Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Σήμερα μου παρουσιάστηκε ένα θέμα με το pc. Τα δεδομένα ως τώρα δείχνουν ό,τι μάλλον τα έχει παίξει η κάρτα, αλλά ελπίζω να μην είναι έτσι ή τέλος πάντων να είναι κάτι το οποίο διορθώνεται. 

Μετακινώντας τον πύργο διαπίστωσα ότι κατά την ενεργοποίηση μου έδινε black screen. No problemo, εκανα CMOS reset και διορθώθηκε. Στην συνέχεια είδα ότι ο ένας από τους δύο ανεμιστήρες της κάρτας δεν δούλευε. No big deal φαντάστηκα, λογικά θα είναι κάποιου τύπου Intelligent fan profile. Nope, η κάρτα δεν έχει τέτοιο feature. Κάνοντας ένα τεστ με fallout 4 είδα ότι η κάρτα έπαιζε στους 61C, στα high settings. Σκέφτηκα ότι θα είναι οκ λοιπόν για κάμποσο καιρό μέχρι να αλλάξω τα ανεμιστηράκια μιας και δεν ανέβαζε θερμοκρασία. Προλυπτικά έκανα και μια αλλαγή λαδιών στους ήδη υπάρχοντες ανεμιστήρες μήπως και βοηθηθεί λίγο η κατάσταση, αλλά τζίφος.

Τελικώς, περίπου 8 ώρες αφού είναι ανακαλύψει το πρόβλημα μπουτάρω και πάω να ανοίξω το email μου.

Black screen, μήνυμα "no signal" από την οθόνη, artifacts και restart. Είναι η πρώτη φορά που μου το κάνει αυτό.

Τελικώς υπάρχει σωτηρία ή πάω για καινούργια κάρτα;

Δημοσ.

E;

Sorry που δεν ήμουν αρκετά συγκεκριμένος :P

Με τον καιρό η λίπανση στον άξονα των fans ξεραίνεται. Σε μερικές περιπτώσεις, η επανεφαρμογή του λιπαντικού φτιάχνει τον ανεμιστήρα.

Δημοσ.

Τι λαδια εβαλες? πληρως συνθετικα 10w40 ? μηπως τα αφησες πολλες στροφες μεσα?

Ontopic: μηπως ξεφυγε το λαδι καιπηγε στην καρτα?

• Like 1
Δημοσ.

Χρησιμοποίησα λάδι για μηχανές, τύπου 10w40 όπως είπες και εσύ. Τι εννοείς αν το άφησα πολλές στροφές μέσα; Κατά την εγραρμογή έβαλα μια σταγόνα σε κάθε ανεμιστήρα και το γύρισα λίγο με το χέρι για να απλωθεί. Μετά τους έτρεξα στον υπολογιστή σε full rpm.

Αμφιβάλλω. Ακόμα και να έπεφτε πολύ λάδι, οι ανεμιστήρες κοιτάνε προς τα κάτω οπότε θα έσταζε μέσα στο pc.

Δημοσ.

Αν δοκιμασεις τα παντα και δε δουλεψει τιποτα κανε το εξης: 

Βγαλε το cooler καθαρισε την παστα.

Φουρνος προθερμασμενος 185C, gpu στερεωμενη πανω σε 4 μπαλακια απο αλουμινοχαρτο και τη βαζεις φουρνο. Τηγανισε την πρωτα λιγο για να κρατησει τους χυμους της ( λολ dont).

Αστη 7-8 λεπτα στους 185, μετα ανεβασε το 200 και αστην αλλα ~3 λεπτα. Βγαλτη, αστη να κρυωσει συναρμολογισε και voila.

Δουλευει 9 στις 10. Μπορει να της δωσει 1 βδομαδα ζωη, μπορει και 3 χρονια, random. 

Πριν κραξουν εδω οι επιστημονες για τη μπακαλικη λυση, επαναλαμβανω καντο μονο αφου εχεις δοκιμασει τα παντα και ειναι για καδο η καρτα με expectations του δεν εχω κατι να χασω. BUT, shit just works yo.

Δημοσ.

Φουρνος προθερμασμενος 185C, gpu στερεωμενη πανω σε 4 μπαλακια απο αλουμινοχαρτο και τη βαζεις φουρνο. Τηγανισε την πρωτα λιγο για να κρατησει τους χυμους της ( λολ dont).

Αστη 7-8 λεπτα στους 185, μετα ανεβασε το 200 και αστην αλλα ~3 λεπτα. Βγαλτη, αστη να κρυωσει συναρμολογισε και voila.

Δουλευει 9 στις 10. Μπορει να της δωσει 1 βδομαδα ζωη, μπορει και 3 χρονια, random. 

Πριν κραξουν εδω οι επιστημονες για τη μπακαλικη λυση, επαναλαμβανω καντο μονο αφου εχεις δοκιμασει τα παντα και ειναι για καδο η καρτα με expectations του δεν εχω κατι να χασω. BUT, shit just works yo.

Το tek υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου (προτιμώ την σχάρα, στον φούρνο είναι σχετικά πιο άνοστα :P) , αλλά πριν το κάνω θέλω να σιγουρευτώ ότι δεν γίνεται κάτι άλλο και ό,τι το θέμα είναι hardware. 

Γενικά η υπόθεση μου φαίνεται πολύ περίεργη. Είναι γνωστό το ό,τι το pc μπορεί να χρειαστεί κάνα CMOS reset σε περίπτωση που βγει από το ρεύμα, αλλά το να χαλάσει η κάρτα είναι εντελώς καινούργιο. Εκτός και αν πια ήταν σύμπτωση, but then again δεν πιστεύω στις συμπτώσεις.

Ένα δεδομένο το οποίο ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό μου ποστ είναι ό,τι το μη λειτουργικό φαν, λειτουργεί αν θέσω μέσω του crimson τα RPM σε >80% max. Dunno if it's relevant.

Έχεις μήπως ιδέα τι άλλο μπορώ να δοκιμάσω ώστε να διαπιστώσω τι ακριβώς γίνεται; 

• Moderators
Δημοσ.

Και μετα πας να κανεις κρατησει σε νοσοκομειο αν μαγειρεψεις ξανα σε αυτον το φουρνο

μαθαμε ολοι το reballing /reflow κτλ γιατι κανεις σας δεν αναφερει τους κινδινους για την υγεια βαζοντας την σε οικειακο φουρνο ?

• Like 1
Δημοσ.

Το tek υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου (προτιμώ την σχάρα, στον φούρνο είναι σχετικά πιο άνοστα :P) , αλλά πριν το κάνω θέλω να σιγουρευτώ ότι δεν γίνεται κάτι άλλο και ό,τι το θέμα είναι hardware. 

Γενικά η υπόθεση μου φαίνεται πολύ περίεργη. Είναι γνωστό το ό,τι το pc μπορεί να χρειαστεί κάνα CMOS reset σε περίπτωση που βγει από το ρεύμα, αλλά το να χαλάσει η κάρτα είναι εντελώς καινούργιο. Εκτός και αν πια ήταν σύμπτωση, but then again δεν πιστεύω στις συμπτώσεις.

Ένα δεδομένο το οποίο ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό μου ποστ είναι ό,τι το μη λειτουργικό φαν, λειτουργεί αν θέσω μέσω του crimson τα RPM σε >80% max. Dunno if it's relevant.

Κι εγω δε πιστευω στη στρογγυλη γη αλλα δεν εχει σημασια γιατι στρογγυλη ειναι :P . Δεν εχει σημασια αν πιστευεις η οχι, ειναι πιθανοτητα μιας και μιλαμε για παλια καρτα.

Επιλογες που εχεις ειναι: Αλλαζεις το κουλερ βρισκοντας καμια χαλασμενη και κανοντας τραμπα να δεις τι γινεται. Επειτα τα κλασσικα DDU παλια drivers -> install new. Δοκιμαζεις καρτα σε αλλο pc. Τη λυνεις την καθαριζεις βαζεισ νεα παστα. Αυτα μου ρχονται. Ειναι τα κλασσικα που κανεις οταν νομιζεις οτι εχεις dead gpu. Flash new Vbios.

Δε πιστευω οτι την εκαψες την καρτα λογω χαλασμενου φαν, δεν ειναι τοσο ευαισθητες. Και το κουλερ να βγαλεις τελειως και να την τρεξεις σε benchmark, θελει αρκετη ωρα για να γινει μονιμη ζημια.

Λογικα εφαγε τα ψωμια της. Δοκιμασε τα παραπανω συν οτι αλλο εχω ξεχασει και σου πουνε αλλοι, κ αν δε φτιαξει που λογικα δε θα φτιαξει, bake it.

Και μετα πας να κανεις κρατησει σε νοσοκομειο αν μαγειρεψεις ξανα σε αυτον το φουρνο

μαθαμε ολοι το reballing /reflow κτλ γιατι κανεις σας δεν αναφερει τους κινδινους για την υγεια βαζοντας την σε οικειακο φουρνο ?

O κλασσικος τυπος που διαφωνει σε κατι χωρις αιτιολογιση περαν μιας γενικουρας " κανει κακο, duh" γιατι το γνωριζε before it was cool. Νοσοκομειο μια φορα δε πηγα οσες φορες το κανα, ουτε ξερω καποιον που πηγε.  Σορρυ φιλε που μαθαμε ολοι το reballing/reflow και δε το αφησαμε να το ξερεις μονο εσυ. 

Τεσπα, αμα καθαρισεις τη παστα, τα toxic χημικά  που απελευθερωνονται με τη θερμανση gpu ειναι το ιδιο αν οχι λιγοτερο επικινδυνα με τα χημικα καθαριστικα που χρησιμοποιυμε για να καθαρισουμε το φουρνο.

Εν ολιγοις, αν το κανεις μια φορα στο τοσο και οχι καθε μερα και καπακια ψηνεις κοτοπουλακι με πατατες, δεν εχεις κανενα προβλημα. SCIENCE αυτο, οχι γνωμη μου μαν.

Υπαρχουν πολυ χειροτερα πραγματα για την υγεια σου μεσα στην καθημερινοτητα σου που θα πρεπε να σε απασχολουν. Αλλα ευτυχως ο ανθρωπινος οργανισμος ειναι πολυ ανθεκτικος στη φθορα και θελει dedication για να αποκτησεις σοβαρο προβλημα με πραγματα οπως πχ ψησιμο gpu στο φουρνο.

Δωσε και ενα source τωρα για το "πας νοσοκομειο αμα ξαναμαγειρεψεις στο φουρνο", αν υπαρχει τετοιο περιστατικο, να γελασω λιγο.

Δημοσ.

Δεν με ανησυχούν τα της κουζίνας και οι φωτιές. Χημικός είμαι και γνωρίζω από αυτά. Τα πάντα εμπεριέχουν κάποιο βαθμό ρίσκου, επομένως οφείλουμε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Αλλά για να μην γίνει derail το thread, δείτε παρακάτω:

Update: 

Τελικώς έγινε επανασύνδεση της κάρτα και στην συνέχεια stress test με Unigine Benchmark και Kombustor. Όσο αφορά τα αποτελέσματα τώρα, η θερμοκρασία στο Unigine έφτασε μέχρι τους 78 και στο Kombustor τους 81. Δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στα ανεμιστηράκια ως προς την συμπεριφορά τους, δηλαδή όταν το load έφτασε αρκετά ψηλά πήρε μπρος και το δεύτερο ανεμιστηράκι, οπότε και έπεσε λίγο η θερμοκρασία. 

Και ρωτώ τώρα λοιπόν, μήπως ανησυχώ άδικα και η Sapphire έχει βάλει κάποια λειτουργία τύπου smart fan control;

Επισκέπτης
Δημοσ.

υπάρχει μια πολύ απλή ερώτηση ,οι δύο ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι παράλληλα ;

Καταλήγουν δλδ στην ίδια παροχή ;

Αν παίρνουν απο την ίδια και είναι ίδια Part number ,δε μπορεί να ηλεκτρόνια να επέλεξαν βάση 'προγράμματος' να πάνε απο μια θερμοκρασία και άνω και στα δύο κυκλώματα :-)

Το μόνο που βλέπω να εκτροχιάζεται είναι η λογική.

Οτι ας πούμε έχει αλλοιωθεί ο ανεμιστήρας και ζητά περισσότερο ρεύμα για να πάρει στροφές αποκλείεται χεχεχε

Το επιβεβαιώνεις κιόλας στους 81 βαθμούς το κύκλωμα ανεβάζει τη παροχή ρεύματος για να δώσει περισσότερες στροφές.

Άδικα ανησυχείς,θα τη πουλήσεις σε κάποιον δύστυχο ''ευκαιρία'' -''προσφορά'' τιμή 'χώμα'' χαχαχα δεκτός κάθε έλεγχος και μετά δε ξέρω τίποτα :-)

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά ειλικρινά οι 8 από τις 10 γραμμές που έγραψες ήταν αχρείαστες και δεν έβγαζαν και νόημα. 

Αν παίρνουν απο την ίδια και είναι ίδια Part number ,δε μπορεί να ηλεκτρόνια να επέλεξαν βάση 'προγράμματος' να πάνε απο >μια θερμοκρασία και άνω και στα δύο κυκλώματα  :-)

Αυτό ήταν αρκετό.

Thanks πάντως, θα το κοιτάξω για καινούργιο ανεμιστηράκι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...