Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή πρόσφατα posts, ψάχνω να βρω ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι συναλλαγών. Για να είμαι ειλικρινής, κανένας απ' όσους έχω χρησιμοποιήσει (ούτε απ' όσους ξέρω) δε προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια. Πάμε να τους αναλύσουμε:

1) Κατάθεση από τον αγοραστή σε τράπεζα.

Ο πωλητής μπορεί να μην στείλει τίποτα. Case closed: μηδέν ασφάλεια.

2) Αντικαταβολή με ΕΛΤΑ, ή αντικαταβολή με courier χωρίς έλεγχο.

Ο πωλητής μπορεί να στείλει ένα κουτί με πέτρες. Case closed: μηδέν ασφάλεια.

3) Αντικαταβολή με courier με έλεγχο πριν την παραλαβή. 

Μερική ασφάλεια για είδη που μπορούν να ελεγχθούν επιτόπου χωρίς ειδικό εξοπλισμό (π.χ. βιβλία, εργαλεία χειρός, CD/DVD). Και λέω μερική διότι κι αυτά μπορεί εν τέλει να έχουν πρόβλημα (σκισμένες ή λερωμένες σελίδες, CDάκι που να "σκιπάρει"). Μηδέν ασφάλεια για ηλεκτρονικά ή είδη υπολογιστών (π.χ. κινητό με χαλασμένο WiFi, σκληρός δίσκος με bad sectors, brickαρισμένη κάρτα γραφικών ή μητρική, κλπ).

4) Συνάντηση και συναλλαγή χέρι με χέρι.

Σχεδόν το ίδιο με το (3). Μερική ασφάλεια σε ορισμένα είδη, μηδέν ασφάλεια σε κάποια άλλα.

Να δούμε και τη μεριά των ... πωλητών τώρα;

1) Κατάθεση σε τράπεζα.

Απόλυτη ασφάλεια, πήρες τα λεφτά, η συναλλαγή δεν είναι αναστρέψιμη.

2) Αντικαταβολή (με οποιοδήποτε μέσο).

Μηδέν ασφάλεια. Ο αγοραστής μπορεί να αλλάξει γνώμη και να αρνηθεί την παραλαβή όπου θα έχεις πληρώσει χωρίς λόγο τα μεταφορικά.

3) Συναλλαγή χέρι με χέρι.

Μηδέν ασφάλεια. Ο αγοραστής μπορεί να αλλάξει γνώμη και να μην παραλάβει (ή να μην εμφανιστεί καν) και να έχεις πάει τσάμπα. Μικρό το κακό αν μένετε δίπλα - δίπλα (Ν. Ιωνία - Ηράκλειο), πιο μεγάλο ζόρι σε μεγαλύτερες αποστάσεις (Άγ. Στέφανος - Γλυφάδα). Οι περιοχές δεν αναφέρθηκαν τυχαία. Έχω εμπειρία. ;)

Φυσικά, υπάρχουν κι οι "πλατφόρμες" αγοραπωλησιών - πληρωμών (eBay, PayPal) και οι γενικότερες escrow υπηρεσίες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν και τους δύο συναλλασσόμενους. Μπορούν και πάλι όμως να γίνουν "κομπίνες" (π.χ. ο αγοραστής να αναφέρει ψευδώς ότι παρέλαβε ελαττωματικό προϊόν). Και συνήθως αυτές οι υπηρεσίες όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις, είναι υπέρ του αγοραστή.

Στο Insomnia (και άλλα sites φυσικά) υπάρχει το σύστημα των αξιολογήσεων. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε ότι συναλλασσόμαστε με έμπιστα άτομα. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να παρακαμφθεί σχετικά εύκολα, με διπλούς λογαριασμούς και κατάθεση αξιολογήσεων για κάποιο μέλος ... από τον εαυτό του. Φυσικά, έχουν αναφερθεί και άλλα προβλήματα (π.χ. εκβιασμοί - "αν δεν κάνεις αυτό, τότε θα σου βάλω αρνητική αξιολόγηση").

Για όσα αναφέρω παραπάνω, έχω πάρει κι εγώ κάποιες αποφάσεις. Το 90% των αγοραπωλήσεων μου είναι μέσω eBay, που με καλύπτει αρκετά είτε σαν αγοραστή, ή σαν πωλητή. Φυσικά, στις πωλήσεις μου στο eBay στέλνω μόνο συστημένα (registered) πακέτα. Στις Insomniaκές πωλήσεις μου (και άλλων sites φυσικά που δεν έχουν κύριο αντικείμενο τις αγγελίες) αποφεύγω τις αντικαταβολές, ζητώντας κατάθεση σε τράπεζα (ή σπανιότερα PayPal), ενώ τις περισσότερες φορές εξηγώ το σκεπτικό μου και στους αγοραστές, εφόσον φανούν δύσπιστοι. Κάποιοι καταλαβαίνουν και προχωράμε, οι υπόλοιποι φεύγουν και πάνε στις αγγελίες άλλων μελών, τα οποία αγαπούν την ψευτο-ασφάλεια των αντικαταβολών. Σίγουρα χάνω μερικούς αγοραστές, αλλά είναι μικρό το κακό, καθότι προτιμώ να συναλλάσσομαι μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης παρά να νιώθω ότι με θεωρούν by default απατεώνα.

Φυσικά και έχω ρισκάρει (να στείλω λεφτά μέσω τραπέζης σε άτομο από Χ.Ε.) χωρίς ευτυχώς να απογοητευτώ. Αλλά δε θα το έκανα πάγια τακτική σε καμία περίπτωση. Εάν υπάρχουν αξιολογήσεις, ή / και (ακόμα καλύτερα) είναι αγγελία γνωστού μέλους δε φοβάμαι.

Οι γνώμες / ιδέες σας ; Πως μπορούν να βελτιωθούν οι τρόποι με τους οποίες συναλλασσόμαστε με ιδιώτες; Είτε στο Insomnia, ή σε άλλα μέρη.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια σε αγγελίες και ειδικά για αγορά μεταχειρισμένων. Όποιος θέλει 100% ασφάλεια πάει και παίρνει καινούργιο από μαγαζί. Οτιδήποτε άλλο έχει ρίσκο, μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα για το ινσόμνια πάντως, εγώ νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια με άτομα που είναι ενεργά στο φόρουμ, όχι μόνο στις αγγελίες.

• Like 1
  • 6 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κανεις αγορά μεσο insomnia ποσο ασφαλές μπορει να είναι ρωτάω πχ εάν έρθει ελλαττωματικό το προϊόν ή και να μην έρθει καθόλου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/2/2023 στις 3:12 ΜΜ, kachraman είπε

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κανεις αγορά μεσο insomnia ποσο ασφαλές μπορει να είναι ρωτάω πχ εάν έρθει ελλαττωματικό το προϊόν ή και να μην έρθει καθόλου.

Μπορείς να αγοράσεις από verified seller. Ειδάλλως, παίρνεις το όποιο ρίσκο. 

Επεξ/σία από Mrs. Hyde
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 19/2/2023 στις 3:12 ΜΜ, kachraman είπε

Σαν πωλητής έχω χτισει ένα "δυνατο" ας το πουμε προφιλ με αξιολογησεις μεσα στα χρονια το οποιο μου επιτρεπει να οριζω εγω τον τροπο με τον οποιο θελω να κανω την συναλλαγη , για να αποφευγω την ταλαιπωρια που μπορει να εχει πχ μια αντικαταβολη ή εναν προβληματικο αγοραστη. Σπανια αυτος που θα αγορασει θελει να κοροιδεψει βεβαια.
Σαν αγοραστης τωρα , δεν θα αγορασω ευκολα απο προφιλ χωρις αξιολογησεις , που μπορει να ειναι μακρια μου , που εχουν υποπτα χαμηλες τιμες κτλ . Αν γινει παρεξηγηση με χρηστη που εχει σοβαρο προφιλ πιστευω οτι λυνεται εφ'οσον υπαρχει καλη διαθεση.

Απο εκει και περα την τριτη φορα που με κοροιδεψε καποιος ηταν για ενα λαπτοπ 100€ το οποιο εκανα καταθεση και δεν απεστάλη ποτέ. Έκανα καταγγελία στην διωξη ηλεκτρονικου εγκληματος , με ολες τις συνομιλιες καταγεγραμμένες , και το θεμα μου λυθηκε σχετικα ευκολα. Εννοειται καταθεση σε τραπεζα αν δεν υπαρχει απολυτη εμπιστοσυνη γιατι οι λογαριασμοι ειναι με ονοματεπωνυμο , ενω η καταθεση σε paypal δεν , και ειναι πιο δυσκολο να εντοπισεις εναν επιτηδιο. 

Όπως ειπωθηκε και πιο πανω με verified sellers υπαρχει επισης εξτρα ασφαλεια αλλα και επιπλεον κοστος που ερχεται με την διαδικασια . Εγω γιαυτο προσωπικα δεν θελω να γινω verified , για να μπορω να πουλαω χωρις τα επιπλεον κοστη .

• 5 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 14/6/2016 στις 10:33 ΜΜ, Haldol είπε

Με αφορμή πρόσφατα posts, ψάχνω να βρω ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι συναλλαγών. Για να είμαι ειλικρινής, κανένας απ' όσους έχω χρησιμοποιήσει (ούτε απ' όσους ξέρω) δε προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια. Πάμε να τους αναλύσουμε:

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

1) Κατάθεση από τον αγοραστή σε τράπεζα.

Ο πωλητής μπορεί να μην στείλει τίποτα. Case closed: μηδέν ασφάλεια.

2) Αντικαταβολή με ΕΛΤΑ, ή αντικαταβολή με courier χωρίς έλεγχο.

Ο πωλητής μπορεί να στείλει ένα κουτί με πέτρες. Case closed: μηδέν ασφάλεια.

3) Αντικαταβολή με courier με έλεγχο πριν την παραλαβή. 

Μερική ασφάλεια για είδη που μπορούν να ελεγχθούν επιτόπου χωρίς ειδικό εξοπλισμό (π.χ. βιβλία, εργαλεία χειρός, CD/DVD). Και λέω μερική διότι κι αυτά μπορεί εν τέλει να έχουν πρόβλημα (σκισμένες ή λερωμένες σελίδες, CDάκι που να "σκιπάρει"). Μηδέν ασφάλεια για ηλεκτρονικά ή είδη υπολογιστών (π.χ. κινητό με χαλασμένο WiFi, σκληρός δίσκος με bad sectors, brickαρισμένη κάρτα γραφικών ή μητρική, κλπ).

4) Συνάντηση και συναλλαγή χέρι με χέρι.

Σχεδόν το ίδιο με το (3). Μερική ασφάλεια σε ορισμένα είδη, μηδέν ασφάλεια σε κάποια άλλα.

Να δούμε και τη μεριά των ... πωλητών τώρα;

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

1) Κατάθεση σε τράπεζα.

Απόλυτη ασφάλεια, πήρες τα λεφτά, η συναλλαγή δεν είναι αναστρέψιμη.

2) Αντικαταβολή (με οποιοδήποτε μέσο).

Μηδέν ασφάλεια. Ο αγοραστής μπορεί να αλλάξει γνώμη και να αρνηθεί την παραλαβή όπου θα έχεις πληρώσει χωρίς λόγο τα μεταφορικά.

3) Συναλλαγή χέρι με χέρι.

Μηδέν ασφάλεια. Ο αγοραστής μπορεί να αλλάξει γνώμη και να μην παραλάβει (ή να μην εμφανιστεί καν) και να έχεις πάει τσάμπα. Μικρό το κακό αν μένετε δίπλα - δίπλα (Ν. Ιωνία - Ηράκλειο), πιο μεγάλο ζόρι σε μεγαλύτερες αποστάσεις (Άγ. Στέφανος - Γλυφάδα). Οι περιοχές δεν αναφέρθηκαν τυχαία. Έχω εμπειρία. ;)

Φυσικά, υπάρχουν κι οι "πλατφόρμες" αγοραπωλησιών - πληρωμών (eBay, PayPal) και οι γενικότερες escrow υπηρεσίες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν και τους δύο συναλλασσόμενους. Μπορούν και πάλι όμως να γίνουν "κομπίνες" (π.χ. ο αγοραστής να αναφέρει ψευδώς ότι παρέλαβε ελαττωματικό προϊόν). Και συνήθως αυτές οι υπηρεσίες όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις, είναι υπέρ του αγοραστή.

Στο Insomnia (και άλλα sites φυσικά) υπάρχει το σύστημα των αξιολογήσεων. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε ότι συναλλασσόμαστε με έμπιστα άτομα. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να παρακαμφθεί σχετικά εύκολα, με διπλούς λογαριασμούς και κατάθεση αξιολογήσεων για κάποιο μέλος ... από τον εαυτό του. Φυσικά, έχουν αναφερθεί και άλλα προβλήματα (π.χ. εκβιασμοί - "αν δεν κάνεις αυτό, τότε θα σου βάλω αρνητική αξιολόγηση").

Για όσα αναφέρω παραπάνω, έχω πάρει κι εγώ κάποιες αποφάσεις. Το 90% των αγοραπωλήσεων μου είναι μέσω eBay, που με καλύπτει αρκετά είτε σαν αγοραστή, ή σαν πωλητή. Φυσικά, στις πωλήσεις μου στο eBay στέλνω μόνο συστημένα (registered) πακέτα. Στις Insomniaκές πωλήσεις μου (και άλλων sites φυσικά που δεν έχουν κύριο αντικείμενο τις αγγελίες) αποφεύγω τις αντικαταβολές, ζητώντας κατάθεση σε τράπεζα (ή σπανιότερα PayPal), ενώ τις περισσότερες φορές εξηγώ το σκεπτικό μου και στους αγοραστές, εφόσον φανούν δύσπιστοι. Κάποιοι καταλαβαίνουν και προχωράμε, οι υπόλοιποι φεύγουν και πάνε στις αγγελίες άλλων μελών, τα οποία αγαπούν την ψευτο-ασφάλεια των αντικαταβολών. Σίγουρα χάνω μερικούς αγοραστές, αλλά είναι μικρό το κακό, καθότι προτιμώ να συναλλάσσομαι μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης παρά να νιώθω ότι με θεωρούν by default απατεώνα.

Φυσικά και έχω ρισκάρει (να στείλω λεφτά μέσω τραπέζης σε άτομο από Χ.Ε.) χωρίς ευτυχώς να απογοητευτώ. Αλλά δε θα το έκανα πάγια τακτική σε καμία περίπτωση. Εάν υπάρχουν αξιολογήσεις, ή / και (ακόμα καλύτερα) είναι αγγελία γνωστού μέλους δε φοβάμαι.

Οι γνώμες / ιδέες σας ; Πως μπορούν να βελτιωθούν οι τρόποι με τους οποίες συναλλασσόμαστε με ιδιώτες; Είτε στο Insomnia, ή σε άλλα μέρη.

Κάποιες συμβουλές για αγορά αυτοκινήτου? Θέλω να κάνω ταξίδι, από νησί Βορείου Αιγαίου ,στον ηπειρωτικό χωρο για δω ένα μεταχειρισμένο αμάξι ,οπότε θα υπάρχει φυσική παρουσία μου . Ο πωλητής ειναι μαντρας όπου λογικά μειώνεται το ρίσκο εξαπάτησης. Αλλά έχω ξεχωρίσει κι άλλες περιπτώσεις τα οποία αμάξια τα έχουν ιδιώτες... σε τέτοια περίπτωση τι πρέπει να προσέξω για να μην την πατήσω? 

Δημοσ.
7 hours ago, skepasti21 said:

Κάποιες συμβουλές για αγορά αυτοκινήτου? Θέλω να κάνω ταξίδι, από νησί Βορείου Αιγαίου ,στον ηπειρωτικό χωρο για δω ένα μεταχειρισμένο αμάξι ,οπότε θα υπάρχει φυσική παρουσία μου . Ο πωλητής ειναι μαντρας όπου λογικά μειώνεται το ρίσκο εξαπάτησης. Αλλά έχω ξεχωρίσει κι άλλες περιπτώσεις τα οποία αμάξια τα έχουν ιδιώτες... σε τέτοια περίπτωση τι πρέπει να προσέξω για να μην την πατήσω? 

Οι «μαντράδες» δε φημίζονται για την αξιοπιστία τους. Ιδιώτης μπορεί να προσπαθήσει να σε κοροϊδέψει, αλλά μαντράς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να σε κοροϊδέψει. Δε ξέρω πως φαντάστηκες ότι «λογικά» ο μαντράς θα'ναι πιο αξιόπιστος. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. :P

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...