Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Αν υποθέσουμε ότι δεν ξέρεις τίποτα απ' αυτά και ότι θες ν' ασχοληθείς με web dev, ξεκίνα με html-css.

Δημοσ.

Μάθε τις με τη σειρά που τις έχει. Έτσι κι αλλιώς για web development θα τις μάθεις όλες αυτές (και όχι μόνο).

Δημοσ.

Δεν εχεις πει τπτ για το backround σου. Ητμλ/css ειναι γλωσσες μορφοποιησης, οχι προγραμματισμου. Αν δεν ξ'ερεις προγραμματισμό ξέχνα το web dev και μάθε python κατά προτίμηση από το μάθημα του EDx που προσφέρεται από το ΜΙΤ('η αν θες δυσκολότερο δρόμο δοκίμασε το ίδιο μάθημα στο MIT OCW). Αφού το τελείωσεις μπορείς να κοιτάξεις web dev πάλι με python και να μάθεις javascript που είναι απαραίτητο κακό όπως και να 'χει. Μετά μπορείς να αποφασίσεις μεταξύ οποιασδήποτε τεχνολογίας θες.

Πέρα απ' αυτό ότι και να κάνεις ξέχνα τις βλακείες στυλ codeacademy και τα μυριάδες όμοια του. Δε μαθαίνεις τίποτα απλώς εκτελείς οδηγίες και συνήθως δουλεύει. Λύσε δύσκολες ασκήσεις αν βρεις, ασχολήσουμε open source στη τεχνολογία που θες να μάθεις και αν θες μελέτα παράλληλα ένα αντίστοιχο βιβλίο για να συνδιάσεις και θεωρητική γνώση(π.χ. για τη ruby θες σιγουρα να μελετησεις αυτο που εγγραψε ο matz μαζι με εναν αλλον).

Δημοσ.

μάθε python κατά προτίμηση από το μάθημα του EDx που προσφέρεται από το ΜΙΤ('η αν θες δυσκολότερο δρόμο δοκίμασε το ίδιο μάθημα στο MIT OCW). 

Κάνω Ruby, έχω φτάσει σε καλό επίπεδο, τώρα θα αγοράσω και το βιβλίο του Matz, και λέω να κάνω παράλληλα για το καλοκαίρι και python. Τι παίζει γενικά με αυτό το μάθημα; Είναι για τα πολύ βασικά ή βγαίνεις έχοντας πλήρη γνώση της python και των λειτουργιών της;

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καταρχήν, η jQuery δεν είναι αυτόνομη γλώσσα. Είναι ένα framework που επεκτείνει την JavaScript. HTML και CSS επίσης δεν είναι γλώσσες. Οπότε μένει JavaScript, PHP και Ruby. Θα διάλεγα την Ruby γιατί μπορείς να γράψεις εφαρμογές τόσο για desktop όσο και για web. Οι άλλες δύο είναι αποκλειστικά για web.

Δημοσ.

Κάνω Ruby, έχω φτάσει σε καλό επίπεδο, τώρα θα αγοράσω και το βιβλίο του Matz, και λέω να κάνω παράλληλα για το καλοκαίρι και python. Τι παίζει γενικά με αυτό το μάθημα; Είναι για τα πολύ βασικά ή βγαίνεις έχοντας πλήρη γνώση της python και των λειτουργιών της;

Το μαθημα αυτο ειναι για εισαγωγη στον προγραμματισμο(χωρίς υπόβαθρο). Δε μαθαινεις τις ιδιαιτεροτητες της python και η βάση δίνεται περισσότερο στα αρχικά βήματα προς την αλγοριθμική σκέψη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο σε σχέση με το τι θα περίμενε κάποιος όμως(τουλάχιστον στο MIT OCW που είναι όπως όντως διδάσκεται και έχω κοιτάξει) και αν δε μπορείς να το λύσεις τις ασκήσεις(σε οποιαδήποτε γλώσσα, οι περισσότεροι τουλάχιστον στην ελλάδα δε μπορούν με τίποτα) κατ' εμέ πρέπει να το κάνεις.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο, αλλά ο συνηθής τρόπος να μάθεις python ενώ ξέρεις λίγα από προγραμματισμό είναι με το Google Python Class. Γρήγορο, on point με καλές ασκήσεις θα πάρει 2-7 μέρες. Μετά πας κατευθείαν σε django/data science ή ότι άλλο θες και χτίζεις από κει. Προσωπικά θα έκανα ένα από αυτά και αν είχα αντοχή θα διάβαζα από κάνα ψαγμένο book/tutorial παράλληλα.

Δε ρώτησες γι' αυτό, αλλά δε μου πες και γιατί θες να μάθεις python; Να μάθεις σε βάθος μια γλώσσα και μια τεχνολογία(RoR) είναι δύσκολο και προσωπικά σίγουρα θα επέλεγα είτε python είτε ruby και θα έλιωνα μόνο το ένα σύνολο τεχνολογιών όσο δεν πάει. Μην ανησυχείς δεν χάνεις τίποτα αν δε μάθεις python(όπως χάνεις ας πούμε αν δε μάθεις c ή lisp).

Δημοσ.

Προτείνω να αρχίσεις με Python.

Το Codeacademy είναι φανταστικό αλλά είναι τα πολύ πολύ βασικά.

Μετά θα πρέπει να παρεις βιβλία κτλ. για να εμβαθύνεις.

Δημοσ.

Το μαθημα αυτο ειναι για εισαγωγη στον προγραμματισμο(χωρίς υπόβαθρο). Δε μαθαινεις τις ιδιαιτεροτητες της python και η βάση δίνεται περισσότερο στα αρχικά βήματα προς την αλγοριθμική σκέψη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο σε σχέση με το τι θα περίμενε κάποιος όμως(τουλάχιστον στο MIT OCW που είναι όπως όντως διδάσκεται και έχω κοιτάξει) και αν δε μπορείς να το λύσεις τις ασκήσεις(σε οποιαδήποτε γλώσσα, οι περισσότεροι τουλάχιστον στην ελλάδα δε μπορούν με τίποτα) κατ' εμέ πρέπει να το κάνεις.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο, αλλά ο συνηθής τρόπος να μάθεις python ενώ ξέρεις λίγα από προγραμματισμό είναι με το Google Python Class. Γρήγορο, on point με καλές ασκήσεις θα πάρει 2-7 μέρες. Μετά πας κατευθείαν σε django/data science ή ότι άλλο θες και χτίζεις από κει. Προσωπικά θα έκανα ένα από αυτά και αν είχα αντοχή θα διάβαζα από κάνα ψαγμένο book/tutorial παράλληλα.

Δε ρώτησες γι' αυτό, αλλά δε μου πες και γιατί θες να μάθεις python; Να μάθεις σε βάθος μια γλώσσα και μια τεχνολογία(RoR) είναι δύσκολο και προσωπικά σίγουρα θα επέλεγα είτε python είτε ruby και θα έλιωνα μόνο το ένα σύνολο τεχνολογιών όσο δεν πάει. Μην ανησυχείς δεν χάνεις τίποτα αν δε μάθεις python(όπως χάνεις ας πούμε αν δε μάθεις c ή lisp).

Θα το τσεκάρω το καλοκαιράκι... Δεν έχω κάποιον λόγο πέρα από την περιέργεια. Αν επεκταθεί η υποτροφία μου θα συνεχίσω μετά τη Ruby με RoR στο Udacity και γενικά έχω αποφασίσει να εμβαθύνω αρκετά στο RoR καθώς και να πιάσω δουλειά σε δύο χρόνια που θα τελειώνω τα μαθήματα της σχολής και θα μου μένει πρακτική και πτυχιακή. Είναι πολύ ωραάι γλώσσα, πολύ ευανάγνωστη, απλά την αγαπώ. 

Δημοσ.

Λοιπόν, ας προσθέσω ένα ακόμα post για να αναλύσω λίγο παραπάνω τα πράγματα. Φαντάζομαι ενδιαφέρεσαι για web development, σωστά; Διότι τέτοιο "προσανατολισμό" έχουν όλα όσα δημοσίευσες (HTML/CSS, jQuery, κλπ).

Η HTML είναι μια γλώσσα σήμανσης η οποία καθορίζει τη δομή μιας ιστοσελίδας. Είναι το πρώτο που πρέπει να μάθεις. Ταυτόχρονα είναι και το πιο μικρό - εύκολο (μαθαίνεται σε ένα απόγευμα).

Η CSS είναι μια γλώσσα μορφοποίησης η οποία υποστηρίζει την HTML και της δίνει μορφή. Ή με άλλα, λόγια, καθορίζει την εμφάνιση μιας HTML σελίδας. Είναι το 2ο που θα πρέπει να μάθεις, καθώς χωρίς αυτό η σελίδα σου θα θυμίζει σελίδα του 1980. Ευκολάκι και τούτη, μέσα σε λίγες ημέρες εμβαθύνεις και γίνεσαι ξεφτέρι!

Καμία από τις δύο δεν είναι γλώσσες προγραμματισμού!

Μετά από αυτά, μπορείς να ασχοληθείς και με εργαλεία που σου λύνουν τα χέρια, όπως CSS frameworks (π.χ. Bootstrap) ή pre-processors (LESS, SASS, κλπ). Όμως πριν ακουμπήσεις κάτι από αυτά, πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις καλά τα προηγούμενα! Σε αυτό το σημείο, ήδη μπορείς να δουλέψεις σαν freelancer πάνω σε βασικά projectάκια! :)

Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσεις μαθαίνοντας JavaScript. Εδώ το πράγμα δυσκολεύει. Η JavaScript είναι κανονική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία μπορεί να "παίξει" με το DOM (δομή) μιας ιστοσελίδας. Στην αρχή θα φτιάχνεις όμορφα εφφεδάκια (π.χ. να πατάς κάπου και να πετάει ένα μήνυμα, ή να κρύβεται-εμφανίζεται κάτι). Αργότερα θα δεις ότι μπορεί να κάνει πολύ πιο προχωρημένα πράγματα, όπως π.χ. ολόκληρες web εφαρμογές από μόνη της! Αφού μάθεις vanilla (καθαρή) JavaScript είναι αναγκαίο να πας και σε jQuery (βιβλιοθήκη). Πραγματικά σου λύνει τα χέρια! Πολλοί αρχάριοι την πατάνε και μαθαίνουν μόνο jQuery. Μην το κάνεις αυτό!

Σε αυτό το σημείο, είσαι ήδη front-end developer. :)

Το επόμενο βήμα, είναι να μάθεις προγραμματισμό με κάποια scripting γλώσσα (PHP, Ruby, κλπ) μαζί με SQL. Web εφαρμογή χωρίς διασύνδεση σε βάση δεδομένων, δεν εννοείται. Καλύτερα να μη μείνεις σε μία μόνο γλώσσα. Μπορείς να αρχίσεις με αυτή που σου κάθεται πιο καλά στο μάτι, καθώς όλες είναι εξαιρετικές! Μόλις μάθεις τα βασικά της γλώσσας, εννοείται ότι θα βουτήξεις και σε frameworks (π.χ. CodeIgniter, Laravel, Symfony για PHP, ή Ruby on Rails για Ruby). Με τη βοήθεια των frameworks μπορείς να φτιάχνεις εφαρμογές πιο γρήγορα, που να είναι πιο αποδοτικές, με λιγότερα προβλήματα και πιο ασφαλείς, απ ότι θα ήταν εάν "ξανανακάλυπτες τον τροχό" μόνος σου. Βουρ λοιπόν! Και κάπου εδώ θα έρθεις αντιμέτωπος με έννοιες όπως MVC, AJAX, κλπ, οι οποίες και "θα σε κάψουν" παραπάνω, αλλά και θα σε κάνουν να χτίζεις καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα.

Το τελευταίο στάδιο, είναι να τα συνδυάσεις όλα αυτά και να αναπτύξεις ολόκληρες εφαρμογές που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος (και εσύ να είσαι περήφανος όταν θα βλέπουν τον κώδικά σου, χωρίς να ντρέπεσαι για τις "πατάτες" που έκανες).

Να σου δώσω κι ένα δείγμα του τι κάνει η HTML και η CSS μαζί (και χώρια). Το παρακάτω screenshot είναι η σελίδα ρυθμίσων από ένα εμπορικό scriptάκι που κατασκευάζω αυτό τον καιρό. Έχει φυσικά και JavaScript, αλλά δε μπορείς να διακρίνεις κάτι τέτοιο σε ένα screenshot. 

HTML+CSS:

post-190405-0-72131900-1467134390_thumb.png

Και εδώ η ίδια σελίδα, αλλά χωρίς CSS:

post-190405-0-91356700-1467134533_thumb.png

• Like 5
Δημοσ.

Εχεις μήπως κανένα παράδειγμα άσκησης;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...