Sadako Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Βοήθεια και τα φώτα σας.. Έχω 2 δίσκους σε RAID0 (για μεγαλύτερη ταχύτητα κλπ) όπου έχω και σημαντικά αρχεία, δουλειάς κλπ.. Software RAID έγινε, μέσω Windows7 64-bit Εντελώς ξαφνικά (κι ενώ ελέγχω σχετικά τακτικά για health μέσω SMART κλπ και δεν έδειχνε ποτέ κανένα πρόβλημα) πριν κανά μισάωρο, πάω να ανοίξω ένα μεγάλο αρχείο .jpg (καμιά 25αριά ΜΒ), κολλάει, πάω να το κλείσω από task manager, μπλοκάρουν τα πάντα, κάνω reboot, μαύρη οθόνη και δείχνει το κουμπάκι του σκληρού να δουλεύει συνέχεια.. Πάλι reboot, πάλι μαύρα τα πάντα.. 3ο reboot, ανοίγουν τα windows, βλέπω λείπει ο RAID δίσκος.. Μπαίνω Disk Management, στα volume βλέπω τον συγκεκριμένο δίσκο (striped) ως Failed. Κάτω στους Physical disks βλέπω τον έναν ως Online αλλά Failed, τον άλλον έχει ένα κόκκινο Χ, λέει Missing και δίπλα Failed.. Τι σκατά; Τα κακάρωσε ο ένας δίσκος; Υπάρχει τρόπος να σώσω τίποτα από το RAID; Πανικός γενικά.. Βοήθεια ΥΓ. Τραγική ειρωνία, χτες ήταν να κάνω το τακτικό backup σε εξωτερικό δίσκο και επειδή είχα τρέξιμο το άφησα για σήμερα...
Sadako Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Χμμμμ.. Το τροφοδοτικό τι σχέση έχει; Πάντως και τους 2 δίσκους του Raid τους βλέπει στο BIOS κανονικά.. Τώρα πού και πού τον βλέπει.. Αλλά κολλάει τρελά. Άι μετ από λίγο κάποιες φορές εξαφανίζει το RAID.. Πφφφφφφφφφ.. Να τους χαίρομαι τους πειραματισμούς μου... Ένα Corsair 520 έχω. Τουλαχιστον να πάρω κάποια αρχεία από τις τελευταίες 2 εβδομάδες ρε γμτ...
BlueBlood7 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Τι σχέση έχει? Αφού λες ότι κάνεις reboot και τα βλέπεις μαύρα. Με την τρίτη άνοιξαν τα win. Αν δεν είναι τροφοδοτικό τότε βλέπεις άλλα όπως μητρική, κάρτα γραφικών. Καλό επίσης είναι να τσεκάρεις τα καλώδια κάθε είδους.
Sadako Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Είναι κολλημένο αναμμένο το λαμπάκι ανάγνωσης σκληρού... Βασικά ήθελα να ξέρω τι αλλαγές μπορώ να κάνω, σε καλώδια κλπ χωρίς να επηρεαστεί (τυπικά) το RAID..
Sadako Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 (επεξεργασμένο) Αν ο ένας δίσκος είναι χαλασμένος, μπορείς να τον αντικαταστήσεις και να γίνει rebuilt το array. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση του RAID1; Αφού στο RAID0 είναι μοιρασμένα τα αρχεία στους 2 δίσκους.. Το μετάνιωσα κι εγώ το Raid0, και καλά δήθεν για πιο μεγάλη ταχύτητα. Απλά όλο έλεγα ότι ΘΑ το σπάσω ΟΤΑΝ κάνω κανένα format (όταν δηλαδή αποφασίσω να κάνω την μετάβαση από τα 7 στα 10). Βασίστηκα ότι με τα τακτικά backup που κάνω σε (2) εξωτερικούς σκληρούς θα ήμουν καλυμμένος σε μεγάλο βαθμό. Έλα όμως που με την αναβολή του χτεσινού backup παραλίγο να με επισκευτεί ο Μέρφι με τους νόμους του. Επί του παρόντος, ευχάριστα νέα, άνοιξα το κουτί (παίζει ίσως κι από την τρελή ζέστη να'φαγαν κανά σκάλωμα ίσως), έβγαλα και ξανάβαλα τα καλώδια τροφοσίας πάνω στους σκληρούς (δεν πείραξα τα sata) και όταν τον ξανάνοιξα τον είδε κανονικά, και πήρα τα σημαντικά μου αρχεία backup. Το "ουφ" μου πρέπει να ακούστηκε 3 τετράγωνα μακρυά. Εξακολουθώ βέβαια να μην το θεωρώ αξιόπιστο, μου φαίνεται στην πρώτη ευκαιρία θα σπάσω το RAID σε 2 μεμονωμένους δίσκους... Και φυσικά θα κάνω πιο συχνά τα τακτικά backup μου... Επεξ/σία 27 Ιουνίου 2016 από Sadako 1
The_Judas Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Ναι σωστό, το είδα μετά ότι είχες raid0 και το έσβησα. Με το raid0 αν χαλάσει ένας δίσκος χάνεις τα πάντα. Aνέκαθεν ήμουν ενάντια στο raid0 παρόλο που είχε γίνει μόδα για μια περίοδο.
BlueBlood7 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Το RAID0 είχε νόημα κάποτε και πρόσφεραν κάποια επιπλέον ταχύτητα. Πλέον με τους ssd το raid0 έχει πεθάνει. Μόνο το raid 1 αξίζει. Αυτό που έκανες να έχεις σημαντικά αρχεία σε raid 0 ήταν ότι χειρότερο μπορούσες να κάνεις. Κάνουμε backup τα αρχεία μας σε 2 δίσκους είναι καλύτερη επιλογή.
Sadako Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Κανονικά τα αρχεία τα κάνω backup σε 2 επιπλέον εξωτερικούς δίσκους, και σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Με Freefilesync που σκανάρει και αντιγράφει μόνο τα διαφορετικά αρχεία... Τώρα θα μου πεις το ιδανικό θα ήταν να κάνεις backup κάθε μέρα. Αλλά ποιός το κάνει; Raid1 ίσως καλύτερα για ασφάλεια. Τέλος πάντων, μια χαζομάρα και μισή το Raid0, για να πειραματιστώ και για ταχύτητα το έκανα (2 μηχανικούς δίσκους 1ΤΒ έβαλα), δεν θα το συνιστούσα κι εγώ γενικά, αλλά είπα τουλάχιστον τα αρχεία της δουλειάς να δουλεύουν κάπως πιο γρήγορα... Γιατί ο άλλος μηχανικός δίσκος που έχω μέσα είναι Green (+ο SSD για το OS και τις κύριες εφαρμογές)... Τώρα άνοιξα το Hard Disk Sentinel, μου δείχνει τον έναν δίσκο του Raid 100% Health και τον άλλον με 99% Health, και λέει There are 1 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.Problems occurred between the communication of the disk and the host 1861 times.It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there. Weak sectors δεν έχει, μήπως τα κακαρώνει κανένας sata controller; Ή κανά καλώδιο; Την ζέστη φοβάμαι... ΥΓ. Σε άλλα νέα, με το που συνδέω το USB καλώδιο του 2ου εξωτερικού στον οποίο παίρνω backup, ξαφνικά πρασινίζει η 15+ ετίας 2η οθόνη μου.. Πάει για πέταμα.. Χαχαχαχα. Τι φάση; Σήμερα πρέπει γενικά να προσέχω νομίζω...
The_Judas Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 99% health δεν είναι πρόβλημα. "Problems occurred between the communication of the disk and the host 1861 times." Αυτό το πρόβλημα στην περίπτωσή μου είχε λυθεί με αλλαγή καλωδίου sata. Δεν είχα raid αλλά ο δίσκος μου κράσαρε συχνά και κολούσαν τα windows.
DiR0SVK Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2016 Προσπαθήστε να οδηγήσετε συνδεδεμένος σε άλλον υπολογιστή. Αν ο δίσκος είναι ελαττωματικός, στη συνέχεια, επαναφορά από ένα αντίγραφο ασφαλείας, και την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το RAID1 που διαβάζει τα δεδομένα όσο πιο γρήγορα RAID0, ενώ τα δεδομένα προστατεύονται από την αποτυχία ενός δίσκου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα