Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πάντως είχα ανοίξει κάποια sites να διαβάσω για tips και πληροορίες σχετικά με συνέντευξη και follow up και μου φαίνονταν τόσο τυπικούρες και απρόσωπα που σκεφτόμουν σιγά μην αναφέρω εγώ τέτοιες σάλτσες. Μήπως το παρατραβάνε λίγο αυτοί στις σελίδες βιογραφικών και συνεντεύξεων; Ισχύουν σε όλους αυτά ή μόνο σε τίποτα δήθεν HRs μεγάλων εταιρειών που δέχονται άπειρα mails;

Το τρικ είναι να παίρνεις τη κεντρική ιδέα (template, κτλ) και να κάνεις αναπροσαρμογή στη δική σου περίπτωση. Αν για παράδειγμα βλέπεις μια πρόταση και σκέφτεσαι "αποκλείεται εγώ να πω ποτέ κάτι τέτοιο" τότε είναι σημάδι ότι εκείνο το σημείο είτε το αφαιρείς είτε το αλλάζεις.

Υποθέτω κοίταξες αγγλικά/ξένα sites όπου εκεί η τυπικούρα συνήθως χτυπάει κόκκινο. Το ψιλοπαρατραβάνε μεν αλλά ο σκοπός είναι να σχηματίσεις μια γενική εικόνα και, ίσως, να πάρεις 1-2 ιδέες που μπορεί να μην είχες σκεφτεί (ή να είχες ξεχάσει).

Δεν γίνεται να αντιγράφεις ό,τι βρίσκεις επειδή υπάρχει η διαφορά κουλτούρας.

Εγώ πάντως θα διαβάσω κάποια πράγματα για την εταιρεία και 2-3 tips για τη συνέντευξη και θα πάω έτσι. Θα ε΄μαι φιλικός και άνετος πάντα με σεβαστό τρόπο βέβαια.

Αυτό να κάνεις. Συμφωνώ.

Δε λες τι είδες οπότε τι να σου πω, αλλά γενικά ναι το παρατραβάνε με την έννοια πως από τα 10 που θα διαβάσεις δεν πρόκειται κάθε περίπτωση που έχεις απέναντί σου να περιμένει τα 10.

Νομίζω εννοεί εκείνες τις ιστοσελίδες που έχουν πληροφορίες και tips για cover letter, βιογραφικά, κτλ

Για παράδειγμα αυτό (που είναι σχετικά προσεγμένο από ότι είδα)

http://www.wikihow.com/Write-a-Follow-Up-Email-for-a-Job-Application

• Απαντ. 222
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από ξένα sites είδα κάποια πρότυπα μηνύματα σχετικά με το τι να αναφέρεις στο mail για interview confirmation και μετά follow up όπου υποτίθεται πρέπει να του στείλω μετά τη συνέντευξη και να τον ευχαριστήσω για τον χρόνο που διέθεσε και πόσο εξαιρετικά ήταν και άλλα τέτοια... Σιγά μη στείλω ευχαριστήριο mail, μήπως να του στείλω και ευχετήρια κάρτα χριστουγέννων; :-D  Κάτι τέτοια θεωρώ ως "τραβηγμένα".

Αναλόγως πως θα διεξαχθεί η συνέντευξη στο τέλος θα ρωτήσω κάποια πράγματα συγκεκριμένα με τις αρμοδιότητές μου και θα τον ευχαριστήσω για τον χρόνο του πριν φύγω, so simple. Γιατί όλα πρέπει να είναι τόσο φορμαρισμένα; Στα παρουσιάζουν λες και θα συνομιλήσεις με ρομπότ το οποίο περιμένει να ακούσει τυποποιημένα πράγματα με διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα τον τομέα εργασίας κ.λπ. Δεν μπορώ να πω δηλαδή και κάτι πιο αστείο να σπάσει το κλίμα, να σκεφτώ κάτι εκείνη τη στιγμή; Άνθρωποι είμαστε δηλαδή θα έχει αυτός επάνω του 1 χαρτί με πράγματα που περιμένει να ακούσει από εμένα και αν δε περάσω τη βάση κόβομαι;

Πάντως οι ώρες που σημείωσε για συνέντευξη είναι 1:30 συνολικά. Φαντάζομαι δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ, 1μιση ώρα τι θα λέμε

Δημοσ.

Δυσκολα να παει 1:30 ωρα το interview. 40-45 λεπτα αν παει ειναι καλα, δεδομενου οτι δεν εχεις καποια εργασιακη πειρα ωστε να συζητησετε για αυτην. Λιγα πραγματα για τις σπουδες σου, λιγα για τον εαυτο σου, λιγα και για την εταιρεια και τη θεση, δεν βλεπω να εχετε να πειτε κατι περισσοτερο απο αυτα για την ωρα!

Σε οτι αφορα τα αλλα που λες, κοιταξε αναλογως του πως κυλλαει το πραγμα μπορεις να πεις και κατι που να μην ειναι τοσο μεσα στα τυπικα πλαισια, πχ ενα διακριτικο αστειο ή καποιο σχολιο για κατι, αλλα σε γενικες γραμμες δε θα δεις κανεναν να στο συστηνει γιατι θελει μεγαλη προσοχη σε αυτα για να μην αφησεις κακη εντυπωση. Δεδομενου λοιπον οτι πολλοι δεν εχουν την ιδια αισθση χιουμορ ή τις ιδιες αποψεις πανω σε ενα θεμα, η ασφαλεστερη μεθοδος ειναι να αποφευγεις στην πρωτη συνεντευξη σχολια ή ευθυμες καταστασεις και να παραμεινεις τυπικος. Οχι σφιγμενος, ουτε αγχωμενος, ουτε απροσιτος, απλα τυπικος.

Τα πραγματα που σκεφτεσαι να ρωτησεις μην τα αφησεις για το τελος της συνεντευξης, αλλα στο ξεκινημα γιατι ισως σου δωσουν ενα πατημα να δημιουργησεις ακομα πιο ισχυρα επιχειρηματα υπερ σου. Πχ μπορει να σου πουν οτι οι αρμοδιοτητες της θεσης ειναι κοινες με κατι που ηδη εχεις κανει ή γνωριζεις. Αν στο πουν στο τελος της συνεντευξης δεν εχει νοημα, ενω αν το ξερεις στο ξεκινημα θα μπορεσεις να τους τονισεις τα πλεονεκτηματα σου.

Εννοειται ομως οτι πρωτα θα σε ρωτησουν οι ιδιοι να τους πεις τα βασικα πραγματα για εσενα και μετα αν δεις να υπαρχει το περιθωριο θα κανεις κι εσυ τις ερωτησεις σου.

• Like 1
Δημοσ.

Update!

Σήμερα διεξήχθη η συνέντευξη! Διήρκησε περί την 1ώρα και 15 λεπτά τελικά! Αρκετές ερωτήσεις από τον CEO. Τελικά όντως είχε και κάποιες κοινές τυπικές ερωτήσεις που αναφέρουν στα site συμβουλευτικής Αν είμαι εύκολος στις συνεργασίες, τι συνεργασίες είχα ως τώρα, αν με πιέζουν αν μπορώ να αποδίδω, αν θέλω να δουλέψω ως μόνιμος στη εταιρεία ή απλά το βλέπω ως παροδική απασχόληση, Τι μισθό περιμένεις να σου δόσω; Και αν και πήγα διπλωματικά να την αποφύγω επέμεινε πολύ και στο τέλος έδωσα ένα εύρος τιμών. 

Είχε πλάκα πάντως, άνετος ο CEO έλεγε και κάποιες βωμολοχίες  αχαχα.. Μου περιέγραψε τη δομή της εταιρείας, τους υπεύθυνους, τον ρώτησα για τις αρμοδιότητες της θέσης και κάποια άλλα και τα περιέγραφε όλα αναλυτικά και στο χάρτι μάλιστα. Σε μια φάση πήγε σε άλλο γραφείο με τον CTO και επέστρεψε. Μου ανέφερε ότι επειδή ακόμα είμαι Junior του Junior ο μισθός είναι στο κατώτερο όριο που όρισα, περί τα ~700 ευρώ καθαρά.

Δεν είναι πολλά αλλά για πρώτη δουλειά εφόσον με προσλάβει δε ξέρω ίσως να είναι καλά. Βέβαια δίνει και έξτρα bonus λέει και σταθερές παροχές έξτρα κάθε χρόνο ανάλογα και με την απόδοση. Τι λέτε, είμαι 24 στα 25 και είναι πρώτη δουλειά, για Junior Web Developer αλλά ανέφερε ότι θα χρειαστεί πολλές φορές να αναλαμβάνω και άλλες αρμοδιότητες του στυλ εκπαίδευση λογισμικών σε πελάτες κ.α., και extra ώρες  δε θα τις πληρώνομαι.

Είπε θα με έχει ενημερώσει μέσα σε 10 - 15 μέρες. Νομίζω ήταν καλό το κλιμα, τελικά δεν ήταν τόσο τυπικός, και αστεία έλεγε και εγώ είπα κάποια... Πιστεύω θα τη πάρω τη θέση

• Like 1
Δημοσ.

Αν τελικα σου κανουν job offer με 700 καθαρα, εχεις φυγει με κλειστα ματια. Η γνωμη μου ειναι οτι εν προκειμενω δεν πρεπει να σε νοιαζει τοσο να βαλεις λεφτα στο ταμειο αλλα να παρεις γνωση και πειρα. Δηλαδη στα 700 ευρω θα πρεπει να βλεπεις παραλληλα και την εκπαιδευση που θα σου παρεχουν. Και η εργασιακη πειρα σε τετοιους τομεις δεν αποτιμαται σε ευρω... Ειναι το 1ο σκαλοπατι για να χτισεις μια καλη καριερα, αναλογως βεβαια και της επιχειρησης, αλλα οπως τα περιγραφεις δε μου φαινονται για τιποτα μπακαληδες χθεσινοι.
Τα 700 καθαρα δεν ειναι κακος μισθος για junior web developer με μηδενικη εμπειρια, υπο τις παρουσες συνθηκες στην Ελλαδα. Εφοσον θα εχεις κι αλλες παροχες, νομιζω οτι ειναι μια fair προσφορα για το επαγγελματικο ξεκινημα σου.

Και σε 1-2 χρονια που θα εχεις και hands-on experience, το ξανασυζηταμε το θεμα ;)

• Like 1
Δημοσ.

Αν τελικα σου κανουν job offer με 700 καθαρα, εχεις φυγει με κλειστα ματια. Η γνωμη μου ειναι οτι εν προκειμενω δεν πρεπει να σε νοιαζει τοσο να βαλεις λεφτα στο ταμειο αλλα να παρεις γνωση και πειρα. Δηλαδη στα 700 ευρω θα πρεπει να βλεπεις παραλληλα και την εκπαιδευση που θα σου παρεχουν. Και η εργασιακη πειρα σε τετοιους τομεις δεν αποτιμαται σε ευρω... Ειναι το 1ο σκαλοπατι για να χτισεις μια καλη καριερα, αναλογως βεβαια και της επιχειρησης, αλλα οπως τα περιγραφεις δε μου φαινονται για τιποτα μπακαληδες χθεσινοι.

Τα 700 καθαρα δεν ειναι κακος μισθος για junior web developer με μηδενικη εμπειρια, υπο τις παρουσες συνθηκες στην Ελλαδα. Εφοσον θα εχεις κι αλλες παροχες, νομιζω οτι ειναι μια fair προσφορα για το επαγγελματικο ξεκινημα σου.

Και σε 1-2 χρονια που θα εχεις και hands-on experience, το ξανασυζηταμε το θεμα ;)

Εμένα πάλι, αν και δεν είμαι του χώρου, μου φαίνονται ακριβώς αυτό. 

Μπακαλο-έλληνες "CEO" και καλά είμαι και γαμώ ... στο λέω γιατί έχω δει το ίδιο στυλ στο τομέα μου.

Έναν χαλαρό CEO, με πλάκα, με βωμολοχίες, με το θέατρο του "πάω να μιλήσω στον CTO" και "επειδή είσαι ακόμα junior", σου λέω έκεινη τη στιγμή την αμοιβή ... ο ορισμός του μπακάλη.

δεν τον υποτιμώ ... έτσι είναι το 95%+ των σκηνικών στην Ελλάδα. 

ούτε λέω ότι αν πραγμτικά υπάρξει "offer" δε θα πρέπει να τη δεχθεί ... το σημαντικότερο είναι να "γράψεις χιλιόμετρα" στη δουλειά σου.

PS

μπορείς να μας πει ο TS περίπου τη μέγεθος έχει η εταιρεία (Τζίρο / προσωπικό).

• Like 1
Δημοσ.

^Πως να γράψει χιλιόμετρα αν αρνηθεί την πρώτη αξιόλογη προσφορά που του κάνανε; Και γιατί μπακάληδες; Επειδή ήταν προσιτοί και συζητήσιμοι; Εμένα από αυτά που έγραψε η αντίθετη εντύπωση μου δημιουργήθηκε από αυτό το και καλά είμαι και γαμώ που έγραψες μου δημιουργήθηκε πάντως!

Δημοσ.

Μου θυμίσατε σκηνικό σε συνέντευξη με CEO που με ρώτησε πόσες φορές γ@μ@ω τη μέρα επειδή δεν είχα σχέση και με είχε ρωτήσει πριν... ΝΤάξει και πάλι έμεινα σε τυπικούρες χαμογελόντας στις "εξυπνάδες/μαλακίες" του.

Σε σοβαρή εταιρία εντωμεταξύ αυτά... 

Γνώμη μου πάντως αλλά αστειάκια μόνο αν σας δώσουν πάτημα και νιώθετε άνετοι να κάνετε. 

Πάντως προτιμώ χυμα και μπακαλοσυνεντεύξεις, παρά σφιχτές, δήθεν, με χαζοερωτήσεις "πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα" ή "πείτε μας 5 θετικά και 5 αρνητικά που διαθέτετε"....

• Like 1
Δημοσ.

^Πως να γράψει χιλιόμετρα αν αρνηθεί την πρώτη αξιόλογη προσφορά που του κάνανε;

Δεν είπα να την αρνηθεί. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος.

Και γιατί μπακάληδες; Επειδή ήταν προσιτοί και συζητήσιμοι;

Είναι άλλο το είμαι "προσιτός" και άλλο το "κάνω πλάκα" και πολύ περισσότερο άλλο το "έλεγε και κάποιες βωμολοχίες  αχαχα".

για μένα το τελευταίο και μόνο, ναι αρκεί για να τους χαρακτηρίσω "μπακάληδες" ... αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακό αναγκαστικά να πάει ο TS να δουλέψει σε "μπακάλη"

• Like 1
Δημοσ.

Δεν είπα να την αρνηθεί. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος.

Είναι άλλο το είμαι "προσιτός" και άλλο το "κάνω πλάκα" και πολύ περισσότερο άλλο το "έλεγε και κάποιες βωμολοχίες  αχαχα".

για μένα το τελευταίο και μόνο, ναι αρκεί για να τους χαρακτηρίσω "μπακάληδες" ... αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακό αναγκαστικά να πάει ο TS να δουλέψει σε "μπακάλη"

Το διάβασα βιαστικά αυτό που έγραψες για το offer και κατάλαβα ότι είπες να αρνηθεί, λάθος μου σόρυ :)

Δημοσ.

Μου θυμίσατε σκηνικό σε συνέντευξη με CEO που με ρώτησε πόσες φορές γ@μ@ω τη μέρα επειδή δεν είχα σχέση και με είχε ρωτήσει πριν... ΝΤάξει και πάλι έμεινα σε τυπικούρες χαμογελόντας στις "εξυπνάδες/μαλακίες" του...

καλά, πέρα από αυτή καθε αυτή τη καφρίλα ... πως κατέληξε η συζήτηση στο ότι δεν έχεις σχέση ? ,,, μπας και σου την έπεφτε :)

Δημοσ.

Αφου με ρωτησε για σπουδες, εμπειρια, μετα μου ειπε οτι εχω το προφιλ απο αυτα που εβλεπε στο cv. 

Μετα πλακωσαν ερωτησεις που δουλεύουν γονείς/αδέρφια, που μενουν, αν μενω μονος, μετα ηρθε και η ερωτηση αν εχω σχεση... Γενικα ο τυπος ηταν χυμα απο την αρχη της συνεντευξης, ενιωθα σαν να ειχα παει σε θεατρο...

Επίσης πλέον όλες οι συνεντεύξεις με γνωστούς που πήραν θέσεις αυτή την περίοδο και δεν ειναι βυσματα, έτσι είναι!

Ρωτανε και προσωπικά πράγματα να σε κοψουνε αν τους κανεις κλικ φυσικά και καλα κανουνε !!!!!! Σε γυναικες ισως να μη γινονται βεβαια τοσο προχωρημενες ερωτησεις για ευνόητους λόγους...

Δημοσ.

Αφου με ρωτησε για σπουδες, εμπειρια, μετα μου ειπε οτι εχω το προφιλ απο αυτα που εβλεπε στο cv. 

Μετα πλακωσαν ερωτησεις που δουλεύουν γονείς/αδέρφια, που μενουν, αν μενω μονος, μετα ηρθε και η ερωτηση αν εχω σχεση... Γενικα ο τυπος ηταν χυμα απο την αρχη της συνεντευξης, ενιωθα σαν να ειχα παει σε θεατρο...

Επίσης πλέον όλες οι συνεντεύξεις με γνωστούς που πήραν θέσεις αυτή την περίοδο και δεν ειναι βυσματα, έτσι είναι!

Ρωτανε και προσωπικά πράγματα να σε κοψουνε αν τους κανεις κλικ φυσικά και καλα κανουνε !!!!!! Σε γυναικες ισως να μη γινονται βεβαια τοσο προχωρημενες ερωτησεις για ευνόητους λόγους...

Όταν θα φτάσεις στην ηλικία μου (πάντα ήθελα να το πω αυτό) θα καταλάβεις γιατί αυτό δεν πρέπει να το βλέπεις σαν κάτι θετικό για το χώρο που δουλέυεις.

Δημοσ.

Ρωτανε και προσωπικά πράγματα να σε κοψουνε αν τους κανεις κλικ φυσικά και καλα κανουνε !!!!!!

Όχι, δεν κάνουνε καλά. Αν θέλουν να κόψουν κάτι, να πάνε στην κουζίνα του σπιτιού τους. Αυτά είναι αισχρότητες.

Τους αποκαλείτε και CEO.... Συνέλθετε λίγο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...