Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένα κύκλωμα έχει μία είσοδο ΙΝ και μία έξοδο OUT. Όταν στην είσοδο έλθουν δύο συνεχόμενα ‘1’ ή δύο συνεχόμενα ‘0’ τότε η έξοδος OUT έχει τιμή 1. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχει τιμή 0.

1. Να φτιαχτεί το (Moore) διάγραμμα καταστάσεων του συστήματος.

2. Να φτιαχτεί κώδικας σε VHDL που υλοποιεί το FSM

3. Πόσα flip flops χρειάζονται για την υλοποίηση του καταχωρητή κατάστασης του συστήματος;

4. Να φτιαχτεί ο πίνακας μετάβασης για τον καταχωρητή κατάστασης

5. Να δοθεί ο VHDL κώδικας για το κύκλωμα υπολογισμού της επόμενης κατάστασης

6. Να δοθεί ο VHDL κώδικας για τη μονάδα υπολογισμού της εξόδου.

 

 

καμια ιδεα?

Δημοσ.

Απλό είναι, και αν στο ζητάει στην σχολή καλό είναι να το ξέρεις.

 

Αναλυτικά θα το βρεις στο "Ψηφιακή Σχεδίαση" του Morris Mano.

Δημοσ.

Κάνε τα παρακάτω με την σειρά που σου λέω:

1. Φτιάξε τον πίνακα αληθείας

2. Κάνε πίνακα καρνό

3. Βρες την συνάρτηση που πρέπει να υλοποιήσεις

4. Διάβασε το βιβλίο, όπως σου πρότειναν και παραπάνω. Αν δεν έχεις όρεξη, άλλαξε καριέρα, όσο είναι νωρίς.

  • Like 1
Δημοσ.

Επίσης και το "Σχεδιασμός Κυκλωμάτων με τη VHDL" (Volnei A. Pedroni, ISBN: 978-960-461-118-8) είναι εξαιρετικό βιβλιαράκι. Προμηθεύσου το άμεσα!

 

Btw εγώ στην πρώτη μου επαφή με την VHDL τρόμαξα και άλλαξα δρόμο. Είναι η πιο "παράλογη" (συντακτικά) και κουλή γλώσσα που έχω αντικρύσει. Μα τίποτα απολύτως δε μου φαινόταν λογικό όσο προσπαθούσα να παλέψω μαζί της. Κι η Verilog δε πάει πίσω.

Δημοσ.

Η VHDL ακολουθεί τη σύνταξη της ADA και η Verilog της C. Εχω γράψει χιλιάδες γραμμές κώδικα και στις δυο και δε βλέπω τιποτα το κουλο όπως λες.

  • Like 1
Δημοσ.

Εντάξει, για κάποιον με background από C-like γλώσσες (κυρίως με PHP ασχολούμαι) η σύνταξη της ADA δεν είναι και ότι πιο εύκολο να συνηθίσει. Έχει μεγαλούτσικη καμπύλη εκμάθησης. Το ίδιο εξωγήινη μου φάνηκε π.χ. και η Prolog. Μη σου πω και χειρότερη!

 

Και για τις δύο έμαθα ίσα-ίσα ότι χρειαζόμουν για να περάσω το σχετικό μάθημα της σχολής (Αρχιτεκτονική με FPGA, Συστήματα Γνώσης) και έκτοτε δε τις ξανακούμπησα. Κρίμα κιόλας για την VHDL, διότι μου άρεσαν σαν "κόνσεπτ" τα FPGAs. Και μιας και ασχολούμαι και λίγο (χομπίστικα) με ηλεκτρονικά, θα μου άρεσε να "παντρέψω" ηλεκτρονική & FPGAs. Τέλος πάντων, το κόβω γιατί βγαίνω αρκετά off-topic.

 

:P

 

Που είδες όμως να μοιάζει η Verilog με την C; Ούτε καν curly brackets δεν έχει. Πιο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους (VHDL - Verilog).

  • Like 1
Δημοσ.

VHDL και Verilog καθαρά για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.. δεν πρόκειται να σου ζητήσουν ποτέ να ασχοληθείς επαγγελματικά με τέτοια πράγματα.. ειδικά στην Ελλάδα..

εγώ το βιβλίο του Mano το έβγαλα τον Απρίλιο μαζί με τις περισσότερες ασκήσεις για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου.. θα έπρεπε να το λένε Digital Electronics for Dummies.. γιατί είναι απελπιστικά αναλυτικό σε σημείο να το βαριέσαι..

 

Λοιπόν λύσε την άσκηση και μετά ξαναέλα να σου βάλουμε μιά πιό σοβαρή..

  • Like 1
Δημοσ.

@Haldol

H Pascal ακολουθεί τη σύνταξη της ADA. Αρκετά γνωστή!

Τα curly braces δεν κάνουν την C! Διάβασε εδώ για να δεις τις ομοιότητες https://classes.soe.ucsc.edu/cmpe100/Fall04/Resources/Verilog_Syntax_Overview.pdf

Ηλεκτρονική και FPGA, προφανώς το 2ο είναι μέρος του 1ου!

 

@SIMKartaUK

Σταμάτα να παραπληροφορείς τον κόσμο και να λες βλακείες αν δεν γνωρίζεις!

"VHDL και Verilog καθαρά για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.. δεν πρόκειται να σου ζητήσουν ποτέ να ασχοληθείς επαγγελματικά με τέτοια πράγματα.. ειδικά στην Ελλάδα.."

Υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που ασχολούνται με VLSI/FPGA design και Embedded systems! Μια από τις μεγάλες είναι η Intracom.

 

Τις υπόλοιπες εξυπνάδες για το βιβλίο δε θα τις σχολιάσω! Ο topic starter μπορεί να ανατρέξει στα διαφορα posts πχ http://www.insomnia.gr/topic/611203-αλλαγή-καριέρας-στο-ιτ/page-9? σου και θα καταλάβει... 

  • Like 2
Δημοσ.

Επίσης FPGAs δεν είναι μόνο Verilog/VHDL. Υπάρχει κι ένα εργαλείο που λέγεται HLS.

High Level Synthesis όπου γράφεις με ακόμα μεγαλύτερο abstraction σε C/SystemC και στη συνέχεια αυτο μεταφράζεται σε HDL για να περάσει απο σύνθεση.

  • Like 1
Δημοσ.

κύριε Dr Fuzzy εγώ δέν είμαι του ΕΜΠ.. δεν είμαι του συστήματος και δεν τα γνωρίζω αυτά που λέτε.. δεν έχω βίσμα..  δεν είμαι της κλίκας.. έχω διαγραφεί από ΤΕΕ..  δεν έχω παρακαλέσει κανέναν να με χώσει σε θεσούλα..  δεν έχω κολήσει αφίσες και δέν έχω φιλίσει λερωμένες ποδιές.. για την Ιντρακόμ έτυχε να γνωρίζω κάποια πράγματα βέβαια..

 

σχολιασα με βάση την εμπειρία μου από αγγελίες που ζήτησα δουλειά και θυμάμαι τις απαιτήσεις που είχαν για VLSI/FPGA design και Embedded systems στην Ελλάδα.. πχ μιά στο Γέρακα ζητούσε - δεν θέλω να κάνω διαφήμιση.. η Ελλάδα δέν έχει βιομηχανία ψηφιακών ηλεκτρονικών ούτε καμιά Silicon Valley για να κυνηγήσει ο άνθρωπος δουλεια.. εξού και το σχόλιο μου

 

τώρα αυτά που λέτε εσείς για Defence Electronics της Ιντρακόμ τα αφήνω στη κρίση του καθενός.. ας ρίξουν οι ενδιαφερόμενοι μιά ματιά στα μεγάλα projects στο site της Ιντρακόμ..  

 

Πάντως τα τερατουργήματα τεχνικά έργα και τις λαμογιές των μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα που την χρεωκόπησαν, τις κάνανε μηχανικοί του ΕΜΠ και των άλλων ελληνικών πανεπιστημίων.. εμείς που σπουδάσαμε στο εξωτερικό μας ζητούσαν να δώσουμε μαθήματα στα "ιδρύματά" αυτά για να ελέγχουν την "ροή" των Ελλήνων μηχανικών στην "αγορά".. 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...