Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Eπειδη δεν ειχα ποτε ουτε μηχανη ουτε μπρικι...ποσο αλεσμενος πρεπει να ειναι ο καφες (για το συγκεκριμενο μπρικι) ? Ας πουμε οτι δεν παιρνω καποιον απο το supermarket τυπου illy και παω σε καφεκοπτειο . Τι του λεω ? Υπαρχουν προδιαγραφες ?  :P


Και γενικως τι παιζει με το φιλτραρισμα ? Ειναι θεμα μονο γευσης η και πιθανου στομαχοπονου ?

  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν θυμάμαι καλά κόβεις πιο χοντρά (coarser) από ότι για μηχανή. Αν δεν παίζουν λεφτά για μύλο, θα κάνεις τη μέθοδο δοκιμή και πλάνη. Μονο να κόβεις μικρές ποσότητες στο καφεκοπτείο, για να μην χαραμίζεις άδικα τον καφέ. Γενικά φεύγει πολύ καφές στις δοκιμές. Σε κάποια φάση όταν αγόρασα την μηχανή που έχω, ήθελα οκτώ σακκουλάκια το μήνα (250g έκαστο, περίπου 80 ευρώ) και οι μισοί καφέδες πήγαιναν...νεροχύτη. Μεγάλη πίκρα.

Δημοσ.

παιδιά τι λέτε πας στο καφεκοπτείο του λες ακριβώς τι μπρίκι έχεις και πόσων δόσεων και ξέρει εκείνος να σου κόψει όπως πρέπει. :P

 

γενικά όμως ναι θέλει πιο χοντρό κόκκο από τη μηχανή

 

πάντως αν θες μπρίκι προϊδοποιώ πέρα από την όποια διαφορά στον καφέ ( στην αρχή μεχρι να δεις πώς να το κάνεις ίσως σου βγαίνει λίγο καμμένος ) έχει λίγο φασαρία μέχρι να περιμένεις κάνα 2λεπτο να γίνει και ύστερα να πάρεις προσεκτικά το μπρίκι κομμάτι-κομμάτι να το ξεπλύνεις και να το σκουπίσεις να στεγνώσει. Δηλαδή αν είσαι τύπος που ξυπνά το πρωί με τη τσίμπλα στο μάτι και θέλει ένα καφέ χωρίς πολλά πολλά ίσως να μη σε βολέψει.

Δημοσ.

Ναι το επιβεβαίωσα. Θέλει πιο χοντρά ,περίπου όσο και του φίλτρου ( αυτό που λέμε Γαλλικός).

Για το στομάχι που ρωτάς δεν νομίζω να επηρεάζει σε κάτι το κόψιμο, εκτός και είσαι ευαίσθητος κάτι που μάλλον οφείλεται στην καφε¨ΐνη. Ούτως ή άλλως ο εσπρέσσο είναι φιλτραρισμένος.

Δημοσ.

 

 

πάντως αν θες μπρίκι προϊδοποιώ πέρα από την όποια διαφορά στον καφέ ( στην αρχή μεχρι να δεις πώς να το κάνεις ίσως σου βγαίνει λίγο καμμένος ) έχει λίγο φασαρία μέχρι να περιμένεις κάνα 2λεπτο να γίνει και ύστερα να πάρεις προσεκτικά το μπρίκι κομμάτι-κομμάτι να το ξεπλύνεις και να το σκουπίσεις να στεγνώσει. Δηλαδή αν είσαι τύπος που ξυπνά το πρωί με τη τσίμπλα στο μάτι και θέλει ένα καφέ χωρίς πολλά πολλά ίσως να μη σε βολέψει.

 

Λεω να το τηρησω αυστηρα το τελετουργικο ...μεχρι αποδειξεως του εναντιου  :P

 

Αλλια μια που το ανεφερες θελω να ρωτησω κατι αλλο.

 

Συνηθιζω να παιρνω στιγμιαιο εσπρεσσο , πχ nescafe για γρηγορες καταστασεις η  για παρασκευη τυπου φραπε , απλα για ψιλοεναλλαγη της γευσης.

 

Kατι αλεσμενοι illy ,portioli κλπ που παιζουν στο σουπερμαρκετ,κανουν για στιγμιαιες καταστασεις ? Δηλαδη ο νεσκαφε ειναι σκονη , οι αλλοι γραφουν αλεσμενοι η κατι τετοιο. Και οχι δεν εχω ευαισθησια στο στομαχι, απεναντιας, αλλα και γιατι να αποκτησουμε ? Κανουν λοιπον για γρηγορες καταστασεις ? (δεν εξεταζουμε το γκουρμε της υποθεσης )

ps .Για ριχτες δυο τρεις μαρκες καφε .

 

ps2 .Λετε να ριξω στο μπρικι κανα τετοιο να την δω , εστω μια φορα,  hiendας ?  :P

Δημοσ.

Αν εννοείς να ρίξεις τριμμένο καφέ εσπρέσο και να τον ανακατέψεις με νερό, αστό καλύτερα. Ο στιγμιαίος δεν είναι σκέτο τριμμένος. Βασικά περνάει πολλά στάδια, βράζουνε τον καφέ και τον κάνουν ένα είδος πάστας καραμελέ, τον καίνε και τον στερεοποιούν και μετά τον κάνουν σκόνη. 

Δημοσ.

Αν εννοείς να ρίξεις τριμμένο καφέ εσπρέσο και να τον ανακατέψεις με νερό, αστό καλύτερα. Ο στιγμιαίος δεν είναι σκέτο τριμμένος. Βασικά περνάει πολλά στάδια, βράζουνε τον καφέ και τον κάνουν ένα είδος πάστας καραμελέ, τον καίνε και τον στερεοποιούν και μετά τον κάνουν σκόνη. 

Ωραιος , χρησιμη πληροφορια.Απλα ρωτησα μηπως κανω εναλλαγη στις γευσεις (γιατι στιγμιαιοι δεν παιζουν πολλοι) αλλα προφανως δεν λεει.

 

Αν θες προτεινε μου δυο τρεις μαρκες καφε για το μπρικι 

 

Ευχαριστω.

Δημοσ.

αν ο καφές λέει στιγμιαίος είναι στιγμιαίος. Αν λέει espresso είναι espresso. και στη θέση σου δε θα τον έφτιαχνα σαν στιγμιαίο :P

άλλωστε με την ίδια λογική γιατί να μη κάνεις το ίδιο και με το γαλλικό ή τον ελληνικό στη τελική σαν κόκκος σε πολλές περιπτώσεις είναι ίδιος η επεξεργασία αλλάζει.

 

αυτός ο nespresso ο στιγμιαίος προφανώς δεν είναι κανονικός espresso κι εμένα προσωπικα δε μου αρέσει αλλά αν για κάποιον προσεγγίζει καλά το τη γεύση του espresso υποθέτω δεν είναι κακή περίπτωση.

 

Τώρα από μάρκες προσωπικά δε το χω ψάξει αρκετά εγώ για το μπρίκι που χω συνήθως από coffee island παίρνω αν θες κάτι απ' το super market ξέρω πως η illy βγάζει το macinato για χρήση σε μπρικάκι.

 

Κυρίως η όποια διαφορά υπάρχει στην ποικιλία του καφέ και στο κατά πόσο είναι arabica ( ακριβός )  ή robusta (  φθηνός ) και σε τι αναλογία.

Δημοσ.

Κοίτα το βίντεο


Για μάρκες καφέ εγώ ψωνίζω από taresso, barista.gr και mokka.gr. Αν ψάχνεσαι για φρέσκο καφέ μπες και στα δύο ελληνικά forum greekespresso και coffeeheat. Επιλογές άπειρες.

  • Like 1
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Ανάμεσα σε :

 

 

Delonghi EC155

 

 

Philips Saeco HD8423/11

 

 

Delonghi EC156

 

 

πάω καρφί για την Philips λέτε? η χρήση θα είναι κατά 90% fredo espresso χωρίς τεράστιες απαιτήσεις, αυτό που ψάχνω είναι το κάτι παραπάνω σε σχέση με τις κάψουλες

 

Την 155 την βγάζω έξω γιατί είναι το παλιό μοντέλο της 156.

 

Μεταξύ 156 vs 8423 δεν υπάρχει καμία τρελή διαφορά άξια συζήτησης. Ότι και να πάρεις τον ίδιο καφέ θα βγάλει.

 

Απλά ίσως η Philips έχει πιο εύκολη έυρεση ανταλλακτικών.

  • Like 1
  • 7 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα έχω μια μηχανή gaggia brera.καινμου βγάζει αυτό το μύνημα water circuit priming.Αυρο σημαίνει ότι θέλει λίτρο;Ξαφνικά το έβγαλε μετά από μήνες χρήσης .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...