Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικα θα το ηθελα πολυ για σπουδες Σουηδια αλλα δεν ειμαι γιος βιομηχανων για να μου καλυπτουν τα εξοδα + οτι εχω εναν μικρο αδελφο οποτε δεν γινεται απο οικονομικης αποψεως . Αν καποιος ειναι μουσουλμανος τον επηρεαζει καθολου στην ευρεση εργασιας ? Γιατι κηρυχθηκε 5η χωρα στην Ευρωπη σε Ισλαμοφοβια

Δημοσ.
20 hours ago, EmoGuy said:

Βασικα θα το ηθελα πολυ για σπουδες Σουηδια αλλα δεν ειμαι γιος βιομηχανων για να μου καλυπτουν τα εξοδα + οτι εχω εναν μικρο αδελφο οποτε δεν γινεται απο οικονομικης αποψεως . Αν καποιος ειναι μουσουλμανος τον επηρεαζει καθολου στην ευρεση εργασιας ? Γιατι κηρυχθηκε 5η χωρα στην Ευρωπη σε Ισλαμοφοβια

Το γράφει στο κούτελο ότι είσαι μουσουλμάνος; Γιατί χαρτί που να γράφει θρήσκευμα στη Σουηδία δεν υπάρχει. Ευτυχώς, ούτε και στην Ελλάδα εκτός αν έχεις ταυτότητα 25ετιας.

• Like 2
Δημοσ.
Στις 4/12/2018 στις 1:37 ΜΜ, DrLo είπε

Τι επαγγλεμα?

Ξέρω βασικά Σουηδικά και συνεχίζω να μαθαίνω.

Ευκολία:

Ναι είναι αρκετά (για ν μη πω πολύ) ευκολη γλώσσα για κάποιον που ξέρει ήδη αγγλικά. Η γραμματική της μάλλον περιορισμένη, και η σύνταξή της παρα πολύ ίδια με την Αγγλική. Είναι εκπληκτικό πόσες φορές μεταφράζοντας μια αγγλική πρόταση λέξη-προς-λέξη βγάινουν κανονικά Σουηδικά.

Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές λέξεις με παρόμια ρίζα με τα αγγλικά (μάλλον τα αγγλικά έχουν ρίζα στα παλαιά Σουηδικά).

Μερικά δύσκολα σημεία

- η εκμάθηση εκτενούς "λόγιου" λεξιλογίου, για να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο

- η εκμάθηση των partikelverb, των αντίστοιχων phrasal verbs των αγγλικών. Πολλές φορές είναι "παρόμοια" με τα αγγλικά (πχ titta efter = look after) αλλά άλλες φορές είναι εντελώς άσχετα (πχ  att komma ihåg = to remember).

- Φυσικά το να καταλαβαίνεις σουηδούς όταν μιλανε γιατί πετσοκόβουνε τις λέξεις, λένε 2-3 μικρες μαζί αφήνοντας κάποια μικρά κομμάτια κλπ κλπ ... αυτό είναι καθαρά θέμα εξάσκησης με native speakers. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του να μπορείς να διαβάζεις/γράφεις με το να καταλαβαίνεις.

Σε σχέση με Δανέζικα/Νορβηγικά:

Από ότι έχω διαβάσει είναι ποιό ευκολα από τα άλλα, είναι μεγαλύτερη χώρα και συνεπώς έχει λογική να μάθει κάποιος αυτά. Τα δανέζικα είναι νομίζω (ίσως είμαι biased) ακόμα πιο δύσκολα στο να τα καταλάβεις. Πάντως η μετάβαση από τη μία γλώσσα στις άλλες είναι αρκετά ευκολη. Τα νορβηγικά έχω διαβάσει είναι κάπου "στη μέση" των δύο, μπορούν δηλαδή να τελιοποιηθούν στις άλλες γλώσσες πιο ευκολα.

Αρχαια Αγγλικά και Σκανδιναβικές γλώσσες είναι πολυ κοντα γιατι ερχονται απο τη γερμανικη οικογενεια γλωσσων. Νορβηγικά, Σουηδικά και Δανικά είναι στην ουσια 3 διαλεκτοι της ιδιας γλωσσας, με τα Νορβηγικά να είναι τα πιο εύκολα μαλλον και καπου στη μεση, ενω τα δανικά ειναι κανονικοι γλωσσοδετες απο αποψη δυσκολιας με την προφορά.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, doctorkostis είπε

Το γράφει στο κούτελο ότι είσαι μουσουλμάνος; Γιατί χαρτί που να γράφει θρήσκευμα στη Σουηδία δεν υπάρχει. Ευτυχώς, ούτε και στην Ελλάδα εκτός αν έχεις ταυτότητα 25ετιας.

Δεν πιστεύεις δηλαδή οτι μπορεί κανείς να καταλάβει τη διαφορά ενός ξανθού κάτασπρου βορειο Ευρωπαίου και κάποιου με μουσουλμανική 'κληρονομιά' πχ..

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, totem_lost said:

Δεν πιστεύεις δηλαδή οτι μπορεί κανείς να καταλάβει τη διαφορά ενός ξανθού κάτασπρου βορειο Ευρωπαίου και κάποιου με μουσουλμανική 'κληρονομιά' πχ..

Σαφώς και μπορεί. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο αν έχεις τα προσόντα για μια δουλειά.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά.

Είμαι πολιτικός Μηχανικός. Έχω πρόταση για εργασία στην Σουηδία, περιοχή Σουτσβαλ.

Η εταιρεία είναι Ελληνική. Είναι γνωστοί μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μου φάνε χρήματα.

Κάναμε μια γρήγορη κουβέντα και μου πρότειναν 2.500€ καθαρά. Στην αρχή θα μου δίνουν φαγητό σε εστιατόριο και στέγη. Αν τα καταφέρω....μου πρότειναν να πάρω και την γυναίκα μου, την οποία θα την βολέψουν και αυτήν κάπου. Μου φαίνεται καλή περίπτωση. Τι λέτε;

Δημοσ.
20 minutes ago, dimidomo said:

Καλησπέρα παιδιά.

Είμαι πολιτικός Μηχανικός. Έχω πρόταση για εργασία στην Σουηδία, περιοχή Σουτσβαλ.

Η εταιρεία είναι Ελληνική. Είναι γνωστοί μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μου φάνε χρήματα.

Κάναμε μια γρήγορη κουβέντα και μου πρότειναν 2.500€ καθαρά. Στην αρχή θα μου δίνουν φαγητό σε εστιατόριο και στέγη. Αν τα καταφέρω....μου πρότειναν να πάρω και την γυναίκα μου, την οποία θα την βολέψουν και αυτήν κάπου. Μου φαίνεται καλή περίπτωση. Τι λέτε;

Τα χρηματα αν ειναι καθαρα ειναι καλα για αρχη, μεικτα θα ειναι γυρω στις 35.000 κορωνες (περιπου 3500 ευρω). Αν σου παρεχουν στεγη τοτε ειναι υπεραρκετα, τα ενοικια ειναι σχετικα ακριβα Σουηδια. Αν δουλευει και η γυναικα σου, ενα 1500€ θα το παιρνει στανταρ, οποτε ειστε πολυ ανετα. Στο μελλον μαθαινοντας τη γλωσσα θα μπορεις να διεκδικησεις παραπανω, βεβαια δεν ξερω αν αλλη εταιρεια θα σου δινει σπιτι, εξαιρετικα δυσκολο. Επισης δυσκολο ως μισθωτος μηχανικος να ξεπερασεις τα 3500 καθαρα, οι φοροι ειναι αρκετοι. Βεβαια ισως μπορεσεις να δραστηριοποιηθεις ως ελευθερος επαγγελματιας στο μελλον, εκει ειναι διαφορετικα τα πραγματα.

Το Sundsvall ειναι αρκετα βορεια. Εχω δουλεψει εκει για 3-4 βδομαδες. Να εισαι προετοιμασμενος για πολυ σκοταδι το χειμωνα (ξημερωνει 9 και νυχτωνει 2 και κατι το Δεκεμβριο) καθως και για αρκετο χιονι. Εννοειται αρκετο κρυο, το -15 θα το ζεις καθε χειμωνα. Θελεις καλο μπουφαν οπωσδηποτε. Φετος ειχε χιονι απο Δεκεμβριο ως Απριλιο συνεχομενα. Το καλοκαιρι αντιστοιχα δε νυχτωνει, λιγο σκοτεινιαζει εκει κατα τις 12.  4.30 ωρες ειναι η Στοκχολμη με το  αυτοκινητο, 50 λεπτα με το αεροπλανο. Το αναφερω γιατι θα χρειαστεις προσβαση σε μεγαλο αεροδρομιο

Δημοσ.

Καλησπέρα.

doctorkostis με αυτά που έγραψες επαλήθεψα ότι ήξερα. Σε ευχαριστώ.

Έγραψες ότι δύσκολα να ξεπεράσεις σαν μισθωτός τα 3500 καθαρά λόγο φόρων, σαν ελεύθερος επαγγελματίας (μπλοκάκι) αν υπάρχει αυτό....θα είναι διαφορετικά; μικρότεροι φόροι;

Δημοσ.
2 hours ago, dimidomo said:

Καλησπέρα.

doctorkostis με αυτά που έγραψες επαλήθεψα ότι ήξερα. Σε ευχαριστώ.

Έγραψες ότι δύσκολα να ξεπεράσεις σαν μισθωτός τα 3500 καθαρά λόγο φόρων, σαν ελεύθερος επαγγελματίας (μπλοκάκι) αν υπάρχει αυτό....θα είναι διαφορετικά; μικρότεροι φόροι;

Το καθεστώς στους μηχανικούς δεν το γνωρίζω καθόλου. Αυτό που ξέρω είναι ότι η φορολογία στις εταιρείες είναι 22% σταθερή.  Οπότε αν ιδρύσεις δική σου εταιρεία, έστω και μονοπροσωπη που είναι πολύ εύκολο, τα έσοδα της εταιρείας φορολογούνται με 22% ενώ ο μισθωτός με 31-51-57% κλιμακωτά. Το κάνουν αρκετοί οπότε προφανώς συμφέρει αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω.

Δημοσ.
Στις 5/15/2018 στις 5:40 ΜΜ, dimidomo είπε

Καλησπέρα παιδιά.

Εφυγες αύριο κι όλας, μην το συζητάς!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με ματιάζατε .....

Χθές μου κάνανε ανανεωμένη πρόταση...προς το χειρότερο....

1500€ αρχικά!!! και η γυναίκα 1000€ servise σε εστιατόριο.

Μου έπεσαν τα αυτιά.

Επεξ/σία από dimidomo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, dimidomo είπε

Με ματιάζατε .....

Μου έπεσαν τα αυτιά.

Πάλι εφόσον δεν θα δίνεις τίποτα σε στέγη και φαγητό είναι μια χαρά για αρχή. 2.500 καθαρά θα έχετε μαζί χωρίς πάγια έξοδα. Σε κάνα χρόνο θα βρείτε καλύτερες προσφορές και συ και η γυναικα σου.  

Επεξ/σία από Backpacker
Δημοσ.
25 minutes ago, Backpacker said:

Πάλι εφόσον δεν θα δίνεις τίποτα σε στέγη και φαγητό είναι μια χαρά για αρχή. 2.500 καθαρά θα έχετε μαζί χωρίς πάγια έξοδα. Σε κάνα χρόνο θα βρείτε καλύτερες προσφορές και συ και η γυναικα σου.  

Και μέχρι να πάνε θα του τα ρίξουν στα 1000 και 500 αντίστοιχα;

Δημοσ.
3 ώρες πριν, dimidomo είπε

Με ματιάζατε .....

Μου έπεσαν τα αυτιά.

Δυστυχώς όσες εμπειρίες έχω από γνωστούς και συγγενείς με Έλληνες εργοδότες στο εξωτερικό είναι οι χειρότερες.

μιλαμε για μεγάλα λαμόγια. Σκέψου το πριν φύγεις.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...