Bogdi Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Γεια σας, ελπίζω να είμαι στο σωστό σημείο σχετικά για την ερώτησή μου. Ένας φίλος μου που έχει ένα μικρό γραφείο με 5-6 PC, θέλει να αγοράσει ένα NAS σαν κεντρικό φάκελο για πρόσβαση από όλους τους υπολογιστές, καθώς και για απομακρυσμένη πρόσβαση. Χρειάζεται να έχει 2 HDDs για RAID 1.Ερώτηση 1: Βολεύει το NAS άμα χρειάζεται πχ. να ανοίγεις αρχεία photoshop και office κλπ, κατευθείαν από τον κεντρικό φάκελο χωρίς να χρειάζεται πρώτα φέρει το αρχείο σε έναν τοπικό υπολογιστή και μετά πάλι πίσω?Ερώτηση 2: Ύστερα από λίγο βασικό ψάξιμο στο google είδα ότι οι τιμές για καλά NAS είναι σχετικά υψηλές. Παρόλα αυτά βρήκα στο skroutz το D-Link DNS 320L και είδα πως έχει πολλές καλές κριτικές και μερικοί λένε ότι κάνει και για μικρό γραφείο. Είναι καλό για την περίπτωσή μου? Χρειάζομαι κάτι πιο δυνατό?Κατά προτίμηση ψάχνω για οικονομική λύση. Ο λόγος που θέλει NAS είναι για την απομακρυσμένη πρόσβαση στο NAS και για την δημιουργία λογαριασμού με username/pass για πρόσβαση στον δίσκο.Ευχαριστώ προκαταβολικά. Περιμένω τις απόψεις σας.
poulinos Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 δεν θα πηγαινα σε ετοιμο nas Λογω οτι τα φτηνα Nas ειναι για πεταμα και τα ακριβα ειναι ακριβα.θα προτιμουσα να παρω εναν Hp microserver και να το φτιαξω να παιζει σαν Nas αλλα να μπορει να κανει και αλλες λειτουργειες ταυτχρονα συν οτι παιρνει 4 δισκους.
Bogdi Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Ενδιαφέρων. Δεν ήξερα καν τα microservers. Δεν ξέρω τίποτα βασικά περί των microserver. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και εκεί pass/user login?. Ευχαριστώ κιόλας για την γρήγορη απάντησή σου.
aposporis Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Ενδιαφέρων. Δεν ήξερα καν τα microservers. Δεν ξέρω τίποτα βασικά περί των microserver. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και εκεί pass/user login?. Ευχαριστώ κιόλας για την γρήγορη απάντησή σου. Οι microserver είναι η/υ. Βάζεις ότι λειτουργικό θες και κάνεις ότι θες. Αν δε κάνω λάθος οι περισσότερες διανομές για NAS υποστηρίζουν δημιουργία χρηστών και δικαιώματα. Ο HP microserver έχει κάνει θραύση λόγω τιμής και μεγέθους. Παρόμοιο με το D-Link που έβαλες (παλιότερο μοντέλο) είχε ένας φίλος μου σπίτι του και δεν ήταν ευχαριστημένος. Για γραφείο το ξεχνάς. Φυσικά μπορείς να φτιάξεις και δικό σου NAS με pc-parts αλλά θα ανέβει το κόστος.
poulinos Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 ναι μπορει ειτε να περασει καποιος windows ή καποιο free nas προγραμμα και να κανει οτι θελει.αν εχει windows μπορει να το κανει και για οτι αλλη λειτουργεια θελει
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 έχω ενα nas της dlink,στη ντουλάπα για τεχνικούς λόγους και για να έχω άποψη το πήρα και η τεχνική μου αποψη είναι φτιάξε όπως είπαν παραπάνω ένα pc-nas μόνος σου. Οι δίσκοι θα βράσουν εκει μέσα,με έναν δίσκο και ανεμιστηρά στο dlink ή θερμοκρασία ήταν για πασχαλινή λαμπάδα στο δίσκο με τον ανεμιστήρα στη μεσσαία ένταση.Εννοείται οτι η θερμοκρασία επιρρεάζει και τη διάρκεια ζωής και την απόδοση. Στη μεγιστη ταχύτητα ανεμιστήρα ήταν στους 50 βαθμούς αλλά με έντονο και ενοχλητικό θόρυβο. Για τις επιδόσεις δε θα κάνω σχόλιο Έφτιαξα ένα pc και τέλος. Σου ταιριάζει ένα ΑΜ1 γι αυτό το σκόπό.Χαμηλή κατανάλωση και σαφώς καλυτερες επιδόσεις και παραμετροποιήση. Και μόνο που το dlink ρυθμίζεται μέσα web browser ... καλή ανάσταση. Αν πας σε ακριβότερο nas με καλύτερα χαρακτηριστικά (cpu-ram) και οχι αυτό που είδες παίρνεις δύο Pc ! Σε netgear που προμηθεύτηκα με 4 δίσκους είχε χώρο για μεγαλύτερο ανεμιστήρα οπότε δεν έκανε τόσο θόρυβο αλλά όλα τα υπόλοιπα παρέμειναν στα ίδια επιπεδα πάλι λόγο του web os που έχουν. Με 3 διαφορετικά λειτουργικά που συνδέθηκα (7-8.1-10 64 bit ολα) στο ένα έβλεπε ένα φάκελο στο άλλο κανένα με τυχαία συμπεριφορά ανα επανεκίνηση Ηταν τα πιο πεταμένα λεφτά που έχω διαθέσει ακόμα και για αυτοεκπαιδευτικούς λόγους και το μόνο που έμαθα είναι οτι είναι χαμένος χρόνος . Αν ακολουθήσεις το δρόμο του Nas εύχομαι να χεις καλυτερες εντυπώσεις . Καλή συνέχεια
basilis5 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2016 μιλατε για κατι τετοιο; http://www.mgmanager.gr/servers/55359-hp-proliant-microserver-gen8-celeron-g1610t4gbno-hddno-oddb120i-819185-421.html
poulinos Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 μιλατε για κατι τετοιο; http://www.mgmanager.gr/servers/55359-hp-proliant-microserver-gen8-celeron-g1610t4gbno-hddno-oddb120i-819185-421.htmlναι αυτο εννοουμε.επισης το hp θα πηγαινει ταπα σε ταχυτητα αφου θα εχει καλη cpu κ μνημη ενω αντιθετα αμα δεις συγκριτικα θα δεις οτι τα φτηνα nas σουρνοντε.γραφουν gigabit ethernetκαι δεν βγαζουν ουτε 20 mbyte/sec.παθων και εγω με netgear stora και western digital my world 2.συν οτι εβαζαν geeen wd μεσα
Bogdi Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Πάλι καλά που ρώτησα εδώ πριν προβώ σε αγορά. Η αλήθεια είναι ότι είχα κατά νου μου μια ιδέα για ένα μικρό pc για file server/NAS δουλειές αλλά είχα τις αμφιβολίες μου σχετικά με τις επιδόσεις/κόστος σε σχέση NAS αλλά απ' ότι ΄φαίνεται με λίγο ακόμα ψάξιμο που έκανα ένας microserver ή ένας φθηνός pc με FreeNAS OS είναι αρκετά καλύτερος με την αντίστοιχη τιμή ενός NAS. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. ναι αυτο εννοουμε.επισης το hp θα πηγαινει ταπα σε ταχυτητα αφου θα εχει καλη cpu κ μνημη ενω αντιθετα αμα δεις συγκριτικα θα δεις οτι τα φτηνα nas σουρνοντε.γραφουν gigabit ethernetκαι δεν βγαζουν ουτε 20 mbyte/sec.παθων και εγω με netgear stora και western digital my world 2.συν οτι εβαζαν geeen wd μεσα Όντος αυτό που η WD βάζει πάντα green δίσκους στους εξωτερικούς τους δίσκους με ξεπερνάει. Δεν το περίμενα και σε NAS τους είναι η αλήθεια.
Bogdi Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Μια απορία που έχω ακόμα. To FreeNAS OS που αυτό σκέφτομαι να βάλω στον microserver ή PC είναι user friendly σε κάποιον που δεν ξέρει από linux και τα commands του? Ως δεύτερη βασική χρήση το χρειάζομαι για Remote File Trasfer μέσω Secure FTP. Είδα λίγο guides για setup και ήδη μου φάνηκε βουνό.
The_Judas Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Το freenas ρυθμίζεται μέσω web menu. Δεν χρειάζεται εντολές. Ακόμη και οι έτοιμες λύσεις που υπάρχουν σε nas servers πάλι linux-οδειδές λειτουργικό έχουν. Υ.Γ: Οι απαιτήσεις του freenas δεν είναι κάπως υπερβολικές; Minimum Hardware Requirements:These specifications will suffice to get a small FreeNAS install running reliably with moderate performance for a few users. Multicore 64-bit* processor (Intel strongly recommended) 8GB* Boot Drive (USB Flash Drive suffices) 8GB* RAM At least 1 direct attached disk (Hardware RAID strongly discouraged) One physical network port * FreeNAS no longer supports 32-bit hardware. The last FreeNAS Release with 32-bit hardware support was FreeNAS 9.2.1.9. This release also supported the UFS filesystem. Deployments on 32-bit hardware using UFS had lower hardware requirements of a 4GB boot device and 4GB of RAM. PLEASE NOTE that further security and stability updates to the 9.2.1.x branch are not guaranteed. ναι αυτο εννοουμε.επισης το hp θα πηγαινει ταπα σε ταχυτητα αφου θα εχει καλη cpu κ μνημη ενω αντιθετα αμα δεις συγκριτικα θα δεις οτι τα φτηνα nas σουρνοντε.γραφουν gigabit ethernetκαι δεν βγαζουν ουτε 20 mbyte/sec.παθων και εγω με netgear stora και western digital my world 2.συν οτι εβαζαν geeen wd μεσα Πράγματι αυτό είναι το μεγάλο αρνητικό των φθηνών nas η χαμηλή ταχύτητα του gigabit που δίνουν. Τα καλά hardware nas είναι πολύ ακριβά.
Bogdi Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Το freenas ρυθμίζεται μέσω web menu. Δεν χρειάζεται εντολές. Ακόμη και οι έτοιμες λύσεις που υπάρχουν σε nas servers πάλι linux-οδειδές λειτουργικό έχουν. Υ.Γ: Οι απαιτήσεις του freenas δεν είναι κάπως υπερβολικές; Τώρα που το ανέφερες όντως είναι. Και δεν μου είχε πάει καν στο μυαλό να ψάξω τα minimum requirements καθώς είχα την εντύπωση ότι τα linux based OS είναι ελαφριά και προσαρμόζονται στο υλικό σου. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν έχω υπολογίσει. Έμαθα και κάτι νέο σήμερα.
The_Judas Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Το D-Link DNS 320L είναι καλό για τα λεφτά του, αξιοπρεπής λύση. With a NAS costing under £50 you wouldn't expect particularly fast file transfer speeds, and while the performance we measured with the DNS320L wasn't in the least bit startling, it achieved better speeds than we expected. In RAID 1, large files were written at 40.7MB/s and read at 52.9MB/s. Small files were written at 7.7MB/s and read at 12.5MB/s. In reality, this leaves the DNS-320L a little way behind the competition, but it isn't bad for the price. Παρόλα αυτά η ιδανική λύση αυτή με το freenas.Αλλωστε οι μνήμες είναι φθηνές πλέον. Το να έχεις 8-16 gb έχει μικρό κόστος. Πιθανό τον freenas να τρέχει πολύ πάνω στην μνήμη.
poulinos Δημοσ. 23 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2016 Πάλι καλά που ρώτησα εδώ πριν προβώ σε αγορά. Η αλήθεια είναι ότι είχα κατά νου μου μια ιδέα για ένα μικρό pc για file server/NAS δουλειές αλλά είχα τις αμφιβολίες μου σχετικά με τις επιδόσεις/κόστος σε σχέση NAS αλλά απ' ότι ΄φαίνεται με λίγο ακόμα ψάξιμο που έκανα ένας microserver ή ένας φθηνός pc με FreeNAS OS είναι αρκετά καλύτερος με την αντίστοιχη τιμή ενός NAS. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Όντος αυτό που η WD βάζει πάντα green δίσκους στους εξωτερικούς τους δίσκους με ξεπερνάει. Δεν το περίμενα και σε NAS τους είναι η αλήθεια. wd ειναι μην περιμενεις με 200 ευρω να βαλουν κατι καλο μεσα οταν τα αλλα Nas εχουν 500-600 χωρις δισκους.τα wd της Nas ειναι τελειως entry
kirileman Δημοσ. 23 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2016 ναι αυτο εννοουμε.επισης το hp θα πηγαινει ταπα σε ταχυτητα αφου θα εχει καλη cpu κ μνημη ενω αντιθετα αμα δεις συγκριτικα θα δεις οτι τα φτηνα nas σουρνοντε.γραφουν gigabit ethernetκαι δεν βγαζουν ουτε 20 mbyte/sec.παθων και εγω με netgear stora και western digital my world 2.συν οτι εβαζαν geeen wd μεσα Το stora ήταν για θάνατο. Παλιό μοντέλο και αργό. Δυστυχώς και τα καινούρια φθηνά NAS δεν είναι για πολλά-πολλά, πχ έχω ένα φθηνό της Synology, πιάνει 90ρια στη μεταφορά αρχείων, αλλά τερματίζει η cpu και η ram για πλάκα, βάζω μια κάμερα και transmission και φτάνει στο 90%. Μόνο για οικιακή χρήση επειδή καίνε ελάχιστο ρεύμα, για γραφείο με τίποτα. Πολλά σε microserver+xponology.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα