OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, Damianus είπε Με βαση το παραπανω και το διαμορφωμενο crime index by city παρακατω. https://www.numbeo.com/crime/rankings.jsp Ταξινομηση με crime index ( μικροτερο νουμερο = χαμηλη εγκληματικοτητα ) η με safety index (μεγαλυτερο νουμερο = χαμηλη εγκληματικοτητα ) Δεν με εκπλησει, η γενικη εικονα ειναι οτι στην Στοκχολμη, ακομα και σε πιο κακοφημες γειτονιες, νιωθεις πιο ασφαλης απο την Αθηνα. Καλα δε συγκρινουμε με λατινικη Αμερικη, καμια συγκριση. Επειδη η στατιστικη εχει καμια φορα δυο αναγνωσεις, θα ειχε ενδιαφερον αν μπορουσες να συγκρινεις αυτον τον δεικτη τωρα και πριν 10 χρονια. Διαισθητικα και μονο πιστευω οτι η αυξηση θα ηταν θεαματικη... Στο τελος της ημερας, οσοι ψαχνουν να κινηθουν προς Σουηδια καλο ειναι να ξερουν οτι ειναι μια πολυ ασφαλης χωρα. EDIT: Μαλμε και Αθηνα πολυ κοντα. Γενικα το Μαλμε εχει πολυ σοβαρο θεμα με συμμοριες και μαφια. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου 2022 από OxiGiannisGiannakis
Morosana Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 24 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Δεν με εκπλησει, η γενικη εικονα ειναι οτι στην Στοκχολμη, ακομα και σε πιο κακοφημες γειτονιες, νιωθεις πιο ασφαλης απο την Αθηνα. Καλα δε συγκρινουμε με λατινικη Αμερικη, καμια συγκριση. Επειδη η στατιστικη εχει καμια φορα δυο αναγνωσεις, θα ειχε ενδιαφερον αν μπορουσες να συγκρινεις αυτον τον δεικτη τωρα και πριν 10 χρονια. Διαισθητικα και μονο πιστευω οτι η αυξηση θα ηταν θεαματικη... Στο τελος της ημερας, οσοι ψαχνουν να κινηθουν προς Σουηδια καλο ειναι να ξερουν οτι ειναι μια πολυ ασφαλης χωρα. EDIT: Μαλμε και Αθηνα πολυ κοντα. Γενικα το Μαλμε εχει πολυ σοβαρο θεμα με συμμοριες και μαφια. Βόμβες και εν ψυχρό δολοφονία αστυνομικού από πρόσφυγα έζησα και εγώ πριν μερικούς μήνες σε επίσκεψη στο Γκέτεμποργκ που ζουν συγγενείς. Οι Σουηδοί υποδέχονται τόσους πρόσφυγες όχι επειδή είναι τόσο political correct και φιλόξενοι προς αυτούς (γι αυτό υπάρχει και η άνοδος της ακροδεξιάς) αλλά αντιμετωπιζουν πρόβλημα υπογεννητικότητας. Τους τωρινούς τους θεωρούν καμμένα χαρτιά και τους ζουν με επιδόματα αλλά ελπίζουν ότι θα εντάξουν την επόμενη γενιά. 1
Natha Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Πάντως για Στοκχόλμη που έψαξα λίγο είναι πολύ περίεργη φάση με τα ενοίκια. Απ ' ότι κατάλαβα είναι κατά κύριο λόγο υπενοικιάσεις για μερικούς μήνες. Εγώ που θα πάω εκεί θα έχω 2 μήνες δωρεάν διαμονή οπότε έχω λίγο χρόνο να βρω σπίτι. Με μεσίτες βγαίνει άκρη;
DrLo Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 2 λεπτά πριν, Natha είπε Πάντως για Στοκχόλμη που έψαξα λίγο είναι πολύ περίεργη φάση με τα ενοίκια. Απ ' ότι κατάλαβα είναι κατά κύριο λόγο υπενοικιάσεις για μερικούς μήνες. Εγώ που θα πάω εκεί θα έχω 2 μήνες δωρεάν διαμονή οπότε έχω λίγο χρόνο να βρω σπίτι. Με μεσίτες βγαίνει άκρη; Οι "υπενοικιάσεις" (andra hand) είναι το σύνηθες αλλά δεν είναι τόσο εκεί το θέμα. Φυσικά το #1 είναι το κόστος αλλά ενα πράγμα που υπάρχει είναι η "μη γραμμικότητα" , δηλαδή τα μικρά σπίτια είναι "αναλογικά" πολύ πιο ακριβά από τα μεγαλύτερα (για κέντρο Στοκχόλμης πολύ πολύ περισσότερο). γι αυτό η συγκατοίκηση φίλων/γνωστών είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Επίσης είναι αρκετά αυστηροί κάποιοι όροι. Μη φανταστείς δηλαδή ότι μπορείς να πεις "είναι συνταγματικό μου δικαίωμα να καπνίζω, να έχω 22 σκύλους/γάτες, τι σε νοιάζει που βρήκα τα λεφτά και αλλες τέτοις μαγκιές κλπ". Δε παίζει.
Natha Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 42 λεπτά πριν, DrLo είπε Επίσης είναι αρκετά αυστηροί κάποιοι όροι. Μη φανταστείς δηλαδή ότι μπορείς να πεις "είναι συνταγματικό μου δικαίωμα να καπνίζω, να έχω 22 σκύλους/γάτες, τι σε νοιάζει που βρήκα τα λεφτά και αλλες τέτοις μαγκιές κλπ". Δε παίζει. Καμία σχέση τα περί καπνίσματος και κατοικιδίων. Το πρόβλημα μου είναι αν θα μπορέσω να ζήσω με τον μισθό που θα παίρνω, περί τα 27000-28000 ΣΕΚ. Και να νοικιάσω μια γκαρσονιέρα τύπου 35-40 τ.μ. Είδα κάτι site τύπου σπιτογατος αλλά προφανώς μπορεί να είναι αλλιώς αν το ψάξεις και από κοντά. Να υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν "κακόφημες"περιοχές. Φυσικά θα έχω ένα αβάτζο 2 μήνες να τα βρω αυτά, διαφορετικά βλέπουμε. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από Natha
DrLo Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, Natha είπε Καμία σχέση τα περί καπνίσματος και κατοικιδίων. Το πρόβλημα μου είναι αν θα μπορέσω να ζήσω με τον μισθό που θα παίρνω, περί τα 27000-28000 ΣΕΚ. Και να νοικιάσω μια γκαρσονιέρα τύπου 35-40 τ.μ. Είδα κάτι site τύπου σπιτογατος αλλά προφανώς μπορεί να είναι αλλιώς αν το ψάξεις και από κοντά. Να υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν "κακόφημες"περιοχές. Φυσικά θα έχω ένα αβάτζο 2 μήνες να τα βρω αυτά, διαφορετικά βλέπουμε. Αν έχεις κάποιο γνωστό που θα μεέινεις εκεί για 2 μήνες από όσο κατλαβαίνω. θα σε κατατοπίσει αυτός πολύ καλυτερα από κοντά. Το θέμα κοστους χωράει μεγάλο ευρος αναλογα με την περιοχή πχ. Δε μιλάμε φυσικά για κέντρο κέντρο. πράγμα που μπορεί να μην είναι και απαραίτητο βέβαια γιατί και καλή συγκινωνία υπάρχει και μπορεί να μη χρειάζεται στη περίπτωσή σου. Δεν έχω γνωστό που να νοίκιασε πρόσφτα για να έχω τελευτάια "άμεση" εικόνα για ενοίκια Ο τελευταίςο γνωστός μου που εγκαταστάθηκε ήταν πριν κάποια χρόνια σε καλή περιοχή σχετικά και πλήρωνε μου είπε τότε 12.000 SEK/m για ένα σπίτι νομίζω κάπου μεταξύ 50-60τμ., αλλά αυτό μπορεί να μην είναι χαρακτηριστικό. Ξέρω και ανθρωπους με πιο φηνα ενοίκια και άλλους με πολύ ακριβότερα. Διαμερισματα τύπου ελλάδα 100+ τετραγωνικά δε το συζητώ καν (που και λεφτά να έχεις δεν υπάρχουν και πολλά). Αν το 27000-28000 είναι ας πούμε καθαρά, ναι φυσικά θα ζεις, μη φανταστεις ότι θα κάνεις καμιά "ζωάρα" αλλά ΟΚ (και δε θα είσαι για πολύ καιρό στα ίδια λεφτά έτσι κι αλλιώς). Δε ξέρω πιο site λες το πιο σύνηθες https://bostad.blocket.se/p2/sv/find-home/ Σε τι είδους δουλειά πας αν επιτρέπεται; Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από DrLo 1
Natha Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, DrLo είπε Αν έχεις κάποιο γνωστό που θα μεέινεις εκεί για 2 μήνες από όσο κατλαβαίνω. θα σε κατατοπίσει αυτός πολύ καλυτερα από κοντά. Το θέμα κοστους χωράει μεγάλο ευρος αναλογα με την περιοχή πχ. Δε μιλάμε φυσικά για κέντρο κέντρο. πράγμα που μπορεί να μην είναι και απαραίτητο βέβαια γιατί και καλή συγκινωνία υπάρχει και μπορεί να μη χρειάζεται στη περίπτωσή σου. Δεν έχω γνωστό που να νοίκιασε πρόσφτα για να έχω τελευτάια "άμεση" εικόνα για ενοίκια Ο τελευταίςο γνωστός μου που εγκαταστάθηκε ήταν πριν κάποια χρόνια σε καλή περιοχή σχετικά και πλήρωνε μου είπε τότε 12.000 SEK/m για ένα σπίτι νομίζω κάπου μεταξύ 50-60τμ., αλλά αυτό μπορεί να μην είναι χαρακτηριστικό. Ξέρω και ανθρωπους με πιο φηνα ενοίκια και άλλους με πολύ ακριβότερα. Διαμερισματα τύπου ελλάδα 100+ τετραγωνικά δε το συζητώ καν (που και λεφτά να έχεις δεν υπάρχουν και πολλά). Αν το 27000-28000 είναι ας πούμε καθαρά, ναι φυσικά θα ζεις, μη φανταστεις ότι θα κάνεις καμιά "ζωάρα" αλλά ΟΚ (και δε θα είσαι για πολύ καιρό στα ίδια λεφτά έτσι κι αλλιώς). Δε ξέρω πιο site λες το πιο σύνηθες https://bostad.blocket.se/p2/sv/find-home/ Σε τι είδους δουλειά πας αν επιτρέπεται; Σε ευχαριστώ για το site. Τα χρήματα είναι καθαρά. Ναι έχω γνωστό εκεί ο οποίος βέβαια μένει κέντρο και βγάζει αρκετά καλύτερα χρήματα. Είμαι μάγειρας. Πάω εκεί με έτοιμη δουλειά, ξέρω τον σεφ, έχουμε ξαναδουλέψει μαζι. Δεν το βλέπω καν τόσο μακροπρόθεσμα γιατί για φθινόπωρο μπορώ να κάνω άλλα πράγματα. Δηλαδή αν μου αρέσει κάθομαι, αν όχι φεύγω. Απλά τώρα μου παρουσιάστηκε αυτή η δουλειά (αυτοί μου το πρότειναν, είχα σκοπό να φύγω για σεζόν σε νησί) και με τσίτωσαν. Αυτά τα χρήματα είναι ο πρώτος μου μισθός, από εκεί και πέρα δεν έχουμε πει κάτι πέρα από το ότι θα έχω τους δύο μήνες διαμονής, μετά το σπίτι πάει σε άλλον. Δεν με ενδιαφέρει το κέντρο προφανώς γιατί έχω διαβάσει ότι οι συγκοινωνίες εκεί είναι υπόδειγμα. Η ασφάλεια της περιοχής με ενδιαφέρει πιο πολύ γιατί όσο να ναι θα είμαι σε ξένο μέρος. Τώρα από ζωάρα αν λες για ποτά και ξενύχτια, ούτε καν. Άντε βαριά μια φορά τη βδομάδα μια βραδυνή έξοδος. Στην ουσία θέλω τους δύο μήνες που δεν θα έχω ούτε ενοίκια ούτε λογαριασμούς (που απ' ότι βλέπω συμπεριλαμβάνονται συνήθως) να βάλω τα λεφτά στην άκρη για να τα δώσω μετά σε ενοίκιο μπροστά. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από Natha
DrLo Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Natha είπε Σε ευχαριστώ για το site. Τα χρήματα είναι καθαρά. Ναι έχω γνωστό εκεί ο οποίος βέβαια μένει κέντρο και βγάζει αρκετά καλύτερα χρήματα. Είμαι μάγειρας. Πάω εκεί με έτοιμη δουλειά, ξέρω τον σεφ, έχουμε ξαναδουλέψει μαζι. Δεν το βλέπω καν τόσο μακροπρόθεσμα γιατί για φθινόπωρο μπορώ να κάνω άλλα πράγματα. Δηλαδή αν μου αρέσει κάθομαι, αν όχι φεύγω. Απλά τώρα μου παρουσιάστηκε αυτή η δουλειά (αυτοί μου το πρότειναν, είχα σκοπό να φύγω για σεζόν σε νησί) και με τσίτωσαν. Αυτά τα χρήματα είναι ο πρώτος μου μισθός, από εκεί και πέρα δεν έχουμε πει κάτι πέρα από το ότι θα έχω τους δύο μήνες διαμονής, μετά το σπίτι πάει σε άλλον. Δεν με ενδιαφέρει το κέντρο προφανώς γιατί έχω διαβάσει ότι οι συγκοινωνίες εκεί είναι υπόδειγμα. Η ασφάλεια της περιοχής με ενδιαφέρει πιο πολύ γιατί όσο να ναι θα είμαι σε ξένο μέρος. Τώρα από ζωάρα αν λες για ποτά και ξενύχτια, ούτε καν. Άντε βαριά μια φορά τη βδομάδα μια βραδυνή έξοδος. Στην ουσία θέλω τους δύο μήνες που δεν θα έχω ούτε ενοίκια ούτε λογαριασμούς (που απ' ότι βλέπω συμπεριλαμβάνονται συνήθως) να βάλω τα λεφτά στην άκρη για να τα δώσω μετά σε ενοίκιο μπροστά. Η δουλειά που θα πας εκεί θα είναι τουλάχιστον 6 μήνες, full time, 100% τυπικά σωστή ως προς το πώς θα δηλωθεί επίσημα κλπ (όχι τίποτα "μαύρα") ? Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Σε έχει ενημερώσει ο γνωστός σου για τα διαδικαστικά κλπ. Θα έχει τρέξιμο αρχικά η όλη διαδικασία αλλά θα έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι όλα οκ τυπικά στη 1η σου δουλειά εκεί αν υπάρχει σαν ενδεχόμενο μια πιο μόνιμη παραμονή. Από εκεί και μετά και έχοντας μπει "στο λούκι" τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα σε όλα τα μέτωπα. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από DrLo
Natha Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 Στις 1/3/2022 στις 8:34 ΜΜ, DrLo είπε Η δουλειά που θα πας εκεί θα είναι τουλάχιστον 6 μήνες, full time, 100% τυπικά σωστή ως προς το πώς θα δηλωθεί επίσημα κλπ (όχι τίποτα "μαύρα") ? Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Σε έχει ενημερώσει ο γνωστός σου για τα διαδικαστικά κλπ. Θα έχει τρέξιμο αρχικά η όλη διαδικασία αλλά θα έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι όλα οκ τυπικά στη 1η σου δουλειά εκεί αν υπάρχει σαν ενδεχόμενο μια πιο μόνιμη παραμονή. Από εκεί και μετά και έχοντας μπει "στο λούκι" τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα σε όλα τα μέτωπα. Ναι ναι, είναι κανονισμένα όλα αυτά. Για τα διαδικαστικά δεν έχω πλήρη εικόνα, απ' ότι έχω καταλάβει όμως το λούκι θα το τραβηξω ενδεχομένως με το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα και με το Personnummer.
Ukforthemoment Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 4 λεπτά πριν, Natha είπε Ναι ναι, είναι κανονισμένα όλα αυτά. Για τα διαδικαστικά δεν έχω πλήρη εικόνα, απ' ότι έχω καταλάβει όμως το λούκι θα το τραβηξω ενδεχομένως με το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα και με το Personnummer. Revolut?
Natha Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε Revolut? Ναι στην αρχή revolut, μετά όταν στρωθούν τα πράγματα σουηδική τράπεζα. 1
fmarulezkd Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 2 ώρες πριν, Natha είπε Ναι στην αρχή revolut, μετά όταν στρωθούν τα πράγματα σουηδική τράπεζα. Το προβλημα με τη Revolut ειναι οτι πλεον δε δινει τοπικό σουηδικό iban -αν θυμαμαι καλα-, οποτε θα πρεπει να το μονταρεις με τη δουλεια για να στα βαζουν στον εξωτερικο λογαριασμο. Κατα τ' άλλα η revolut ειναι μαστ ερχομενος από Ελλάδα. Το personal number βγαινει γρηγορα απ΄ότι θυμάμαι, η τράπεζα ίσως σε δυσκολέψει λίγο. Βγάλε διαβατήριο, αν δεν έχεις ήδη. 1
Natha Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2022 2 ώρες πριν, fmarulezkd είπε Το προβλημα με τη Revolut ειναι οτι πλεον δε δινει τοπικό σουηδικό iban -αν θυμαμαι καλα-, οποτε θα πρεπει να το μονταρεις με τη δουλεια για να στα βαζουν στον εξωτερικο λογαριασμο. Κατα τ' άλλα η revolut ειναι μαστ ερχομενος από Ελλάδα. Το personal number βγαινει γρηγορα απ΄ότι θυμάμαι, η τράπεζα ίσως σε δυσκολέψει λίγο. Βγάλε διαβατήριο, αν δεν έχεις ήδη. Διαβατήριο έχω εννοείται. Από τη στιγμή που απο day 1 θα έχω τη σύμβαση μου θέλω να πιστεύω ότι θα κυλήσει ομαλά η διαδικασία με τράπεζα και personal number. Αν όλα πάνε καλά ίσως να μην χρειαστεί καν να πληρωθώ σε revolut.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα