Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τις τελευταίες μέρες με τις ζέστες, παρατήρησα οτι ο ανεμιστήρας στο λάπτοπ με το παραμικρό έμπαινε σε full speed και έβγαζε καυτό αέρα απο τον αεραγωγό στο πλάι.

 

Κατα τη γνώμη μου, σχεδόν όλα ανεξαιρέτως τα λάπτοπ βρίσκονται ένα βήμα πρίν την ολική καταστροφή. Οι απαιτήσεις για φορητότητα και λεπτές διαστάσεις, σημαίνουν οριακές ψύκτρες και μικροί αεραγωγοί και ανεμιστήρες.

 

Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά και λίγο να βουλώσουν οι αεραγωγοί απο σκόνη και να ζοριστεί ο ανεμιστήρας, δέν θέλει πολύ και το λάπτοπ μπορεί πανεύκολα να τα παίξει.

 

Έτσι αποφάσισα να του κάνω ένα καθαρισμό. Το λάπτοπ είναι ένα Turbo-X (Clevo) W650 EH.

 

Αυτό είναι το κάτω μέρος του. Ένα καλό που έχει το συγκεκριμένο λάπτοπ είναι οτι βγάζοντας τις δύο βίδες με τα βελάκια, βγαίνει σχεδόν όλο το κατω καπακι, δίνοτνας πολύ εύκολη πρόσβαση στην ψήκτρα και τον ανεμιστήρα

 

post-296988-0-41639400-1466429537_thumb.jpg

 

Εδώ είναι με το καπάκι βγαλμένο:

 

post-296988-0-59817300-1466429589_thumb.jpg

 

Μία παρατήρηση εδώ, σχεδόν σε όλα τα λάπτοπ, ο ανεμιστήρας τραβά αέρα απο το κάτω μέρος και τον βγάζει απο το πλάι. Γι αυτό πρέπει πάντα να το δουλέυουμε πάνω σε κάποια σκληρή ίσια επιφάνεια. Αν για παράδειγμα καθόμαστε στο κρεβάτι και το ακουμπήσουμε στην κουβέρτα, μπορεί να βουλώσουμε το κάτω μέρος και ο ανεμιστήρας να μήν μπορεί να τραβήξει αέρα με ολέθρια αποτελέσματα.

 

Αν πάλι το έχουμε πάνω σε ένα γραφείο/τραπέζι, καλό είναι να μήν υπάρχουν χαρτιά, τραπεζομάντηλα, σεμεδάκια κτλ απο κάτω γιατι και αυτά επηρρεάζουν το airflow.

 

Βγάζω τις βίδες και το φισάκι του ανεμιστήρα και βγαίνει η ψύκτρα:

 

post-296988-0-66450200-1466429934_thumb.jpg

 

 

post-296988-0-51203700-1466429950_thumb.jpg

 

Για να καθαρίσω την παλιά πάστα χρησιμοποιώ μείγμα 50% καθαρού ασετόν και 50% ισοπροπυλικής αλκοόλης. Και τα δύο μπορούμε να τα βρούμε σχετικά φτηνά σε χρωματοπωλεία, σε μπουκάλια του ενός λίτρου.

 

Ενώ το ασετόν απο μόνο του είναι αρκετά δυνατό και μπορεί να χαλάσει πλαστικά και άλλα υλικά, σε συνδιασμό με την ισοπροπυλική αλκοολη γίνεται πιό ήπιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτό το μείγμα και για να καθαρίσω πλακέτες απο υπολείματα flux ή να καθαρίσω σημάδια απο μαρκαδόρους κτλ.

 

Ο καθαρισμός έγινε προσεκτικά με το παραπάνω μείγμα και μπατονέτες.

 

Ο ανεμιστήρας και οι γρίλιες της ψύκτρας καθαρίστηκαν με πεπιεσμένο αέρα.

 

Και εδώ είναι το αποτέλεσμα:

 

post-296988-0-02428200-1466430297_thumb.jpg

 

Στη συνέχεια έβαλα Arctic MX-4 και έβαλα πίσω στη θέση τους τα πάντα με τον ίδιο τρόπο που τα έβγαλα.

 

Άλλη μία παρατήρηση εδώ. Σε κάποια λάπτοπ μπορεί να έχει πάστα στη CPU αλλά thermal pad στην κάρτα γραφικών. Σε αυτή την περίπτωση ξαναβάζουμε το ίδιο pad στην κάρτα γραφικών, ή τελοσπάντων το αντικαθιστούμε με καινούριο.

 

Δέν βάζουμε πάστα, γιατι όταν έχει pad σημαίνει οτι η ψύκτρα έχει μεγάλο κενό απο την κάρτα γραφικών, και αν βάλουμε πάστα πολύ απλά η ψύκτρα δέν θα κάνει επαφή και θα είναι στον αέρα.

 

Στη δική μου περίπτωση είχε πάστα και στα δύο, οπότε δέν υπήρχε θέμα.

 

Το αποτέλεσμα:

 

Η πρώτη εικόνα είναι πρίν το καθάρισμα, αφού έχω τρέξει το Prime 95 για λίγο, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Φαίνεται οτι η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγράψει είναι 79 βαθμοί.

 

post-296988-0-94466400-1466430649_thumb.jpg

 

Η δεύτερη εικόνα είναι μετά το καθάρισμα, με το Prime 95 να τρέχει ακόμα, ενώ το έχω και τρέχει για αρκετά λεπτά! Η θερμοκρασία είναι 68 βαθμοί, δηλαδή 11 βαθμοί πιό χαμηλά, ενώ και ο ανεμιστήρας δέν δουλεύει σε φούλ στροφές!

 

post-296988-0-19124000-1466430769_thumb.jpg

 

Επίσης κάτι άλλο που παρατηρώ είναι οτι μετά τον καθαρισμό, τα Watt που δείχνει στο Powers έχουν αυξηθεί λίγο. Αυτό είναι ένδειξη οτι πρίν τον καθαρισμό έφτανε η CPU στα θερμικά όρια και έκανε throttling.

 

Οπότε εκτός απο χαμηλότερες θερμοκρασίες, τώρα θα έχω και λίγο καλύτερες επιδόσεις!!!

 

Η βελτίωση είναι εντυπωσιακή. Δέν νομίζω οτι οφείλεται αποκλειστικά στην καλύτερη πάστα, αλλά στο συνδιασμό καθαρισμού του ανεμιστήρα και των γριλιών, του σφιξίματος των βιδών της ψύκτρας και της πάστας.

 

Νομίζω είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία που καλό είναι να γίνεται προληπτικά.

  • Like 5
Επισκέπτης
Δημοσ.

Ένα σχόλιο επι του σφιξίματος των βιδών,της ευκολίας και της πρόληψης.

 

Δεν είναι ο κανόνας!

Αν πχ χρησιμοποιήσεις θερμοαγώγημο μεσαίου ιξώδες ,παχύρευστο δλδ ,αν το πιέσεις μέχρι τέλους και δε μένει ο ελάχιστος χώρος ενδιάμεσα το πιθανότερο είναι να το ''διώξεις''εξ ολοκλήρου απο την επίμαχη επιφάνεια!

Πιθανότατα θα χεις προσέξει περιπτώσεις που αφαίρεσες τη ψύκτρα και στη επιφάνεια του επεξεργαστή και την αντίστοιχη της ψύκτρας βλέπεις οτι θερμοαγώγημο υλικό δεν υπάρχει και εντοπιζεται περιμετρικά του πυρήνα!

  Όσο αφορά την ευκολία της όλης διαδικασίας.

Εξαρτάται απο τον εκάστοτε Η/Υ.

Στη δική σου περίπτωση είχες αρκετά καλή πρόσβαση και απλό σχεδιαστικά σύστημα. 

  Τέλος όσο αφορά τη πρόληψη,δε χρειάζονται υπερβολές στη συχνή αποσυναρμολόγηση.Τα περισσότερα συστήματα 2016 έχουν μέτρια εως κακή ποιότητα κατασκευής πλαστικών μερών οπότε και καλό είναι να ακολουθείται η διαδικασία όταν εμφάνίζονται τα πρώτα συμπτώματα.

 

με εκτίμηση.

Δημοσ.

Ναί, αν το λάπτοπ ήταν απο αυτά που χρειάζονται να λυθούν εντελώς για να βγάλεις την ψύκτρα πιθανόν να μήν έμπαινα και εγώ στη διαδικασία.

 

Όσον αφορα την πάστα, γενικά όσο μεγαλύτερη πίεση, τόσο πιό καλά, γιατι η πάστα έτσι κάνει πιό λεπτό στρώμα. Οι πάστες δεν έχουν πρόβλημα με πιέσεις της τάξης των 120+ psi. Οι ψύκτρες των σταθερών υπολογιστών ασκούν πιέση περίπου 80 psi όταν είναι κανούριες, στα λάπτοπ που η στήριξη δέν είναι και φοβερή, η πίεση δέν πρέπει να υπερβαίνει τα 50psi.

 

Αυτό που λές οτι βγάζεις την ψυκτρα και φαίνεται σαν να έχει φύγει όλη η πάστα στο πλάι το έχω παρατηρησει και εγώ, αλλά νομίζω οτι στην πράξη έχει πάστα, απλά είναι πολύ λεπτό το στρώμα και δέν φαίνεται με το μάτι.

 

Οι καλές πάστες μπορούν με την κατάλληλη πίεση να κάνουν στρώματα της τάξης των 50 micron. Ένα τόσο λεπτό στρώμα θα φαίνεται απλά σαν ένα ίχνος λιπαρότητας πάνω στο die. Την δουλειά του όμως την κάνει, και μάλιστα καλύτερα απο ένα παχύτερο στρώμα.

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μετά απο 6 χρόνια είπα και εγώ να καθαρίσω το λαπτοπ μου ένα vaio vpcf12e1e.

Απο σκόνη δεν είχε αυτό που περίμενα αλλά απο το τσιγάρο είχε πιάσει κάτι σαν "γλιτσα".

Εν τέλει έκανα πολύ καλή δουλειά με οδοντοβουρτσα(για την σκονη) ισοπροπυλικη αλκοολη και πάστα pk2.

Από idle 50-55 και load 95 πλέον είμαι 35-40 και μέχρι 65 αντίστοιχα.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εμένα που άνοιξα ένα toshiba ~7ετίας είναι έτσι..:

  1. Να μπω σε διαδικασία καθαρισμού-αλλαγής της πάστας ή είμαι ΟΚ λέτε? 
  2. Το δεξιά μόνο έτσι, το αριστερό είναι thermal pad?

IMG_20160807_135717.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...