Konstantinos! Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Καλημέρα σας παιδιά! Έχω κάποιες απορίες και αρκετούς φόβους και ανασφάλειες... Λοιπόν: Από Οκτώβριο ξεκινούν οι σπουδές μου στο ΕΑΠ καταρχήν. Η ηλικία μου είναι 27. Έχω ήδη σταδιοδρομία σε άλλον εργασιακό τομέα αλλά μου αρέσει ιδιαίτερα το αντικείμενο της πληροφορικής, γενικά και ειδικά για αυτό αποφάσισα την απόκτηση ενός προπτυχιακού πτυχίου στην πληροφορική (το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου και αν όλα πάνε καλά θα το πάρω σε 5 χρόνια), παρά την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού στα ναυτιλιακά που είναι και ο τομέας εργασίας μου. Τα προβλήματα που έχω είναι πως αφενός τα μαθηματικά μου αυτή τη στιγμή είναι άσχημα, αφετέρου δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία με γλώσσες προγραμματισμού. Θέληση για μάθηση έχω, συγχρόνως έχω όμως πολλές ανασφάλειες στο αν θα τα καταφέρω και αν θα είμαι σε θέση να ανταπεξέλθω στις τεράστιες απαιτήσεις που υπάρχουν στον τομέα αυτό (δεν εθελοτυφλώ πιστεύοντας σε νεράιδες και παραμύθια, γνωρίζω πως ο τομέας είναι πολύ ανταγωνιστικός και δεν μπορούν όλοι να γίνουν καλοί developers, μηχανικοί λογισμικού κτλ). Πιστεύετε πως μπορώ να τα καταφέρω με προσπάθεια ή πως ήδη η ηλικία είναι μεγάλη; Επίσης διάβασα σε άλλο θέμα πως ευκαιρίες υπάρχουν πολλές ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, και το θεωρώ λογικό φυσικά αν αναλογιστεί κανείς πως στην πληροφορική δεν υπάρχουν σύνορα κτλ. Ευχαριστώ και ελπίζω να έγιναν κατανοητοί οι προβληματισμοί μου! Καλημέρα και πάλι!
brotrainer Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Παράτα το και ασχολήσου με τον τομέα σου. Λογικά γνωρίζεις ήδη εφοπλιστές, πες τους να εργαστείς στην Ασία στα γραφεία τους εκεί. Προσωπικά ξέρω κάποιους Έλληνες που εργάζονται σε γραφεία εκεί όμως είναι μεγάλης ηλικίας - 60-70.
CtrlFreak Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δεν θα έχεις πρόβλημα. Θα βγει. Στα 33 δεν είσαι εκτός παιχνιδιού αλλά το κακό είναι ότι όσο μεγαλύτερος είσαι τόσο πιο δύσκολα θα επενδύσει κάποια εταιρεία σε σένα. Είσαι διατεθειμένος να βρεις δουλειά στο αντικείμενο σε junior θέση, με χαμηλό μισθό στα 33+; 1
leonidas_fs Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Μια χαρά είσαι μην αγχώνεσαι για τέτοια πράματα. Εαν πραγματικά το θες θα πετύχεις. Καλώς ή κακώς ο προγραμματισμός μαθαίνεται μόνο εμπερικά και με αρκετό διάβασμα! Προγραμματισμό μπορεί να μάθει και ενας 15 χρονος και ενας 60χρονος.
Konstantinos! Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία και το αντίθετο. Στην περίπτωση μου ισχύουν και τα 2. Είμαι διατεθειμένος να δουλέψω με λιγότερα χρήματα από αυτά που κερδίζω τώρα φυσικά, αλλιώς δε θα έκανα την κίνηση αυτή να ξεκινήσω τέτοιου είδους σπουδές. Το κακό που παρατηρώ είναι πως μου είναι δύσκολο, τουλάχιστον για την ώρα να συγκεντρωθώ στην ανάγνωση κειμένων ή στην παρακολούθηση βίντεο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως κάθομαι να διαβάσω και βλέπω βίντεο πάνω στο αντικείμενο κτλ και κάποια στιγμή αλλάζω καρτέλα ή ανοίγω browser και πολύ απλά τεμπελιάζω και ασχολούμαι με βλακείες. Πραγματικά μακάρι να είχα τρόπο να ελαττώσω αυτή την κακή συνήθεια, γιατί σύμφωνα με αυτά που αντιλαμβάνομαι με "κόβει" πολύ.
M2000 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Υπάρχουν φυσικά όρια αντοχής στο καθένα μας. Η θέληση δεν μπορεί να τα ξεπεράσει. Ο ύπνος βοηθάει στη συγκέντρωση. Κτύπα οκτάωρα ύπνου να συνέλθεις. Βελτιώνει και τα κιλά...
nickname2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Καλημερα φιλε Πρεπει να καταλαβεις ενα πραγμα το οποιο ειναι παρα πολυ σημαντικο.Ο προγραμματισμος ειναι ενας νεος τροπος σκεψης και πραγματικα ειναι δυσκολο και τρομακτικο πραγμα στην αρχη. Αργοτερα, συνηθιζεις και σου φαινεται λιγο πιο ευκολο και μετα λιγο ευκολοτερο κλπ. Φαντασου να ξεκινας να παιζεις κιθαρα. Δεν μπορεις να εχεις αξιωσεις σε 6 μηνες ή 1 χρονο ή 2 χρονια να εισαι επαγγελματιας κιθαριστας και να βγαζεις ΛΕΦΤΑ απο αυτο.Καπως ετσι ειναι κι ο προγραμματισμος θελει υπομονη κι επιμονη.Εγραψες: Θέληση για μάθηση έχω, επομενως παμε στα προβληματα σου:Τα προβλήματα που έχω είναι πως αφενός τα μαθηματικά μου αυτή τη στιγμή είναι άσχημα Θα πιασεις μαθηματικα απο την Α λυκειου και σταδιακα θα ανεβαινεις Β λυκειου, αλεγβρα, μαθηματικα κατευθυνσης και μετα Γ λυκειου. Ευτυχως υπαρχουν παρα πολλοι μαθηματικοι -να 'ναι καλα οι ανθρωποι- που εχουν ανεβασει στο youtube παρα πολλα video. Μιλω για ελληνες. Επισης υπαρχουν αλλα sites που βοηθουν πχ Khan Academy. Σχετικα με αυτο στειλε μου pm να σου δωσω πηγες. Αυτο που εχει σημασια ειναι να πιασεις μολυβι και χαρτι και να λυσεις. Τα μαθηματικα, οπως κι ο προγραμματισμος θα σου πω πιο κατω, σε θελουν ενεργητικο λύτη, οχι παθητικο ον που κοιταζει βιντεο και αποβλακωνεται μετα απο 20 λεπτα.αφετέρου δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία με γλώσσες προγραμματισμού. Στην πρωτη θεματικη ενοτητα του ΕΑΠ, θα ξεκινησεις με ψευδοκωδικα για λιγο καιρο και μετα θα μπεις στη C - γλωσσα προγραμματισμου. Οποτε σε συμβουλευω να πιασεις καποιο βιβλιο ΣΗΜΕΡΑ κιολας, στη C, προκειμενου να μαθεις απο τωρα 2-3 βασικα πραγματα. Για την ωρα, αυτο που σε νοιαζει ειναι να σκεφτεσαι με τετοιο τροπο, ωστε να μπορεις να προσεγγισεις ενα μικρο κι απλο προβλημα βημα-βημα ωστε να φτασεις στη λυση. Αυτο θα γινει με την εμπειρια και το χρονο ενασχολισης. Θα ερθει σιγα σιγα... Οπως η οδηγηση, στην αρχη εισαι μαγκομενος, μετα παιρνεις τον αερα. Πιστεύετε πως μπορώ να τα καταφέρω με προσπάθεια Να τα καταφερεις να τελειωσεις το εαπ ή να γινεις εναν καταξιωμενος προγραμματιστης?Σε καθε περιπτωση, το θεμα ειναι τι πιστευεις εσυ. Οχι εμεις. ή πως ήδη η ηλικία είναι μεγάλη;Δεν υπαρχει, απαραιτητα, ηλικια στην πληροφορικη. Αν μπορεις να βγαλεις τη δουλεια, προσλαμβανεσαι...Ειναι δυσκολο το εγχειρημα και μεγαλο το ταξιδι με πολλες απαιτησεις και θυσιες(η πληροφορικη ειναι καψιμο). Αλλα, νομιζω πως αξιζει αυτη η διαδικασια "μεταλλαξης". Μια καλη σκεψη θα ηταν να εκμεταλευτεις το γεγονος οτι εισαι ηδη στον ναυτιλιακο κλαδο και συνδυαζοντας το πτυχιο με τις γνωριμιες σου, να μεταπηδησεις τμημα - αν μπορεις- και να ασχοληθεις ως πληροφορικος στον τομεα των ναυτιλιακων. Με ο.τι εχουμε πορευομαστε και σαν σκεψη ειναι λογικο αλλωστε. Μετα, βλεπεις τι κανεις...ολα αυτα ομως μετα απο χρονια που ισως παρεις πτυχιο, ετσι?υ.γ. δεν ειμαι πολυ μεγαλυτερος απο σενα, αλλα εχω ριξει πολυ σκεψη πανω σε αυτα τα προβληματα. Το θεμα δεν ειναι να σκεφτεις την λυση ομως, αλλα να προβεις σε ενεργειες και να παρεις πρωτοβουλιες για να (προσπαθησεις) να αλλαξεις τη ζωη σου προς το καλυτερο. 2
mprou Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δεν γνωρίζω το τωρινό σου αντικείμενο και τις συνθήκες που βρίσκεσαι και αυτό που θα πω μπορεί να είναι άτοπο στη περίπτωση σου, αλλά από προσωπική εμπειρία, θα σε συμβούλευα να δεις τον προγραμματισμο όχι απαραίτητα σαν νέα σελίδα αλλά σαν μια επιπρόσθετη δεξιότητα με πολύ παραπάνω αξία στην ήδη υπάρχουσα καριέρα σου Στην εταιρεία που είμαι τώρα, έχω άσχετο αντικείμενο (εισαγωγές / εξαγωγές κτλ) Όταν προέκυψε η ανάγκη και είδανε ότι μπορώ να φτιάξω πχ custom reporting εργαλεία ή σύστημα παραγγελιοληψίας ή να τους φτιάξω apps για κινητά κτλ κτλ, με βλέπανε σαν εξωγήινο από τον Άρη. Αυτά που κάνω είναι ρουτίνα και καθόλου εντυπωσιακά για έναν καλό προγραμματιστή, αλλά χρυσός σαν επιπλέον δεξιότητα σε ένα τρίτο επάγγελμα που μπορεί να σου ανοίξει αρκετές πόρτες. Όπως και να 'χει, σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία και να σου κάτσουν όλα όπως τα θες. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2016 Καμία ηλικία δεν είναι μεγάλη για να μάθεις κάτι καινούργιο. Λογικό να έχεις ανασφάλεια καθότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος αυξάνονται και οι αναστολές του. Αλλά αν έχεις διάθεση να μάθεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Ο προγραμματισμός δεν είναι πυρηνική φυσική, προσπάθεια χρειάζεται, μελέτη και όρεξη για πειραματισμούς.
Konstantinos! Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Καλημέρα παιδιά! ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Έχει 2-3 μέρες έχω ξεκινήσει στο codecademy τα μαθήματα της python. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και στην αρχή που είμαι συναντώ κάποια προβλήματα, πχ με τις booleans πως συνθέτονται ακριβώς κτλ, η δομή των εντολών ακριβώς κτλ... Φαντάζομαι όλα αυτά θέλουν επανάληψη και κόντρα επανάληψη... Μου φαίνονται πολλές πάντως οι εντολές και ακόμα και στο απλό το μάθημα του codecademy ώρες ώρες προβληματίζομαι. Αυτές τις μέρες θα ξεκινήσω να διαβάζω άλγεβρα, ελπίζω να μου φαίνονται σχετικά βατά... Όρεξη για προσπάθεια έχω, το μυαλό μου πολλές φορές δεν έχει και προτιμά να τεμπελιάζει σε ανάγνωση γενικών άρθρων και παρακολούθηση βίντεο, το οποίο πιστεύω οφείλεται και σε όλα αυτά τα χρόνια που δεν έκανα και τίποτα παραπάνω από αυτό στο ιντερνετ.
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει ένα σύνολο από καμιά 200αριά βασικές εντολές κι από εκεί και πέρα βιβλιοθήκες με έτοιμες ρουτίνες που μπορεί να είναι από μερικές δεκάδες έως δεκάδες χιλιάδες. Δεν χρειάζεται να τα μάθεις όλα. Ο καθένας από εμάς μαθαίνει τα βασικά και μετά ανάλογα με το project και τις ανάγκες του χρησιμοποιεί ένα υποσύνολο της εκάστοτε βιβλιοθήκης. Οπότε λογικό στην αρχή να σου φαίνονται βουνό γιατί τα βλέπεις όλα για πρώτη φορά. Με τον καιρό θα νοιώσεις πιο άνετα.
dios231 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Να ρωτησω τα μαθηματικά του λυκείου τη σχέση έχουν με το πρόβλημα σου...η θα φάω μπουλινγκ???
Konstantinos! Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Η άλγεβρα χρειάζεται για το ΕΑΠ! Επίσης από ότι έχω μάθει τα μαθηματικά είναι απαραίτητα στον προγραμματισμό.
dios231 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Το πρώτο το καταλαβαίνω. Τώρα για το αν τα μαθηματικά είναι προαπαιτούμενο για κάποιον που θέλει να εργαστεί ως junior(στην αρχή τουλάχιστον)...διαφωνω. Αν θες να γίνεις καλός διάβαζε 1 ώρα την ημέρα και τις υπόλοιπες Γράψε κώδικα. Από τα παραδείγματα του βιβλίου μέχρι ότι πιο άκυρη εφαρμογή σου έρθει στο μυαλό. Επίσης μην αναλωθεις πολύ στα βιντεακια από youtube, αυτά θα σου μάθουν τα πολύ πολύ βασικά. Ξεκινά να μαθαίνεις τα βασικά του OO και design patterns.
Konstantinos! Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουνίου 2016 OO ; design patterns φαντάζομαι μέσω βιβλίου εννοείς;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα