Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επενδυτικά συμφέρει περισσότερο να σκάσεις το μεγαλύτερο ποσοστό του budget σου σε μόνωση και ας καις μετά φυσικό αέριο με ατομικό λέβητα ή ακόμα και πετρέλαιο . 

Όταν το χρηματικό κεφάλαιο μας το επιτρέπει συμφέρει περισσότερο η μόνωση παρά η αναβάθμιση του τρόπου θέρμανσης-ψύξης .
Γενικά όλα ξεκινάνε απο την μόνωση !

Σε κάθε περίπτωση αν εγώ ήθελα να αναβαθμίσω ενεργειακά την κατοικία μου θα ζήταγα απο μηχανολόγο να μου φτιάξει τεχνο-οικονομική μελέτη για την κατοικία . Όλα αναλυτικά . Όχι μόνο το κόστος της επένδυσης αλλά και η απόσβεση αναλυτικά . 

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Θα ηταν καλο να κανει καποιος ειδικος ενεργειακη μελετη για το διαμερισμα πριν ξεκινησω την οποιαδηποτε εργασια;

Τι θα κερδισω;

Θα μου πει πχ τι τυπου μονωση θα ηταν προτιμοτερο να βαλω η' ποια θερμανση θα ειναι ιδανικη;

Δημοσ.

Όλα φίλε μου είναι σχετικά... Βλέπω πολλούς εδώ να προτείνουν μελέτη μηχανικού ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΆ γιατί το κάθε σπίτι,πολυκατοικία σε κάθε περιοχή (ακόμα και στην ίδια πόλη) χρειάζεται διαφορετικά πράγματα... Ακόμη και στο ίδιο σπίτι κάθε χώρος ανάλογα με το αν έχει βόρειο ή νότιο εξωτερικό τοίχο έχει διαφορετικές ανάγκες σε μόνωση /θέρμανση... Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα...

Και μια συμβουλή σαν πρώην υδραυλικός που είμαι βρες κάποιον μηχανικό που να έχει ασχοληθεί με το θέμα και όχι κάποιον που είναι μεν μηχανικός αλλά δεν έχει δουλέψει ενεργά πάνω σε αυτό... (Έχουν δει πολλά τα μάτια μου από λάθοι ή υπερβολές μηχανικών)

• Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εντάξει, το πετρέλαιο δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με την τιμή κιλοβατώρας της ΔΕΗ σε οικιακό. Προσωπικά, έχω συμπεράνει ότι την καλύτερη και πιο ομοιογενή θέρμανση την δίνει το καλοριφέρ σε ένα σπίτι, αρκεί να έχει τις σωστές θερμίδες και να υπάρχει μόνωση. Στο καινούριο μου σπίτι έβαλα ατομικό μικρό λέβητα στη βεράντα, αθόρυβο, και δεξαμενή στην ταράτσα, στο κομμάτι πάνω από το σπίτι μου. Μπορούσα να τη βάλω και στη βεράντα, αλλά πιστεύω ότι θα μύριζε. Υπήρχαν οι σωληνώσεις και η προεγκατάσταση, κι έτσι έβαλα buderus σώματα, τον λέβητα και τη δεξαμενή με σχετικά μικρό κόστος. 

Τα κλιματιστικά δεν είναι πάντα η πλέον ενδεδειγμένη λύση, ειδικά όταν κάποιος έχει ή σκοπεύει να κάνει παιδιά. Τα δικά μου έχουν αλλεργίες και πρακτικά "απαγορεύεται" να χρησιμοποιούμε κλιματιστικό μέχρι να μεγαλώσουν, γιατί έχουμε πρόβλημα. Μόνο όταν κάνει αφόρητη ζέστη βάζουμε κλιματιστικά (με ειδικά φίλτρα και ιονιστή), αφήνοντας, παράθυρο ανοικτό και καθαρίζοντάς τα ανά 6μηνο υποχρεωτικά με μη αλλεργιογόνα υγρά καθαρισμού (συνεργείο).

Όσο για την ενδοδαπέδια, μου είχαν δώσει προσφορά για τοποθέτηση πάνω στα πλακάκια με προσθήκη νέου δαπέδου χωρίς να ξηλωθεί το παλιό, αλλά ήταν πολύ ακριβή. Κι αν χαλάσει, τρέχεις πάλι.

Δημοσ.

Εντάξει, το πετρέλαιο δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με την τιμή κιλοβατώρας της ΔΕΗ σε οικιακό. Προσωπικά, έχω συμπεράνει ότι την καλύτερη και πιο ομοιογενή θέρμανση την δίνει το καλοριφέρ σε ένα σπίτι, αρκεί να έχει τις σωστές θερμίδες και να υπάρχει μόνωση. Στο καινούριο μου σπίτι έβαλα ατομικό μικρό λέβητα στη βεράντα, αθόρυβο, και δεξαμενή στην ταράτσα, στο κομμάτι πάνω από το σπίτι μου. Μπορούσα να τη βάλω και στη βεράντα, αλλά πιστεύω ότι θα μύριζε. Υπήρχαν οι σωληνώσεις και η προεγκατάσταση, κι έτσι έβαλα buderus σώματα, τον λέβητα και τη δεξαμενή με σχετικά μικρό κόστος. 

Τα κλιματιστικά δεν είναι πάντα η πλέον ενδεδειγμένη λύση, ειδικά όταν κάποιος έχει ή σκοπεύει να κάνει παιδιά. Τα δικά μου έχουν αλλεργίες και πρακτικά "απαγορεύεται" να χρησιμοποιούμε κλιματιστικό μέχρι να μεγαλώσουν, γιατί έχουμε πρόβλημα. Μόνο όταν κάνει αφόρητη ζέστη βάζουμε κλιματιστικά (με ειδικά φίλτρα και ιονιστή), αφήνοντας, παράθυρο ανοικτό και καθαρίζοντάς τα ανά 6μηνο υποχρεωτικά με μη αλλεργιογόνα υγρά καθαρισμού (συνεργείο).

Όσο για την ενδοδαπέδια, μου είχαν δώσει προσφορά για τοποθέτηση πάνω στα πλακάκια με προσθήκη νέου δαπέδου χωρίς να ξηλωθεί το παλιό, αλλά ήταν πολύ ακριβή. Κι αν χαλάσει, τρέχεις πάλι.

Καταρχήν αν χαλάσει η θέρμανση "τρέχεις" έτσι κι αλλιώς ακόμα και με συμβατικά καλοριφέρ.

Δεν ξέρω αν στο δικό σου σπίτι τα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά στα περισσότερα ακόμα και με τα συμβατικά καλοριφέρ οι συνδέσεις "τρέχουν" μέσα στο πάτωμα από το κολεκτέρ. Άρα ήδη έχεις ένα μήκος σωληνώσεων θαμένο έτοιμο να σου κάνει ιστορίες.

Αναφορικά με το κόστος της ενδοδαπέδιας, ναι είναι μεγαλύτερο της συμβατικής. Αλλά αυτή είναι η μία παράμετρος.

Δεύτερη και ίσως σημαντικότερη είναι ο χρόνος απόσβεσης, που στην ενδοδαπέδια είναι αρκετά μικρός. Και μετά την απόσβεση βέβαια έχεις μόνο όφελος ($$$). Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας κάνει αυτήν ακριβώς την επιλογή.

Και βέβαια πέρα από το οικονομικό υπάρχουν και άλλα, παράπλευρα οφέλη:

Ενιαία θέρμανση σε όλο το χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις (μήκος, πλάτος, ύψος).

Πιο υγιεινή θέρμανση, σύμφωνα με την παλιά λαϊκή σοφία ("έχε τα πόδια σου ζεστά.........").

Απελευθερωμένους τοίχους.

Μόνο μειονέκτημα είναι η χρονική υστέρηση. Δηλαδή το ανάβεις τώρα και θέλει το χρόνο του για να σου ζεστάνει το χώρο.

Η φιλοσοφία όμως είναι ότι δεν το αναβοσβήνεις κάθε μέρα αλλά το ανάβεις και το αφήνεις σταθερά σε μια όχι ψηλή θερμοκρασία συνέχεια κι έτσι έχεις συνεχή θέρμανση και οικονομία, σε σχέση με το όποιο άλλο αναβόσβημα

• Like 1
Δημοσ.

Καταρχήν αν χαλάσει η θέρμανση "τρέχεις" έτσι κι αλλιώς ακόμα και με συμβατικά καλοριφέρ.

Δεν ξέρω αν στο δικό σου σπίτι τα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά στα περισσότερα ακόμα και με τα συμβατικά καλοριφέρ οι συνδέσεις "τρέχουν" μέσα στο πάτωμα από το κολεκτέρ. Άρα ήδη έχεις ένα μήκος σωληνώσεων θαμένο έτοιμο να σου κάνει ιστορίες.

Αναφορικά με το κόστος της ενδοδαπέδιας, ναι είναι μεγαλύτερο της συμβατικής. Αλλά αυτή είναι η μία παράμετρος.

Δεύτερη και ίσως σημαντικότερη είναι ο χρόνος απόσβεσης, που στην ενδοδαπέδια είναι αρκετά μικρός. Και μετά την απόσβεση βέβαια έχεις μόνο όφελος ($$$). Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας κάνει αυτήν ακριβώς την επιλογή.

Και βέβαια πέρα από το οικονομικό υπάρχουν και άλλα, παράπλευρα οφέλη:

Ενιαία θέρμανση σε όλο το χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις (μήκος, πλάτος, ύψος).

Πιο υγιεινή θέρμανση, σύμφωνα με την παλιά λαϊκή σοφία ("έχε τα πόδια σου ζεστά.........").

Απελευθερωμένους τοίχους.

Μόνο μειονέκτημα είναι η χρονική υστέρηση. Δηλαδή το ανάβεις τώρα και θέλει το χρόνο του για να σου ζεστάνει το χώρο.

Η φιλοσοφία όμως είναι ότι δεν το αναβοσβήνεις κάθε μέρα αλλά το ανάβεις και το αφήνεις σταθερά σε μια όχι ψηλή θερμοκρασία συνέχεια κι έτσι έχεις συνεχή θέρμανση και οικονομία, σε σχέση με το όποιο άλλο αναβόσβημα

Δεν έχω ακούσει ποτέ να χαλάνε οι σωληνώσεις στα συμβατικά καλοριφέρ, από κανένα γνωστό μου. Αλλά και να χαλάσει, τις απομονώνεις και βάζεις στο πιο κοντινό σημείο με την ένωση εξωτερικές με γυψοσανίδα για να μην φαίνονται. Δεν είναι το ιδιο. Το να βγάλει κανείς το πάτωμα σε ένα σπίτι δεν είναι μόνο μερεμέτι, αλλά τεράστια δουλειά. Ειδικά σε σπίτια που έχουν μάρμαρα στα πατώματα, όπου στην ουσία το καταστρέφεις και θα σε κυνηγήσει η πολυκατοικία για το θόρυβο. Αν δεν είναι πλακάκι ή ξύλινο δάπεδο, τι γίνεται; Στη Σκανδιναβία τα σπίτια είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα δικά μας, όπως και το κλίμα. Άσε που τα περισσότερα έχουν ξύλινα πατώματα.  Αν μια οικογένεια λείπει τις περισσότερες ώρες από το σπίτι λόγω δουλειάς, υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων των παιδιών, δεν βλέπω το λόγο να το έχει σε λειτουργία όλη μέρα. Η ουσία είναι να βάλει κάποιος ένα είδος θέρμανσης που να μπορεί να το θέσει σε λειτουργια και να αποδώσει σε λίγα λεπτά ζεσταίνοντας όλο το σπίτι. Γνώμη μου, εννοείται.

Δημοσ.

Οι ανησυχίες σου, τις οποίες και συμμερίζεται το 98% των ελλήνων υδραυλικών, έχουν να κάνουν με τις συνήθειες και τα "κολλήματά" μας (σαν λαός εννοώ).

Ειδικά οι υδραυλικοί αναμασάνε αυτά που άκουσαν το '50 και το '60.

Για πες μου, αφού ήδη ανέφερες "Δεν έχω ακούσει ποτέ να χαλάνε οι σωληνώσεις στα συμβατικά καλοριφέρ", για ποιο λόγο θα χαλάσουν οι σωληνώσεις στην ενδοδαπέδια;

Θερμοκρασία; Δουλεύουν σε χαμηλότερη (σχεδόν μισή) και άρα με λιγότερες καταπονήσεις.

Ποιότητα; Τα στάνταρ που συνήθως επιλέγονται στην ενδοδαπέδια, ακριβώς για να μην παρουσιάσουν θέματα, είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με το σπίτι μου/σου/του

Ενώσεις; Στην ενδοδαπέδια αποφεύγονται σχεδόν δογματικά ενώ στο σπίτι σου ο υδραυλικός μπορεί να σου ματίσει κάνα σωλήνα αφού του περίσσεψε από άλλη εγκατάσταση.

Το μόνο που θα μπορούσε να πει κάποιος (αν σώνει και καλά θέλει να βγάλει πρόβλημα) είναι ότι στην ενδοδαπέδια έχεις 5 φορές μεγαλύτερο μήκος σωληνώσεων "θαμμένο" και άρα στατιστικά κινδυνεύεις περισσότερο.

Σαφέστατα και σέβομαι το θέμα της επιλογής/γνώμης σου όπως και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής κάθε οικογένειας. Αυτό από μόνο του αρκεί και δεν χρειάζεται να πας να βγάλεις "σκάρτη" την τεχνολογία για να καταλήξεις ότι δεν σου κάνει

υγ Δεν πουλάω ενδοδαπέδια και ούτε καν έχω στο σπίτι (για άλλους λόγους). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα (πολλά) υπέρ της

• Like 2
Δημοσ.

Οι ανησυχίες σου, τις οποίες και συμμερίζεται το 98% των ελλήνων υδραυλικών, έχουν να κάνουν με τις συνήθειες και τα "κολλήματά" μας (σαν λαός εννοώ).

Για πες μου, αφού ήδη ανέφερες "Δεν έχω ακούσει ποτέ να χαλάνε οι σωληνώσεις στα συμβατικά καλοριφέρ", για ποιο λόγο θα χαλάσουν οι σωληνώσεις στην ενδοδαπέδια;

Θερμοκρασία; Δουλεύουν σε χαμηλότερη (σχεδόν μισή) και άρα με λιγότερες καταπονήσεις.

Ποιότητα; Τα στάνταρ που συνήθως επιλέγονται στην ενδοδαπέδια, ακριβώς για να μην παρουσιάσουν θέματα, είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με το σπίτι μου/σου/του

Ενώσεις; Στην ενδοδαπέδια αποφεύγονται σχεδόν δογματικά ενώ στο σπίτι σου ο υδραυλικός μπορεί να σου ματίσει κάνα σωλήνα αφού του περίσσεψε από άλλη εγκατάσταση.

Το μόνο που θα μπορούσε να πει κάποιος (αν σώνει και καλά θέλει να βγάλει πρόβλημα) είναι ότι στην ενδοδαπέδια έχεις 5 φορές μεγαλύτερο μήκος σωληνώσεων "θαμμένο" και άρα στατιστικά κινδυνεύεις περισσότερο.

Σαφέστατα και σέβομαι το θέμα της επιλογής/γνώμης σου όπως και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής κάθε οικογένειας. Αυτό από μόνο του αρκεί και δεν χρειάζεται να πας να βγάλεις "σκάρτη" την τεχνολογία για να καταλήξεις ότι δεν σου κάνει

υγ Δεν πουλάω ενδοδαπέδια και ούτε καν έχω στο σπίτι (για άλλους λόγους). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα (πολλά) υπέρ της

Θα μπορούσες άνετα πάντως! :D

(πλάκα κάνω εννοείται ε :) ).

• Like 1
Δημοσ.

Όχι, δεν τη βγάζω σκάρτη, αν άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση. Επειδή όμως κι εμείς την είχαμε ως επιλογή και φέραμε αρκετούς για προσφορές, όλοι μας μίλησαν για τεράστιο μερεμέτι και τις πάρα πολλές σωληνώσεις που θα χρειάζονταν, ενώ υποστήριξαν ότι παρά το ότι προωθείται ως τρόπος θέρμανσης στην αγορά της Ελλάδας, στην ουσία δεν έχει όφελος για όσους δεν την αφήνουν πολλές ώρες ανοικτή γιατί -όπως σωστά έγραψες κι εσύ- θέλει ώρα για να αποδώσει. Επίσης, σε μάρμαρο δεν μπαίνει και αν την επιλέγαμε, θα έπρεπε να ξυλώσουμε όλο το σπίτι, ενώ τα ξύλινα πατώματα δεν μας αρέσουν καθόλου. Συν ότι το κόστος δεν είναι απλά υψηλότερο, αλλά 4πλάσιο, αν υπάρχει ήδη σωλήνωση για συμβατικό καλοριφέρ, που αν μένεις σε πολυκατοικία και αποφασίσουν κάποια στιγμή να το ξαναβάλουν σε λειτουργία, θα πληρώνεις ποσοστό κανονικά.

Σε σπίτι που κτίζει κανείς τώρα, να βάλει ενδοδαπέδια, ναι. Αλλά σε υπάρχον σπίτι με καλοριφέρ να ανοίξει τέτοιο μερεμέτι, για μένα είναι μεγάλο λάθος. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι και σωληνώσεις για καλοριφέρ να μην έχει ένα σπίτι, τις βάζεις επιτοίχιες με γυψοσανίδα και δεν ακουμπάς καν τα πατώματα. Το είδα σε σπίτι φίλων.

Δημοσ.

Όπως είπα σέβομαι τα "θέλω" σου.

Χάριν συζήτησης όμως, μια που το πιάσαμε το θέμα, και αφού μίλησες για 4πλάσιο κόστος (όντως κάπου εκεί είναι) σκέψου ότι ενώ η συμβατική θέρμανση λειτουργεί γύρω στους 65-75 βαθμούς η ενδοδαπέδια αποδίδει τα μέγιστα στους 35-40. Σχεδόν μισή θερμοκρασία. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό στο θέμα της κατανάλωσης, χρόνο απόσβεσης αλλά και μελλοντικό όφελος.

Εννοείται πως αν λείπει η οικογένεια αρκετά από το σπίτι και απλά γυρίζει για 2-3 ώρες το βράδυ και μετά ύπνο, τότε σαφώς και η ενδοδαπέδια δεν είναι γι' αυτούς

Ένα άλλο σενάριο που θα μπορούσε να βοηθήσει την θέρμανση (στην ενδοδαπέδια αναφέρομαι λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας λειτουργίας) θα ήταν ακόμα και τα ηλιακά πάνελ. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της μέρας υπάρχουν 2,3,10 (δεν ξέρω) πάνελ σαν αυτά των ηλιακών και προμηθεύουν την ενδοδαπέδια με την θερμοκρασία που χρειάζεται (35-40 βαθμούς φαντάζομαι μπορούν να βγάλουν ακόμα και τα "κακά" πάνελ) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την οικογένεια δεν τη νοιάζει ακόμα και αν λείπει αφου αυτό είναι δωρεάν ενέργεια. Όταν τώρα η οικογένεια επιστρέψει το βράδυ βρίσκει ένα σπίτι ήδη ζεστό και μπορεί με ελάχιστη χρήση της ενδοδαπέδιας μέσω πετρελαίου να βγάλει το βράδυ μέχρι την επόμενη μέρα

Βασική προϋπόθεση το να μιλάμε για μονοκατοικία και να έχουμε "ανοιχτό" μυαλό (ή να "κλέβουμε" ιδέες που ήδη δουλεύουν, καθώς όσα προανέφερα δεν είναι δικές μου σκέψεις αλλά αναμάσημα πληροφοριών :-) )

• Like 2
Δημοσ.

Θα ηταν καλο να κανει καποιος ειδικος ενεργειακη μελετη για το διαμερισμα πριν ξεκινησω την οποιαδηποτε εργασια;

Τι θα κερδισω;

Θα μου πει πχ τι τυπου μονωση θα ηταν προτιμοτερο να βαλω η' ποια θερμανση θα ειναι ιδανικη;

Ακρως απαραιτητη η μελετη θέρμανσης . Το σημαντικότερο ειναι οικονομια χρηματων κατα την λειτουργια στην θερμανση. Αρκετα κτιρια που εχουν μπει συστηματα θέρμανσης χωρις μελέτη εχουν ακόμα και 50% αυξημένες δαπάνες θέρμανσης και περισσότερο. Επίσης γλιτώνεις σε αρκετές περιπτώσεις χρήματα απο το κοστος αγορας της εγκαταστασης.

Η δουλειά του μηχανολογικού μηχανικού που ασχολείται με αυτο το τομέα ειναι να κοιταξει τι σε συμφερει επενδυτικά. Δηλαδη τι χρηματικό κεφάλαιο έχεις τι σε συμφέρει να βαλεις για θερμανση η αν συμφερει θερμομόνωση καθως και να υπολογισει το χρονο απόσβεσης κ.α

Δημοσ.

Ακρως απαραιτητη η μελετη θέρμανσης . Το σημαντικότερο ειναι οικονομια χρηματων κατα την λειτουργια στην θερμανση. Αρκετα κτιρια που εχουν μπει συστηματα θέρμανσης χωρις μελέτη εχουν ακόμα και 50% αυξημένες δαπάνες θέρμανσης και περισσότερο. Επίσης γλιτώνεις σε αρκετές περιπτώσεις χρήματα απο το κοστος αγορας της εγκαταστασης.

Η δουλειά του μηχανολογικού μηχανικού που ασχολείται με αυτο το τομέα ειναι να κοιταξει τι σε συμφερει επενδυτικά. Δηλαδη τι χρηματικό κεφάλαιο έχεις τι σε συμφέρει να βαλεις για θερμανση η αν συμφερει θερμομόνωση καθως και να υπολογισει το χρονο απόσβεσης κ.α

Έτσι είναι, η δουλειά του μηχανικού και της μελέτης είναι να βάλει κάτω τα νούμερα, τις ανάγκες και τα κόστη και να προτείνει τη βέλτιστη λύση η οποία διαφέρει ανά περίπτωση.

Μιλάμε βέβαια να γίνει σωστή μελέτη και να είναι γνώστης της αγοράς και των τεχνολογιών όχι να σου κάνει copy paste την προηγούμενη ή να σου προτείνει ότι έκαναν το 1980 γιατί αυτό ξέρει κι εμπιστεύεται!

Τα χρήματα της μελέτης αποσβήνονται εύκολα από την εξοικονόμηση στο αρχικό κόστος και τη καθημερινή κατανάλωση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...