Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδια . Απο οτι ακουω υπαρχει τρομερη ζητηση νοσηλευτων και χαιρομαι για αυτο γιατι νοσηλευτικη θελω να περασω απο ΤΕΙ . Εδω στην Ελλαδα στο δημοσιο με προκηρυξη μπαινεις . στην Σουηδια τι παιζει ? Πρεπει πρωτα να βρεις δουλεια σε κανα ιδιωτικο νοσοκομειο και με τα χρονια να πας σε δημοσιο ? Επισης χρειαζεται αναγνωριση πτυχιου στην Σουηδια  ? Υπαρχει πραγματι ρατσισμος εναντι των μουσουλμανων και δυσκολια ευρεσης οικειας στην Στοκχολμη εξαιτιας των προσφυγων ? 

Δημοσ.

Πολύ γρηγορα μερικά πράγματα για Σουηδία οπως μου τα μεταφέρουν τωρα από Στοκχόλμη μεριά.

1.       Όπως γράφτηκε σωστά παραπάνω, η υγεία προέχει στη Σουηδία και γιατροι και νοσηλευτικο προσωπικό είναι περιζήτητο.

2.       Είναι πολύ σημαντικο να γνωρίζεις τη γλωσσα. Από κάθε άποψη.

3.       Οργάνωση κράτους, πολύ καλό.

4.       Όπως και οι Ολλανδοί, έτσι και οι Σουηδοί, αν κάτι χαλάσει, θα το φτιάξουν καλά, αλλά με την ησυχία τους. Απλώς σε αντιθεση με την Ελλάδα που πχ μια λακουβα μπορει να μεινει ανοιχτη μέχρι να συμβει το ατυχημα, εκει θα έχουν φροντισει να βάλουν προειδοποιητικά απ τη πρωτη στιγμη.

5.       Όλα κυλάς εκνευριστικά αργά. Υπάρχει γραφειοκρατία, όχι σε τέτοιο βαθμό όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία βέβαια (τους Ολλανδους τους θεωρω χειροτερους από εμάς)

6.       Μισθοί πολύ καλύτερη από κάθε άποψη, ανεργία μικρή

7.       Κρέας ιδιες τιμές με εδώ, λαχανικά καλύτερες από εδώ!!

8.       Μεσα μεταφορά καλυτερα και σε παρομοιες τιμές

9.       Ενοικιο…ασαλιωτα!!Μιλάμε για απίστευτη εκμετάλλευση. Βέβαια η μιση Ευρωπη έτσι είναι οποτε δε προκαλεί εντυπωση.

Γενικότερα ακόμα και το κατουρημα το πληρωνεις. Στη κυριολεξία. Αν σε πιάσει κατουρημα στο δρομο πρέπει να δωσεις 50 λεπτάκια. Πληρωνεις τα πάντα.

Η μεγάλη νυχτα είναι κάτι που το συνηθίζουν οι περισσότεροι.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, pontez2 είπε

Υπάρχει γραφειοκρατία, όχι σε τέτοιο βαθμό όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία βέβαια (τους Ολλανδους τους θεωρω χειροτερους από εμάς)

Γιατί αυτό αν δεν βγαίνω εντελώς off-topic; Δεν υπάρχουν πια πολλά πράγματα που δεν μπορείς να τα κάνεις online στην Ολλανδία.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, totem_lost είπε

Γιατί αυτό αν δεν βγαίνω εντελώς off-topic; Δεν υπάρχουν πια πολλά πράγματα που δεν μπορείς να τα κάνεις online στην Ολλανδία.

[offtopic] Μηχανογράφιση έχουν....τη γραφειοκρατία τους δεν έχουν ξεπεράσει. Μπορεις να ανοιξεις επιχειρηση σε 10 λεπτά, αλλά για να βγάλεις ένα πιστοποιητικο μπορει να χρειαστει να γυρισεις 10 φορείς. Εκτός αν τη τελευταια 3ετια έχουν διορθωθεί τόσο πολύ. [/offtopic]

Pablo αυτά μου τα μετέφερε κολλητός που ειναι τωρα εκει και μένει 3 χρόνια. Ένα copy paste σε αυτά που μου λέει έκανα :-) Δε νομιζω οτι εχει λογο να υπερβάλει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, EmoGuy είπε

Γεια σας παιδια . Απο οτι ακουω υπαρχει τρομερη ζητηση νοσηλευτων και χαιρομαι για αυτο γιατι νοσηλευτικη θελω να περασω απο ΤΕΙ. Εδω στην Ελλαδα στο δημοσιο με προκηρυξη μπαινεις . στην Σουηδια τι παιζει ? Πρεπει πρωτα να βρεις δουλεια σε κανα ιδιωτικο νοσοκομειο και με τα χρονια να πας σε δημοσιο ?

♩ ♪ ♫ ♬ η ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει ♩ ♪ ♫ ♬

Αναφορά σε κείμενο

Επισης χρειαζεται αναγνωριση πτυχιου στην Σουηδια  ? Υπαρχει πραγματι ρατσισμος εναντι των μουσουλμανων και δυσκολια ευρεσης οικειας στην Στοκχολμη εξαιτιας των προσφυγων ? 

Τα επαγγέλαμτα υγείας είναι "ελεγχόμενα". Προκειμένου να βγάλεις "άδεια εργασίας" από το Socialstyrelsen πρέπει να έχεις

- γλώσσα σε επίπεδο C1

βέβαια εδώ υπάρχουν κάποια "κόλπα"

You can also prove your language skills by letting a health care provider assess and confirm that you have reached Swedish at Level C1. The certificate from a health care provider should contain the following information:

• Confirmation that level C1 is reached within the areas of control provided by the language test (reading comprehension, listening comprehension, writing and speech). 
  • Description as to how the language level has been controlled.

- αναγνωριση/αντιστοίχηση πτυχίου

https://legitimation.socialstyrelsen.se/en/educated-within-eu-or-eea

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Ο κολλητος  νοσηλευτης, η γυναίκα του γιατρός...δεν πέρασαν ποτέ απο κάποια άδεια εργασίας, και φυσικά δε ξέρουν τη γλωσσα. Απλώς τους έχει προσλάβει εδω και 3 χρονια ιδιωτικο νοσοκομείο. Δε ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Οσοι ζειτε εκει ισως να μας διευκρινήσετε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Ο κολλητος  νοσηλευτης, η γυναίκα του γιατρός...δεν πέρασαν ποτέ απο κάποια άδεια εργασίας, και φυσικά δε ξέρουν τη γλωσσα. Απλώς τους έχει προσλάβει εδω και 3 χρονια ιδιωτικο νοσοκομείο. Δε ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Οσοι ζειτε εκει ισως να μας διευκρινήσετε.

Πότε πήγαν ?

Αυτό έχει γίνει πριν μερικά χρόνια.

Είναι 100% σίγουρο, αυτό που σου λέω. Δες το link παραπάνω. Στείλε μήνυμα στον κολλητό σου και ρώτα τον τι είναι το socialstyrelsen και που μπλέκεται με τους γιατρούς/νοσηλευτέ/φυσικθεραπευτές κλπ.

Όσον αφορά τη γλώσσα ... παίζουν και εκεί "ελληνιές".

----------

https://legitimation.socialstyrelsen.se/en/educated-within-eu-or-eea/nurse-responsible-for-general-care

If you want to work as a nurse responsible for general care in Sweden you need a Swedish licence. This professional title is protected. This means that only those who have a licence to practice are allowed to call themselves nurses.

You need to get your qualifications recognised to be able to get a licence. You also need to have language skills in Swedish, Danish or Norwegian. If you are unable to speak any of these languages we recommend that you begin by learning Swedish if you would like to work in Sweden.

You can apply for a licence from us. You do not need a Swedish personal identity number (personnummer) and you do not need to live in Sweden to apply and be granted a licence.

.....

Αυτά βέβαια ισχύουν και για τους ίδιους τους Σουηδούς (με την προφανή ίσως εξαίρεση της γλώσσας).

https://legitimation.socialstyrelsen.se/sv/utbildad-i-sverige/sjukskoterska

Ansök först om din yrkesexamen

Börja med att ansöka om sjuksköterskeexamen vid din högskola eller ditt universitet.

Ansök sedan om legitimation

När du har fått din sjuksköterskeexamen kan du ansöka om legitimation.

Επεξ/σία από DrLo
  • Thanks 1
Δημοσ.

μιας και ψινομαι να μαθω μια σκανδιναβικη γλωσσα για λογους επαγγελματικους...

εχω ρωτησει και αρκετους τουριστες/πελατες και πρεπει τα σουηδικα να ειναι η ευκολοτερη και με μεγαλυτερη ανταποκριση (λογω και του σουηδικου πληθυσμου) απο τις σκανδιναβικες χωρες...

γνωμες?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, opcorsa είπε

μιας και ψινομαι να μαθω μια σκανδιναβικη γλωσσα για λογους επαγγελματικους...

εχω ρωτησει και αρκετους τουριστες/πελατες και πρεπει τα σουηδικα να ειναι η ευκολοτερη και με μεγαλυτερη ανταποκριση (λογω και του σουηδικου πληθυσμου) απο τις σκανδιναβικες χωρες...

γνωμες?

Τι επαγγλεμα?

Ξέρω βασικά Σουηδικά και συνεχίζω να μαθαίνω.

Ευκολία:

Ναι είναι αρκετά (για ν μη πω πολύ) ευκολη γλώσσα για κάποιον που ξέρει ήδη αγγλικά. Η γραμματική της μάλλον περιορισμένη, και η σύνταξή της παρα πολύ ίδια με την Αγγλική. Είναι εκπληκτικό πόσες φορές μεταφράζοντας μια αγγλική πρόταση λέξη-προς-λέξη βγάινουν κανονικά Σουηδικά.

Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές λέξεις με παρόμια ρίζα με τα αγγλικά (μάλλον τα αγγλικά έχουν ρίζα στα παλαιά Σουηδικά).

Μερικά δύσκολα σημεία

- η εκμάθηση εκτενούς "λόγιου" λεξιλογίου, για να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο

- η εκμάθηση των partikelverb, των αντίστοιχων phrasal verbs των αγγλικών. Πολλές φορές είναι "παρόμοια" με τα αγγλικά (πχ titta efter = look after) αλλά άλλες φορές είναι εντελώς άσχετα (πχ  att komma ihåg = to remember).

- Φυσικά το να καταλαβαίνεις σουηδούς όταν μιλανε γιατί πετσοκόβουνε τις λέξεις, λένε 2-3 μικρες μαζί αφήνοντας κάποια μικρά κομμάτια κλπ κλπ ... αυτό είναι καθαρά θέμα εξάσκησης με native speakers. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του να μπορείς να διαβάζεις/γράφεις με το να καταλαβαίνεις.

Σε σχέση με Δανέζικα/Νορβηγικά:

Από ότι έχω διαβάσει είναι ποιό ευκολα από τα άλλα, είναι μεγαλύτερη χώρα και συνεπώς έχει λογική να μάθει κάποιος αυτά. Τα δανέζικα είναι νομίζω (ίσως είμαι biased) ακόμα πιο δύσκολα στο να τα καταλάβεις. Πάντως η μετάβαση από τη μία γλώσσα στις άλλες είναι αρκετά ευκολη. Τα νορβηγικά έχω διαβάσει είναι κάπου "στη μέση" των δύο, μπορούν δηλαδή να τελιοποιηθούν στις άλλες γλώσσες πιο ευκολα.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, DrLo είπε

Τι επαγγλεμα?

Ξέρω βασικά Σουηδικά και συνεχίζω να μαθαίνω.

Ευκολία:

Ναι είναι αρκετά (για ν μη πω πολύ) ευκολη γλώσσα για κάποιον που ξέρει ήδη αγγλικά. Η γραμματική της μάλλον περιορισμένη, και η σύνταξή της παρα πολύ ίδια με την Αγγλική. Είναι εκπληκτικό πόσες φορές μεταφράζοντας μια αγγλική πρόταση λέξη-προς-λέξη βγάινουν κανονικά Σουηδικά.

Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές λέξεις με παρόμια ρίζα με τα αγγλικά (μάλλον τα αγγλικά έχουν ρίζα στα παλαιά Σουηδικά).

Μερικά δύσκολα σημεία

- η εκμάθηση εκτενούς "λόγιου" λεξιλογίου, για να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο

- η εκμάθηση των partikelverb, των αντίστοιχων phrasal verbs των αγγλικών. Πολλές φορές είναι "παρόμοια" με τα αγγλικά (πχ titta efter = look after) αλλά άλλες φορές είναι εντελώς άσχετα (πχ  att komma ihåg = to remember).

- Φυσικά το να καταλαβαίνεις σουηδούς όταν μιλανε γιατί πετσοκόβουνε τις λέξεις, λένε 2-3 μικρες μαζί αφήνοντας κάποια μικρά κομμάτια κλπ κλπ ... αυτό είναι καθαρά θέμα εξάσκησης με native speakers. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του να μπορείς να διαβάζεις/γράφεις με το να καταλαβαίνεις.

Σε σχέση με Δανέζικα/Νορβηγικά:

Από ότι έχω διαβάσει είναι ποιό ευκολα από τα άλλα, είναι μεγαλύτερη χώρα και συνεπώς έχει λογική να μάθει κάποιος αυτά. Τα δανέζικα είναι νομίζω (ίσως είμαι biased) ακόμα πιο δύσκολα στο να τα καταλάβεις. Πάντως η μετάβαση από τη μία γλώσσα στις άλλες είναι αρκετά ευκολη. Τα νορβηγικά έχω διαβάσει είναι κάπου "στη μέση" των δύο, μπορούν δηλαδή να τελιοποιηθούν στις άλλες γλώσσες πιο ευκολα.

τουριστικα επαγγελματα γενικοτερα..

αρα λες να το βαλω στο προγραμμα ε?

το θεμα ειναι να βρω καθηγητη- φροντιστηριο να ξεκινησω και να βρω και κανενα βιβλιο για να ξεκινησω ή κανενα βοηθημα για αρχη...

αν εχεις να προτεινεις κατι (βιβλιο/ βοηθημα κλπ) θα ημουν ευγνωμων

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, opcorsa είπε

τουριστικα επαγγελματα γενικοτερα..

αρα λες να το βαλω στο προγραμμα ε?

το θεμα ειναι να βρω καθηγητη- φροντιστηριο να ξεκινησω και να βρω και κανενα βιβλιο για να ξεκινησω ή κανενα βοηθημα για αρχη...

αν εχεις να προτεινεις κατι (βιβλιο/ βοηθημα κλπ) θα ημουν ευγνωμων

Θα σου γράψω αναλυτικότερα αργότερα.

Αν μπορείς να "το πάρεις ζεστά" και να έχεις χρόνο και αυτόέλεγχο να δοκιμάσεις να μάθεις να ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ (ας πούμε Α1) μόνος σου για να δεις αν σου πάει, αν σου αρέσει κλπ.

Στο "φροντιστήριο" που πάω είναι ένα παιδί που, αν κατάλαβα καλά, έκατσε μόνος του και έκανε μόνος του και πήγε και μπήκε κατευθείαν στο τμήμα για προετοιμασία για C1.

Δε λέω ότι μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, κάποιοι άνθρωποι απλά "το έχουν".

Αν θες, όσο βασικό και αν φαίνεται αυτό, ξεκίνα το Duolingo ... βοηθάει πραγματικά ... μπορεί στην αρχή να νομίζεις ότι είσαι χαμένος αλλά κάνει δουλειά, σίγουρα για τα πολύ βσικά.

Εγώ είχα κάνει το Duolingo και διάβασα και από κάποια βιβλία, βίντεο κλπ για ένα καλοκαίρι και πήγα κατυεθείαν στο τμήμα Β1 , ενώ αν νομ΄ζιω αν είχα κάνει πιο συστηματικό διάβασμα θα μπορούσα και καλύτερα.

PS:

πρέπει να έχει ο θείος την παλιά εκδοση του Rivstart A1+A2, που χρησιμοποιείται και στο SFI στη Σουηδία.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, DrLo είπε

Θα σου γράψω αναλυτικότερα αργότερα.

Αν μπορείς να "το πάρεις ζεστά" και να έχεις χρόνο και αυτόέλεγχο να δοκιμάσεις να μάθεις να ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ (ας πούμε Α1) μόνος σου για να δεις αν σου πάει, αν σου αρέσει κλπ.

Στο "φροντιστήριο" που πάω είναι ένα παιδί που, αν κατάλαβα καλά, έκατσε μόνος του και έκανε μόνος του και πήγε και μπήκε κατευθείαν στο τμήμα για προετοιμασία για C1.

Δε λέω ότι μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, κάποιοι άνθρωποι απλά "το έχουν".

Αν θες, όσο βασικό και αν φαίνεται αυτό, ξεκίνα το Duolingo.

Εγώ είχα κάνει το Duolingo και διάβασα και από κάποια βιβλία, βίντεο κλπ για ένα καλοκαίρι και πήγα κατυεθείαν στο τμήμα Β1 , ενώ αν νομ΄ζιω αν είχα κάνει πιο συστηματικό διάβασμα θα μπορούσα και καλύτερα.

PS:

πρέπει να έχει ο θείος την παλιά εκδοση του Rivstart A1+A2, που χρησιμοποιείται και στο SFI στη Σουηδία.

οτι πληροφορια εχεις-υλικο και μπορεις να μιλησουμε μεσω ΠΜ θα το ηθελα...

(για να μην μπαχαλεψουμε και αυτο το θρεντ)

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, pontez2 είπε

Πολύ γρηγορα μερικά πράγματα για Σουηδία οπως μου τα μεταφέρουν τωρα από Στοκχόλμη μεριά.

1.       Όπως γράφτηκε σωστά παραπάνω, η υγεία προέχει στη Σουηδία και γιατροι και νοσηλευτικο προσωπικό είναι περιζήτητο.

2.       Είναι πολύ σημαντικο να γνωρίζεις τη γλωσσα. Από κάθε άποψη.

3.       Οργάνωση κράτους, πολύ καλό.

4.       Όπως και οι Ολλανδοί, έτσι και οι Σουηδοί, αν κάτι χαλάσει, θα το φτιάξουν καλά, αλλά με την ησυχία τους. Απλώς σε αντιθεση με την Ελλάδα που πχ μια λακουβα μπορει να μεινει ανοιχτη μέχρι να συμβει το ατυχημα, εκει θα έχουν φροντισει να βάλουν προειδοποιητικά απ τη πρωτη στιγμη.

5.       Όλα κυλάς εκνευριστικά αργά. Υπάρχει γραφειοκρατία, όχι σε τέτοιο βαθμό όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία βέβαια (τους Ολλανδους τους θεωρω χειροτερους από εμάς)

6.       Μισθοί πολύ καλύτερη από κάθε άποψη, ανεργία μικρή

7.       Κρέας ιδιες τιμές με εδώ, λαχανικά καλύτερες από εδώ!!

8.       Μεσα μεταφορά καλυτερα και σε παρομοιες τιμές

9.       Ενοικιο…ασαλιωτα!!Μιλάμε για απίστευτη εκμετάλλευση. Βέβαια η μιση Ευρωπη έτσι είναι οποτε δε προκαλεί εντυπωση.

Γενικότερα ακόμα και το κατουρημα το πληρωνεις. Στη κυριολεξία. Αν σε πιάσει κατουρημα στο δρομο πρέπει να δωσεις 50 λεπτάκια. Πληρωνεις τα πάντα.

Η μεγάλη νυχτα είναι κάτι που το συνηθίζουν οι περισσότεροι.

Αυτό με το κατούρημα το έχω πάθει άπειρες φορές , όλο φεύγω από τη σχολή κύριλε, αν πάω κέντρο τσα, πάνε οι 10 κορονιτσες

Δημοσ.
8 hours ago, EmoGuy said:

Γεια σας παιδια . Απο οτι ακουω υπαρχει τρομερη ζητηση νοσηλευτων και χαιρομαι για αυτο γιατι νοσηλευτικη θελω να περασω απο ΤΕΙ . Εδω στην Ελλαδα στο δημοσιο με προκηρυξη μπαινεις . στην Σουηδια τι παιζει ? Πρεπει πρωτα να βρεις δουλεια σε κανα ιδιωτικο νοσοκομειο και με τα χρονια να πας σε δημοσιο ? Επισης χρειαζεται αναγνωριση πτυχιου στην Σουηδια  ? Υπαρχει πραγματι ρατσισμος εναντι των μουσουλμανων και δυσκολια ευρεσης οικειας στην Στοκχολμη εξαιτιας των προσφυγων ? 

Για να παρεις αδεια ασκησεως για νοσηλευτης χρειαζεσαι σουηδικα σε επιπεδο  C1, περιπου proficiency δηλαδη. Σαν γραμματικη δεν ειναι δυσκολη, αλλα η κατανοηση της προφορας δεν ειναι το πιο ευκολο πραγμα. Τελος παντων, μια αποφαση ειναι το να ξεκινησεις.

Τα δημοσια νοσοκομεια εχουν τεραστιες αναγκες σε νοσηλευτες. Αν εχεις αδεια ασκησεως και γνωριζεις λιγο το συστημα μπορεις να βρεις δουλεια αυριο σε δημοσιο νοσοκομειο σε οποια πολη θες. Εννοειται οτι θα προτιμησουν ενα σουηδο, αλλα ειναι τοσες οι ελλειψεις που δεν εχουν επιλογη. Αγγελιες βγαινουν συνεχεια και τις προσληψεις τις κανονιζει το νοσοκομειο, δεν υπαρχει κεντρικη διαχειριση απο το υπουργειο, αρα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα και σαφως πιο γρηγορα. 

Το ιδανικο σεναριο θα ηταν να σπουδασεις νοσηλευτικη στη σουηδια με καποιο τροπο (η 3βαθμια εκπαιδευση ειναι δωρεαν για ΕΕ πολιτες). Μετα ολες  οι πορτες ειναι ανοιχτες. Το συστημα υγειας διαφερει λιγο, ο νοσηλευτης στη Σουηδια εχει περισσοτερη ευθυνη και αρμοδιοτητες σε σχεση με την Ελλαδα. Δεν περιοριζεται στο να βαζει ορους και να μοιραζει φαρμακα.

Μισθοι, πρωτοδιοριζομενος 2200-2300 μεικτα με 31% φορο. Μετα απο καποια χρονια εμπειρια ή εξειδικευση (μοναδα, ασθενοφορο, πρωτοβαθμια υγεια, νοσηλευτης χειρουργειου ειναι μερικα παραδειγματα) ο μισθος ανεβαινει στα 2800-3000 περιπου (παντα μεικτα).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...