθαίνω όλη την ώρα εντολές και διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού επειδή έτσι τους κάπνισε και είπαν ας εφευρούμε και αλλή μια μωρέ με +0.002 επιπλέον χαρακτηριστικά. Κλάιν. Ενώ με την εξιδίκευση θα μπορώ να ασχολούμε με έναν κλάδο μόνο, χωρίς να κολλάω σε λεπτομέρειες και άπειρες πληροφορίες.

Ναι που κολλάμε; Μέσος όρος διδακτορικού στην Ελλάδα είναι τα 38 χρόνια. Από άποψη χρημάτων μπορώ να ψάξω υποτροφίες ή να κάνω οικονομίες όταν είναι να το κάνω και να μην δουλεύω αν το λες από άποψη χρόνου που θα σε φάει. Δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχει αλλά όπως και να χει μια 8ετία θα την φάω λογικά σε εταιρίες. (μεταπτυχιακό πχ)

Είσαι μακριά νυχτωμένος.

• Like 2
Δημοσ.

Θα σε προβοκάρω λίγο, χωρίς παρεξήγηση, διότι γράφεις περίεργα πράγματα.

Λες π.χ.

Μέτα μπορεί να πάω για project manager και τα σχετικά γιατί έχω έφεση σε αυτά. Θα δείξει. Σε αυτό που κολλάω είναι στο πως να χτίσω την καριέρα μου πάνω στο it κλάδο.

μαρέσει να ανεβαίνω βαθμίδες. Δεν θέλω να είμαι στάσιμος από θέμα λεφτών, επαγγελματικής θέσης και ευθυνών. Αν βλέπω ότι πάω να γίνω θα φύγω από την εταιρία. Αυτό το λέω για το attitude που διαθέτω γιατί πολλοί θα πούνε ότι όλοι αυτά θέλουμε. Ε λοιπόν εγώ είμαι αυτός που θα τα κάνει στην πράξη και όχι στα λόγια.

Να μην γίνω το παιδί για όλες τις δουλειές. Να μην χρειάζεται να μαθαίνω όλη την ώρα εντολές και διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού επειδή έτσι τους κάπνισε και είπαν ας εφευρούμε και αλλή μια μωρέ με +0.002 επιπλέον χαρακτηριστικά. Κλάιν. Ενώ με την εξιδίκευση θα μπορώ να ασχολούμε με έναν κλάδο μόνο, χωρίς να κολλάω σε λεπτομέρειες και άπειρες πληροφορίες.

Καταρχήν, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έχεις έφεση στο Project management;

Έχεις εμπειρία, έχεις τρέξει έργο; Η μήπως έχεις το ...υφάκι και νομίζεις ότι αρκεί;

Αυτό που γράφεις δεν το λένε ούτε άτομα με χρόνια στην αγορά.

Κατά δεύτερον, λίγη ταπεινοφροσύνη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Δηλαδή, πως είσαι σίγουρος ότι θα ανεβαίνεις βαθμίδες και ότι όλα θα σου έρχονται όπως τα θες;

Ξέρεις, πολλοί αναγκάστηκαν να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς για κάτι πιο μακρόπνοο.

Η εμπειρία θα σου δείξει ότι συχνά η δουλειά σε πάει, δεν την πας. Και λίγη υπομονή και διορατικότητα θα σε βοηθήσει.

Και σε σχέση με το τρίτο που γράφεις: να μη γίνεις το παιδί για όλες τις δουλειές.

θα με θυμηθείς όταν με το καλό γίνεις PM, δηλαδή ένας "πολιτικός" που θα συμβιβάζει διαρκώς τα πράγματα, θα μιλάει συνεχώς με όλους, θα τραβιέται δεξιά και αριστερά, θα τα ακούει από τη διοίκηση, θα τα ακούει από τους τεχνικούς, κλπ κλπ.

Εγώ σε συμβουλεύω, στην πρώτη σου δουλειά, να δείξεις προθυμία και αξιοπιστία. Ναι θα κάνεις και δουλειές που δεν σου αρέσουν. Ναι θα φτύσεις αίμα να πετύχεις, ειδικά τώρα στην εποχή της κρίσης που ΚΑΙ δεν πληρώνεται ικανοποιητικά ΚΑΙ περιμένουν άλλοι 10 να σου φάνε τη δουλειά.

Αυτά από έναν παλαιότερο. Στην πρώτη μου δουλειά, πριν 20 χρόνια, έκατσα μόνο 2,5 μήνες. Σκέψου, πρώτη δουλειά !

Το περιβάλλον "δήθεν" και η συμπεριφορά των ανωτέρων προσβλητική.

Ήμουν "άγουρος" αλλά μ' έπαιρνε κι έφυγα. Βρήκα δουλειά αμέσως, ακριβώς σε 1 εβδομάδα με 50% καλύτερο μισθό.

Για κάνε το ίδιο σήμερα...

Επισκέπτης
Δημοσ.

Αν δεν γίνεις code monkey δεν υπάρχει περίπτωση να εξειδικευτείς σε έναν τομέα.

Μπορεί να είναι το στυλ γραφής σου τέτοιο, αλλά βγάζεις ένα πολύ ξιπασμένο ύφος το οποίο επ' ουδενί δεν δικαιολογείται από τις εμπειρίες σου. Αν πας σε εταιρία με τέτοιο ύφος θα δημιουργήσεις πολλές έχθρες. Ελπίζω να είσαι τόσο καλός όσο νομίζεις. Διαφορετικά θα υποφέρεις πολύ στην καριέρα σου.

Θα σου πρότεινα να επιλέξεις τον δρόμο του 10%. Φτιάξε κάτι μόνος σου και εμπορεύσου το. Κατά προτίμηση κάποιο site. Ίσως είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος να προσγειωθείς στην πραγματικότητα ή να βγάλεις τα φράγκα που τόσο διακαώς επιθυμείς.

Μου κάνει εντύπωση ας πούμε που λες ότι είσαι καλός στο project management. Το PM θεωρείται από τις χειρότερες δουλειές στον κλάδο. Τρως όλη σου τη μέρα προσπαθώντας να γεφυρώσεις καταστάσεις μεταξύ του εμπορικού/marketing και του IT τμήματος. Δουλεύεις άπειρες ώρες και τα λεφτά είναι χάλια Συγκριτικά ένας προγραμματιστής έχει πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μαγικές λύσεις πάντως δεν υπάρχουν. Αν δεν στρώσεις κώλο, δεν τρως ψάρι. Ειδικά σε μια εποχή που η ανεργεία είναι στη στρατόσφαιρα.

Δημοσ.

PM είναι από τις χειρότερες; Σοβαρά; Δεν τα ξέρω αυτά. Τι μισθό έχουν πάνω κάτω σε σχέση με τον προγραμματιστή της εταιρίας. 

Δημοσ.

Δεν ξέρω από μισθούς αλλά ο PM τρώει 10 φορές περισσότερο αγγούρι.

Και είναι και ο φταίχτης όταν shit go south. 

Γενικά, ένας προγραμματιστής, ειδικά σε εταιρίες με σχετικά flat ιεραρχία, έχει ζωάρα σε σχέση με έναν PM. Αν κάποιος είναι το παιδί για όλες τις δουλειές, αυτός είναι ο PM. 

Γενικά το ποστ σου μου φάνηκε λίγο αλαζονικό, και ίσως αρκετά ουτοπικό. Δεν μπορείς να κάνεις όλα αυτά που λες χωρίς να λερώσεις τα χέρια σου. Χαλάρωσε, δες λίγο πως δουλεύουν τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο του it και μετά βλέπεις τι θα κάνεις.

Δημοσ.

Γενικά, ένας προγραμματιστής, ειδικά σε εταιρίες με σχετικά flat ιεραρχία, έχει ζωάρα σε σχέση με έναν PM. Αν κάποιος είναι το παιδί για όλες τις δουλειές, αυτός είναι ο PM.

Γενικά το ποστ σου μου φάνηκε λίγο αλαζονικό, και ίσως αρκετά ουτοπικό. Δεν μπορείς να κάνεις όλα αυτά που λες χωρίς να λερώσεις τα χέρια σου. Χαλάρωσε, δες λίγο πως δουλεύουν τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο του it και μετά βλέπεις τι θα κάνεις.

@Dinos_12345

Τι έτος είπαμε ότι είσαι εσύ;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...